Διεθνή
Πώς η Ανοικτή Κοινωνία της οικογένειας Σόρος κατάφερε να επεκτείνει τη δύναμή της στην Αλβανία
Οι Σόρος «επένδυσαν» 131 εκ. δολάρια στην Αλβανία για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα: η Αλβανία έστειλε ως εκπρόσωπό της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έναν άνθρωπο των Σόρος.
Ο Grégor Puppinck* αποκαλύπτει στο Valeurs Actuelles πώς η Ανοικτή Κοινωνία της οικογένειας Σόρος κατάφερε να επεκτείνει τη δύναμή της στην Αλβανία, και μέσω αυτής, ακόμη και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ιστορικά, είναι κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας (OSF) κατάφερε να αναπτύξει σημαντική δράση και να ασκήσει όλη του την επιρροή. Η περίπτωση της Αλβανίας είναι ένα παράδειγμα αυτής της στρατηγικής επενδύσεων και επιρροής.
Αυτή η μικρή χώρα έχει μόλις 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, με εξαιρετικά χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 6.000 ευρώ ετησίως. Είναι επίσης η χώρα «που πλήττεται περισσότερο από τη διοικητική διαφθορά, την υψηλότερη στην περιοχή, με το 57% των πολιτών να παραπονούνται ότι τους ζητήθηκαν μπαχτίσι τουλάχιστον περιστασιακά και το 47% να συμμετέχουν πραγματικά σε συναλλαγές διαφθοράς» σύμφωνα με την Euractiv. Αυτή η χώρα είναι κόμβος διακίνησης ναρκωτικών, εμπορίας ανθρώπων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ. Είναι επίσης μια σημαντική βάση για το OSF.
«Αδέρφια» οι Alexandre Soros και Edi Rama
Από το 2013, η χώρα κυβερνάται από τον σοσιαλιστή Έντι Ράμα, που έχει στενές σχέσεις με τον Τζορτζ και τον Αλεξάντερ Σόρος. Ο τελευταίος και ο Έντι Ράμα βλέπονται τακτικά και αυτοαποκαλούνται «αδέρφια». Μεταξύ 1992 και 2020, το OSF των Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος επένδυσε περισσότερα από 131 εκ. δολάρια στην Αλβανία, υποστηρίζοντας την άνοδο του Ράμα στην εξουσία και στη συνέχεια την κυβέρνησή του. Η επιρροή του OSF στην Αλβανία είναι επομένως σημαντική, σε σημείο που ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, κατηγόρησε τον Τζορτζ Σόρος ότι ήθελε να καταλάβει το κράτος.
«Μεταρύθμιση» των Δικαστηρίων
Μετά την εκλογή του Ράμα ως Πρωθυπουργού, μία από τις κύριες ενέργειες του OSF ήταν η προώθηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της Αλβανίας. Σύμφωνα με τον Άντι Ντομπρούσι, εκτελεστικό διευθυντή του OSF της Αλβανίας, «Το OSF Albania ήταν ο κύριος χρηματοδότης ολόκληρης της διαδικασίας μεταρρύθμισης». Το OSF έδρασε επίσης σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση (δημοκρατική), μέσω της USAID και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η USAID συνεισέφερε 60 εκ. δολάρια μεταξύ 2000 και 2015 στον τομέα της δικαιοσύνης στην Αλβανία, με το OSF να συμμετέχει στην κατανομή αυτών των ποσών. Αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές ανησυχούσαν για αυτή τη συνεργασία γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, θα είχε ως στόχο την ενίσχυση της εξουσίας της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης περιλαμβάνει αναδιοργάνωση του συστήματος διορισμών δικαστών και μηχανισμό επιλογής κατά της διαφθοράς. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε αυτή τη μεταρρύθμιση ότι αποβλέπει στο να επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο του δικαστικού συστήματος. Ο ρόλος του OSF σε αυτή τη μεταρρύθμιση καταγγέλθηκε ιδιαίτερα.
Δικηγόρος του Σόρος στο ΕΔΑΔ!
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2019 η αλβανική κυβέρνηση επρόκειτο να προτείνει τρεις υποψηφίους για τη θέση του δικαστή στο ΕΔΑΔ. Η κυβέρνηση επέλεξε τους Σοκόλ Μπερμπέρι, Μαριάνα Σεμινί και τον Ντάριαν Παύλι. Ο Μπερμπέρι και ο Παύλι είναι πρώην συνεργάτες του OSF και παράγοντες στη διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, όπως και ο Αρτούρ Μετάνι, ο Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής που δημιούργησε αυτή τη σύντομη λίστα. Ο Μετάνι είναι επίσης αδερφός της σοσιαλίστριας υπουργού Εγκλαντίνας Γκερμένι και σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
O Aλεξάντερ Σόρος (δεξιά) και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αυτοαποκαλούνται αδέλφια!…
Ο Τύπος της Αλβανίας εξέφρασε τη λύπη του για το ότι οι τρεις υποψήφιοι δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία κατά της διαφθοράς, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, επειδή ο Μπερμπέρι είχε αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα ενώ ο Παύλι δεν ήταν ποτέ δικαστής.
Τελικά, ο Παύλι ήταν αυτός που εξελέγη δικαστής στο ΕΔΑΔ από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γεννημένος το 1975 στην Αυλώνα της Αλβανίας, ο Ντάριαν Παύλι είναι πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη, του πανεπιστημίου που ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος. Εργάστηκε κυρίως για την Human Rights Watch (επίσης χρηματοδοτούμενη από το OSF), καθώς και για την Ανοιχτή Κοινωνία μεταξύ 2003 και 2017, ιδίως στη Νέα Υόρκη. Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Το έργο του συνίστατο στην έναρξη στρατηγικών διαφορών με στόχο την παραγωγή πολιτικού αποτελέσματος μέσω της νομολογίας. Ντάριαν Παύλι είναι εξάδελφος του πρωθυπουργού Ράμα.
Το 2015 έγινε σύμβουλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης του κοινοβουλίου της Αλβανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στο OSF, ως διευθυντής προγραμμάτων για την Αλβανία. Συνεργάζεται επίσης με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταρρύθμιση του αλβανικού δικαστικού συστήματος. Ο Παύλι είχε λοιπόν μια τυπική καριέρα ως δικηγόρος της Ανοιχτής Κοινωνίας.
Δεν είχε ποτέ εμπειρία ως δικαστής και παρουσιάζεται ως δικηγόρος. Για υποψηφιότητα ως δικαστή στο ΕΔΑΔ, οι αλβανικοί κανονισμοί απαιτούν 15ετή εμπειρία ως δικαστής, καθηγητής νομικής ή δικηγόρος. Σοβαρό όμως ερώτημα τίθεται ως προς την ιδιότητα του δικηγόρου που διεκδικεί ο Παύλι. Πράγματι, όχι μόνο δεν διευκρινίζει ποτέ σε ποιο δικηγόρο ασκήθηκε, πόσα χρόνια, αλλά είναι άγνωστος στα μεγάλους αμερικανικούς δικηγορικούς συλλόγους, όπως στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Όσον αφορά το Αλβανικό Δικηγορικό Σύλλογο, παραδόξως αρνείται να διευκρινίσει το σημείο αυτό με την αιτιολογία ότι θα αφορούσε την ιδιωτική ζωή του Παύλι. Ένα άλλο περίεργο είναι ότι σε νομικές υποθέσεις που έχει συμμετάσχει, όπως η υπόθεση Ελ Μάσρι, ο Παύλι δεν ενεργεί ως δικηγόρος, αλλά εκπροσωπείται από δικηγόρο.
Μόλις διορίστηκε στο ΕΔΑΔ, ο Παύλι έκρινε υποθέσεις που αμφισβητούσαν τη συμμόρφωση της αλβανικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, θέτοντας έτσι τον εαυτό του σε πολλές περιπτώσεις σε σαφή κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Μέρος του αλβανικού Τύπου κατήγγειλε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο καθώς το αντικείμενο αυτών των αποφάσεων είναι άκρως πολιτικό και αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση.
Η αλβανική μαφία
Όσο για τον Σοκόλ Μπερμπέρι, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε με το OSF, θα είχε αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της σχέσης του με τον Aγρόν Ξαφάζ, διεθνή διακινητή ναρκωτικών. Είναι επίσης κουνιάδος του Φατμίρ Ξαφάζ, υπουργού Εσωτερικών του Ράμα, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018, «λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών». Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της Αλβανίας να διορίσει τον Μπερμπέρι ad hoc δικαστή στο ΕΔΑΔ, δηλαδή αναπληρωτή δικαστή, καθώς και στο πλαίσιο της αριστοκρατικής και ισχυρής Επιτροπής της Βενετίας: την ανώτατη ευρωπαϊκή αρχή σε θέματα συνταγματικού δικαίου… που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Αλβανία.
Αυτή είναι μια γεύση της επιρροής του OSF σε μια φτωχή και διεφθαρμένη χώρα, όπως η Αλβανία.
Αυτή η κατάσταση δείχνει πόσο δύσκολη είναι η λειτουργία ενός πανευρωπαϊκού ιδρύματος που αποτελείται εν μέρει από τέτοιες χώρες. Αυτό που βλέπουμε στην Αλβανία ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης μου είπε πρόσφατα σχετικά με αυτό το θέμα: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να βρείτε κατάλληλους υποψηφίους για το ΕΔΑΔ σε ορισμένες χώρες. » Αυτή η δυσκολία είναι αρκετά κατανοητή, αλλά δύσκολο να γίνει αποδεκτή όταν επηρεάζει τη σύνθεση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
*Ο Grégor Puppinck, PhD, είναι Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη (ECLJ).
Διεθνή
Διαξιφισμοί Μακρόν-Νετανιάχου!
Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή το γεγονός, ότι το Τελ Αβίβ κήρυξη τον ΓΓ του ΟΗΕ ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα
Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.
«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.
«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».
Σημειώνεται πως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.
Διεθνή
Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ
Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».
Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:
- Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
- Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
- Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
- Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
- To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW
Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.
Διεθνή
Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.
Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.
Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία