Διεθνή
Η Βρετανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία παρά τις «αμέτρητες παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές συμμορίες στη Συρία

Οι πωλήσεις όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου στα τέλη του 2021 παρά τις αναφορές του ΟΗΕ για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολιτοφυλακές που λειτουργούν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού στη Συρία.
Η βρετανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επανεκκίνησε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, δύο χρόνια αφότου ανέστειλε νέες συμφωνίες όπλων με τη χώρα για πιθανή χρήση βρετανικών όπλων κατά των συμμάχων της Βρετανίας στον αγώνα κατά του ISIS.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξοπλίζει τώρα ξανά την Τουρκία ενώ ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ παρακινεί πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βόρεια και ανατολική Συρία και αλλού», έγραψε ο Ματ Μπρούμφιλντ για το Declassified UK την Τετάρτη.
Οι εξαγωγές όπλων είχαν ανασταλεί το 2019, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ρααμπ καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «απερίσκεπτη» και «αντιπαραγωγική».
Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης το 2019 είχε στόχο να τερματίσει τον έλεγχο από τους Κούρδους κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να δημιουργήσει μια λεγόμενη ασφαλή ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και των εδαφών που διοικούνται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES). Στις εκκενωθείσες περιοχές η Τουρκία άρχισε να εγκαθιστά τις δυνάμεις των μισθοφόρων της.
Όμως τον περασμένο Δεκέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει σε μια κατά περίπτωση αξιολόγηση των αδειών εξαγωγής όπλων, εγκαταλείποντας την γενική απαγόρευση.
Μετά από αίτημα του Declassified Freedom of Information, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων οποιωνδήποτε εταιρειών «θα έβλαπτε την εμπορική σχέση μεταξύ της βρετανικής εταιρείας και του πελάτη τους», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών για το θέμα θα «προκαταλάβει» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 950 εκατομμυρίων λιρών από τη Βρετανία από το 2016, σύμφωνα με την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT). Οι συμφωνίες με αξία περίπου 583 εκατομμύρια £, εγκρίθηκαν το 2017.
Τα είδη που εξάγονται περισσότερο από τη Βρετανία στην Τουρκία είναι εξαρτήματα για μαχητικά ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα μάχης, στρατιωτικά ραντάρ και στρατιωτικά αεροσκάφη. Μεταξύ των εξαγωγών είναι συστήματα στόχευσης λέιζερ για τον γερασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, συστήματα καθοδήγησης και συστάδες βομβών για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-2.
Όλα τα ανωτέρω όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία σε επιχειρήσεις κατά των κουρδικών περιοχών.
Στην περιοχή η Τουρκία έχει αναπτύξει πολιτοφυλακές γνωστές ως “Συριακός Εθνικός Στρατός” (SNA), ο οποίος αποτελείται από δίκτυα ένοπλων ομάδων που συνολικά αριθμούν περίπου 35.000 μαχητές πλήρους απασχόλησης. Οι ομάδες είναι ουσιαστικά «μισθοφόροι» της Τουρκίας και «αναλώσιμοι», σύμφωνα με τα λόγια ενός μαχητή του Μετώπου του Λεβάντε, όπως δημοσιεύτηκαν το 2019 στο New York Review.
Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για τις ενέργειες του SNA στη Συρία είναι Τούρκοι αξιωματούχοι. Το δίκτυο κατηγορείται για «αμέτρητες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το SNA έχει εκτοπίσει τους Γεζίντι και έχει πραγματοποιήσει δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια αμάχων σε εθνοτική βάση.
Το Κέντρο Πληροφοριών της Ροζάβα στη Συρία καταγράφει περιπτώσεις βασανιστηρίων, βιασμών και εξαφανίσεων που διαπράχθηκαν από το SNA. Υπάρχουν εκατοντάδες τεκμηριωμένες περιπτώσεις απαγωγών, βιασμών και πώλησης γυναικών στη σκλαβιά, από τον SNA.
Οι καταχρήσεις του SNA «μπορεί να συνεπάγονται ποινική ευθύνη για τους Τούρκους διοικητές», ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες σε πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης κρατουμένων σε εγκαταστάσεις του SNA.
Μεταξύ των φατριών του SNA που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία είναι πρώην μέλη του ISIS και εκείνοι που συνεργάζονται στενά με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Αχράρ αλ Σαρκίγια, μια από τις πιο διαβόητες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο SNA, είχε «ενσωματώσει πολλά πρώην μέλη του ISIS στις τάξεις του».
Η Αχράρ αλ Σαρκίγια είναι υπεύθυνη για τη βάναυση δολοφονία της Κούρδισσας πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ.
Πολιτοφυλακές του SNA έχουν επίσης αναπτυχθεί από την Τουρκία σε περιφερειακές συγκρούσεις εκτός Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, που παράγονται με εξαρτήματα βρετανικής κατασκευής, έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και λέγεται ότι έστρεψαν το κύμα του πολέμου εναντίον των Αρμενίων στην αμφισβητούμενη περιοχή, προσφέροντας μια αποφασιστική νίκη στον σύμμαχο της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει τα μάτια στη χρήση της θανατηφόρας τεχνολογίας από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Βρετανίας και στην ανάπτυξη τζιχαντιστών πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν», ανέφερε ο Μπρούμφιλντ.
Με τη Βρετανία να αυξάνει τους στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία, και το ΝΑΤΟ αποφασισμένο να αντιταχθεί στη Ρωσία, η Τουρκία είναι πιθανό να μην λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της, συμπλήρωσε.
«Αλλά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο για τη σταθεροποίηση της περιοχής, δεν θα πρέπει απλώς να περιορίσει την Τουρκία από την υποστήριξη που παρέχει σε αυτές τις πολιτοφυλακές, αλλά και να συνεργαστεί πιο στενά με τους Κούρδους SDF [Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις] και τους συνδεδεμένους τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς».
ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Διεθνή
Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;
Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και το Φορντόου.
Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος
Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος
Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος.
Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.
Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.
Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»
«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».
Γενικά θέματα
Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.
Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;
«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».
Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.
Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.
Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;
Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.
Διεθνή
Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis
Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!