Εξωτερική Πολιτική
Ο Διοικητής της CIA επισκέφθηκε τη Λιβύη – Συνάντηση με Νμπεϊμπά και Χαφτάρ
©Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης
Προάγγελος εξελίξεων η επίσκεψη του Διοικητή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη;
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι στη Λιβύη την Πέμπτη, συναντώντας τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, όπως ανακοίνωσε η λιβυκή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε την επίσκεψη στη σελίδα της στο Facebook, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του Μπερνς και του Λίβυου πρωθυπουργού.
Δύο πηγές κοντά στον διοικητή της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος εδρεύει στη Βεγγάζη, ανέφεραν ότι ο Μπερνς είχε επίσης συναντηθεί μαζί του στο Αλ Ραζμά, 25 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.
«Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς», παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της λιβυκής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπερνς –που ασκεί τα καθήκοντά του από τον Μάρτιο του 2021– «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η CIA, η οποία δεν ανακοινώνει τακτικά τέτοιες επισκέψεις, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Λιβύη δεν έχει ησυχάσει από τις αναταχές από την εξέγερση που υποστήριξε το ΝΑΤΟ το 2011 και μετά, και η χώρα χωρίστηκε το 2014 μεταξύ αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών φατριών, με αποκορύφωμα τον Χαφτάρ που εξαπέλυσε μια καταδικασμένη επίθεση στην Τρίπολη το 2019.
Η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ το 2021 ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου, αλλά η κυβέρνησή του δεν αναγνωρίζεται πλέον από τις κύριες πολιτικές φατρίες στα ανατολικά και πολλοί Λίβυοι φοβούνται μια νέα περίοδο πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι ανησυχούν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στη σύγκρουση στη Λιβύη και φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στο μέλος του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επηρεάσει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και να δώσει χώρο σε ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες.
Η Μόσχα υποστήριξε τις δυνάμεις του Χαφτάρ κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2019-2020, διά της μισθοφορικής Wagner που ανέπτυξε έως και 1.200 μαχητές στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του 2020 από ειδικούς του ΟΗΕ.
Η Ουάσιγκτον αναζητεί επίσης περισσότερους Λίβυους υπόπτους για τον βομβαρδισμό του αεροσκάφους της Pan-Am το 1988 πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία μετά τη μεταφορά του περασμένου μήνα από τη Λιβύη στις Ηνωμένες Πολιτείες ενός πρώην λιβυκού αξιωματικού πληροφοριών που κατηγορήθηκε ότι κατασκεύασε τη βόμβα που κατέρριψε το αεροπλάνο.
Η κράτηση του Αμπού Αγκίλα Μοχαμάντ Μασούντ Κέιρ αλ-Μαρίμι και η μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν οργή στο εσωτερικό της Λιβύης, η οποία δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ουάσιγκτον, και οδήγησε σε κατηγορίες από τους πολιτικούς εχθρούς του Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά.
Πολλοί αναλυτές είπαν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης ανέλαβε τον κίνδυνο να εκτεθεί σε τέτοια κριτική με την ελπίδα, σε αντάλλαγμα για αυτήν την έκδοση, να έχει αυξημένη αμερικανική υποστήριξη εναντίον των αντιπάλων της σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο Ντμπέιμπα διαβεβαίωσε ότι «ενήργησε με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης» και αρνήθηκε ότι θέλει να εκδώσει τον Αμπντάλα Σενούσι, πρώην αρχηγό της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών επί ηγεσίας του Μουαμάρ Καντάφι.
Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kαθημερινή
Αναλύσεις
“Γεραπετρίτειος” δόλος! Ο ορισμός της παραπλάνησης
Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων’.
Χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής.
Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων’.
Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος
Κατόπιν αιτήματος πολλών αναγνωστών και λοιπών ενδιαφερομένων, παραθέτουμε ακολούθως τον πλήρη ορισμό αυτού που σε συνέχεια πληθώρας δημόσιων τοποθετήσεων εισήγαμε, και έχει ήδη καθιερωθεί ως «γεραπετρίτειος δόλος», διατυπωμένον προς διευκόλυνση των αναλυτών στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι εθνικής εξωτερικής πολιτικής εν γένει, αλλά και προς διαφώτιση όλων των Ελλήνων.
Ιδού, λοιπόν:
‘Ο όρος «Γεραπετρίτειος δόλος» χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής. Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων’.
Η έννοια παραπέμπει στην πολιτική αντίληψη και ρητορική πρακτική που εισήγαγε για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα το 2024, ο καθηγητής Νομικής Γιώργος Γεραπετρίτης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης, ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούνιο του 2023, καταφεύγει σε αυτήν την αντίληψη την οποία και εκφράζει συστηματικά, στην ακόλουθη απόπειρα. Να πείσει, δηλαδή, την ελληνική κοινωνία για την επιτακτική ανάγκη άμεσης διευθέτησης ζητημάτων στα ελληνοτουρκικά, δίχως προηγούμενη εφαρμογή από πλευράς Ελλάδος των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και άλλων ευεργετικών για την Ελλάδα προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, όπως η μονομερής επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ή το μέγιστο της μέσης γραμμής.
Εξωτερική Πολιτική
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Video
Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video6 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video1 ημέρα πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!