Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τι ακριβώς εννοείτε με τις «θαλάσσιες ζώνες», κύριε πρωθυπουργέ;

Δημοσιεύτηκε στις

Σοβαρά ερωτήματα για τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το κρίσιμο ζήτημα κατά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Η γιορτή που κάθε ανθρώπινο στόμα οφείλει να σιγά και κάθε ανθρώπινη σάρκα να στέκεται με φόβο και τρόμο μπρος στο ασύλληπτο Μυστήριο της Καθόδου του Θεανθρώπου Χριστού στον Άδη, υπέρ της ημών σωτηρίας.

Ας μου συγχωρεθεί όμως το σπάσιμο αυτό της σιωπής, καθώς η ευλογημένη πατρίδα σέρνεται από επικίνδυνη ανευθυνότητα σε ολισθηρές, δίχως επιστροφή, ατραπούς.

Κατά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προέβη στην ακόλουθη δήλωση. Είπε αυτολεξεί ο κ. Μητσοτάκης ότι επεδίωξε κατά την πρωθυπουργία του ένα «ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» (https://www.primeminister.gr/2023/04/14/31687).

  1. Ας φωτίσουμε καταρχήν, για όσους δε γνωρίζουν τι σημαίνει αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού, και προτού τη συνδέσουμε με ορισμένες διόλου ευχάριστες διαπιστώσεις, τα εξής: Παραπέμπω πρωτίστως στην Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration: https://www.noaa.gov/Maritime-zones-and-boundaries), όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι θαλάσσιες ζώνες που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα Ζώνη, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) […]». Αυτός ο ορισμός και οι συνεπαγωγές του είναι αλφαβητάρι κάθε στοιχειώδους κατάρτισης περί του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά και των ζητημάτων που άπτονται των τουρκικών αξιώσεων εις βάρος της Ελλάδος, αυτό που συμπεριληπτικά εννοούμε με τον όρο «ελληνοτουρκικά», όπως εξάλλου διατρανώνει σύσσωμο το ελληνικό σύστημα πολιτικών ελίτ.
  2. Ας επισημανθεί, συμπληρωματικά για όσους δε γνωρίζουν, ότι τα Χωρικά Ύδατα είναι εθνικό έδαφος, δηλαδή εθνική κυριαρχία κατά τον ίδιο τρόπο που εθνική κυριαρχία είναι οι εγκαταστάσεις της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Κολωνάκι. Εκτείνονται, δε, αυτή τη στιγμή στα 6 ναυτικά μίλια στο κεντρικό, ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα διατηρεί, και πάλι βάσει του διεθνούς δικαίου, το δικαίωμα μονομερούς επέκτασής τους στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ήδη πραγματοποίησε προ καιρού η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιόνιο.
  3. Αυτό, λοιπόν, που ξεκάθαρα είπε ο πρωθυπουργός τη Μεγάλη Παρασκευή του έτους 2023 είναι ότι αυτό το μονομερές ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, και το δικαίωμα αύξησης του ελληνικού εθνικού εδάφους, το έχει ενταγμένο στο πακέτο των ζητημάτων για τα οποία αναγνωρίζει και αποδέχεται ο ίδιος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ότι έχει λόγο η Τουρκία.

Δεν είμαι άνθρωπος εμπαθής, ούτε έχω κάτι προσωπικό με τον πρωθυπουργό της πατρίδας μου, όπως ο προσεκτικός ακροατής και αναγνώστης των δημόσιων παρεμβάσεών μου μπορεί έξυπνα να διαπιστώσει.

Επιπλέον, αν κάποιος αντέτεινε ότι για την εν λόγω διατύπωση του πρωθυπουργού ευθύνεται το αντίστοιχο ερώτημα του δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία;», θα λάμβανε την απάντηση ότι καμία ερώτηση σε προεκλογική συνέντευξη πρωθυπουργού χώρας δε διατυπώνεται χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Στην περίπτωση δε που, κάλλιστα, ένας όψιμος, και συχνά τυφλός, υποστηρικτής και λάτρης του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργού, από την πληθώρα προσωπολατρών που ευδοκιμεί στην πατρίδα μας, αντέτεινε «πού βλέπεις το πρόβλημα; Ο πρωθυπουργός απάντησε απλώς μια ερώτηση με τον ίδιο τρόπο που αυτή τέθηκε», η απάντηση προς αυτόν βρίσκεται στο ανωτέρω σημείο 2. Οπότε προχωρώ στα υπόλοιπα κρίσιμα σημεία που συνθέτουν το διόλου ευχάριστα αποκαλυπτόμενο “παζλ” στα ελληνοτουρκικά.

  1. Θυμίζω στους αναγνώστες ότι την ίδια διατύπωση είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός και πριν από δύο χρόνια, την 25η Ιανουαρίου 2021, ενώπιον της τότε υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly: «(…) Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών» (https://www.primeminister.gr/2021/01/25/25705). Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχα επισημάνει το πρόβλημα, μιλώντας σε σχετικό άρθρο μου για «δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης» στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών (https://Twitter.com/PGPavlos/status/1646530589447835655?s=20), καθώς τότε το Μέγαρο Μαξίμου μιλούσε για διαπραγμάτευση θαλάσσιων ζωνών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν διά του υπουργού Δένδια στη μοναδική διαφορά με την Τουρκία, αυτήν της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι, δε, πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αλβανίδα ομόλογος του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ., οι σχέσεις της χώρας της οποίας με την Τουρκία είναι γνωστές, στις διμερείς συναντήσεις τους μιλούσε για διευθέτηση του ζητήματος «οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών» (https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1238932/dendias-ti-suzitise-me-Tin-alvanida-omologo-tou-ί-lusi-gia-tis-thalassies-zones-tha-vrethei-sti-hagi/).

Δεν είναι δυνατόν να υπεισέλθω στο παρόν σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες. Θέλω, ωστόσο, εμφατικά να επισημάνω τα εξής σχετικά με το ερώτημα: Ποιος υποδεικνύει στον Έλληνα πρωθυπουργό την αναφορά σε θαλάσσιες ζώνες εν συνόλω;

  1. Το 2021 διπλωματική διευθύντρια του πρωθυπουργού ήταν η πρέσβης Σουρανή, νυν πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη, ενώ σήμερα διπλωματική διευθύντριά του είναι η πρέσβης Μπούρα. Το ότι, παρά την αλλαγή διπλωματικών διευθυντών, η θέση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση εν συνόλω των θαλάσσιων ζωνών παραμένει ίδια, συνεπάγεται λογικά, αν και όχι εξαντλητικά, τα εξής:

Είτε η συμπερίληψη στο τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία του μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα ανατολικά και νότια του Αιγαίου συνιστά πάγια θέση του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία προωθούν ομόφωνα οι διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Η πιθανότητα αυτή είναι μικρή, όχι μόνον διότι τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 ο υπουργός των Εξωτερικών Δένδιας διατράνωνε παντού ως μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά και διότι τυχαίνει να γνωρίζω τις απόψεις πολλών εξαίρετων εν ενεργεία Ελλήνων διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και πρέσβεων επί τιμή.

Είτε η συμπερίληψη αυτή δεν προέρχεται από διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, γι’ αυτό και παραμένει σταθερή παρά την αλλαγή διπλωματικών διευθυντών του πρωθυπουργού. Η πιθανότητα αυτή είναι αυξημένη, όπως δείχνουν και φωνές που φτάνουν στην Αθήνα έξωθεν και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την αναφορά σε θαλάσσιες ζώνες, διότι έστω κι έτσι «η Χάγη θα δώσει στην Ελλάδα αυτό που νόμιμα δικαιούται». Απορίας άξιον βεβαίως παραμένει το γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία για επέκταση χωρικών υδάτων, πολλώ δε μάλλον για σημεία όπου η απόσταση από τις τουρκικές ακτές δεν απαιτεί επιστράτευση μέσων γραμμών, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία έχει ασκήσει μονομερώς επέκταση των χορικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο!

Είτε η συμπερίληψη αυτή είναι στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού, που εντάσσεται στο πλαίσιο τεχνασμάτων από ελληνικής πλευράς για τον κατευνασμό της Τουρκίας, κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο κατά τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, πολλώ δε μάλλον τώρα ενόψει εκλογών. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό, εάν λάβει κανείς υπόψη τα εξής:

Τις θέσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Ντόκου, ο οποίος προέρχεται από περιβάλλον γνωστό για τις κατευναστικές θέσεις του, όπως και τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών συνομιλητών του πρωθυπουργού προερχόμενων από το ίδιο περιβάλλον.

Την πρόσφατη μερική επέκταση εθνικών χωρικών υδάτων, μόνο στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, και την εξαίρεση των τμημάτων της θαλάσσιας συνοριογραμμής Σαμοθράκης – Συμπλέγματος Μεγίστης και Ρόδου-Κρήτης από αντίστοιχη επέκταση.

Τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της απαίτησης αποστρατικοποίησής των, διά στόματος του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Τσαβούσογλου.

Την πρόσφατη επέκταση του casus belli ακόμη και για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, διά στόματος του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Καλίν.

Την απολύτως συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει κάθε μέσο προς επίτευξη κλίματος ειρήνης και φιλίας με το τουρκικό καθεστώς, επιλογή που εκφράζεται από την πρόσφατη «εμφάνιση ικέτου» του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Εμφάνιση ικέτου, ακόμη και όταν ο Ακάρ ευχόταν μπροστά του ευθέως «να γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα φιλίας, δημιουργώντας ένα μόνιμο περιβάλλον συνεργασίας». Ωσάν δηλαδή το Αιγαίο να μην είναι ελληνικό έδαφος, αλλά TurkAegean οικόπεδο εξ αδιαιρέτου!

Τις θέσεις του μπλοκ κατευνασμού, συμπεριλαμβανομένων φωνών κορυφαίων πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην Ποταμιού κ.λπ., αλλά και του Τύπου κατευνασμού, όπως η άλλοτε ιστορική εφημερίδα της Ελένης Βλάχου και μια σειρά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της λίστας Πέτσα. Χαρακτηριστικά προς αυτό, θυμίζω την πρόσφατη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρώην υπουργός των Εξωτερικών έδειξε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι προτιμότερο, και πιο μοντέρνο, να διευθετηθούν up to bottom ως τμήματα ενός ενιαίου χώρου, παρά να αγωνίζεται παλαιομοδίτικα η Ελλάδα να προασπίζεται τα δίκαιά της εθνικής κυριαρχίας της ως χώρα με κεκτημένα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπογεγραμμένα πρωτίστως με αίμα και εν συνεχεία με διεθνείς Συνθήκες, κι έτσι να διασφαλίζει την ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, bottom up.

Είτε, τέλος, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τους όρους εν αγνοία του, κάτι που θα ήταν ασφαλώς και το πλέον επικίνδυνο, καθώς αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση νέου status quo άνευ συνειδήσεως και εξουσιοδοτήσεως. Το γεγονός, βέβαια, ότι κατά το φετινό Πάσχα το Σύμπλεγμα Μεγίστης και το Καστελόριζο αφέθηκαν μέχρι στιγμής δίχως επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και το ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε μόνον ηπειρωτικές ακριτικές περιοχές της Θράκης και όχι νησιωτικά – προσέξτε – νησιωτικά ακριτικά φυλάκια, αφήνει μικρά περιθώρια γι’ αυτό το ενδεχόμενο…

Επομένως, ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως σοβαρός ηγέτης την υποχρέωση: είτε να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε θαλάσσιες ζώνες, δεδομένου ότι με τη δήλωσή του αυτή συμπεριλαμβάνει και τα εθνικά χωρικά ύδατα στο τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία, είτε να διευκρινίσει ρητά ότι δεν έχει στο μυαλό του κάποια συζήτηση περί εθνικής κυριαρχίας, όπως δυστυχώς προκύπτει λογικά από τα ανωτέρω, αν φυσικά μιλάμε όλοι τα ίδια Ελληνικά, αλλά αποκλειστικά και μόνον το ζήτημα οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ή, μήπως, εντέλει, έχουμε πλέον επιστρέψει στο δόγμα του από Βορρά κινδύνου, κάτι που δικαιολογεί απολύτως τη φύση των υπερεξοπλισμών μας και των στρατιωτικών διευκολύνσεων, και άρα, μικρή σημασία πια έχει το αν μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες, Υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ;

ΠΗΓΗ: Neakriti.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Syria ΑΑΝΕΣ -Tisreen φραγμα SDF: Χθες το απόγευμα, τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία υποστηριζόμενοι από πολεμικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στον λόφο Syriatel. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν και ένα άλλο υπέστη ζημιές. Επιβεβαιώθηκε ότι 18 SNA τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Οι SNA επιχείρησαν μια δεύτερη επίθεση στο λόφο Συριαντέλ, αλλά οι δυνάμεις των SDF κατέστρεψαν ένα όχημα που μετέφερε πολυβόλο DShK και ένα άλλο τεθωρακισμένο όχημα BMB, ανατρέποντας την επίθεση.

Συνολικά οι δυνάμεις SDF πραγματοποίησαν 19 επιχειρήσεις εναντίον των SNA, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Καταστροφή 7 τεθωρακισμένων BMB. Καταστροφή 3 τανκ. Καταστροφή 6 οχημάτων εξοπλισμένων με πολυβόλα DShK. Στόχευση 3 εχθρικών συγκεντρώσεων.

Μετά την απόκρουση των επιθέσεων, η τουρκική κατοχή και οι SNA τρομοκρατες της κατέφυγαν, ως συνήθως, σε βομβαρδισμούς με drones και βαρύ πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 μαχητές SDF.

-Syria -Ένα US drone στόχευσε μια μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Sarmada κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο βόρειο Idlib και 2 HTS τρομοκρατες σκοτωθηκαν ,οι Mohammad Fayyad Al-Theiban και Nayef Hammoud Aloui.
-Syria- Τρομοκράτες του HTS επιτέθηκαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Κούρδων στη συνοικία Ζοράβα της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 κουρδους πολιτες.
-Iraq- Αυτονομη περιοχη Κουρδισταν.ΗPG δυναμεις Πραγματοποιήσαν 5 επιχειρήσεις drones Kamikaze με στόχο Τούρκους εισβολείς στο Xakurkê και στο Δυτικό Zap και καταστρέψαν 1 ραντάρ, 1 οχύρωση, 1 εκσκαφέα και 1 άρμα υπέστη ζημιές.
-Syria -Οι τρομοκράτες του Jolani HTS (Hayat Tahrir al-Sham) στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, συνέλαβαν αρκετούς πολίτες στη συριακή πόλη Hama και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία.
-Syria-Tishreen .Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος στόχευσε μια συνοδεία ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το Φράγμα #Tishreen . Το πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε και έκοψε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο φράγμα, αναγκάζοντας τον κόσμο να εγκαταλείψει τα οχήματά του και να συνεχίσει με τα πόδια. Λίγο αργότερα, το Tουρκικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε ξανά την ομάδα….Οι τρομοκρατες SNA ξεκινησαν πριν λιγο ακομα μια μεγαλη επιθεση για να καταλαβουν τον στρατηγικο λοφο Syriatel στο φραγμα Τishreen.Syria -Ghadir Al-Bustan, νότια της Quneitra. Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με drone σε οχήματα τρομοκρατών του HTS που μετεφεραν οπλα, στο Ghadir al-Bustan σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, από τη Λιβύη έως τη Συρία, κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθειά του να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά

Η πρώτη από τις σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο προεδρικό συγκρότημα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ο νόμιμος συνομιλητής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της ναυτιλίας».

Η αναφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής, καθώς πρόσθεσε ότι «η στενή επαφή και συνεργασία θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ελπίζουμε σε συμφωνία στη Γάζα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί στη Γάζα, δηλώνοντας «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζουμε να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Συρίας

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Σιμπανί, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να σχετίζονται με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας Άγκυρας-Δαμασκού σε κάθε τομέα.

Μπαρζανί και Κομπάνι: Μια ιστορική πρώτη συνάντηση

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι ο Κούρδος ηγέτης του Βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, θα συναντήσει τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, προκάλεσε αίσθηση. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει για πρώτη φορά μεταξύ των δύο Κούρδων ηγετών και που, όπως όλα δείχνουν, προκύπτει από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Μπαρζανί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαχείρισης του Κουρδικού ζητήματος με φόντο τη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Διεθνή2 ώρες πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις4 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Δημοφιλή