Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο πόλεμος αλλάζει την αγορά των δεξαμενοπλοίων

Δημοσιεύτηκε στις

Σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της αγοράς των δεξαμενοπλοίων θα έχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για  σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένου πετρελαίου.

Ο τρόπος με τον οποίο η επίπτωση αυτή θα επιδράσει θετικά ή αρνητικά στους ναύλους θα εξαρτηθεί από την τιμή του πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή της ζήτησης λόγω του πολύ υψηλού κόστους του βαρελιού. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι ναύλοι κινούνται ανοδικά.

Η μέχρι τώρα πορεία των ναύλων έχει δείξει πως η ανάγκη τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εισαγωγή πετρελαίου όσο και της Ρωσίας για εξαγωγή της παραγωγής της έχει στρέψει και τις δύο σε αναζήτηση μη παραδοσιακών εταίρων, σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Παργαντάς, αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal.

Η κατάσταση αυτή έχει ωφελήσει τα δεξαμενόπλοια μέσω της αύξησης των τονομιλίων (όγκος φορτίου ανά μίλι). Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στραφεί σε εισαγωγές τόσο από την Αμερική όσο και από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής, τη στιγμή που η Ρωσία έχει προχωρήσει σε εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία, με την Κίνα να αναμένεται να απορροφήσει και αυτή ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου μετά την άρση των περιορισμών λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, με συνολική περίπου εισαγωγή 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, καθώς και 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Φυσικά, η αναζήτηση νέων προμηθευτών δεν αποτελεί μια «εύκολη λύση», με το συνολικό κόστος να προσαυξάνεται λόγω του υψηλότερου κόστους μεταφοράς καθώς και της αναπροσαρμογής των διυλιστηρίων σε διαφορετικούς τύπους πετρελαίου. Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται πάνω από τα 110 δολ. ανά βαρέλι, η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, στην καύση κάρβουνου και στην επιτάχυνση εναλλακτικών ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου και συνεπώς σε πτώση των αντίστοιχων ναύλων. Ωστόσο, η μέχρι τώρα πορεία των ναύλων δείχνει πως οι επερχόμενες κυρώσεις, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον συγκεκριμένο κλάδο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τονίζει ο κ. Παργαντάς.

Ρότα προς Ινδία

Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία και την Κίνα αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια του ταξιδιού και συνεπώς οδηγούν στη μείωση του διαθέσιμου στόλου. Οι μειώσεις στην τιμή του βαρελιού για τις φιλικά προσκείμενες προς τη Ρωσία χώρες απολαμβάνουν σημαντική έκπτωση επί της τωρινής τιμής, οδηγώντας σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Ινδία απολαμβάνει μια τιμή λιγότερο από 70 δολάρια ανά βαρέλι για πετρέλαιο τύπου «Ρωσικό Ural». Αυτό έχει οδηγήσει σε σχεδόν διπλασιασμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα της εισβολής σε σχέση με τον συνολικό όγκο κατά τη διάρκεια του 2021.

Επίσης, συζητήσεις για μια συμφωνία διάρκειας 6 μηνών κατά την οποία η Ινδία θα εισάγει μηνιαίως εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο η Ρωσία εξήγε περίπου 630.000 βαρέλια την ημέρα στην Ινδία σε σχέση με 280.000 τον Μάρτιο και μηδενικές ποσότητες τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η επερχόμενη άρση των κινεζικών lockdowns και περιορισμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, με τη Ρωσία να αποτελεί σαφώς μια φθηνή επιλογή δεδομένης της μειωμένης τιμής του ρωσικού βαρελιού την οποία θα μπορούσε να αποκομίσει.

Συνοψίζοντας, ο αναλυτής της Intermodal σημειώνει ότι η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγούσε σε αύξηση των τονομιλίων, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη θέση των πλοιοκτητών ακόμα και στην περίπτωση μιας μείωσης του όγκου της παραγωγής της, εάν φυσικά η αυστηροποίηση των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερική δεν επηρεάσει τη ζήτηση ρωσικού πετρελαίου από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Nirmala Sitharaman, δηλώνει ότι εφόσον η χώρα βρίσκει ελκυστικές τις ρωσικές τιμές θα προχωρήσει σε αγορά, κοιτάζοντας το συμφέρον του λαού.

Η ΕΕ εγκαταλείπει την ιδέα να απαγορεύσει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να αμβλύνει το πακέτο κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά από έντονες διαβουλεύσεις, αν και στοχεύει να διατηρήσει μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία που θα εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξάγει αργό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ θα αποσύρει την προτεινόμενη απαγόρευση σε πλοία ιδιοκτησίας της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, ωστόσο διατηρεί ακόμα στο προσχέδιο της συμφωνίας τη διάταξη για απαγόρευση της ασφάλισης, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις εξαγωγές. Οπως αναφέρουν παράγοντες των ναυτασφαλίσεων στο «Βήμα», αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ναυτασφαλιστικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκανδιναβίας δεν θα μπορούν να ασφαλίσουν κανένα πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως σημαίας του πλοίου και εθνικότητας της εταιρείας διαχείρισης. Επίσης και οι αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί Προστασίας και Αποζημίωσης (Protection and Indemnity -P& I Club) δεν θα μπορούν να ασφαλίσουν τα πλοία για αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) ζήτησε από το τουρκικό Κοινοβούλιο να ανοίξει τον δρόμο για νέα ειρηνευτική διαδικασία με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.

To PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο έπειτα από την ιστορική έκκληση του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων και διάλυση της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει εν δυνάμει τον δρόμο για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με την κουρδική ένοπλη οργάνωση.

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Η προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε το 2015 οδηγώντας σε επανέναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιτραπεί στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.

«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK», είπε.

«Αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση», πρόσθεσε.

Το DEM ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα», σε μία σπάνια στιγμή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αναμένεται να ψηφίσει για τον αφοπλισμό και την διάλυσή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που προτείνεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα39 λεπτά πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή2 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία3 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή4 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοφιλή