Η απρόκλητη ρωσική εισβολή σε κυρίαρχη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους -η οποία και έχει μετεξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς που έχει «στραγγίξει» τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών- άνοιξε διάπλατα στον Κιμ Γιονγκ-ουν ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας. Έπειτα από χρόνια υποστήριξης των κυρώσεων σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών προς ανάσχεση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, η Μόσχα έρχεται στη θέση να απευθυνθεί στην Πιονγιάνγκ για βοήθεια. Και ο Κιμ μετά χαράς φαίνεται ότι θα την προσφέρει διεκδικώντας ανταλλάγματα που φοβίζουν τη Δύση.
Εμφανώς ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επιτέλους γίνεται ο γείτονας που αποκτά ειδικό βάρος και τον «χρειάζονται», ο Κιμ Γιονγκ-ουν «βλέπει» τον διεθνή Τύπο να κατακλύζεται από δημοσιεύματα στη βάση πληροφοριών που φθάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες περί πιθανής επίσκεψής του στη Ρωσία για να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και λίγη σημασία έχει στην παρούσα φάση το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν επιβεβαιώνει ότι επίκειται ανάλογη συνάντηση.
Το σίγουρο είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάζεται όπλα και η Βόρεια Κορέα επισιτιστική βοήθεια λόγω των κυρώσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. Όμως, ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν προτίθεται να περιοριστεί σε μία συμφωνία για όπλα αντί τροφίμων, καθώς επιδιώκει πολύτιμο συνάλλαγμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την παραγωγή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ρωσική συνδρομή στην παροχή προηγμένης τεχνολογίας για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε στιγμή κατά την οποία το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει ήδη επικίνδυνη πρόοδο.
Και αυτή είναι μία προοπτική που δεν ανησυχεί μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και σαφώς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά σύσσωμη τη Δύση. Μαζί με τους φόβους ότι στο μέλλον η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθεύσει η ίδια την Πιονγιάνγκ με όπλα σε στιγμή που μπορεί εκείνη να τα χρειάζεται περισσότερο. Ακόμη και αν το «συμβόλαιο» Ρωσίας-Βόρειας Κορέας καταλήξει να μην έχει αμιγώς στρατηγικό χαρακτήρα προοιωνίζεται κάποιον βαθμό αυξημένης στρατιωτικής συνεργασίας, και προάγγελος αυτού είναι η πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, για τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών γυμνάσιων μεταξύ Μόσχας, Πιονγιάνγκ και Πεκίνου -ανάλογων των ασκήσεων που διεξάγουν Ουάσινγκτον, Σεούλ και Τόκιο.
Ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί κοινές ασκήσεις Βόρειας Κορέας- Κίνας. Και μόνο γεγονός ότι ανάλογη πρόταση «πέφτει» στο τραπέζι έρχεται ως περαιτέρω απόδειξη των τεκτονικών μετατοπίσεων που έχουν συντελεστεί στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ασκήσεις που διεξάγουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα καταγγέλλονται παγίως από το καθεστώς Κιμ ως «πρόβα πολέμου» εναντίον της χώρας του, και στα τελευταία γυμνάσια «απάντησε» προ ημερών με προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Νότιας Κορέας.
Μολονότι η Ρωσία ήταν ανέκαθεν σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, οι διμερείς σχέσεις υπήρξαν κατά περιόδους ιδιαίτερα ταραγμένες κατόπιν της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, στους 18 μήνες που «μετρά» ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προσέγγιση Πούτιν έχει αλλάξει και οι σχέσεις… ανθίζουν. Οι στενότεροι δεσμοί δεν εξαντλούνται σε σφαίρες και πυρομαχικά, αλλά το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστεί παρίας για τη Δύση τον ωθεί προς τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου κόντρα στην «εχθρική» Δύση, που περιλαμβάνει και την Κίνα, και τώρα και το βορειοκορεατικό καθεστώς.
Η Πιονγιάνγκ φέρεται ήδη εντός του 2022 να είχε προμηθεύσει μυστικά τη Ρωσία με εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως είχαν καταγγείλει Αμερικανοί αξιωματούχοι για να ακολουθήσουν διαψεύσεις εκ μέρους των δύο χωρών. Σήμερα, αντίθετα οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν γίνονται εν κρυπτώ, αλλά μάλλον σε δημόσια θέα.
Όπως σε δημόσια θέα εκτέθηκαν τον Ιούλιο στην Πιονγιάνγκ οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18, οι οποίοι διαθέτουν δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής και βεληνεκές που θεωρείται ότι μπορεί να φθάσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Η διαφορά με άλλες πομπώδεις στρατιωτικές παρελάσεις του καθεστώς ήταν πως το θέαμα παρακολουθούσαν αυτή τη φορά στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ-ουν ο Ρώσος υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο Λι Χονγκζόνγκ, αναπληρωτής πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.
Ο Κιμ είχε προηγουμένως ξεναγήσει προσωπικά και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον Σεργκέι Σοϊγκού σε έκθεση με τα πιο ισχυρά βορειοκορεατικά όπλα. Εκεί, μπήκαν οι βάσεις για μία διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου το βορειοκορεατικό καθεστώς να παράσχει στη Ρωσία σημαντικό αριθμό πυρομαχικών για ποικίλα οπλικά συστήματα, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Πούτιν και Κιμ φέρονται να έχουν ανταλλάξει και επιστολές για μία πιθανή συμφωνία πώλησης όπλων σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επισημάνει μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο Πούτιν «θέλει» βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικές ρουκέτες και ο Κιμ Γιονγκ-ουν προγραμματίζει εντός του μήνα επίσκεψη στη Ρωσία για να «κλείσει» τη συμφωνία μαζί του, ταξιδεύοντας πιθανότατα σε θωρακισμένο τρένο με προορισμό το Βλαδιβοστόκ.
«Όχι, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Δεν έχουμε τίποτε να δηλώσουμε επ’ αυτού» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφορικά με τις πληροφορίες περί επίσκεψης Κιμ που προήλθαν από τους New York Times. Πούτιν και Κιμ είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 2019, δύο χρόνια αφότου η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.
Δεν έχει διαφύγει της προσοχής ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει επισκεφθεί το ένα μετά το άλλο εργοστάσια πυρομαχικών ζητώντας να αυξήσουν την παραγωγή, όπως έχουν μεταδώσει τα ίδια τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Η Πιονγιάνγκ, πάντως, μπορεί να διαθέτει ήδη μεγάλο πλεόνασμα πυρομαχικών, καθώς δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο μετά την ανακωχή του 1953. Και με τους εξοπλισμούς να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σοβιετικά οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας είναι ευρέως συμβατά με το ρωσικό οπλοστάσιο, όπως επισημαίνει ο Λι Μπιονγκ-τσαλ, ειδικός σε ζητήματα Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Μελετών της Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ.
«Είναι μία κατάσταση στην οποία κερδίζουν και οι δύο πλευρές [Ρωσία και Βόρεια Κορέα]» συνοψίζει για τη δρομολογούμενη συμφωνία. Αντίθετα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη «που ελπίζουν σε ένα σύντομο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, τα νέα είναι σοκαριστικά» επισημαίνει ο Λι Μπιονγκ-τσαλ, προσθέτοντας ότι τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά «μπορούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά».
Όσον αφορά την Κίνα, «επενδύει» εξίσου, αν και πιο μετρημένα, στο βορειοκορεατικό καθεστώς, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους τους στην Ασία -με κορύφωση την πρόσφατη ιστορική Σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα- ώστε να υψώσουν ανάχωμα στον κινεζικό επεκτατισμό και την κλιμακούμενη πυρηνική απειλή που προέρχεται από την Πιονγιάνγκ.
Η εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από την Κίνα για το εξωτερικό εμπόριο κατέγραψε ιστορικό υψηλό το 2022 και οι εμπορικές τους σχέσεις αναμένεται να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο φέτος. Επιπλέον, η Κίνα ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραδοσιακά εμποδίζει την ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας.
Πάντως, πρόκειται για μία σχέση που κατά τους αναλυτές θα συναντήσει σημαντικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα, καθώς αμφότερες Βόρεια Κορέα και Κίνα παραμένουν επιφυλακτικές να προσεγγίσουν πολύ η μία την άλλη. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν δεν θα είναι πρόθυμο να αφήσει στο Πεκίνο υπερβολικό χώρο άσκησης πολιτικής ή οικονομικής επιρροής στη χώρα του. Η Κίνα από πλευράς της φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και αργά ή γρήγορα θα έλθει ενώπιον διλήμματος καθώς η Βόρεια Κορέα καθίσταται όλο και πιο προκλητική και «ανυπάκουη».
Πηγή: liberal.gr