Διεθνή
Πώς θα χειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων;
«Βόμβα μεγατόνων» για τον νέο Πρόεδρο η προσάρτηση
Το σενάριο για μια «ντε φάκτο προσάρτηση» των κατεχομένων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κατοχικής Τουρκίας και αποτελεί επιλογή, που ενδέχεται να ενεργοποιηθεί πριν τις τουρκικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 14 Μαΐου αυτού του χρόνου.
Το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να είναι από τα πρώτα μεγάλα ζητήματα, εξελίξεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι πολύ πιθανόν. Θα είναι μια εξέλιξη που θα αιφνιδιάσει, αν και «ψήνεται» εδώ και πολύ καιρό, προετοιμάζεται το έδαφος, πλην όμως για έναν Πρόεδρο, μια καινούργια κυβέρνηση, που θα προσπαθεί να βρει τους πρώτους της βηματισμούς, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται με… βόμβα μεγατόνων. Σημειώνεται συναφώς πως αυτό είχε συμβεί και με την κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996. Είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση Σημίτη και η κρίση που προκάλεσε η κατοχική Τουρκία, εκτονώθηκε με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ξένες διπλωματικές πηγές θεωρούν, πάντως, πολύ ορατό αυτό το ενδεχόμενο καθώς όπως σημείωναν αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών. Εργαλεία, τα οποία συνδέονται και με διαχρονικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Η προετοιμασία για το μεγάλο αυτό βήμα, την προσάρτηση των κατεχομένων, γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με τις πρώτες κινήσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Από το εθνικό ξεκαθάρισμα, τη μεταφορά εποίκων(ξεκίνησε το 1975), την πλήρη οικονομική εξάρτηση, τη μεταφορά νερού, τις προετοιμασίες για ηλεκτρική διασύνδεση μέχρι και την αλλαγή δομών (εναρμόνιση μεαυτές της Τουρκίας). Μέσα αυτό το παιχνίδι εντάσσεται και το «πρόγραμμα» ισλαμοποίησης των κατεχομένων, αλλά και των «ιδιωτικοποιήσεων» (λιμάνια, νερό, ηλεκτρισμό κ.ά), που συνδέονται με την «εισβολή» τουρκικών κεφαλαίων στα κατεχόμενα.
Το θέμα της προσάρτησης ήταν πάντα στην ατζέντα της Άγκυρας, αλλά συνήθως δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητες. Αυτή τη φορά φαίνεται πως γίνεται αλλαγή στην ιεράρχηση της τουρκικής πολιτικής. Ενώπιον του Ερντογάν, υπήρχαν και υπάρχουν πολλά σενάρια για τα επόμενα βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει τον αρχηγό της κατοχικής δύναμης είναι το επόμενο βήμα, πού και πότε θα γίνει. Θέλει ένα βήμα, που θα συνδέεται με διαχρονικές μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της Τουρκίας, με υψηλό συμβολισμό, που θα ξυπνήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Θα είναι το κουρδικό, η Συρία, το Αιγαίο ή η Κύπρος; Ποιο εμπεριέχει λιγότερο ρίσκο; Όλα αυτά αξιολογούνται και φαίνεται πως έχουν τύχει επεξεργασίας και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως.
Ο δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης & Ηθικής και Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου, γνωστού ως CIIM σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» του περασμένου Σαββάτου, αναφέρθηκε στο θέμα της προσάρτησης επικαλούμενος πληροφόρηση από δικές του πηγές. Ο δρ Παναγιώτου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και συζητήσαμε το θέμα, ήταν αποκαλυπτικός στο κείμενο του.
«Έχω όμως και απ’ απευθείας πληροφόρηση, από δικές μου πηγές: Από Τούρκους επισήμους σε καίριες θέσεις στην Κυβέρνηση Ερντογάν, που ήταν πρώην μεταπτυχιακοί φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τη δεκαετία του 2000-09, όπου δίδασκα οικονομικά και δημόσια πολιτική. Με μερικούς απ’ αυτούς διατηρώ φιλικές σχέσεις και συχνή επικοινωνία. Μου εκμυστηρεύονται ότι η προσάρτηση των κατεχομένων είναι το πιο πιθανό σενάριο, γιατί θεωρείται ότι εμπεριέχει ‘’λιγότερο ρίσκο και μεγαλύτερο συμβολισμό’’. Η προσάρτηση σχεδιάζεται να ‘’νομιμοποιηθεί’’ με δημοψήφισμα βασισμένο σε τρία επιχειρήματα: 1) Μισός αιώνας διαπραγματεύσεων δεν κατέληξαν σε λύση, 2) η λύση δύο κρατών δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά, και 3) η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’. Επομένως, η μόνη απομένουσα επιλογή που θα τερματίσει την «για μισό αιώνα απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στη ‘’μητέρα πατρίδα’’».
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχέση με τη μεθοδολογία, το δημοψήφισμα είναι το επικρατέστερο να διενεργηθεί για να «νομιμοποιήσει» την παρανομία, αλλά δεν αποκλείεται να επιλεγεί μια πιο «ασφαλής» οδός. Να αποφασισθεί από τη ψευδοβουλή, όπου εκεί ο έλεγχος είναι πιο εύκολος και σίγουρος.
Οι «πολιτογραφήσεις»
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο αρθρογράφος τηςτουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενίν Ντουζέν (17.06.22), Ουνάλ Φιντίκ, ανέφερε σε άρθρο του ότι ο ουσιαστικός λόγος της άσκησης πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος είναι για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει για την προσάρτηση, όταν θα είναι κατάλληλες οι συγκυρίες. «Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της πίεσης που ασκείται στους διοικούντες τη χώρα για την υπηκοότητα της ‘’τδβκ’’, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο εκτός της Τουρκίας και δεν ισχύει σε καμία χώρα εκτός της Τουρκίας η ‘’ταυτότητα’’ και το ‘’διαβατήριό’’ της…», ανέφερε ο αρθρογράφος. Και η απάντηση είναι πως όλο αυτό γίνεται για να είναι έτοιμοι και σίγουροι για το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.
«Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό, ηλεκτρικό»
Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, δημιουργεί από την μια όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η κατοχική δύναμη σε ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχόμενων και από την άλλη να θεωρηθεί ως «φυσιολογική» εξέλιξη στο Κυπριακό. Πενήντα σχεδόν χρόνια διαχωρισμού και εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων, η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να… πείσει για τη νέα της παράνομη ενέργεια.
Το γεγονός, πάντως, ότι υπάρχει πλήρης οικονομική εξάρτηση, αυτό είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται και για άσκηση πίεση. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 2016, σε δήλωση του στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγίτ Μπουλούτ, πρότεινε την προσάρτηση της «τδβκ» στην Τουρκία. Στη δήλωση του ανέφερε πως «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία. Σε περίπτωση που η ‘’τδβκ’’ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της τδβκ) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της Ε.Ε.»
Με σε όλα όσα διαδραματίζονται την τελευταία περίοδο, κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του και το γεγονός ότι το κύριο σύνθημα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του ΑΚΡ, τον Σεπτέμβριο του 2012, ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023». Μια αφίσα στον χώρο του συνεδρίου έγραφε: «Όποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023». Έκτοτε σε αυτό τον στόχο αναφέρθηκε πολλές φορές ο Ερντογάν και στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία βαθμηδόν προωθεί με την αλλαγή συνόρων. Έκτοτε, η κατοχική δύναμη έχει προσαρμόσει τη ρητορική της. Έκτοτε, έχει κάνει κινήσεις επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος.
Στα ρωσικά βήματα με πρότυπο την Κριμαία
Ποια θα είναι η αντίδραση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στο ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία; Θα καταδικάσει, θα προβεί σε εκκλήσεις για άρση της παρανομίας, αλλά δεν θα κάνει οτιδήποτε, το οποίο θα ανατρέπει την πραξικοπηματική, παράνομη ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας. Η Άγκυρα στην περίπτωση που θα επιλέξει αυτό το σενάριο, θα κινηθεί στα πρότυπα της Κριμαίας, καθώς έχει μελετήσει όλες τις κινήσεις εκεί αλλά και τον τρόπο που αντέδρασαν οι τρίτοι. Αντιδράσεις αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν και στα κατεχόμενα από τους Τουρκοκύπριους. Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς θεωρούν πως δεν θα έχουν πρόβλημα να τις αντιμετωπίσουν.
Φιλελεύθερος
Διεθνή
Middle East Eye: Γιατί η Τουρκία δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ στη Συρία
Η Άγκυρα δεν έχει όρεξη για τέτοιες περιπέτειες, εν μέσω ελπίδων ότι ένα σταθερό κράτος μπορεί να αναδυθεί από τις στάχτες του καθεστώτος Άσαντ.
Άνθρωποι κρατούν ένα πανό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέλη της συριακής κοινότητας εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους απο την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Δεκεμβρίου 2024 (Κεμάλ Ασλάν/AFP)
Ηκατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έχει ανησυχήσει πολλές περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Αιγύπτου – αλλά το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη.
Μια ισραηλινή κυβερνητική επιτροπή έχει μάλιστα προτείνει ότι μια Συρία που κυβερνάται από σουνίτες ισλαμιστές που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από το Ιράν, τον πρωταρχικό εχθρό του Ισραήλ.
Η επιτροπή ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένη από την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νέα συριακή κυβέρνηση ως αντιπρόσωπο «για να αποκαταστήσει το Οθωμανικό Στέμμα στην παλιά του αίγλη» – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Η έκθεση σημειώνει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεξοπλίσει γρήγορα τη νέα συριακή κυβέρνηση, προκαλώντας πιθανώς μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Είναι όμως αυτό ένα ρεαλιστικό σενάριο; Εν ολίγοις, η απάντηση είναι όχι.
Αν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδυναμώσει σταδιακά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ – διακόπτοντας τις εμπορικές σχέσεις, αρνούμενος αεροπορικά ταξίδια σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και εκφωνώντας φλογερούς λαϊκιστικούς λόγους που υπαινίσσονται ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα επιδιώκει στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Εκτός από το γεγονός ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε στρατιωτική σύγκρουση, η Άγκυρα δεν έχει καμία όρεξη για τέτοιες περιπέτειες – ειδικά ενώ η περιοχή ήδη αντιμετωπίζει έναν συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, παράλληλα με την καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα.
Οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία
Οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία είναι πολύ σαφείς και έχουν κοινοποιηθεί τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Πρώτον, όπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα θέλει μια σταθερή Συρία που δεν αποτελεί απειλή για άλλα κράτη. Δεύτερον, η Τουρκία οραματίζεται ένα δημοκρατικό, ενιαίο και πολιτικό κράτος στη Συρία – ένα κράτος που αγκαλιάζει τις μειονότητες και όλες τις εθνοτικές ομάδες, ενώ θα εμποδίζει τον σχηματισμό ενός κράτους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Αφού φιλοξένησε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες για περισσότερο από μια δεκαετία και διεξήγαγε πολλαπλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή Τούρκων και ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, η Άγκυρα θέλει μια Συρία που μπορεί να ανθίσει οικονομικά και κοινωνικά. Μια σύγκρουση με το Ισραήλ, είτε άμεση είτε έμμεση, δεν ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον στόχο.
Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν υποστηρίξει αυτούς τους στόχους.
Η Άγκυρα αρχικά – και σε μεγάλο βαθμό – έκανε τα στραβά μάτια στην αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ για την καταστροφή των υπολειμμάτων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά αφού το Ισραήλ επέκτεινε σημαντικά τους στόχους του, ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε μεταδώσει ένα μήνυμα στο Ισραήλ ότι τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.
Ο Φιντάν αναγνώρισε τις ανησυχίες του Ισραήλ ότι όπλα, όπως τα χημικά όπλα, θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει αποφύγει να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο της Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Επιπλέον, η Τουρκία φέρεται να έχει κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μηχανισμού αποσύγκρουσης με τον ισραηλινό στρατό στη Συρία. Οι εκθέσεις αναφέρονται επίσης σε συνήθεις εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές μου, η Άγκυρα έχει ενθαρρύνει τους ηγέτες του HTS, συμπεριλαμβανομένου του Ahmed al-Sharaa, να κάνουν δηλώσεις υπέρ της ηρεμίας με το Ισραήλ. Αρκετά στελέχη του HTS έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ισραήλ.
Κίνδυνοι κατακερματισμού
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τουρκικές επαφές μου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δαμασκός μπορεί να επιδιώξει να συνεργαστεί στρατιωτικά με την Άγκυρα, μεταφέροντας πιθανώς Τούρκους συμβούλους σε συριακές στρατιωτικές ακαδημίες και αεροπορικές βάσεις, για να βοηθήσουν στην επανίδρυση ενός ενοποιημένου συριακού στρατού υπό το συριακό υπουργείο Άμυνας.
Η Τουρκία έχει επίγνωση των ισραηλινών ανησυχιών σχετικά με μια τέτοια συνεργασία. Αυτό που ακούω είναι ότι οι αναπτύξεις της Τουρκίας θα είναι περιορισμένες. Δεν θα πήγαιναν πέρα από τη Χάμα και, σε κάποιο βαθμό, τη Δαμασκό – μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το Ισραήλ ότι οι ενέργειες της Άγκυρας δεν είναι εχθρικές.
Αλλά το Ισραήλ πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί ένα κράτος που ελέγχεται από το PKK στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία επέμενε με συνέπεια ότι οι κουρδικές ομάδες πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο συριακό κράτος.
Μια ισραηλινή έκθεση πρότεινε πρόσφατα ότι το Τελ Αβίβ προτιμά μια κατακερματισμένη Συρία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της για την ασφάλεια. Αυτό είναι λάθος.
Μια άλλη έκθεση στο Israel Hayom αυτή την εβδομάδα μίλησε επίσης για το σχέδιο του Ισραήλ για μια διεθνή διάσκεψη για τη διαίρεση της Συρίας σε καντόνια.
Μια κατακερματισμένη Συρία θα αποτελούσε πρόσφορο έδαφος για ένοπλες ομάδες, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή και δημιουργώντας μακροπρόθεσμους κινδύνους για το Ισραήλ. Αντίθετα, μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς Συρία εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων.
Δυστυχώς, είναι σαφές ότι η ηγεσία του Ισραήλ προτιμά να αντιμετωπίζει αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία είναι πιο συναλλακτικά και αξιόπιστα στις καταπιεστικές πολιτικές τους – κάνοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ευκολότερο να δικαιολογηθεί.
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει πλέον έναν φίλο στη Δαμασκό. Ο Ερντογάν πρόκειται να επωφεληθεί από αυτή τη σχέση σε πολλαπλά μέτωπα: σε εσωτερικό, οικονομικό και περιφερειακό επίπεδο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα συριακή κυβέρνηση θα γίνει τουρκικός πληρεξούσιος. Αντίθετα, εάν η τύχη είναι με το μέρος μας, η Συρία θα έχει -για πρώτη φορά- μια νόμιμη διοίκηση επικεντρωμένη σε ένα μόνο πράγμα: την ανοικοδόμηση της χώρας ως τόπου ειρήνης και ευημερίας.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική του Middle East Eye.
*Ο Ραγκίπ Σοϊλού είναι επικεφαλής του Γραφείου Τουρκίας του MEE, με έδρα την Άγκυρα. Προηγουμένως, ήταν ανταποκριτής των τουρκικών μέσων ενημέρωσης Daily Sabah και ATV τόσο από την Ουάσιγκτον DC όσο και από το Λονδίνο. Έχει επίσης συνεισφέρει σε διάφορους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όπως το CNN και το Foreign Policy.
Διεθνή
Μια νέα αρχή στη Γάζα! Ο Ερυθρός Σταύρος παίρνει θέση για την επόμενη μέρα – Έτοιμος για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ετοιμότητα της ΔΕΕΣ να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα μέρη για την επανένωση των οικογενειών σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την παροχή περισσότερης βοήθειας σε Γάζα.
Η Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Mirjana Spoljaric, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΔΕΕΣ να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τα μέρη για την επανένωση των οικογενειών σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την παροχή περισσότερης βοήθειας σε Γάζα.
Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης επίσκεψης στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης όπως συμφωνήθηκε από τα μέρη, ώστε οι όμηροι και οι κρατούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είμαστε επίσης έτοιμοι να κλιμακώσουμε μαζικά την ανθρωπιστική μας απάντηση στη Γάζα, όπου το απαιτεί η κατάσταση. Αυτό θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια από τα μέρη για να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες μας μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε το επίπεδο ταλαιπωρίας που υποφέρουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί. Αυτός ο εφιάλτης συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό. Τα βάσανα πρέπει να τελειώσουν. Οι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια. Οι όμηροι πρέπει να Ελάτε στο σπίτι Αυτό είναι δυνατό μόνο με πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές να βάλουν την ανθρωπότητα πρώτα και να σεβαστούν τους κανόνες του πολέμου.
«Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Οι ζωές των πολιτών πρέπει να προστατεύονται και να δίνονται προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και υπολογίζουμε στα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν και η συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη, δεν είναι το τέλος. Υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι οποίες θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια».
Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ βοήθησε προηγουμένως στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης 109 ομήρων και 154 κρατουμένων. Αυτές οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν σχολαστικό σχεδιασμό υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη ζωή.
Η ΔΕΕΣ έχει διατηρήσει σταθερή παρουσία στη Γάζα και προτρέπει όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής των αμάχων από εχθροπραξίες και της προστασίας των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Ο οργανισμός ενισχύει επίσης την ανάγκη πρόσβασης της ΔΕΕΣ στις εγκαταστάσεις κράτησης και για συνεχή εμπιστευτικό διάλογο με τα μέρη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Πρόεδρος Spoljaric συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων και σχεδιάζει να συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστινίων κρατουμένων. Επισκέφτηκε επίσης πολλές τοποθεσίες στη Γάζα και το Κιμπούτς Νιρ Οζ στο νότιο Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος Spoljaric συναντήθηκε με ανώτερες ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ και πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη. Η επίσκεψή της περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του Magen David Adom.
TΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Από τις 12 Ιανουαρίου υπήρχαν αρκετες πληροφορίες για την επίτευξη συμφωνιας γι αυτό και ο Ερυθρός Σταυρός κατέφθασε στην περιοχή με ανωτατό κλιμακιο κυκλοφορώντας την παρακατω είδηση υπονοώντας πολύ περισσότερα και ξεκαθαρίζοντας σε συνεργάτες του τι αναμενόταν
Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ φτάνει στο Τελ Αβίβ για επίσκεψη στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
Γενεύη (ICRC) – Η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), έφτασε στο Τελ Αβίβ την Κυριακή για επίσκεψη στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η Πρόεδρος Spoljaric θα επικοινωνήσει απευθείας με άτομα που υποφέρουν από τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης. Θα συναντηθεί επίσης με τις αρχές όλων των πλευρών για να επιβεβαιώσει τη σημασία της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου καθώς και της συνεχούς δέσμευσης της ΔΕΕΣ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών όλων των αμάχων.
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Οι δηλώσεις της Προέδρου ήταν αποκαλύπτικες για την κρίσιμη συνέχεια…..
«Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Οι ζωές των πολιτών πρέπει να προστατεύονται και να δίνονται προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και υπολογίζουμε στα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν και η συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη, δεν είναι το τέλος. Υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι οποίες θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια».
Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ βοήθησε προηγουμένως στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης 109 ομήρων και 154 κρατουμένων. Αυτές οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν σχολαστικό σχεδιασμό υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη ζωή. ‘’
Άρα ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο περίπλοκων λειτουργίων από μέρος του Έρυθρού Σταυρού ενώ συνεργεία στη Γάζα και το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη με το καλύτερο και εμπειρο τοπικό προσωπικό αλλά και πολύπειρα στελέχη που εφερε μαζί της η Πρόεδρος από τις 12 Ιανουαρίου προχωρούν τον σχολαστικό σχεδιασμό της υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατά τις ανταλλαγές και τις απελευθερώσεις .
Ταυτόχρονα με τις συναντήσεις με όλους τους ηγέτες η Προεδρος σε συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του Magen David Adom τους εταίρους ανθρωπιστες που την στήριξαν και στην προηγούμενη ανταλλαγη και εκεχειρία ετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες του απορρητου και εμπιστευτικού έργου που θα υλοποιηθει σταδιακά με προσοχη και προφυλαξεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Με τη στήριξη πηγών του Ερυθρού Σταυρού της έρυθράς ημισελήνου και του Magen David Adom
Διεθνή
Οριστικοποιείται εντός της ημέρας η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα! Ο Τραμπ απ’τους πρώτους που γνώριζαν για την υπογραφή της
Οι Παλαιστίνιοι, τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα, μια τρομερή πρόκληση που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.
Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα με την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ και η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους από το Ισραήλ, τη Χαμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ και αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με τον πρώτο από τους ομήρους να απελευθερώνεται εκείνη την ημέρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι επιβεβαίωσε τη συμφωνία και την ημερομηνία έναρξης της Κυριακής.
Η περίπλοκη συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, περιγράφει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που πήρε η Χαμάς με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας που κρατούνται από το Ισραήλ.
Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 Ισραηλινούς ομήρους κατά τις πρώτες 42 ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πολλά μέσα.
Οι τρεις πρώτοι όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, ενώ άλλοι τέσσερις θα απελευθερωθούν την έβδομη ημέρα. Μετά από αυτό, τρεις όμηροι πρόκειται να απελευθερώνονται κάθε επτά ημέρες, με τους τελευταίους 14 να απελευθερώνονται την τελευταία εβδομάδα της πρώτης φάσης.
Οι υπόλοιποι όμηροι, αριθμός 65, θα απελευθερωθούν μόνο εάν οι πλευρές μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια δεύτερη φάση για την εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα ξεκινήσουν περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των μαχών.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένες ρήτρες» στη συμφωνία που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι «οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν απόψε».
Το Channel 12 είπε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επιλυθούν αυτά τα τελικά ζητήματα, ώστε να γίνει η υπογραφή την Πέμπτη.
Σύμφωνα με αναφορές σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης για να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία. Αν και αρκετά σκληροπυρηνικά μέλη του συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθενται στη συμφωνία, δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας στο μικρότερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και, στη συνέχεια, στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο.
Στη συνέχεια, θα δημοσιευθούν λίστες παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας που πρόκειται να απελευθερωθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή αναφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσής τους από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει παρέμβει σε τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις στο παρελθόν και είναι πολύ απίθανο να το κάνει αυτή τη φορά.
Αναλύοντας ανεπιβεβαίωτα στοιχεία της συμφωνίας, το Channel 12 σημείωσε ότι ο κατάλογος των 33 ομήρων που θα επιστραφούν στην πρώτη φάση περιλαμβάνει τέσσερις γυναίκες πολίτες, πέντε γυναίκες στρατιώτες, καθώς και τη Shiri Bibas και τους δύο μικρούς της γιους Ariel και το μωρό Kfir, 10 άνδρες. ηλικίας 50 ετών και άνω και 11 ανάπηροι άνδρες.
Η Χαμάς είπε ότι δεν είναι και οι 33 ζωντανοί, αλλά δεν έχει ακόμη πει ποιος δεν είναι. Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους 33 είναι ζωντανοί. Σύμφωνα με το Channel 12, η Χαμάς είναι υποχρεωμένη βάσει της συμφωνίας να ενημερώσει το Ισραήλ για την κατάσταση και των 33 εντός της πρώτης εβδομάδας από την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ πρόσθεσε ότι πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους 33, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 250 τρομοκρατών «με αίμα στα χέρια τους».
Μερικοί από αυτούς που θα απελευθερωθούν θα είναι αιχμάλωτοι που θα αιχμαλωτιστούν στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά κανένας που συμμετείχε στην εισβολή και τη σφαγή δεν θα απελευθερωθεί, ανέφερε η έκθεση.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν το πρώτο πρόσωπο που γνώριζε τις διαπραγματεύσεις που επιβεβαίωσε δημόσια ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί, σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social, λέγοντας: «ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!”
Σε μια δεύτερη ανάρτηση, ο Τραμπ είπε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι η Γάζα «ΠΟΤΕ δεν θα γίνει ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες» και πρόσθεσε ότι η «συμφωνία EPIC κατάπαυσης του πυρός» θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Νοέμβριος.
Μετά την αναφορά της συμφωνίας, ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος είπε στους Times of Israel ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα «μικρά» ζητήματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν, αλλά ότι αυτά δεν θα την εκτροχιάσουν.
Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του ελέγχου του Ισραήλ για τους περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας που πρόκειται να απελευθερωθούν. Πολλοί είναι κάτοικοι της Γάζας που κρατούνται από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη που θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, συνέχισε ο αξιωματούχος.
Η Χαμάς συμφώνησε ότι όσοι εκτίουν ισόβια θα απελευθερωθούν σε μια συμφωνημένη τρίτη χώρα, αλλά το Ισραήλ ζητά να σταλούν και άλλοι κρατούμενοι στο εξωτερικό, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα οριστικοποιηθεί στο τις επόμενες μέρες.
Οι μεσολαβητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ζητήματα δεν ήταν αρκετά σημαντικά για να δικαιολογήσουν καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας και την έναρξη της εφαρμογής της.
Εάν όλα πάνε ομαλά, οι Παλαιστίνιοι, τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα, μια τρομερή πρόκληση που περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.
Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει απορρίψει οποιαδήποτε ανάμειξη της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007 και έχει ορκιστεί επίσημα στην καταστροφή του Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ αντιτίθεται σχεδόν εξίσου στην εξουσία από την Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και λαμβάνοντας 251 ομήρους.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 46.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στον θύλακα που ελέγχονται από τη Χαμάς. Οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν και δεν κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Εκτιμάται ότι 94 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 34 που επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.
Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 αμάχους κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν πριν από αυτό. Οκτώ όμηρους έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα ζωντανοί και τα πτώματα 40 ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους.
Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα πτώματα δύο στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν το 2014
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο