Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Middle East Eye: Τουρκία και Κατάρ θα κλείσουν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Δημοσιεύτηκε στις

Τουρκία και Κατάρ εναγκαλίζονται τους Ταλιμπάν

Η Άγκυρα σχεδιάζει να διατηρήσει την παρουσία της στην Καμπούλ για να διασφαλίσει τα πολιτικά και εμπορικά της συμφέροντα, μαζί με την υποστήριξη του Κατάρ, ενώ οι Ταλιμπάν ζητούν αναγνώριση καθόσον φαίνεται.

Συγκεκριμένα η Τουρκία και το Κατάρ θα εκμεταλλευτούν από κοινού το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως είπαν στο ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye (MEE) δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Το προσχέδιο μάλιστα της εν λόγω συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία κατόπιν διαβουλεύσεων για το θέμα με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από το αεροδρόμιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφού οι συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να συνεχίσει να τοποθετεί στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, όπως κι επιθυμούσε.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να διαχειριστεί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, αλλά ο ίδιος επέμεινε στην παροχή ασφάλειας στην περιοχή μέσω τούρκικών στρατευμάτων.

Εντούτοις, και οι δύο πλευρές επεξεργάζονται ένα σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να επιλύσει το παραπάνω ζήτημα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του MEE.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κύρια σημεία του σχεδίου συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Η Τουρκία να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
  • Τουρκία και Κατάρ να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο σε κοινοπραξία
  • Η Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από πρώην τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς.
  • Τα επιπλέον μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, που δρούσαν με τα προσωπικά ρούχα για να εξασφαλίσουν το τουρκικό τεχνικό προσωπικό, δεν θα εγκαταλείψουν την περίμετρο του αεροδρομίου.
  • Αξίζει να επισημανθεί ότι η πρώην αφγανική κυβέρνηση είχε ήδη αναθέσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο τον περασμένο Οκτώβριο σε κοινοπραξία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολλοί εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αρνήθηκαν να απαντήσουν στις έρευνες του MEE σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για το εν λόγω ζήτημα.

Απομένουν ειδικές δυνάμεις

Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ και δεν έχει εκκενώσει τον πυρήνα του διπλωματικού της προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη.

Υπάρχει επίσης μια σειρά τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Καμπούλ για την προστασία της πρεσβείας, καθώς και στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, για ενδεχόμενα απρόοπτα.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το ΜΜΕ, η Τουρκία φυλάσσει το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ από εξωτερικές επιθέσεις.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Άγκυρα ήταν κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνέχιση της αποστολής, αλλά η σαρωτική κατοχή της χώρας από τους Ταλιμπάν άλλαξε δραματικά τις συνθήκες.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο MEE ότι πιστεύουν ότι η διατήρηση της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν θα τους βοηθήσει να προστατεύσουν τα τουρκικά εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής ενός κύματος προσφύγων να εισέλθουν στην Τουρκία ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα μπορούσε να συνεχίσει να διευκολύνει την παροχή βοήθεια από το εξωτερικό καθώς και τις επενδύσεις στη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο, αλλά και να εξασφαλίσει σχετική σταθερότητα στην Καμπούλ.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Al-Awda και Al-Aqsa, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις διανομής της GHF κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ, στο κέντρο της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Τεχεράνη σε αναβρασμό μετά τα ισραηλινά πλήγματα

Η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα παραμένει τεταμένη. Μετά τους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν οργή και απογοήτευση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα παραμένει τεταμένη. Μετά τους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν οργή και απογοήτευση.

«Σκότωσαν τους διοικητές μας και περιμένουν να τους χειροκροτήσουμε;» λέει αγανακτισμένος ο 29χρονος ταξιτζής Μαχμούντ Ντόρι στο Associated Press. «Θα υπάρξει απάντηση. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού.»

Η 31χρονη δασκάλα Πάρι Πουργκάζι υπερασπίζεται τη στάση του Ιράν: «Κάποιος πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ. Νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται όπου θέλουν. Το Ιράν τούς απέδειξε πως δεν είναι ανίκητοι – ακόμη κι αν κατέστρεψαν τη Γάζα ή τον Λίβανο.»

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές. «Ήταν λάθος αυτό που έκαναν οι Ισραηλινοί, αλλά ελπίζω να μη συνεχιστεί η αιματοχυσία», σημειώνει ο 61χρονος μηχανικός Χουσάνγκ Εμπαντί. «Ένας πόλεμος δεν εξυπηρετεί κανέναν.»

Θα στραφεί η λαϊκή αγανάκτηση εσωτερικά;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια στο Ιράν ενδέχεται σταδιακά να μην περιορίζεται στο εξωτερικό, αλλά να στραφεί και κατά του ίδιου του καθεστώτος. Παρότι οι επιθέσεις έχουν πυροδοτήσει οργή κατά του Ισραήλ, οι κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό σιγοβράζουν εδώ και καιρό – ειδικά μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί.

Η καταπίεση, η βαθιά οικονομική κρίση και η διεθνής απομόνωση έχουν ενισχύσει τη δυσπιστία των νέων προς την ηγεσία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως ο αγώνας του Ισραήλ στρέφεται κατά της ιρανικής ηγεσίας και όχι του λαού, απευθύνοντας μήνυμα στους πολίτες: «Τώρα είναι η ευκαιρία σας» – αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή αλλαγή εκ των έσω.

Από την άλλη, οι πολύνεκρες επιθέσεις, όπως εκείνη σε πολυώροφο κτίριο, ενισχύουν την εχθρότητα απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και  το Φορντόου.

Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος

Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος

Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι  περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος. 

Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.

Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός  είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.

Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις5 λεπτά πριν

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε νέο πόλεμο!

Ο Σταύρος Καλεντερίδης αναλύει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Γενικά θέματα21 λεπτά πριν

Εχθές έγινε απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Λάρισα λόγω εγκαινίων της συναγωγής «Ετς Χαγίμ»

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, "εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν...

Διεθνή50 λεπτά πριν

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται...

Διεθνή1 ώρα πριν

Η Τεχεράνη σε αναβρασμό μετά τα ισραηλινά πλήγματα

Η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα παραμένει τεταμένη. Μετά τους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν οργή και απογοήτευση.

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Γιατί “τρέμει” η Άγκυρα;

Παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη στην εκπομπή της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2025

Δημοφιλή