Κύπρος
Τεράστια η σημασία ασκήσεων στο Cyclops για την Κύπρο
Τεράστια σημασία έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία η διεξαγωγή ασκήσεων στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Cyclops, στις οποίες συμμετέχουν εκτός από Κύπριους και υπήκοοι χωρών της περιοχής, δήλωσε σήμερα ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου, Διευθυντής του Κέντρου.
Ο κ. Χρυσηλίου μιλούσε κατά τη διάρκεια άσκησης, η οποία άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο, στο Κέντρο και σημείωσε πως «η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας και αξίας τόσο για το Κέντρο όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού καταφέραμε να πετύχουμε την χρηματοδότηση και την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων σε εκπροσώπους από 15 Υπηρεσίες της Δημοκρατίας και 3 από το Λίβανο».
Πρόσθεσε πως «η εκπαίδευση αφορά εφαρμοσμένη διαδικασία που ήδη χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών των ΗΠΑ».
Επίσης, ανέφερε, «η εκπαίδευση αποτελεί συνέχεια της εκπαίδευσης που προσφέραμε τον περασμένο Μάρτιο και ευελπιστούμε να συνεισφέρουμε στην καλύτερη εκπαίδευση των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση πολύπλοκων επεισοδίων και εκτάκτων καταστάσεων».
Πρόσθεσε ότι «στο Κέντρο φιλοξενούνται τρεις συνολικά εκπαιδεύσεις. Η μία αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων εντός της Δημοκρατίας και χρηματοδοτείται πλήρως από την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα προσφέρουμε εκπαίδευση σε θέματα νηοψίας, η οποία επίσης χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά προσφέρεται από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) και σ’ αυτήν την άσκηση συμμετέχουν Αιγύπτιοι και Κύπριοι».
Σημείωσε ακόμα ότι «μέρος της συγκεκριμένης εκπαίδευσης αφορά την επιβίβαση σε κινούμενο πλοίο και στην άσκηση που διεξήχθη σήμερα χρησιμοποιήθηκαν και ανιχνευτικοί σκύλοι του Κλάδου Κυνών της Αστυνομίας. Στο Κέντρο υπάρχει ένα ομοίωμα πλοίου, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα ενοικιάσουμε μεγάλο σκάφος για να προσφέρουμε την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους συμμετέχοντες ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι «σ’ αυτές τις εκπαιδεύσεις συμμετέχουν άτομα από τη Λιμενική Αστυνομία, την ΜΑΑΔ, το Τελωνείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και άλλες 14 κρατικές Υπηρεσίες. Ακόμα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αίγυπτο και το Λίβανο».
Ερωτηθείς πόσο σημαντική είναι για την Κύπρο η διεξαγωγή τέτοιου είδους ασκήσεων, είπε πως «η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, πέραν από τις εκπαιδεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, η σημασία τους είναι τεράστια για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν της αναβαθμισμένης σχέσης που έχουμε με τις ΗΠΑ, προσφέρεται και η ευκαιρία για αναβάθμιση των σχέσεων μας και με άλλες γειτονικές χώρες».
Ακόμα πρέπει να τονιστεί, συνέχισε, «η σημασία για την τοπική κοινωνία της Λάρνακας, αφού οι εκπαιδευόμενοι που παρακολουθούν τις ασκήσεις διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, χρησιμοποιούν εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες, συνεισφέροντας έτσι ακόμα και στο κεντρικό ταμείο του κράτους, αφού ως Κέντρο χρεώνουμε για τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουμε».
«Συνολικά από πέρσι τον Απρίλιο που έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου έχουν γίνει 65 εκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή 1.600 φιλοξενουμένων από 20 χώρες», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο Κέντρο ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι το Cyprus Centre for Land, Seas and Port Security (Cyclops) είναι το αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας. Το Κέντρο δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή ειδικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, από τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο και Νίκο Χριστοδουλίδη, το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ακόμα ότι «το Κέντρο ειδικεύεται στην παροχή εκπαιδεύσεων από τρίτες χώρες και πιο συγκεκριμένα της περιοχής Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, του Περσικού Κόλπου και της Ανατολικής Ευρώπης, σε θέματα που αφορούν τη μη διάσωση όπλων μαζικής καταστροφής και επικίνδυνων υλικών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον στόχων οπουδήποτε ακόμα και πολιτών».
ΚΥΠΕ
Κύπρος
Χάος και ρεζίλι! Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα
Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί, ανέφερε αρχηγός κόμματος στο ψευδοκράτος
Ως χάος και ρεζίλι περιγράφεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα από προχθές με την αδυναμία των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό Κόμμα – Κόμμα Αναγέννησης, που έχουν 29 «βουλευτές», να “εκλέξουν” «πρόεδρο της βουλής», κάτι για το οποίο χρειάζονται 26 ψήφοι.
Χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναγκάστηκε να επιστρέψει άρον-άρον από το ταξίδι του στην Τουρκία για να μπορέσει ο Ζορλού Τορέ, νυν «πρόεδρος της βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, να προεδρεύσει του “σώματος” έστω κι αργά το απόγευμα για να μπορέσει να συνεχισθεί η διαδικασία. Όμως ο κ. Τορέ, που δεν μπόρεσε να εκλεγεί έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες στη «βουλή» προχθές, πρώτη μέρα της διαδικασίας, αρνήθηκε να συγκαλέσει τη «βουλή» επειδή το κόμμα του δεν θα τον πρότεινε, αλλά θα πρότεινε ξανά τον Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επίσης δεν πέρασε από την ψηφοφορία προχθές.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Τορέ σε συνάντηση στο «προεδρικό», στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Εκρέμ Σερίν. Μετά την αντίδραση του Ζορλού Τορέ, ο κ. Σερίν – σύμφωνα τουλάχιστον με την “Αβρούπα” – απείλησε ότι θα ‘κάνει παράπονα γι’ αυτόν στην Άγκυρα’. Τότε ο κ. Τορέ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη κατεχόμενη Λευκωσία.
Ακολούθησαν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πιέσεις προς τον γηραιότερο «βουλευτή», επίσης του ΚΕΕ, τον Αλί Πιλλί, για να προεδρεύσει αυτός της “ολομέλειας” και να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Και ο κ. Πιλλί αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διαμένει.
Στο μεταξύ, το ΡΤΚ, έπειτα από εσωκομματικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση στη «βουλή» για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στη βούληση του «λαού». «Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία από αυτή τη δομή εξουσίας. Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί». Με τις πρόωρες «εκλογές», συνέχισε, «θα βγάλουμε τη χώρα από το χάος».
Τα μεσάνυχτα και έπειτα από όλα όσα είχαν συμβεί, οι 29 «βουλευτές» των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις του στα έδρανα της “ολομέλειας” και κάλεσαν και τα ΜΜΕ. Προσπάθησαν παράνομα – όπως γράφει η “Γενί Ντουζέ”ν – να εκβιάσουν τη σύγκληση της “ολομέλειας” και ζήτησαν από την «αντιπρόεδρο της βουλής», Φεζιλέτ Όζντενεφε, που ανήκει στο ΡΤΚ, να ασκήσει την “προεδρία”. Πήραν όμως αρνητική απάντηση, ενώ έντονα αντέδρασε ο Τουφάν Ερχιουρμάν για τη μετακίνηση της ευθύνης στην αντιπολίτευση, λόγω ανικανότητας να εκλέξουν «πρόεδρο της βουλής» τα κόμματα της «συγκυβέρνησης».
Ο Ουνάλ Ουστέλ, Πρόεδρος του ΚΕΕ, ανακοίνωσε τότε στα ΜΜΕ ότι θα προτείνουν και πάλι τον Κουτλού Εβρέν για «πρόεδρο της βουλής» και θα τον εκλέξουν. «Δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές, αλλά εάν αυτό χρειαστεί εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Ουστέλ.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό» της «βουλής» και το «σύνταγμα» υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής».
Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω της ασθένειας του Ζορλού Τορέ, η κ. Όζντενεφε τον αναπληρώνει στην «προεδρία της βουλής».
Η κατάσταση της υγείας των Τορέ και Πιλλί είναι καλή, όπως έγινε γνωστό.
Κύριο θέμα στον Τύπο
Η πολιτική κρίση που προέκυψε με την μη εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα και η άρον-άρον επιστροφή του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία γι’ αυτό το λόγο και οι σχετικές συζητήσεις προβάλλονται σήμερα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Θα κάνω παράπονο για σένα στην Άγκυρα» αναφέρεται στο παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας και γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στο ψευδοκράτος, Εκρέμ Σερίν, απείλησε τον νυν “πρόεδρο” της “βουλής” Ζορλού Τορέ να την ανοίξει και να προεδρεύσει, απειλώντας τον ότι θα τον «καρφώσει» στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, διερωτήθηκε εάν μετά από όλα αυτά το ΡΤΚ θα φύγει από τη «βουλή». Αλλού αναφέρεται πως ο «δήμαρχος» Κερύνειας και στέλεχος του ΡΤΚ, Μουράτ Σενκιούλ, χαρακτήρισε ξεδιάντροπη την προσπάθεια Τατάρ να επιρρίψει τις ευθύνες για την πολιτική κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγαλώνει το χάος στη βουλή» γράφει ότι λόγω της κρίσης ο Τατάρ επέστρεψε άρον-άρον από την Τουρκία και το ΡΤΚ υπέβαλε πρόταση για «εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά πήρε αρνητική απάντηση από το ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπιαστικά. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν δύο άτομα που εργάζονται στο «τμήμα δασών» και με ψεύτικα χαρτιά διεκδικούσαν επιδόματα βάρδιας.
Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Χάος» γράφει ότι αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι όμως δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής». Σε άλλο θέμα προβάλλει τις δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, πως θα κάνουν νέα βήματα στο Βαρώσι. Αλλού αναφέρεται στην κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και γράφει ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2024 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 22.000 πτήσεις.
Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πρωτοφανές πολιτικό ρεζίλι!» γράφει επίσης ότι οι Τορέ και Αλί Πιλλί του ΚΕΕ αισθάνθηκαν άσχημα έπειτα από πιέσεις ν’ ανοίξει η «βουλή» υπό την “προεδρία” τους και προβάλλει την πρόταση ΡΤΚ για πρόωρες «εκλογές» στις 15 Δεκέμβριου. Αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στα χθεσινά γεγονότα και γράφει ότι παράνομα οι 29 «βουλευτές» της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις τους χθες τα μεσάνυχτα στα έδρανα της “ολομέλειας”, ασκώντας πίεση στο ΡΤΚ να προσέλθει κι εκείνο και στη «βουλευτή» του κόμματος, Φεζιλέτ Όζντενεφε, να προεδρεύσει της συνεδρίας.
ΗΠΑ
New York Times: Ο Χάρτης με τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή
Επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν.
Η κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή
Καθώς τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει πυραύλους από ιρανική επίθεση την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο ετοιμαζόταν να στείλει χιλιάδες ακόμη αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων τριών επιπλέον μοιρών αεροσκαφών, στη Μέση Ανατολή.
Αυτό ανέδειξε την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος φαίνεται να εξαπλώνεται.
Ακολουθεί επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν:
Ανατολική Μεσόγειος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, το τμήμα της θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εκεί βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους την περασμένη Τρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την επίθεση.
Το αεροπλανοφόρο, το Harry S. Truman, αναχώρησε από τη Βιρτζίνια στα τέλη Σεπτεμβρίου σε προγραμματισμένη ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη Δευτέρα διέσχιζε ακόμα τον Ατλαντικό.
*Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεχών επιχειρήσεων στη θάλασσα, έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Λεμεσό και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Wasp (LHD 1)
Ερυθρά Θάλασσα
Στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία βρίσκεται νότια του Ισραήλ και συνορεύει με την Υεμένη και άλλες χώρες, οι δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν και στηρίζει Χαμάς . Ορισμένα αμερικανικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση.
Από τη περασμένη Δευτέρα, το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναπτύξει πολλά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στη θάλασσα, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Κόλπος του Ομάν
Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln βρίσκεται σε εκτεταμένη ανάπτυξη στον Κόλπο του Ομάν, νότια του Ιράν. Όπως και άλλα αεροπλανοφόρα, είναι μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ομάδα κρούσης μεταφορέων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μαχητικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III έστειλε την ομάδα κρούσης του Abraham Lincoln στη Μέση Ανατολή ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Την Κυριακή, διέταξε να παραμείνει εκεί.
Στρατιωτικές βάσεις
Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει πόσα άλλα άφησε να εννοηθεί πως θα στείλει «μερικές χιλιάδες».
Από τον Σεπτέμβριο, περίπου 2.500 στρατιώτες βρίσκονταν στο Ιράκ, πολλοί από τους οποίους χρησίμευαν ως άμυνα ενάντια στις επιθέσεις ενός ανανεωμένου Ισλαμικού Κράτους και 900 στη γειτονική Συρία.
Το Κατάρ, πέρα από τον Περσικό Κόλπο από το Ιράν, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το κοντινό Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν επίσης αμερικανικές βάσεις, όπως και το Τζιμπουτί, μια αφρικανική χώρα πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα από την Υεμένη.
Το Κουβέιτ, νοτιοανατολικά του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, είχε περίπου 13.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε βάσεις από το 2021. Εκείνη την εποχή, μόνο η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το Κουβέιτ ήταν κόμβος για τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
Κύπρος
Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια για το άτυπο δείπνο: Οι συνωμότες θα ασκήσουν πιέσεις για συνθηκολόγησή μας
Πάει λέει ο Προεδρος στο Δείπνο γνωρίζοντας τις κόκκινες μας γραμμές. Ποιές είναι αυτές; Κόκκινες γραμμές έχουν μπεί πολλές κατα καιρούς οι οποίες έχουν ξεπεραστεί κάθε φορά που εγίνετο νέος κύκλος συνομιλιών.
Ως πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στέκουμε μόνο στο δικαίωμά μας στην επιστροφή και επανεγκατάσταση στα χωριά τις πόλεις τα σπίτια και τις περιουσίες μας και αναφέρουμε ότι αυτό το αδιαμφησβήτητο και αδιαπραγμάτευτο Δικαίωμά μας, το οποίο κάποτε ήταν Κόκκινη Γραμμή, έπαψε με τις συγκλίσεις του Προέδρου και των Διζωνικών Κομμάτων να ισχύει.
Πάει λέει ο Προεδρος στο Δείπνο γνωρίζοντας τις κόκκινες μας γραμμές. Ποιές είναι αυτές; Κόκκινες γραμμές έχουν μπεί πολλές κατα καιρούς οι οποίες έχουν ξεπεραστεί κάθε φορά που εγίνετο νέος κύκλος συνομιλιών.
Με αφορμή την επανάληψη του Διπλωματικού σεναρίου στο Κυπριακό με το νέο δείπνο, αυτή τη φορά μάλιστα, στη Νέα Υόρκη, το επιζητούμενο περιεχόμενο και τις κόκκινες γραμμές του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια διαφωνεί, ανησυχεί σοβαρά και είναι υποχρεωμένο να προειδοποιήσει με τις δικές του θέσεις και απόψεις επί των εξελίξεων, όπως διαμορφώνονται με το δείπνο στην Νέα Υόρκη.
-
Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι ηγετικοί Παράγοντες του τόπου , Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυβέρνηση και Διζωνικοί Κομματικοί Ηγέτες εμμένουν να παραμερίζουν την ουσία του Κυπριακού που είναι η ξένη στρατιωτική εισβολή, κατοχή και όλα τα παράγωγά της, και παραμένουν πιστοί στην ΒρετανοΤουρκική βάφτιση του Κυπριακού ως , ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
-
Αν είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνει το πιο πάνω, 50 χρόνια μετά που η πορεία αυτή εξασφάλισε στην Τουρκία σωρεία δικών μας υποχωρήσεων οι οποίες έχουν κατα πολύ ξεπεράσει τις κοκκινες γραμμές μας, τις οποίες έπρεπε να διατηρούμε απροσέγγιστες από το 1974.
-
Πάει ο Πρόεδρος, ενισχυμένος μάλιστα όπως λέει από την στήριξη των Ηγεσιών των Διζωνικών Κομμάτων, επιζητώντας συνέχιση του Δικοινοτικού Διαλόγου με δέσμευση ότι, οι μέχρι τώρα υποχωρήσεις που έκαμαν οι αντίστοιχοί του διαχειριστές του Κυπριακού ισχύουν και δεν θα πειραχθούν.
-
Πάει ο Πρόεδρος με αδιαπραγμάτευτο γιαυτόν στόχο, τη δοτή από τους Βρετανούς λύση της ΔΔΟ, αποφεύγοντας να εξηγήσει στον κόσμο τί ακριβώς σημαίνει και συνεπάγεται αυτή η λύση. Κρύβεται πίσω από εύηχες επικοινωνιακές ατάκες περί Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, για λύση που θα ικανοποιεί όλους τους Κυπριους με κατοχύρωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ωραιοποιώντας τη λύση ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
-
Πάει λέει ο Προεδρος στο Δείπνο γνωρίζοντας τις κόκκινες μας γραμμές. Ποιές είναι αυτές; Κόκκινες γραμμές έχουν μπεί πολλές κατα καιρούς οι οποίες έχουν ξεπεραστεί κάθε φορά που εγίνετο νέος κύκλος συνομιλιών. Προειδοποιούμε ότι αυτό ακριβώς θα γίνει και σήμερα με πολύ πιο μεγάλους κινδύνους διότι είμαστε στο παραπέντε. Οι συνωμότες νονοί του Κυπριακού θα αξιοποιήσουν τις σημερινές Διεθνείς συνθήκες για να ασκηθούν πιέσεις για συνθηκολόγησή μας, ώστε να φανεί ότι λύθηκε το Κυπριακό.
-
Οι συγκλήσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες, το μέχρι τώρα «κεκτημένο» των συνομιλιών για λύση ΔΔΟ, καθώς και τα παράνομου περιεχομένου ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία ο Πρόεδρος επικαλείται «αλακάρτ» ως «Ευαγγέλιο», καμμιά σχέση δεν έχουν με το Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
-
Ως πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στέκουμε μόνο στο δικαίωμά μας στην επιστροφή και επανεγκατάσταση στα χωριά τις πόλεις τα σπίτια και τις περιουσίες μας και αναφέρουμε ότι αυτό το αδιαμφησβήτητο και αδιαπραγμάτευτο Δικαίωμά μας, το οποίο κάποτε ήταν Κόκκινη Γραμμή, έπαψε με τις συγκλίσεις του Προέδρου και των Διζωνικών Κομμάτων να ισχύει. Το 85% του Ελληνικού πληθυσμού και ιδιοκτητών του 85% της ιδιωτικής περιουσίας, θυματοποιείται για να βολευθεί η εφαρμογή λύσης ΔΔΟ.
-
Αντί τέτοιων, μέσω «δείπνων», παλλινδρομήσεων στο Κυπριακό θα πρέπει να καταγγελθουν τα δόλια διχοτομικά σχέδια της αποικιοκρατίας, να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό και να αναλυφθεί καθαρός αντικατοχικός αγώνας απελευθέρωσης της Κύπρου μας. Η Κύπρος δεν απελευθερώνεται με μόνο την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των Εγγυήσεων, ούτε χωρίς την επιστροφή και επανεγκατάστασή μας στις πατρογονικές εστίες και ενώ τα λοιπά παράγωγα της κατοχής θα νομιμοποιηθούν με λύση ΔΔΟ.
Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.
-
Γαλλία2 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα2 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν3 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video3 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιστορία1 ημέρα πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα5 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»