Διεθνή
Πυρηνικά Όπλα στην Ευρώπη: Χαρτογράφηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας
Των Jonathan Masters, Will Merrow
Η κίνηση που ανακοίνωσε ο Πούτιν στα τέλη Μαρτίου θα είναι η πρώτη φορά μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που η Ρωσία θα έχει τοποθετήσει πυρηνικά όπλα πέρα από τα σύνορά της, και αυξάνει τις προοπτικές για μια ανανεωθείσα, κούρσα πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), που προκαλεί αποσταθεροποίηση.
Η Λευκορωσία είναι ένα αυταρχικό κράτος που ήταν μία από τις τέσσερις σοβιετικές δημοκρατίες που φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα. Μαζί με το Καζακστάν και την Ουκρανία, η Λευκορωσία παραχώρησε τα πυρηνικά της όπλα στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Σήμερα, είναι στρατιωτικά σύμμαχος με τη Ρωσία και έχει χρησιμεύσει ως έδαφος για τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία από τον βορρά στις αρχές του 2022.
Ο Πούτιν είπε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε ζητήσει εδώ και καιρό την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων και ότι η αποθήκευσή τους στη Λευκορωσία θα ήταν παρόμοια με αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται για χρήση εναντίον εχθρικών δυνάμεων σε ένα πεδίο μάχης και γενικά έχουν μικρότερη εμβέλεια και χαμηλότερες αποδόσεις από τα λεγόμενα στρατηγικά όπλα, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν για χιλιάδες μίλια με στόχο να καταστρέψουν εχθρικά πληθυσμιακά κέντρα. Αυτά προορίζονται κυρίως ως καταστροφικό αποτρεπτικό και όπλο έσχατης ανάγκης.
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν πυρηνικά όπλα οι Ηνωμένες Πολιτείες;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Δυτική Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950, όταν οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου αυξάνονταν με τη Σοβιετική Ένωση. Τα όπλα μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1954, και αργότερα στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και το Βέλγιο.
Σήμερα, τα τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ παραμένουν σε έξι βάσεις σε πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις και δεν φιλοξενούν πλέον αμερικανικά όπλα.
Πόσα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ υπάρχουν στην Ευρώπη;
Ο αριθμός των αμερικανικών όπλων που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κορυφώθηκε σε περισσότερες από επτά χιλιάδες τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια μειώθηκε απότομα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως απότοκο των συμφωνιών ελέγχου των όπλων και του τέλους του ανταγωνισμού υπερδυνάμεων με τη Σοβιετική Ένωση.
Έλεγχος Πυρηνικών Όπλων ΗΠΑ – Ρωσίας
Μια σημαντική επιτυχία στον έλεγχο των όπλων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σημειώθηκε το 1987 με τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) που δεν λειτουργεί πλέον. Σύμφωνα με το INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση εξάλειψαν μέσα σε λίγα χρόνια ολόκληρο το οπλοστάσιο πυραύλων και εκτοξευτών μεσαίου βεληνεκούς, πυρηνικής ικανότητας. Πριν από το INF, και οι δύο χώρες ενίσχυαν τις εγκαταστάσεις πυραύλων τους στην Ευρώπη.
Τα τρέχοντα πυρηνικά αποθέματα των ΗΠΑ είναι ταξινομημένα, αλλά οι αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου εκατό πυρηνικές βόμβες αποθηκευμένες στις έξι εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.
Τι είδους πυρηνικά όπλα είναι;
Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελείται εξ ολοκλήρου από βόμβες βαρύτητας B61, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για ρίψη από συμμαχικά βομβαρδιστικά ή μαχητικά αεροσκάφη. Σε υπηρεσία για περισσότερα από πενήντα χρόνια και εκσυγχρονισμένο πολλές φορές, το B61 είναι το τελευταίο εναπομείναν τακτικό πυρηνικό όπλο που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μεταφέρει κεφαλές με μεγάλο εύρος αποδόσεων, πυροδοτώντας εκρήξεις εκατοντάδων κιλοτόνων. Συγκριτικά, οι αμερικανικές βόμβες που σκότωσαν περισσότερους από εκατό χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945 είχαν απόδοση δεκαπέντε και είκοσι ένα κιλοτόνους, αντίστοιχα.
Γιατί είναι ακόμα στην Ευρώπη;
Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν αρχικά για να αποτρέψουν τη σοβιετική επιθετικότητα, μέσω συμβατικής στρατιωτικής επίθεσης ή πυρηνικής επίθεσης, και για να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Δυτική Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, οι συμβατικοί στρατοί των μελών του ΝΑΤΟ ήταν σε σημαντικό βαθμό μικρότεροι από εκείνους της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην ήπειρο θεωρήθηκε μέσο για την κάλυψη αυτής της ανεπάρκειας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί στρατηγοί, υποστηρικτές της ειρήνης και πολιτικοί αμφισβήτησαν την ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα όπλα στην Ευρώπη. Όχι μόνο είχε φύγει η Σοβιετική Ένωση και το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε πολύ, είπαν, αλλά το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών – συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς, των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και των υποβρυχίων όπλων – χρησίμευσε ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανό αντίπαλο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Επιπλέον, πολλοί αμυντικοί αναλυτές έχουν πει ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη που επιχειρούν να ρίξουν τις βόμβες πιθανότατα θα καταρριφθούν από εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες του εχθρού.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της παραμονής των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη λένε ότι αυτά τα όπλα συνεχίζουν να παρέχουν στο ΝΑΤΟ ένα πολύτιμο στρατιωτικό αποτρεπτικό μέσο και αποτελούν σημαντικό σύμβολο της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στους συμμάχους τους. Η απόσυρσή τους θα έστελνε ένα επικίνδυνο μήνυμα περικοπών των ΗΠΑ στους επίδοξους αντιπάλους στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, λένε. Ακόμα κι αν αυτά τα όπλα έχουν μικρή στρατιωτική αξία, οι υποστηρικτές λένε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μελλοντική διπλωματία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα αφού η Μόσχα πίεζε εδώ και καιρό για την απομάκρυνσή τους. Ως εκ τούτου, λένε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να τους αφαιρέσουν χωρίς να λάβουν σημαντικές παραχωρήσεις από τη Ρωσία.
Πού έχει η Ρωσία πυρηνικά όπλα;
Δυτικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έχει τις πυρηνικές της δυνάμεις – ICBM, υποβρύχια και βαριά βομβαρδιστικά – απλωμένα σε περισσότερες από δώδεκα στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την τεράστια επικράτειά της.
Εν τω μεταξύ, πολλοί δυτικοί παρατηρητές αμφισβήτησαν το εάν διαθέτει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, Πολωνίας και Λιθουανίας. Το 2018, ένας ρωσικός κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε στείλει πυραύλους Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας στο Καλίνινγκραντ· πέραν αυτού, δυτικοί ερευνητές δήλωσαν ότι η Ρωσία αναβάθμισε έναν χώρο αποθήκευσης πυρηνικών υλικών εκεί, αν και παρέμενε ασαφές εάν τότε υπήρχαν πραγματικά πυρηνικές κεφαλές. Τον Απρίλιο του 2022, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας είπε ότι τα ρωσικά πυρηνικά “φυλάσσονταν πάντα στο Καλίνινγκραντ”. Εκείνη την εποχή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που έκαναν στη συνέχεια, η Ρωσία θα έπρεπε να αποκαταστήσει την πυρηνική ισορροπία στη Βαλτική.
Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ
Διεθνή
Διαξιφισμοί Μακρόν-Νετανιάχου!
Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή το γεγονός, ότι το Τελ Αβίβ κήρυξη τον ΓΓ του ΟΗΕ ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα
Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.
«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.
«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».
Σημειώνεται πως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.
Διεθνή
Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ
Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».
Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:
- Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
- Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
- Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
- Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
- To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW
Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.
Διεθνή
Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.
Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.
Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία