Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διευθύνει έναν στρατό οκτώ χιλιάδων διαδικτυακών τρολ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τεράστια διαδικτυακή ισχύ διαθέτει ο Σοϊλού

Σύμφωνα με αναφορά τουρκικών ΜΜΕ την Πέμπτη, ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει έναν στρατό οκτώ χιλιάδων τρολ του διαδικτύου με επικεφαλής έναν από τους υφυπουργούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Özgür Özel, παραχώρησε την Πέμπτη συνέντευξη τύπου στο κοινοβούλιο για να αποκαλύψει γεγονότα για τον Σοϊλού και είπε ότι αυτός έχει χρησιμοποιήσει στρατό διαδικτυακών τρολ από τότε που έγινε υπουργός Εσωτερικών, το 2016.

Ο Özel είπε ότι ο κυβερνοστρατός που χρησιμοποιούσε ο υπουργός, κυρίως για διασπορά παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για στοχοποίηση εξεχουσών προσωπικοτήτων της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου που τον επέκριναν ή δεν ασπάζονταν τα ιδανικά και τις πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος (AKP), καθοδηγούνταν από τον υφυπουργό του, Emin Şen.

Διορίστηκε στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2016, δύο μήνες αφότου ο Σοϊλού έγινε υπουργός, ο Emin Şen ταξίδεψε σε όλη την Τουρκία και δίδαξε στους ανθρώπους πώς να εργάζονται ως τρολ στο Διαδίκτυο για τον Σοϊλού, είπε ο Özel, προσθέτοντας ότι είναι ιδιοκτήτης δύο εταιρειών, της Native Technology και της SM360 Agency, αν και όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (στην Τουρκία), υπόκειται στις απαγορεύσεις ιδρύσεως ή διευθύνσεως εταιρείας.

Εμφανίζοντας στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) των μηνυμάτων που είχαν αποσταλεί στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Özel ισχυρίστηκε ότι ο Ermin Şen ήλεγχε έναν στρατό 8.000 περίπου τρολ μέσω των εταιρειών του, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες «διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Επιπλέον, ο βουλευτής του CHP είπε ότι ο Ermin Şen διαχειρίζεται επίσης τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας και της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής και τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδες» για να προστατεύσει τον Σοϊλού όταν δέχεται κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε υπόμνημα που απέστειλε στους δημοσιογράφους ότι ο Ermin Şen δεν ήταν ούτε δημόσιος υπάλληλος και ούτε κατείχε τη θέση του συμβούλου του υπουργού, όπως ισχυρίστηκε ο Özgür Özel.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο Facebook από το Γραφείο του Κυβερνήτη του Αϊδινίου το 2020, η οποία περιελάμβανε μια φωτογραφία του Ermin Şen, τον περιέγραφε επίσης ως υφυπουργό του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Şen, ο οποίος έχει σελίδα στον ιστότοπο του υπουργείου, αναφέρθηκε επίσης ως υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλά ο τίτλος του άλλαξε από «υφυπουργός» σε «σύμβουλος» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Özgür Özel, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σοϊλού κινητοποίησε τον στρατό του με τα διαδικτυακά τρολ τον Απρίλιο του 2020 αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του στον απόηχο της αυξανόμενης κριτικής για την ανακήρυξη 48ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) λόγω της πανδημίας COVID-19, δύο ώρες πριν τεθεί σε ισχύ, παρακινώντας δεκάδες χιλιάδες Τούρκων να αρχίσουν να ψωνίζουν εν μέσω πανικού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέχεια, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.turkishminute.com/2023/01/12/interior-minister-run-a-troll-army-with-8000-members-opposition-politician/

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

“Γεραπετρίτειος” δόλος! Ο ορισμός της παραπλάνησης

Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων’.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής.

Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Κατόπιν αιτήματος πολλών αναγνωστών και λοιπών ενδιαφερομένων, παραθέτουμε ακολούθως τον πλήρη ορισμό αυτού που σε συνέχεια πληθώρας δημόσιων τοποθετήσεων εισήγαμε, και έχει ήδη καθιερωθεί ως «γεραπετρίτειος δόλος», διατυπωμένον προς διευκόλυνση των αναλυτών στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι εθνικής εξωτερικής πολιτικής εν γένει, αλλά και προς διαφώτιση όλων των Ελλήνων.

Ιδού, λοιπόν:

Ο όρος «Γεραπετρίτειος δόλος» χρησιμοποιείται στα ελληνοτουρκικά για να δηλώσει την αντιστροφή της αιτιώδους σχέσης κατά την οποία η «μείζων διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ως αιτιατό της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίoυ αντιστρέφεται, και γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα ως αίτιο αυτής. Σκοπός του Γεραπετρίτειου δόλου είναι η παραπλάνηση της ελληνικής κοινής γνώμης και η διευκόλυνση επιβολής της κατευναστικής μειοδοτικής ατζέντας παραχωρήσεων προς την Τουρκία στο πλαίσιο δήθεν διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η έννοια παραπέμπει στην πολιτική αντίληψη και ρητορική πρακτική που εισήγαγε για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα το 2024, ο καθηγητής Νομικής Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης, ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούνιο του 2023, καταφεύγει σε αυτήν την αντίληψη την οποία και εκφράζει συστηματικά, στην ακόλουθη απόπειρα. Να πείσει, δηλαδή, την ελληνική κοινωνία για την επιτακτική ανάγκη άμεσης διευθέτησης ζητημάτων στα ελληνοτουρκικά, δίχως προηγούμενη εφαρμογή από πλευράς Ελλάδος των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και άλλων ευεργετικών για την Ελλάδα προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, όπως η μονομερής επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ή το μέγιστο της μέσης γραμμής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η ιστορία τον καταγράφει ως ένα άνθρωπο με ιδιαίτερη ευφυία, δραστήριο, με διπλωματικές ικανότητες και φιλελεύθερες αρχές. Παράλληλα όμως και έναν άνθρωπο καταδικασμένο να αποτύχει.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μωάμεθ ΣΤ’ παρέλαβε μια διαλυμένη αυτοκρατορία και υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Έφυγε κυνηγημένος από την Πόλη και οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν πίσω ούτε τη σορό του

Η ιστορία τον καταγράφει ως ένα άνθρωπο με ιδιαίτερη ευφυία, δραστήριο, με διπλωματικές ικανότητες και φιλελεύθερες αρχές. Παράλληλα όμως και έναν άνθρωπο καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο Μωάμεθ ΣΤ ανέλαβε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμης κατάρρευσης. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να υπογράψει την οριστική διάλυση της και ήταν μοιραίο να γίνει ο τελευταίο σουλτάνος της αυτοκρατορίας η οποία γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1299 και… πέθανε την 1η Νοεμβρίου 1922.

Ο Μωάμεθ ΣΤ΄ή Μεχμέτ Βαχντεντίν γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1861 στα Ανάκτορα Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το όνομα Πρίγκιπας Μοχάμεντ Βαχίντ ουμπντίν εφέντη. Ήταν ο 20ός και τελευταίος γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μικρότερος αδελφός των Σουλτάνων Μουράτ Ε΄, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και του προκατόχου του Μωάμεθ Ε΄. Ο πατέρας πέθανε όταν ήταν μόλις πέντε μηνών και μητέρα του, Γκιουλουστού Σουλτάν, όταν ήταν τεσσάρων ετών. Τον μεγάλωσε η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι, η οποία ήταν μία άλλη σύζυγος του πατέρα του. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές η σχέση με τη μητριά του ήταν πολύ δύσκολη.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, τις τέχνες (έχει γράψει δεκάδες τραγούδια) και τις ξένες γλώσσες. Έναν χρόνο πριν γίνει σουλτάνος έκανε ένα ταξίδι πέντε εβδομάδων στη Γερμανία στο οποίο τον συνόδεψε ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ – πίσω από τον σουλτάνο στη φωτογραφία).

Σουλτάνος μέσω ιστορικών συγκυριών

Ο Μωάμεθ ΣΤ’ έγινε σουλτάνος μετά από μια σειρά γεγονότων που άλλαξαν τα δεδομένα της διαδοχής. Μετά την καταστροφική για την αυτοκρατορία θητεία του Μεχμέτ Ε’ ο Γιουσούφ Ιζζεντίν Εφέντι έγινε κληρονόμος του θρόνου ως ο μεγαλύτερος Οθωμανός πρίγκιπας. Αυτοκτόνησε όμως την 1η Φεβρουαρίου 1916 στο Παλάτι Τζιντσιρλικουγού σε ηλικία 58 ετών.

Έτσι η σκυτάλη πέρασε στον Μωάμεθ ΣΤ’. Ήταν αδελφός του Μωάμεθ Ε’ και ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας  της Οθωμανικής Δυναστείας. Ο Μωάμεθ Ε’ πέθανε στις 3 Ιουλίου 1918 και την επόμενη μέρα ο Μωάμεθ ΣΤ’ έγινε ο νέος σουλτάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ JANUS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Τουρκία

Η Τουρκία έβαλε τέλη στις πιστωτικές κάρτες για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έναν μεγάλο πόρο εσόδων για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας υιοθετεί η τουρκική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που προωθεί στην τουκρική Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” της Τουρκίας.

Ενδεικτικά μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:

– Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)

– Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή

– Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)

– Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)

– Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)

– Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία

Τα συνολικά έσοδα που προβλέπεται να έχει το “Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας” με τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 75-80 δισ. λίρες Τουρκίας, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται “ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού”. Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή