Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Σολτς πήρε το «όπλο» της οικονομίας και ξόρκισε τον πόλεμο

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Σολτς αντέκρουε τον Πούτιν και ο Πούτιν τον Σολτς

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποχαιρετά τον Ολαφ Σολτς με έναν θερμό ασπασμό, μετά το τέλος της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στο Κρεμλίνο, αψηφώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. «Ουδείς το περίμενε ότι οι δύο ηγέτες θα αποχαιρετηθούν με ένα αδελφικό φιλί, μετά την πρώτη επίσκεψη του Καγκελαρίου στη Μόσχα», γράφει η γερμανική εφημερίδα TAZ και εξηγεί: «Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανική κρίση ήταν πολύ απειλητική και οι θέσεις των δύο ηγετών, πολύ διαφορετικές». Αλλωστε, ακόμη και η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ήταν ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ. «Ο Σολτς αντέκρουε τον Πούτιν και ο Πούτιν τον Σολτς. Κι όμως κάθε τόσο ακολουθούσε και ένα χαμόγελο.Ο διάλογος συνεχίζεται, η ειρηνευτική διαδικασία επιτέλους αποκτά ζωή», προσθέτει και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Η «ξενάγηση» στον Γερμανικό Τύπο εξηγεί ως ένα βαθμό την επιτυχία της αποστολής του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στη Μόσχα και στο Κίεβο, αφού αμέσως μετά ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις «θερμές» εστίες έντασης, γύρω από την Ουκρανία. Μια επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στον Γερμανό καγκελάριο, που έδειξε πώς «η Δύση καλά θα κάνει να μετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, παρά να προωθεί συχνά ασυμβίβαστες θέσεις», όπως γράφει η Badishce Zeitung.«Διαφορετικά η επόμενη κρίση δεν θα είναι μακριά», προσθέτει η εφημερίδα από το Φράιμπουργκ.

Η αποκλιμάκωση και εκτόνωση της κρίσης ακολούθησε άλλωστε την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολς, σε Κίεβο και Μόσχα. Ο Σολτς κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη δεν θεωρεί ως προτεραιότητα την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη δυτικών όπλων στα ρωσικά σύνορα. Αντίθετα, η ΕΕ θεωρεί αδιαίρετη την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος αναλαμβάνει γερά τα ηνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην εκτόνωση της κρίσης έπαιξε βέβαια σημαντικό ρόλο η στρατηγική συνεργασία Γερμανίας- Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.  Ενώ η Γαλλία του Μακρόν επιμένει στην «πράσινη» πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία του σοσιαλδημοκράτη Σολτς και της «Πράσινης» Ανναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει προσηλωμένη στο πιο φθηνό ρωσικό αέριο ως «γέφυρας», μέχρις ότου η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική.

Η παρέμβαση των επιχειρηματιών

 «Η σύγκρουση που σιγοκαίει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί επιχειρηματικό κίνδυνο για πολλές γερμανικές εταιρείες. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ανησυχιών του κλάδου», τονίζει η Handelsblatt.

Η Γερμανική οικονομική εφημερίδα γράφει ότι «πολλοί επιχειρηματίες αναρωτιούνται τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στην επιχείρησή τους μια ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία» Η Γερμανία καλύπτει σήμερα περίπου το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με τη βοήθεια Ρώσων προμηθευτών. Εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου   λόγω κυρώσεων στη Μόσχα,οι εταιρείες έντασης ενέργειας θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, προειδοποιεί η Handelsblatt. Οι περισσότερες εταιρείες ήδη στενάζουν λόγω της πρόσφατης απότομης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου κατά το ένα τρίτο από πέρυσι. Εάν σταματήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές. Παρόμοια εξέλιξη μπορεί να παρατηρηθεί και με την τιμή των  σιτηρών, για παράδειγμα: Εν αναμονή ενός πολέμου, οι τιμές αυξήθηκαν αισθητά επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία εξάγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

«Στο μέλλον, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο θα τείνει να αυξηθεί, λέει ο Κλάους Μάνγκολντ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Σύμφωνα με τον Μάνγκολντ, η γερμανική ενεργειακή πολιτική είναι «με την πλάτη στον τοίχο», λόγω της ταυτόχρονης σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. «Εφόσον δεν υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Γερμανία θα πρέπει επομένως να λειτουργήσει τον  αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2», προσθέτει.

Αλλά και ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, Ολιβερ Χέρμες, συμμερίζεται την ίδια άποψη: «Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν πολύ ξεκάθαρα ότι θα παραμείνουμε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παρά λιγότερες μεσοπρόθεσμα», τονίζει ο Γερμανός επιχειρηματίας.

Γιατί απέτυχε ο Μακρόν

Ο ρόλος της ενέργειας στη διεθνή πολιτική, ίσως να εξηγεί γιατί απέτυχε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην αποστολή του στη Μόσχα. Ενώ η Γαλλία του Μακρόν επιμένει στην «πράσινη» πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία του σοσιαλδημοκράτη Σολτς και της «Πράσινης» Ανναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει προσηλωμένη στο πιο φθηνό ρωσικό αέριο ως «γέφυρας», μέχρις ότου η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική λύση.

Αντίθετα, για τη Μόσχα η Γαλλία δεν έχει σημαντικό ενδιαφέρον σε ότι αφορά την ενέργεια, που αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. «Η εξάρτηση της Γαλλίας από το φυσικό αέριο είναι σχετικά χαμηλή», λέει ο Φιλίπ Σαλμάν, καθηγητής στο Paris Dauphine.Αυτό οφείλεται στο μεγάλο βάρος της πυρηνικής ενέργειας στο γαλλικό ενεργειακό μείγμα. Το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Γαλλία προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και «μόνο» το 16% προέρχεται από φυσικό αέριο.

Ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γαλλίας είναι η Νορβηγία, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των εισαγωγών. Η Ρωσία έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17%, όπως λέει ο Φρανσίς Περάν, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris). Η Γαλλία εισάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σε πολιτικό επίπεδο τέλος, ο Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να βοηθήσει τον Μακρόν, καθώς η Μόσχα φαίνεται να διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τους άλλους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Για παράδειγμα, τόσο οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς, Μαρίν Λε Πεν  και  Ερίκ Ζεμούρ, αλλά και η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, απέφυγαν να στηρίξουν την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Αντίθετα, ο Μακρόν  πρότεινε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Κάτι, που φυσικά δεν ξέχασε ο Πούτιν- ενόψει και των γαλλικών προεδρικών εκλογών -όταν συναντούσε τον Μακρόν στο «μακρύ» τραπέζι του, στο Κρεμλίνο…

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια: Μπάμπης Γ. Πετράκης

ΠΗΓΗ: Le Point

Δεν θα απαιτήσει τίποτα λιγότερο από το να σκίσει ένα βουνό. Κάτι που σπάνια, αν όχι ποτέ, είναι εύκολο έργο. Στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, το Φόρντο, η πιο οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, αποτελεί μείζον ζήτημα.

Όπως και το τέλος της βασιλείας του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποκαλεί «σύγχρονο Χίτλερ» και του οποίου τον θάνατο έχει θέσει ως στόχο. Και για τους δύο στόχους, η υποστήριξη ενός όπλου θα είναι πολύ σημαντική : του GBU-57.

Πρόκειται για μια βόμβα-καταστροφέα καταφυγίων αμερικανικού σχεδιασμού. Αυτή η εκρηκτική ύλη ακριβείας, μήκους 6,25 μέτρων και βάρους 13,6 τόνων, μπορεί, σύμφωνα με την Libération, να διεισδύσει 60 μέτρα υπόγεια πριν εκραγεί. Το πολύ παχύτερο ατσάλινο περίβλημά της της επιτρέπει να παραμένει άθικτη όταν διαπερνά το έδαφος πριν εκραγεί.

Αυτές είναι οι ιδιότητες που απαιτούνται για να διεισδύσει κανείς στο βουνό, που βρίσκεται 90 χλμ. νότια της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται κρυμμένη η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Η εγκατάσταση βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος και στεγάζει περίπου 1.000 φυγοκεντρητές, με χωρητικότητα έως και 3.000.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιχειρήσει να επιτεθεί, προκαλώντας μόνο ελάχιστες ζημιές. Ο Ισραηλινός Στρατός διαθέτει ήδη βόμβες GBU, αλλά όχι την τελευταία – και πιο ισχυρή – έκδοση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πόλη φάντασμα η Τεχεράνη! Κλειστά καταστήματα μετά την προτροπή εκκένωσης του Ντόναλντ Τραμπ, δείτε βίντεο

Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε πόλη «φάντασμα» έχει μετατραπεί η Τεχεράνη, την ώρα που αναφέρονται αρκετοί νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις.Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σε πολλά σημεία διακρίνεται να υψώνεται καπνός. Το κέντρο της πόλης αδειάζει. Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Παζαριού της πόλης. Τέτοιες σκηνές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, καθώς στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ή στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε βενζινάδικα και φούρνους, όπου πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά. Ουρές παρατηρούνται και στα βενζινάδικα της ιρανικής πρωτεύουσας. Πυκνή παραμένει η κυκλοφορία και στους δρόμους που οδηγούν από την Τεχεράνη προς τα δυτικά, ενώ κάποιοι φαίνεται να κατευθύνονται και στην περιοχή της Κασπίας. Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη. «Όλοι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη!» έγραψε στο Truth Social.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φωτιά σε δυο δεξαμενόπλοια μετά από σύγκρουση κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο δεξαμενόπλοια συγκρούστηκαν στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πήραν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και ναυτιλίας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες. Σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εθνική φρουρά των ΗΑΕ, 24 μέλη του πληρώματος του Adalynn διασώθηκαν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το άλλο πλοίο.

Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Vanguard Tech ανέφερε σε μια προειδοποίηση που είδε το Bloomberg ότι «δεν υπάρχει υποψία για δόλο» αυτή τη στιγμή, καθώς οι πυρκαγιές έχουν περιοριστεί και τα πληρώματα είναι ασφαλή.

Η είδηση για πυρκαγιά στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ τράβηξε την προσοχή των ναυτιλιακών εταιρειών και των εμπόρων πετρελαίου κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας φόβους για σύνδεση με τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα πλοία που διασχίζουν τα ύδατα εντός και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής λόγω της αύξησης των παρεμβολών, μιας πρακτικής που παρεμβάλλει τα σήματα πλοήγησης που εκπέμπουν εκατοντάδες πλοία.

Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.

Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.

Το Front Eagle επηρεάστηκε από παρεμβολές σημάτων στις 15 και 16 Ιουνίου καθώς έπλεε κοντά στο Assaluyeh, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, αλλά όχι κοντά στο σημείο της σύγκρουσης.

«Κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας. Συνεχίζουμε να ερευνούμε την αιτία», δήλωσε ο Daniel Smith, αναλυτής της Ambrey, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ambrey ειδοποίησε τα πλοία για ένα περιστατικό που κατηγοριοποιήθηκε ως «κίνδυνος πολέμου/θεάση» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Πάνω από μία ώρα αργότερα, εξέδωσε άλλη μία ειδοποίηση για να ενημερώσει τους μεταφορείς, αυτή τη φορά κατηγοριοποιώντας το περιστατικό ως «ενσυνειδητοποίηση κατάστασης/θεάση», σύμφωνα με άτομα που έλαβαν το μήνυμα.

Η Frontline Plc δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε μια σύγκρουση ανοικτά της Fujairah στην οποία εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο Front Eagle. «Θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να προσδιοριστεί η αιτία του ναυτικού συμβάντος. Πρόκειται για ναυτικό συμβάν που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που εξέτασε το Bloomberg δείχνουν ότι τα δεξαμενόπλοια παρατηρήθηκαν να πλέουν το ένα κοντά στο άλλο στον Κόλπο του Ομάν, με τις διαδρομές τους να διασταυρώνονται τελικά — ένα μοτίβο που υποδηλώνει σύγκρουση.

Τα ύδατα ανοικτά του Khor Fakkan των ΗΑΕ και τα κοντινά στενά του Ορμούζ είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, καθώς αποτελούν πύλη προς σημαντικούς προμηθευτές αργού πετρελαίου και καυσίμων στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Αμπού Ντάμπι.

Στα μέσα του 2024, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ ενός πλοίου του «σκοτεινού στόλου» και ενός κανονικού δεξαμενόπλοιου μεταφοράς προϊόντων στα πολυσύχναστα ύδατα ανοικτά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας. Το παράνομο πλοίο, γνωστό ως Ceres I, τιμωρήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: Newmoney
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα5 ώρες πριν

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Σύμβολο για τους κοσμοκαλόγερους των Πολεμικών Μοιρών ένα σημείο στον χάρτη: ΑΚΡΑ ΣΙΑΛΜΑΣ ή αλλιώς Ακρωτήριο Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, νότιο...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Γιάννης Μπαλτζώης: Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή! Εν αναμονή της εμπλοκής των ΗΠΑ

Το Ισραήλ ανέλαβε την βρώμικη δουλειά όπως χαρακτηριστικά λέει, κανένα Αραβικό κράτος δεν θέλει γύρω του τρομοκρατικές οργανώσεις

Πολιτική7 ώρες πριν

Βόμβες Καραμανλή και Σαμαρά από το Πολεμικό Μουσείο με έμφαση στα ελληνοτουρκικά!

Σκληρά λόγια από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που κατακεραυνώνουν την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης η Τουρκία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025

Άμυνα11 ώρες πριν

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική...

Δημοφιλή