Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Πούτιν «πειρατής της Καραϊβικής» με πυρηνικά δίπλα στις ΗΠΑ;

Δημοσιεύτηκε στις

Ποια δεδομένα δημιουργεί πιθανή τοποθέτηση πυρηνικών από τη Ρωσία σε Βενεζουέλα και Κούβα

Του James Stavridis

Όταν περνούσα από τη διαδικασία έγκρισης διορισμού το 2006 προκειμένου να αναλάβω διοικητής της Νότιας Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ – υπεύθυνος για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – με ρωτούσαν συχνά για το Δόγμα Μονρόε.

Με έτος διατύπωσης το 1823 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, προειδοποιούσε τις ευρωπαϊκές χώρες κατά του περαιτέρω αποικισμού της ηπείρου της Αμερικής και επεκτάθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις προκειμένου να δημιουργήσει ουσιαστικά μια αποκλειστική σφαίρα επιρροής για τις ΗΠΑ σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια ομιλία του στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) το 2013, δήλωνε δημόσια ότι “η εποχή του Δόγματος Μονρόε έχει τελειώσει”, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το επικαλέστηκε αργότερα αναφορικά με την επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στην υποστήριξη του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια εκδοχή του δόγματος εξακολουθεί να είναι βιώσιμη από την άποψη της περιφερειακής διπλωματίας των ΗΠΑ, και συμφωνώ, ωστόσο θα πρέπει να εξετάζεται με πιο πολυμερή τρόπο – μέσω του μηχανισμού του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και όχι ως μονομερές εργαλείο πολιτικής των ΗΠΑ.

Ρώσοι στην Καραϊβική;

Την περασμένη εβδομάδα, ως μέρος των απειλών χρήσης βίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με αυξημένη ανάπτυξη από πλευράς Ρωσίας στρατιωτικών δυνάμεων στην αμερικανική ήπειρο, αναφέροντας ενδεικτικά τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Η κατάσταση μάλλον δεν πρόκειται να μετατραπεί σε άλλη μια “Κρίση των Πυραύλων” τύπου Κούβας του 1962.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα βλέπαμε Ρώσους στην Καραϊβική ή τη Λατινική Αμερική. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια η Ρωσία ανέπτυσσαν πλοία, αεροσκάφη, στρατιωτικούς εκπαιδευτές, αξιωματικούς πληροφοριών, ομάδες επικοινωνίας και εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου όχι μόνο στη Βενεζουέλα και την Κούβα, αλλά και στη Νικαράγουα.

Αν και δεν διατηρούσαν μεγάλα, μόνιμα σώματα, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτε νέο στην ιδέα της εκ περιτροπής ανάπτυξης δυνάμεων, κάτι με το οποίο φαίνεται να απειλεί ο Πούτιν.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος των συμβατικών ρωσικών δυνάμεων θα ήταν αμελητέος όσον αφορά την περιφερειακή πολιτική κατάσταση. Επιχειρησιακά, η απειλή για χρήση τέτοιων δυνάμεων εναντίον των ΗΠΑ ή ακόμη και των στενών συμμάχων τους στην περιοχή είναι ουσιαστικά μηδαμινή. Μπορούν βεβαίως να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι αυταρχικοί ηγέτες της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας φαίνεται να έχουν μέσω καταστολής τους πληθυσμούς τους υπό τον έλεγχό τους, επομένως ρωσικές στρατιωτικές μονάδες υψηλού επιπέδου δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε.

Αμερικανική υπεροχή

Όταν διατηρούσα την ηγεσία της Νότιας Διοίκησης, είχα στη διάθεσή μου δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και πολλά πλοία και αεροπλάνα – ξεπερνώντας κατά πολύ σε όγκο οτιδήποτε θα μπορούσαν να μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ξένοι ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο.

Σήμερα, η Νότια Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, από το αρχηγείο της στο Μαϊάμι, παρακολουθεί στενά τα επίπεδα ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων και, πιστέψτε με, δεν αισθάνεται ανασφάλεια. Όταν ρώτησα έναν πρόσφατα διατελέσαντα διοικητή της σχετικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης αυξημένων ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, εκείνος ανέφερε ότι επρόκειτο για “πομφόλυγες” του Πούτιν, στρατιωτικά ασήμαντες, καθώς και ότι θα ήταν ακριβό για τους Ρώσους να διατηρήσουν τέτοιες δυνάμεις, οπότε, όπως σημείωσε, “αφήστε τον να σπαταλά πόρους”.

Πύραυλοι Κρουζ;

Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σοβαρή ανησυχία η οποία αξίζει να επισημανθεί: η μόνιμη ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων κρουζ μεσαίου βεληνεκούς, κάτι που έκανε το Κρεμλίνο στην καρδιά της Ευρώπης, στο Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Δεδομένης της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης σε σύγκριση με τους διηπειρωτικούς πυραύλους και της εγγύτητας πολύ σημαντικών στόχων – διυλιστήρια ενέργειας των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, στρατιωτικές βάσεις στις νότιες πολιτείες, μεγάλες πόλεις όπως το Μαϊάμι, η Ατλάντα, η Νέα Ορλεάνη και το Γκάλβεστον – η τοποθέτηση πυραύλων κρουζ θα είχε σημαντικό αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια κίνηση του Πούτιν πιθανότατα θα απαιτούσε κλιμάκωση ανάπτυξης δυνάμεων στην Ευρώπη και πρόσθετους πυραύλους κρουζ των ΗΠΑ σε χώρες του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO).

Ουκρανία

Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προκαλέσει δισταγμό στις ΗΠΑ όσον αφορά τη διαρκή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Εάν ο Πούτιν κάνει πράξη την επαπειλούμενη εισβολή του, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να απαντήσουν μοιραζόμενοι με τους Ουκρανούς πρόσθετα αμυντικά, αλλά θανατηφόρα όπλα (ειδικά αντιαρματικά και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους), αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, υπηρεσίες πληροφοριών ανώτατου επιπέδου, καθώς και ηλεκτρονικές παρεμβολές εναντίον των ρωσικών επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης.

Αυτή η βοήθεια θα πρέπει να συνδυαστεί με τεράστιες νέες οικονομικές κυρώσεις (κατά του συνόλου της ρωσικής οικονομίας, ειδικότερα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και των υπερπόντιων λογαριασμών των ολιγαρχών “συντρόφων” του Πούτιν), καθώς και με πρόσθετες αναπτύξεις χερσαίων στρατευμάτων των ΗΠΑ (όχι όμως πυρηνικών συστημάτων) πιο κοντά στη Ρωσία, εντός των ορίων του ΝΑΤΟ.

Εάν η Ρωσία αποφασίσει πραγματικά να αναπτύξει σημαντικά στρατεύματα στο δυτικό ημισφαίριο, ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά. Η παροχή πρόσθετων πόρων επιτήρησης στη Νότια Διοίκηση είναι μια καλή αρχή, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων μέσων και πολεμικών πλοίων συλλογής πληροφοριών. Η συνεργασία με εταίρους και φίλους στον ΟΑΚ, ιδίως με την Κολομβία, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή περιφερειακών στρατιωτικών ασκήσεων θα είχε κάποιο νόημα.

Ελλείψει μιας σημαντικής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να αγνοήσουμε την απειλή του Πούτιν να γίνει “πειρατής της Καραϊβικής”. Δεν μπορεί πραγματικά να το αντέξει οικονομικά και οι οποιεσδήποτε δυνάμεις θα μπορούσε να αναπτύξει δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στρατιωτική ισορροπία στην αμερικανική ήπειρο.

Πηγή: BloombergOpinion

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

BBC: Το Ισραήλ βλέπει ευκαιρία για καθεστωτική αλλαγή του Ιραν

Ποια είναι η ελπίδα τους; Ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανατρέποντας την Ισλαμική Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1979.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την απώτερη στόχευση του Ισραήλ διερευνά o ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ούγκο Μπασέγκα.

Γράφει σε ένα σύντομο σημείωμά του για το βρετανικό Μέσο:

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αισθάνεται δικαιωμένος.

Από το βιβλίο του του 1995, «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας», μέχρι την περίφημη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όταν και παρουσίασε ένα σκίτσο μιας βόμβας για να εξηγήσει πόσο κοντά, κατά την άποψή του, ήταν το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ο Νετανιάχου έχει από καιρό διαμηνύσει ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει.

Θα σταματήσει όμως τώρα το Ισραήλ να επιτίθεται στο Ιράν;

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια παρατεταμένη εκστρατεία και πανηγυρίζουν αυτό που θεωρούν ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση μέχρι στιγμής. Μπορεί άρα να μην βλέπουν λόγους να σταματήσουν πριν προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, υπαινίσσονται αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Ποια είναι η ελπίδα τους; Ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανατρέποντας την Ισλαμική Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1979.

Κάτι που θέτει το Ιράν σε κατάσταση επιβίωσης. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα την οδηγούσε σε παραίτηση από τον εμπλουτισμό ουρανίου επί του έδαφόυς της, την βασική απαίτηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι δικαίωμά της.

Ευρισκόμενοι ωστόσο στην πιο αδύναμη θέση τους εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, οι ηγέτες του Ιράν θα δεχτούν διεθνείς πιέσεις να αποδεχτούν μια συμφωνία, η οποία αναπόφευκτα θα θέλει να αποτρέπει οποιαδήποτε επανέναρξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων.

Η εναλλακτική λύση είναι περισσότερη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της διακυβέρνησης του Χαμενεΐ και σε ένα αβέβαιο μέλλον για τη χώρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Πούτιν απειλεί με καταστροφή την Ουκρανία αν χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Πούτιν Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, «και υπό αυτή την έννοια ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας», ενώ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να πάρει η Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σούμι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, αλλά θέλει το Κίεβο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.

Ο Πούτιν, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγία Πετρούπολης, δήλωσε: «Δεν επιδιώκουμε τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Επιμένουμε στην αναγνώριση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου».

Επιπλέον προειδοποίησε την Ουκρανία ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα εναντίον της Ρωσίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το Κίεβο, δηλώνοντας όμως ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Εάν το Κίεβο χρησιμοποιούσε ποτέ μια τέτοια βόμβα, η ρωσική απάντηση θα ήταν πιθανώς καταστροφική τόσο για την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας όσο και για την Ουκρανία στο σύνολό της, είπε.

«Ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας»

Σύμφωνα με τον Πούτιν Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, «και υπό αυτή την έννοια ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας», ενώ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να πάρει η Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σούμι.

Συμπλήρωσε πως η Ρωσία δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία, σημειώνοντας ωστόσο ότι όταν η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 ήταν ως «ουδέτερο κράτος».

Ο Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία για να προστατεύσει την ασφάλειά της, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας.

«Έχουμε ένα ρητό ή μια παραβολή», που λέει : «Όπου πατάει το πόδι ενός Ρώσου στρατιώτη, αυτό είναι δικό μας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν απορρίψει τις διεκδικήσεις της Μόσχας σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές και την Κριμαία ως παράνομες και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει την άποψη ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαμορφώνουν μια νεκρή ζώνη στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας προκειμένου να προστατεύσουν το ρωσικό έδαφος και δήλωσε ότι δεν αποκλείει τα ίδια αυτά στρατεύματα να πάρουν τον έλεγχο της περιφερειακής πρωτεύουσας Σούμι.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στο Χείλος της Σύγκρουσης: Ο Τραμπ, το Ιράν και η πιο κρίσιμη εβδομάδα της προεδρίας του

«Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ενώ η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κορυφώνεται, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παλινδρομεί ανάμεσα σε στρατιωτικές απειλές και προσωπικά διαλείμματα. Από το Situation Room στους… ιστούς σημαίας, η κρίση φέρνει την Ουάσιγκτον σε ετοιμότητα και τον Τραμπ μπροστά σε ένα από τα πιο διφορούμενα διλήμματα της καριέρας του.

Αν κάτι είχε απασχολήσει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του, ήταν η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Όλη τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε συναντήσεις στη G7, ζητούσε συνεχώς ενημερώσεις από τους συμβούλους του και πέρασε περισσότερο χρόνο στην υπόγεια αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room) από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της προεδρίας του μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι την Τετάρτη βγήκε από τον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου όχι για κάποια ενημέρωση για την κρίση, αλλά για να επιβλέψει την εγκατάσταση δύο τεράστιων ιστών σημαίας ύψους σχεδόν 30 μέτρων. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστοί σε ολόκληρη τη χώρα – ή στον κόσμο, για την ακρίβεια», δήλωσε. «Είναι κωνικοί, έχουν ωραία κορυφή. Είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για μένα».

Μια μέρα αργότερα, αποφάσισε να μην αποφασίσει. Έδωσε εντολή να υπαγορευτεί μέσω της εκπροσώπου του, Κάρολιν Λέβιτ, μια δήλωση με την οποία ανακοίνωνε την αναβολή για έως και δύο εβδομάδες κάθε στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από άλλη μια συνάντηση στο Situation Room, όπου περνούσε τις ημέρες του εξετάζοντας στρατιωτικά σενάρια και ζητώντας πληροφορίες για τις συνέπειες κάθε επιλογής. Είχε ήδη εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση για εκκένωση της Τεχεράνης, μια ένδειξη της κλιμακούμενης πίεσης.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ συγκέντρωνε απόψεις από τα διάφορα στρατόπεδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπέρ και κατά του πλήγματος. Φάνηκε διστακτικός να πάρει δημόσια θέση, εναλλάσσοντας αναρτήσεις στα social media με ιδιωτικές ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο παρατεταμένο πόλεμο.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του έπαιξαν ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νταν Κέιν. Παράλληλα, ο απεσταλμένος του στο εξωτερικό, Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλούσε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί σε μια προσπάθεια αναβίωσης της διπλωματικής οδού.

Αντίθετα, άλλοι αξιωματούχοι μπήκαν στο περιθώριο. Δύο φορές εκείνη την εβδομάδα, ο Τραμπ απέρριψε δημόσια τις εκτιμήσεις της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ ότι οι υπηρεσίες δεν πιστεύουν πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στο Νιου Τζέρσεϊ, απάντησε κοφτά: «Τότε όλη η ομάδα μου στις μυστικές υπηρεσίες κάνει λάθος». Όταν του είπαν πως πρόκειται για εκτίμηση της Γκάμπαρντ, είπε απλώς: «Κάνει λάθος». Λίγες ημέρες μετά, εκείνη υπαναχώρησε.

Καθώς οι πληροφορίες έφταναν από το Καμπ Ντέιβιντ ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για άμεσο πλήγμα, ο Τραμπ δεν έδειξε έκπληξη. Η κυβέρνησή του ήταν ενήμερη και είχε έτοιμα σχέδια εμπλοκής. Πριν από δέκα ημέρες είχε μιλήσει με τον Νετανιάχου, ο οποίος του είπε ότι η επίθεση θα ξεκινήσει άμεσα.

Δέκα ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ήταν στον Καναδά για τη G7, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν ενδείξεις για τα επόμενα αμερικανικά βήματα. Αναρωτιούνταν κυρίως αν σκοπεύει να πλήξει τη βασική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό.

Ο Τραμπ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Έφυγε νωρίς από τη σύνοδο και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Στα μέσα της εβδομάδας, με το Ιράν να δείχνει περιορισμένη διάθεση για διαπραγματεύσεις, η υπομονή του Τραμπ εξαντλούνταν. Εμφανιζόταν όλο και πιο έτοιμος να δώσει την εντολή.

«Είναι πολύ αργά, ξέρετε…», είπε ιδρωμένος στην τελετή για τους ιστούς σημαίας. Σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανιζόταν πεπεισμένος για την ανάγκη να πληγεί το Φορντό, προσθέτοντας: «Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνω».

Οι δηλώσεις έγιναν με φόντο… παίκτες της Γιουβέντους. Ο Τραμπ τους ρώτησε: «Μπορείτε να είστε αόρατοι, δεν θα χάσετε ποτέ, σωστά;» Κανείς δεν απάντησε. Ο Τίμοθι Γουεά σχολίασε αργότερα: «Ήταν κάπως περίεργο. Ήθελα απλώς να παίξω μπάλα».

Παράλληλα, ο Τραμπ συνέχιζε να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, λαμβάνοντας κλήσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ –υπέρμαχο του χτυπήματος– και γευματίζοντας με τον πρώην σύμβουλο του, Στιβ Μπάνον, που ήταν κάθετα αντίθετος.

«Νομίζω ότι όταν λέει “όχι πυρηνικά για το Ιράν”, το εννοεί», είπε ο Γκρέιαμ. «Πιστεύω ότι το Ιράν έκανε λάθος εκτίμηση.»

Ο Τραμπ, όπως συνηθίζει, προσπάθησε να ακούσει όλες τις απόψεις. Όμως αυτή τη φορά δεν κρατούσε όλα τα χαρτιά. Το Ισραήλ προχώρησε σε χτυπήματα παρά τις παραινέσεις του για υπομονή. Και το Ιράν, ιστορικά, δεν υποχωρεί εύκολα υπό πίεση.

«Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα5 λεπτά πριν

Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!

Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860...

Διεθνή35 λεπτά πριν

BBC: Το Ισραήλ βλέπει ευκαιρία για καθεστωτική αλλαγή του Ιραν

Ποια είναι η ελπίδα τους; Ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ...

Αναλύσεις50 λεπτά πριν

Ένοπλη κουρδικές ομάδες στο Ιράν ζητούν να έρθουν σε επαφή με τις Ισραηλινές δυνάμεις

ισμένοι Κούρδοι στην περιοχή φοβούνται ότι οι αποσχιστικές συζητήσεις θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο τόσο στο Ιράν όσο...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Πούτιν απειλεί με καταστροφή την Ουκρανία αν χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Πούτιν Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, «και υπό αυτή την έννοια ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Έσκαψε τον λάκκο του ο Ερντογάν!

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2025

Δημοφιλή