Διεθνή
Κ. Κιλιτσντάρογλου: “Τι τους θέλαμε τους S-400; Θα μας επιτεθεί μήπως η Ελλάδα;”

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία διαθέτει την πιο αδύναμη αεράμυνα αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Για “καταστροφή” της εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν έκανε λόγο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον Τουρκο πρόεδρο ότι απομόνωσε τη χώρα ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ “παραδέχτηκε” ότι η Τουρκία διαθέτει την πιο αδύναμη αεράμυνα αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ο κ. Κιλιτσντάρογλου ανέφερε: “Κατέστρεψαν την εξωτερική πολιτική. Πάντα βλέπαμε την εξωτερική πολιτική ως εθνική πολιτική.
Ιδιωτικοποίησαν τις εξωτερικές υποθέσεις. Τώρα ο Ιμπραχίμ Καλίν εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι εκτός υπουργείου Εξωτερικών. Η εξουσία ανήκει στον Ερντογάν. Έβαλαν την Τουρκία στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. Θα δώσουμε άμεσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες στη Συρία και την Αίγυπτο. Θα πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε ειρήνη. Θα πούμε ότι δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Συρία. Η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή. Θα είμαστε μαζί. Θα αποτρέψουμε την αιματοχυσία εκεί. Το πρόβλημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Τατάρους της Κριμαίας.
Θα φτιάξουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, φυσικά θα υπερασπιστούμε το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης. Το ίδιο και για τη Λιβύη”, εξήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
“Τι τους θέλαμε τους S-400;”
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε επίσης για τη σκοπιμότητα της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο έχει βάλει σε πολλούς… διπλωματικούς μπελάδες την Τουρκία με τη Δύση.
“Γιατί αγόρασαν τους S-400; Θα μας επιτεθούν μήπως η Ελλάδα, το Ιράκ ή η Συρία; Το πήραμε ως αντάλλαγμα για το (ρωσικό) αεροπλάνο, που καταρρίψαμε”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Ο πρόεδρος του CHP κατέδειξε τις ελλείψεις της Τουρκίας στον τομέα της αεράμυνας υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εφοδιασμού νέας τεχνολογίας αεροσκαφών.
“Το σύστημα αεράμυνας μας είναι πολύ αδύναμο αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Το πιο αδύναμο σύστημα αεράμυνας σε αυτή την περιοχή το έχει η Τουρκία. Δεν μας δίνουν ανταλλακτικά για τα F-16. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική 180 μοίρες”, υποσχέθηκε, ενώ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για κυβίστηση στην ανατ. Μεσόγειο λόγω Κατάρ.
“Προσκάλεσες το Κατάρ. Τους φιλοξένησες μετά βαΐων και κλάδων. Αυτούς που πήγαν και συνεργάστηκαν με τους Έλληνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ακούστηκε άχνα από αυτόν τον κύριο; (σ.σ. Ερντογάν). Ούτε μια κουβέντα δεν μπορούσε να πει. Γιατί δεν μιλάς; Έχουμε κι εμείς στρατιώτες εκεί. Έμεινε μόνος του στην ανατολική Μεσόγειο. Ήρθαν και έψαξαν για πετρέλαιο στην αποκλειστική μας οικονομική ζώνη. Εδώ, κύριε, γιατί δεν έβγαλες άχνα; Πού ήταν ο ήρωας;”, είπε χλευάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.
“Βλέπει” εκλογές τον Σεπτέμβριο
Ο πρόεδρος του CHP προέβλεψε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022, δίνοντας μέχρι και ημερομηνία, το Σεπτέμβριο.
“Η μεγάλη Τουρκία θα αναδυθεί σε 5 χρόνια. Σε 6 μήνες θα γυρίσουν οι τροχοί. (Ο Ερντογάν) γνωρίζει ότι η αποχώρηση από την εξουσία θα έχει σοβαρό κόστος για αυτόν. Το κράτος δεν κυβερνάται με άγχος. Αναμένω εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν μπορούν να τα φέρουν πέρα με την οικονομία. Η μεγαλύτερη ληστεία της Τουρκίας έγινε μεταξύ 20 και 27 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς που αγόρασαν δολάριο, έχασαν μετά. Χάρη στον κ. Νεμπάτι (σ.σ. υπουργός Οικονομικών) που το έκανε γνωστό στην κοινή γνώμη. Από εκεί μάθαμε ότι ‘οι μικροί αποταμιευτές υπέστησαν απώλειες’. Η δημιουργία κλίματος φόβου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προκαλέσει ένταση στη χώρα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στην αντιπολίτευση, όταν αναλάβει την εξουσία, ενώ έκανε λόγο για “πρωτόγνωρο αίσχος” στη χώρα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στοχοποίηση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζοντας ότι “η συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον μας είναι γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι εμείς πήραμε την Κωνσταντινούπολη”.
Capital.gr με πληροφορίες από SigmaLive.com

Διεθνή
Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;
Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και το Φορντόου.
Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος
Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος
Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος.
Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.
Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.
Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»
«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».
Γενικά θέματα
Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.
Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;
«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».
Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.
Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.
Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;
Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.
Διεθνή
Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis
Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!