Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Απάντηση με αφορμή ένα σχόλιο

Δημοσιεύτηκε στις

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε τις 30 Μαρτίου 2009 και αποτελεί απάντηση σε σχολιαστή που αναπαράγει την προπαγάνδα των Τούρκων και εκείνων που δεν θέλουν την ελληνοκουρδική προσέγγιση. Η προπαγάνδα αυτή λέει ότι “οι τσέτες μας έσφαξαν στον Πόντο και τη  Μικρά Ασία και οι τσέτες ήταν Κούρδοι”. 
Διάταξη μάχης του τουρκικού στρατού, 19-21 Απριλίου 1921, από τις επιχειρήσεις κατάπνιξης της επανάστασης των Κούρδων του Κότσγκιρι, μια περιοχή που γειτνιάζει με τον Πόντο.

Aνώνυμε φίλε

δεν ξέρω πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία της Ανατολής και διάφορες πτυχές της, για να την επικαλείσαι, με επιχειρήματα, μάλιστα, που τα κυκλοφορούσαν διάφοροι κύκλοι στα ελληνικά υπουργεία, τη δεκαετία του ’90, για να πείσουν τους Έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες ότι οι πραγματικοί μας φίλοι είναι οι Τούρκοι. Οι ίδιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο κακοί και “τρομοκράτες” ήταν οι Κούρδοι που “μας πετάλωναν” και πόσο ποταπός ήταν ο Οτζαλάν, που δεν μιλούσε καν κουρδικά (ο Άπο έμαθε τουρκικά στο σχολείο, αφού η μητρική του γλώσσα ήταν τα κουρδικά) και άρα δεν έπρεπε να τον στηρίζουμε.

Δεν θέλω να σου πω ποιοί ήταν εκείνοι οι κύκλοι για να μην ανοίξουν και πάλι συζητήσεις που δεν κλείνουν ποτέ και για να μην στεναχωρήσω εσένα και τους αναγνώστες μας.

Το σωστό λοιπόν, σε σχέση με την ιστορία και τη στάση των Κούρδων απέναντι στους Έλληνες, είναι ότι από τα τέλη του 19ου αιώνα, μερικοί Κούρδοι φύλαρχοι συμφώνησαν με το οθωμανικό κράτος και έβαλαν τους πολεμοχαρείς Κούρδους των φυλών τους, και ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, να συμμετέχουν σε διωγμούς Αρμενίων.

Ήταν τότε που συγκροτήθηκαν τα Συντάγματα Χαμιντιέ (Hamidiye Alaylar), τα οποία, όμως, συμμετείχαν και σε σφαγές κουρδικών φατριών που αντιστέκονταν και δεν συμμαχούσαν με το οθωμανικό κράτος. Όπως γίνεται και σήμερα, που ορισμένοι Κούρδοι, ισχνή μειοψηφία, γίνονται πολιτοφύλακες επ’ αμοιβή και πολεμούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών που μάχονται για την ελευθερία.

Στη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, ελάχιστοι Κούρδοι συμμετείχαν σε διωγμούς και σφαγές Ελλήνων, που είχε ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙ το οθωμανικό κράτος. Και λέω ελάχιστοι γιατί οι Κούρδοι δεν πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων και ζούσαν μακρυά από τις περιοχές που κατοικούσαν Έλληνες.

Πάντως, όσο διαρκούσε η γενοκτονία και ήταν σε εξέλιξη οι εκτοπισμοί στα ενδότερα της Ανατολίας, κάποιοι άλλοι Κούρδοι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αυτού, βοηθούσαν τους Έλληνες που περνούσαν από διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν, βαδίζοντας προς το θάνατο στα καραβάνια του θανάτου.

Αν διαβάσεις το βιβλίο “Ούτε τ’ όνομά μου” (Εκδόσεις Γκοβόστη), θα μάθεις ιστορία, την οποία επικαλείσαι και θα δεις ότι οι Κούρδοι ήταν στο πλευρό μας και μας βοηθούσαν και μιλάμε για τον απλό λαό.

Εγώ την έμαθα την ιστορία από τους συγγενείς μου, που συμμετείχαν στα καραβάνια του θανάτου, από την Αμάσεια στο Ντιγιαρμπακίρ και μετά στην Τρίπολη του Λιβάνου. Εκείνοι μου μίλησαν για τη βοήθεια των Κούρδων, χάρη στους οποίους διασώθηκαν, όσοι διασώθηκαν.

Σκίτσο που δείχνει τούρκους στρατιώτες να περικυκλώνουν την περιοχή Κότσγκιρι, στην εξέγερσή τους το 1921

Την ίδια περίοδο, τo 1921, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, οι Κούρδοι Αλεβίτες της φυλής Κότσγκιρι, στην περιοχή Ντέρσιμ-Ερζινγκιάν-Σεβάστειας, επαναστάτησαν εναντίον της κυβέρνησης του Μουσταφά Κεμάλ, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο δοκιμαζόμενο ελληνικό στρατό. Κι αυτό γιατί υποχρέωσαν τον Μουσταφά Κεμάλ να στρέψει ένα σώμα στρατού και τον ίδιο των σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν εναντίον των επαναστατημένων Κούρδων του Κότσγκιρι, αλαφρώνοντας την πίεση που δέχονταν ο Ελληνικός Στρατός στο Μικρασιατικό Μέτωπο από τον στρατό του Κεμάλ αλλά και οι Έλληνες του Πόντου από τις συμμορίες του Τοπάλ Οσμάν.

Τελικά, η επανάσταση του Κότσγκρι πνίγηκε στο αίμα από τον τουρκικό στρατζό και τα συντάγματα εθελοντών του Τοπάλ Οσμάν, σε ένα διάλειμμα των σφαγών του στον Πόντο.

Αν ψάξει κανείς καλά, ίσως βρει ότι πίσω από εκείνη την επανάσταση, που έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα χιλιάδες Κούρδοι, να κρύβεται η Ελλάδα και να αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι εκείνοι έχασαν τη ζωή τους και στην ουσία θυσιάστηκαν για τα εθνικά μας συμφέροντα. Λέω, ίσως.

Πάντως, για κείνα τα γεγονότα και τη συμμετοχή κάποιων Κούρδων σε διωγμούς και σφαγές Αρμενίων και Ελλήνων, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ναι αυτός που παραδώσαμε στους διώκτες του Τούρκους “φίλους” μας, ζήτησε εξ ονόματος των Κούρδων που εκπροσωπεί -και όπως αποδείχτηκε από τις χθεσινές εκλογές, εκπροσωπεί τη συντριπτική πελιοψηφία του λαού του- συγνώμη από την Ελλάδα και από τους Έλληνες και δήλωσε ότι όταν απελευθερωθεί το Κουρδιστάν, το πρώτο μνημείο που θα στηθεί στο Ντιγιαρμπακίρ, θα είναι αυτό της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής.

Τέλος πάντων, αυτά για την ιστορία και τη διπλωματία.

Όσον αφορά το επιχείρημά σου, και σωστός να ήταν ο ισχυρισμός σου, αυτό τί σημαίνει, ότι δεν πρέπει να σταθμίσουμε τί μας συμφέρει τώρα;

Δηλαδή, οι Γερμανοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια, δεν είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες;

Τί λογική είναι αυτή;

Επίσης λές ότι αν οι Κούρδοι αναλάβουν γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή, θα ζητήσουν έξοδο στο Αιγαίο.

Σωστά. Και αυτό τί σημαίνει;

Ότι θα θεωρούμε τους Κούρδους εχθρούς και οι Τούρκοι υπεύθυνοι της Γενοκτονίας, της εθνοκάθαρσης, της κατοχής της Κύπρου και των προκλήσεων στο Αιγαίο θα είναι οι φίλοι μας και θα τους στέλνουμε συλληπητήρια τηλεγραφήματα ως χώρα, όταν σκοτώνονται στρατιώτες σε μάχες με Κούρδους μαχητές;

Συγνώμη αν διακρίνεις φίλε μου επιθετικότητα στο κείμενο, αλλά, αν υπάρχει, αυτό δεν αφορά εσένα, αλλά τους “υπεύθυνους” που χειρίζονται εδώ και δεκαετίες τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους εγκάθετους, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και συνεχίζουν, για να τη ρίξουν στο βάραθρο.

φιλικά

Σάββας Καλεντερίδης

Διεθνή

Ουκρανικά στρατεύματα με πύραυλο Iskander έπληξε η Ρωσία στην περιοχή Σούμι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρει την ημερομηνία που έγινε το πλήγμα, αλλά δήλωσε ότι στόχος ήταν η περιοχή γύρω από την πόλη Κονοτόπ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με επιτυχία μια θέση των ουκρανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι με πύραυλο Iskander, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά για το πεδίο της μάχης ή να προσδιορίσει πότε ακριβώς σημειώθηκε το πυραυλικό πλήγμα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρει την ημερομηνία που έγινε το πλήγμα, αλλά δήλωσε ότι στόχος ήταν η περιοχή γύρω από την πόλη Κονοτόπ.

Οι ουκρανικές αρχές της περιοχής ανέφεραν ότι τη Δευτέρα σημειώθηκε πλήγμα από πύραυλο Iskander στο Κονοτόπ. Η τοπική διοίκηση ανέφερε στο Facebook ότι προκλήθηκαν ζημιές σε διαμερίσματα πολλών πολυώροφων κτιρίων και ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Η Ουκρανία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Σούμι, όπου στις παραμεθόριες περιοχές μαίνονται σφοδρές μάχες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 53.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

CNN: Και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Η αποστολή του USS Ford στον επιχειρησιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης είχε προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο Ισραήλ, αναμένεται να κατευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Ford, τοποθετώντας τρίτο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ σε κοντινή απόσταση από την εστία της κλιμακούμενης έντασης Ισραήλ–Ιράν. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς και δύο ακόμη πηγές με γνώση του θέματος.

Η αποστολή του USS Ford στον επιχειρησιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης είχε προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην περιοχή φαίνεται να επιβάλλουν νέα κατεύθυνση προς την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία.

Ταυτόχρονα, άλλο ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πλέει προς τη Μέση Ανατολή και αναμένεται είτε να ενισχύσει είτε να αντικαταστήσει το USS Carl Vinson, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα αεροπλανοφόρα ως βασικό μέσο προβολής ισχύος σε όλο τον πλανήτη. Σε περιόδους κρίσεων, είναι από τις πρώτες μονάδες που αναπτύσσονται, καθώς διαθέτουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη ικανά να εκτελέσουν επιθέσεις ή να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones. Επιπλέον, συνοδεύονται από πολεμικά πλοία με δυνατότητες άμυνας έναντι απειλών από αέρα, θάλασσα και υποβρύχια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το ερώτημα που απασχολεί όλον τον πλανήτη! Θα εμπλακούν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική διένεξη Ισραήλ-Ιράν;

Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις των δημοσίων δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν τη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με αμείωτη ένταση. Πάντως, η αίσθηση ότι επίκειται μία άμεση αμερικανική εμπλοκή ενισχύθηκε από τη χθεσινή λακωνική ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που έκανε λόγο για «καθολική παράδοση» του Ιράν. Το γεγονός μάλιστα ότι πριν από τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με ανώτατους παράγοντες ασφαλείας προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των Τραμπ και Νετανιάχου προκάλεσε τη βεβαιότητα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι στο προεδρικό διάγγελμα που θα ακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση από τον Λευκό Οίκο θα ανακοινωνόταν και επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «μπαίνουν στον πόλεμο».

Παρ’ όλα αυτά, το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.

Ισραηλινή επιχειρηματολογία για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ

Δορυφορική εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό στο κεντρικό Ιράν
Δορυφορική εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο ΦορντόΕικόνα: Maxar Technologies/AP/picture alliance

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρίσκεται η τύχη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θεωρείται πλέον κοινώς παραδεκτό ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει καταφέρει επί μέρους πλήγματα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι η πλήρης καταστροφή του Φορντό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμερικανική συνδρομή. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, οι συγκεκριμένες ιρανικές εγκαταστάσεις φέρονται να έχουν κρίσιμη σημασία για τις φερόμενες επιδιώξεις του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ένα πρόσθετο στοιχείο, που ενισχύει την ισραηλινή επιχειρηματολογία περί της ανάγκης για μία άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή είναι η εκτίμηση που δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Journal ότι λιγοστεύουν ολοένα περισσότερο τα αποθέματα των πυραύλων αναχαίτισης του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow – τη στιγμή μάλιστα που πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο δυτικό Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης συνεχίζονται με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών. Συνεχίζονται και οι ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις, αν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρείται μειωμένος αριθμός πυραύλων, γεγονός που τα ισραηλινά ΜΜΕ εξηγούν στο ότι ισραηλινά μαχητικά έχουν καταστρέψει ήδη την πλειονότητα των ιρανικών εκτοξευτήρων. Παράλληλα, με σημερινή του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισράελ Κατς, ξεκαθάρισε ότι πέρα από τις βιομηχανικές ζώνες του 18ου δημοτικού διαμερίσματος της Τεχεράνης, οι βομβαρδισμοί θα επικεντρωθούν και σε στόχους με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το καθεστώς της Τεχεράνης, προσθέτοντας εμφατικά ότι «έτσι καταρρέουν οι δικτατορίες».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Ουκρανικά στρατεύματα με πύραυλο Iskander έπληξε η Ρωσία στην περιοχή Σούμι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρει την ημερομηνία που έγινε το πλήγμα, αλλά δήλωσε ότι στόχος ήταν η περιοχή γύρω...

Διεθνή41 λεπτά πριν

CNN: Και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Η αποστολή του USS Ford στον επιχειρησιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης είχε προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.

Άμυνα1 ώρα πριν

Τα αμερικανικά φαντάσματα! Τί είναι «bunker buster» που μπορούν να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό

Πρόκειται για τα βομβαρδιστικά stealth, που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Γουάιτμαν στο Μιζούρι, τα οποία είναι ικανά να ρίχνουν μια...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το Ιράν σε οριακό σημείο! Το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αυτήν την ήδη εύθραυστη περιοχή. Η στρατηγική θέση του Ιράν...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε ενδεχόμενη Νατοϊκή επιχείρηση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ας ελπίσουμε να μην υπάρξει περαιτέρω...

Δημοφιλή