Διεθνή
Όταν ο “χάρτης Μπάϊντεν” δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά. Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ
Μάριος Πούλλαδος
11 Ιουνίου 2019
Ο αποκαλυπτικος χάρτης που έδωσαν οι Αμερικανοί σε Ερντογάν, Αναστασιάδη και Νετανιάχου
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος δεν εμφανίζεται στον χάρτη, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο δημοσίευμα: «Υποστηρίζουμε βασικά την έννοια ενός αγωγού, είναι πολύ ελκυστική. Το ερώτημα είναι, αν είναι οικονομικά βιώσιμος. Εάν ο αγωγός κάνει το αέριο πολύ ακριβό στην ευρωπαϊκή αγορά αυτήν τη στιγμή, προφανώς αυτό θα πρέπει να εξεταστεί».
Πολλαπλά αναπάντητα ερωτήματα για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Κύπρο εγείρονται μετά τη δημοσίευση χάρτη του Υπουργείου Ενέργειας (Bureau of Energy Resources) των ΗΠΑ που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Μc Clatchy DC, προσκείμενη στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Μichael Wilner, ο οποίος εργάζεται ως ανταποκριτής του Λευκού Οίκου, ενώ στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του Γραφείου της Jerusalem Post στην Ουάσιγκτον. Στο άρθρο, με τίτλο «Η ομάδα Τραμπ υιοθετεί ένα σχέδιο αγωγών για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό καύσιμο», πρώην και νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίζονται πως ο χάρτης «κρέμεται» ακόμη στον Λευκό Οίκο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ποιοι τον είδαν
Αρχιτέκτονας του χάρτη, που παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, αλλά και ιδέες για τον τρόπο αξιοποίησής τους, είναι ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής Διεθνών Ενεργειακών Υποθέσεων των ΗΠΑ Άμος Χοκστάιν. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ο χάρτης, που δημιουργήθηκε αρχικά από τους κρατικούς χαρτογράφους και τους διπλωμάτες ειδικούς σε θέματα ενέργειας, παρουσιάστηκε προσωπικά στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017, ενώ είναι στην κατοχή τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Τα σενάρια αγωγών
Ειδικότερα, στον χάρτη αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή και οι διάφορες υποδομές που θα χρειαστεί να κατασκευαστούν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρουσιάζεται αγωγός φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι με τη σήμανση «proposed», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται από ποιους και πότε ακριβώς έχει προταθεί.
Παράλληλα, υπάρχει και δεύτερος αγωγός που, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ, καταλήγοντας στην Αλεξανδρέττα. Επιπλέον, είναι αποτυπωμένες και οι τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από την Κύπρο, όπως τις επικαλείται η Άγκυρα, στη βάση της διεκδικούμενης εκ μέρους της υφαλοκρηπίδας. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτυπώνεται στο σύνολό της, αλλά μόνον το οριοθετημένο κομμάτι με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.
ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για αγωγό προς Τουρκία
Τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ άφηναν ανοιχτό το περιθώριο να κατασκευαστεί ένας αγωγός προς την Τουρκία, με προϋπόθεση τη λύση του Κυπριακού. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς κατά πόσον επανέρχεται το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από την Τουρκία προς το Ισραήλ, μετά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία Τουρκίας – Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου, παραθέτοντας τρεις επιλογές:
Η μια, με χερσαίο αγωγό, που θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία, και οι άλλες δύο επιλογές είναι υποθαλάσσιοι αγωγοί, που πρέπει να περάσουν είτε από την κυπριακή ΑΟΖ είτε από την ΑΟΖ του Λιβάνου. Αναφέροντας ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός από τον Λίβανο και, άρα, μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία, μπορούν να εξεταστούν με σοβαρότητα αυτά τα πιθανά σενάρια. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και το 2013 σε συνέδριο του ΚΕΒΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το 2015, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην τουρκική Sabah δήλωνε για το ίδιο θέμα πως μετά τη λύση θα ήταν επίσης δυνατόν να δημιουργηθεί ένας αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος να ξεκινά από το Ισραήλ και να καταλήγει στην Τουρκία. «Δεν είμαστε εναντίον της μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας», είπε. Παρόμοιες δηλώσεις υπήρξαν και τα επόμενα χρόνια, ενώ έντονες αντιδράσεις είχαν προκληθεί όταν τον Απρίλιο του 2018, ενημερώνοντας ξένους διπλωμάτες οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης», δήλωσε.
O αγωγός EastMed
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος δεν εμφανίζεται στον χάρτη, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο δημοσίευμα: «Υποστηρίζουμε βασικά την έννοια ενός αγωγού, είναι πολύ ελκυστική. Το ερώτημα είναι, αν είναι οικονομικά βιώσιμος. Εάν ο αγωγός κάνει το αέριο πολύ ακριβό στην ευρωπαϊκή αγορά αυτήν τη στιγμή, προφανώς αυτό θα πρέπει να εξεταστεί».
Οι Τούρκοι, σχολιάζοντας τον χάρτη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υποστηρίζουν πως με αυτά τα δεδομένα το φυσικό αέριο της Μεσογείου είναι καταδικασμένο ή να μείνει στον πάτο της θάλασσας ανεκμετάλλευτο ή να αξιοποιηθεί για την περιφερειακή αγορά.
Εργαλείο το EMGF
Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος χάρτης έχει παρακινήσει τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση του East Med Gas Forum (ΕMGF), που εγκαινιάστηκε στην Αίγυπτο, ο οποίος θα ενισχύσει ταυτόχρονα και θα εμπλέξει τις οικονομίες αρκετών χωρών σε αποδόσεις εδώ και δεκαετίες. Οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στο Mc Clatchy ότι τον Απρίλιο ζήτησαν επίσημο ρόλο παρατηρητή σε μελλοντικές συναντήσεις του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου -που αποτελείται από την Ιορδανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή- προσφέροντας βοήθεια με την αμερικανική τεχνογνωσία.
«Συνεχίζοντας την προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει μια Στρατηγική Συμμαχία της Μέσης Ανατολής ή το MESA, για να αντιμετωπίσει το Ιράν με την απροθυμία των βασικών συμμάχων, οι αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας στρέφονται προς ΕΜGF αερίου, ως πρωταρχικό στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο».
«Το ενδιαφέρον για τους περιφερειακούς ενεργειακούς πόρους αποτέλεσε τη βάση μιας οργανωτικής αρχής για τη χάραξη πολιτικής μεταξύ των βασικών μελών του εσωτερικού κύκλου του Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν τις ανάγκες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως κρίσιμες για τις στρατηγικές τους έναντι της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνουν πηγές του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Άμυνας.
Υιοθέτηση ατζέντας Ομπάμα από Τραμπ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω χάρτης εκπονήθηκε κατά τoν δεύτερο γύρο αδειοδότητης της ΑΟΖ, δηλαδή πριν ακόμη υπάρξει εμπλοκή της Exxon Mobil και γίνουν οι ανακαλύψεις σε «Γλαύκο» και «Καλυψώ» από την ιταλική ΕΝΙ. Επομένως, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μετά τις νέες εξελίξεις και την επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον υπάρχει συνέχεια στα σχέδια της Κυβέρνησης Ομπάμα για την περιοχή και από τη διακυβέρνηση Τραμπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η άποψη του κ. Χοκστάιν, όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο, είναι η εξής: «Είναι μια σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων Τραμπ και Ομπάμα. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το δημιουργήσουμε. Υπάρχει πλήρης συνέχεια, και χάρη στο όραμα και την ηγεσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν». «Δεν εκπλήσσομαι ποτέ όταν μια διοίκηση επιλέξει να δει ότι οι προκάτοχοί της έκαναν κάτι σωστό», είπε, προσθέτοντας:
«Είναι μια σαφώς προφανής επιλογή πολιτικής που υποστηρίζει τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και των περιφερειακών συμφερόντων. Δεν υπάρχει μεγάλο μειονέκτημα. Χρειάζεται, όμως, λεπτομερής προσοχή, σε δύο χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό, γεγονός που έχει κοστίσει χρόνο».
Ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ήρθε στην Κύπρο τον Μάιο του 2014 και ακολούθως πήγε στην Άγκυρα τονίζοντας από το βήμα του Atlantic Council, ότι πρέπει «να επωφεληθούν όλοι από το φυσικό αέριο της περιοχής» και πρέπει σύντομα «να τελειώσουμε τη δουλειά». Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επισήμως τον Απρίλιο την είσοδό του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των εκλογών του 2020.
Ο ρωσικός παράγοντας
Ως γενική ιδέα, το άρθρο ισχυρίζεται ότι οι επικεφαλής σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ θεωρούν πως η πορεία για την επιτυχία του σχέδιου ειρήνης στη Μέση Ανατολή ( Middle East Peace Plan) περνά έμμεσα και στον χάρτη που αποδεσμεύτηκε. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, είναι προφανές ότι η προσπάθεια είναι ο περιορισμός της ρωσικής ενεργειακής επιρροής στην Ευρώπη.
Το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων εργάζεται από την εποχή του Ομπάμα για να απομακρύνει την Ευρώπη από τα ρωσικά καύσιμα και να οικοδομήσει «μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας για την καταστολή της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνεται. Τρίτη και πιο σημαντική διαπίστωση είναι η προφανής προσπάθεια των ΗΠΑ να μην αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ερμηνεύεται το αμερικανικό νομοσχέδιο Μενέντεζ, το οποίο κατατέθηκε στο Κογκρέσο από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο. Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο», έχει ως στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων.
Παράλληλα, υπενθυμίζει πως, λόγω του εμπάργκο, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδίωξε στο παρελθόν να αποκτήσει οπλικά συστήματα από άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, φωτογραφίζοντας τα S-300 επί διακυβέρνησης Κληρίδη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η άρση του εμπάργκο θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για στρατιωτικό υλικό που σχετίζεται με την άμυνα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες που εγείρουν προκλήσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Επομένως, προτεραιότητα είναι ο περιορισμός της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή και σε δεύτερο επίπεδο η τουρκική προκλητικότητα.
Οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου – Λιβάνου
Καθόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι συνεχείς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών βρέθηκε στο νησί μας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, ενώ ακολούθησε ο Βοηθός Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος συζήτησε με την Κυβέρνηση και θέματα ενέργειας.
Παράλληλα, ο βοηθός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ταξίδεψε στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη, ελπίζοντας να διεκπεραιώσει μια διευθέτηση διαμάχης θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο McClatchy ότι ένα ψήφισμα θα μπορούσε να απελευθερώσει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στο έργο. «Εάν η οριοθέτηση αυτή των ναυτικών συνόρων επιλυθεί», πολύ περισσότερες εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν να εμπλακούν στην εξερεύνηση. Ανοίγει μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
“Σημερινή”
Διεθνή
Αναταράξεις στην Άγκυρα! Η Κύπρος εξελίσσεται σε νέο Ιντζιρλίκ – Αντιδράσεις για τον Σιδερένιο Θόλο
Η Κύπρος αναδεικνύεται ως ο νέος κρίκος σε ένα γεωπολιτικό διάδρομο
Ο φόβος της Τουρκίας για μια νέα εποχή στρατηγικής απομόνωσης στην ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζεται στα συχνά, σχεδόν καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ και άρθρα του τουρκικού τύπου.
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Η αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Μεσόγειο επαναχαράσσει τα σύνορά της, και η Κύπρος αναδεικνύεται ως ο νέος κρίκος σε ένα γεωπολιτικό διάδρομο που προκαλεί αναταράξεις στην Άγκυρα. Η τουρκική ιστοσελίδα Journal.Ist περιγράφει μια ανησυχητική εικόνα για την Τουρκία, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι η Κύπρος το νέο Ιντζιρλίκ;»
Η στρατηγική σημασία της Κύπρου
Σε βίντεο που ανήρτησε, η ιστοσελίδα αναλύει γιατί η Κύπρος γίνεται σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ:
«Αν θέλεις να ελέγχεις την πρόσβαση από και προς τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πρέπει να έχεις στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τη βάση της Αλεξανδρούπολης, γνωρίζουμε για τη βάση στο Κατάρ. Γνωρίζουμε για τη βάση στο Μπαχρέιν. Γνωρίζουμε αυτές στη Σαουδική Αραβία. Προσπαθούν επίσης να ανοίξουν μία στο βόρειο Ιράκ».
Η εγγύτητα της νέας βάσης στο Μαρί προς το Ιντζιρλίκ είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Όπως αναφέρει το βίντεο, «η απόσταση μεταξύ του Ιντζιρλίκ και της κυπριακής βάσης, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να ελέγχουν τη
Μέση Ανατολή, είναι περίπου 150 χιλιόμετρα, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής».
Ανακατανομή ισχύος στη Μεσόγειο
Το Ιντζιρλίκ υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων υποχρεώνει τις ΗΠΑ να επενδύσουν σε εναλλακτικές, που στην προκειμένη περίπτωση είναι «αντίπαλες» της Τουρκίας.
«Με αυτές τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το Journal.Ist, «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τις βρετανικές βάσεις στη νότια Κύπρο, το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ως δική τους βάση. Ωστόσο, μετά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, το Βόλο, το Λιτόχωρο και τη Λάρισα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τώρα ένα διάδρομο βάσεων στη Μεσόγειο με την Κύπρο», επισημαίνοντας ότι η βάση στο Ακρωτήρι αποτελεί το σύμβολο της μετατόπισης της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας.
Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Tύπο για τον Σιδερένιο Θόλο
Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν εκτενώς την άφιξη της πρώτης παρτίδας του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, επικαλούμενα το κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, αναπαράγει το ρεπορτάζ του Sigma TV, που αναφέρθηκε σε «απολύτως αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πρώτη παρτίδα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome έφτασε στην Κύπρο και πως παραδόθηκε στο Στρατό της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς (RMMO). Η είδηση ανέφερε επίσης ότι το σύστημα τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Η Μιλιέτ σχολιάζει ότι το σύστημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η παραγγελία του Iron Dome ήταν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού για την αντικατάσταση των παλαιών ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας TOR και BUK, η παράταση της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο και η στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσεται με τις δυτικές χώρες αυξάνουν τις εξοπλιστικές δραστηριότητες της ΕΔΝΚ».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και οι υπόλοιπες παρτίδες του συστήματος, που θα αποτελέσουν τη νέα αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος ολοκληρώσει όλα τα μέρη του συστήματος, «θα είναι σε θέση να έχει ένα σύστημα που θα μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απειλών και να αναχαιτίζει εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους και βλήματα».
Σύνδεση με το δυνητικό Iron Dome της Ελλάδας
Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που επικαλείται ξανά τα ε/κ δημοσιεύματα εφιστά τη προσοχή στο γεγονός ότι «αυτό το νέο σύστημα αεράμυνας της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα είναι πλήρως συμβατό με το σύστημα Iron Dome, που θα αγοράσει η Ελλάδα από το Ισραήλ».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε φάση έντονης εξοπλιστικής δραστηριότητας, με παραλαβές μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία και σχεδιασμούς για νέα άρματα μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά Τ-80. Όπως αναφέρει η Milliyet, «η στρατιωτική συνεργασία με τις δυτικές χώρες και η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την εξοπλιστική στρατηγική της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου».
Η αντίδραση του ψευδοκράτους
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι «αυξάνει την ένταση» στην περιοχή. Αξιωματούχοι του ψευδοκράτους δήλωσαν: «Οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και οι δοκιμές συστημάτων εναντίον μαχητικών αεροσκαφών F-16 αποκαλύπτουν ότι η Νότια Κύπρος στοχεύει όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην περιφερειακή υπεροχή. Αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική ρητορική της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Περιμένουν και ελικόπτερα και τανκς
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η Κύπρος περιμένει επίσης να παραλάβει στο εγγύς μέλλον μαχητικά ελικόπτερα από τη Γαλλία, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αγορά νέων αρμάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά τανκς Τ-80.
Ο «Σιδερένιος Θόλος» της Κύπρου στο τουρκικό μικροσκόπιο
Οι τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν με διαφορετικούς τόνους και αναλύσεις την εγκατάσταση ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, με αιχμηρές αναφορές τόσο στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων όσο και στις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Sözcü: «Η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος εξοπλίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με το Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ»
Η Σοζτζού τονίζει την ενορχηστρωμένη εξοπλιστική στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον κοινό άξονα με το Ισραήλ.
«Η Νότια Κύπρος ξεκίνησε να εγκαθιστά στο νησί τον Σιδερένιο Θόλο που αγόρασε από το Ισραήλ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα είναι πλήρως συμβατός με τον Σιδηρούν Θόλο που κατασκευάζει παράλληλα η Ελλάδα σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς».
Duvar: «Εγκαθίσταται ισραηλινό αμυντικό σύστημα: ‘Iron Dome’ στη Νότια Κύπρο»
Η Ντουβάρ, σε πιο ουδέτερο τόνο, επικαλείται το κυπριακό Sigma TV, επισημαίνοντας την άφιξη και εγκατάσταση του συστήματος.
«Η τηλεόραση Sigma, που εκπέμπει στην Κύπρο, υποστήριξε ότι εγκαταστάθηκαν στη Νότια Κύπρο τα πρώτα τμήματα του ισραηλινής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, που είναι παρόμοιο με το ‘Σιδερένιο Θόλο’».
Karar: «Ισραηλινή αμυντική ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Στο νησί αναπτύχθηκε η νέα έκδοση του Σιδερένιου Θόλου»
Η Καράρ δίνει έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη του συστήματος και τη στρατηγική του σημασία και τονίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ.
Διεθνή
Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία
Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».
Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Διεθνή
«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!
Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.
Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.
«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.
«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.
«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.
Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.
Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.
Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.
«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.
«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra