Διεθνή
Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τις αυξημένες τιμές της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αντιμέτωποι με μια ολοένα επιδεινούμενη κρίση των τιμών της ενέργειας βρίσκονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, με το κόστος χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας να σπάει το ρεκόρ όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα, υπό την πίεση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αλλά και της μειωμένης αιολικής παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί φέτος, υπό την πίεση μιας σειράς παραγόντων που περιλαμβάνουν την αύξηση των τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου, την αύξηση των τιμών του CO2 και τη χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι συνήθως. Ενδεικτικά, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, για παράδοση το επόμενο έτος, έφτασαν στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας διπλασιαστεί από το επίπεδο στο οποίο εκκίνησαν τη χρονιά.
Φυσικό αέριο
Το κόστος του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη, που έχει σημειώσει μια σειρά από ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκε επίσης, με τις τιμές της επόμενης ημέρας στο UK National Balancing Point να έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Όπως σημειώνει ο Carlos Torres-Diaz, επικεφαλής των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy, οι χαμηλότερες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος οδήγησαν σε μείωση στα αποθέματα σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός με την Ασία για τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είχε επίσης προκαλέσει άνοδο στις τιμές.
Αιολικά
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη χαμηλότερη του αναμενομένου παραγωγή αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Torres-Diaz, αυτό το καλοκαίρι η παραγωγή είναι ακόμα χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αιολικά αντιπροσώπευαν μόλις το 4,9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 18% κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανού διαχειριστή του δικτύου, National Grid. Αντίθετα, τα ακριβά εργοστάσια άνθρακα παρήγαγαν ποσότητα υπερδιπλάσια έναντι του μέσου όρου τους τελευταίους 12 μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο κομμάτι της παραγωγής, οι τιμές που πληρώθηκαν στην αγορά ισχύος προκειμένου να ενθαρρυνθούν ακόμα και οι ακριβότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να ενισχύσουν τη βραχυπρόθεσμη προσφορά ενέργειας έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις 4.000 λίρες ανά MW. “Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σήμερα, οπότε είδαμε τις τιμές να κάνουν άλματα”, δήλωσε ο Rob Lalor, διευθυντής στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία EnAppSys. Ο Lalor είπε ότι σε πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προσφερθεί τιμές μεταξύ 3.750 και 4.950 λιρών ανά MWh για να λειτουργήσουν και να εξισορροπήσουν την αγορά, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων άνθρακα που προβλέπεται να κλείσουν έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ρύποι
Ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας είναι η αύξηση στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, η αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων επηρεάζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο δεν αποτελεί τη βασική αιτία για την έκρηξη των τιμών. Μόνο το ένα πέμπτο της αύξησης των τιμών μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο των τιμών του διοξειδίου άνθρακα, ανέφερε. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διαπραγματεύονται στα επίπεδα των 61 ευρώ ο τόνος, όχι μακριά από το υψηλό όλων των εποχών, που σημειώθηκε αυτόν τον μήνα.
Λογαριασμοί
Η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών αναμένεται να περάσει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους επόμενους μήνες, με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofgem να αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών για τους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, 11 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους κατά 139 λίρες λογαριασμούς ρεύματος. Για άλλα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν μετρητές προπληρωμής ο μέσος λογαριασμός θα αυξηθεί από τις 1.156 λίρες στις 1.309 λίρες.
Η Octopus Energy δήλωσε ότι οι πάροχοι ενέργειας πωλούν ενέργεια χαμηλότερα από το κόστος, “επιδοτώντας τους πελάτες μας με ποσό άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών τον μήνα”. “Έχουμε απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το κόστος, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Octopus.
Αντίδραση
Καθώς τα νοικοκυριά προετοιμάζονται για αύξηση των λογαριασμών, μια σειρά από χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Γαλλία, εξετάζουν ή θεσπίζουν μέτρα αντίδρασης. Για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, θα μειώσει τους φόρους και θα ανακατευθύνει τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωρά στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ενώ στη Ρουμανία γίνονται συζητήσεις για τη θέσπιση προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τη διανομή κουπονιών ενέργειας, αυξάνοντας τους δικαιούχους των λεγόμενων ενεργειακών επιταγών, που σήμερα είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.
Πράσινη μετάβαση
Σύμφωνα πάντως με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, οι υψηλές τιμές της ενέργειας δείχνουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. “Αν είχαμε την Πράσινη Συμφωνία πέντε χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση, γιατί τότε θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο”, δήλωσε ο κ. Τίμερμανς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, παρόλο που οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί, το κόστος για ανανεώσιμες πηγές παραμένει χαμηλό και σταθερό. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει την Ε.Ε. να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή της, για να διασφαλίσει ότι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: capital.gr

Διεθνή
Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront. Στα βίντεο, οι στρατιώτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την επιχείρηση. Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν αναφορές σε βαριές απώλειες, ελλιπή υποστήριξη και αποδιοργάνωση κατά την υποχώρηση.
Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, όταν ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και κατέλαβαν προσωρινά περιοχές στη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Ήταν μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει κάποια “χαρτιά” ως ανταλλάγματα με χαμένη της εδάφη, όπως η περιοχή της Ζαπορίζια όπου υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία. Αν και αρχικά θεωρήθηκε στρατηγική επιτυχία, η επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, όπως ισχυρή ρωσική αντίσταση και δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, οδηγώντας τελικά σε υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.
Τα βίντεο είναι υποτιτλισμένα στα αγγλικά:
Διεθνή
Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με 9 νεκρούς!
«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε ρωσική επιδρομή με πυραύλους και drones τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Κίεβο.
Με τους αριθμούς να μη σταματούν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έδωσαν νέο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για «εννιά ανθρώπους νεκρούς» και «63 τραυματίες», από τους οποίους «42 εισήχθησαν σε νοσοκομεία», συμπεριλαμβανομένων «έξι παιδιών», καταγγέλλοντας το «μαζικό πλήγμα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο.
«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram. Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές αρχικά έκαναν λόγο για υλικές ζημιές σε δυο συνοικίες του Κιέβου και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.
Δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και μηχανές drones στους αιθέρες της ουκρανικής πρωτεύουσας. Είδαν εξάλλου πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειο πολυκατοικίας καθώς ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Η προηγούμενη ρωσική πυραυλική επιδρομή στο Κίεβο είχε γίνει στην αρχή του τρέχοντα μήνα.
Πλήγματα και στο Χάρκοβο
Παράλληλα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο επίσης μέσω Telegram για πλήγματα της Ρωσίας με επτά πυραύλους και drones, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε θύματα μέχρι στιγμής.
Σε ανακοίνωσή του μέσω Telegram, ο Αντρίι Γέρμακ, γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, κατήγγειλε πως ο Εώσος πρόεδρος «Πούτιν δεν δείχνει παρά μόνο την επιθυμία (του) να σκοτώνει».
Αξίωσε να «παύσει πυρ» και «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων να σταματήσουν».
Η επιδρομή εξαπολύθηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε στην Ουάσιγκτον πως είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη «συμφωνίας» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισε το 2022 και μερικές ώρες αφού καταφέρθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «εμπρηστικό» σχόλιό του για την Κριμαία, χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζει η ουκρανική κυβέρνηση ούτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Ο Ζελένσκι απέρριψε την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για τη δήλωσή του ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
Διεθνή
Κούρκουλας για το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία! Παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας», υπογραμμίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Για το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας, που έχει αρκετά ανοικτά προβλήματα», ανάφερε ο κ. Κούρκουλας.
«Η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει το να αντισταθεί σε μια παράνομη εισβολή επί 3 χρόνια. Αυτό συνέβαλλε στην διαμόρφωση μιας έντονης εθνικής ταυτότητας. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ήττα της Ουκρανίας», δήλωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολεμικό μέτωπο.
Δημιουργείται «κακό προηγούμενο»
Όσον αφορά την συμφωνία Τραμπ και τα μέτωπα που ανοίγει, ο Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε ότι «αυτό μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε όλους τους αναθεωρητές», όπως την Τουρκία και να δημιουργήσει διάφορα ζητήματα, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς «μια ξεδιάντροπη αποδοχή της βίας θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο».
Για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος Τραμπ παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου όχι μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας», επισημαίνοντας τις απειλές Τραμπ σε Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά.
«Μιλάμε για το τέλος της Δύσης και για το τέλος της πολυμερούς διπλωματίας η οποία εν μέρει εξασφάλισε κάποια σχετική ειρήνη τα τελευταία 80 χρόνια», δήλωσε.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”