Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το Αρτσάχ είναι Αζερμπαϊτζάν; Ποιος τα έχτισε όλα αυτά αιώνες πριν;

Δημοσιεύτηκε στις

Ισχυρίζονται οι Αζέροι πως η περιοχή που ονομάζουν Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ιστορικά δικά τους εδάφη, στα οποία εισέβαλαν αρμενικοί πληθυσμοί. Ιστορικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη που έχουν διατυπωθεί παγκοσμίως που δυστυχώς αναπαράγουν διάφοροι κύκλοι και στην Ελλάδα, που έχουν αποκλειστικά οικονομικά συμφέροντα και εξυπηρετούν γεωπολιτικές σκοπιμότητες. 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918, ενώ η σύγχρονη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 30 Αυγούστου 1991, με την πτώση της ΕΣΣΔ.  

Πως λοιπόν διεκδικούν την κυριαρχία μιας περιοχής στην οποία έχουν παρουσία μόλις 100 ετών, όταν η περιοχή αυτή έχει ιστορία καταγεγραμμένη περίπου 1.800 ετών; Είναι τυχαίο ότι στην περιοχή της Δημοκρατίας του Αρτσάχ κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από αρμενικούς πληθυσμούς;  Πως δημιουργήθηκαν τα πολιτισμικά μνημεία, αιώνων,  από εξωγήινους;

Το Αρτσάχ είναι Αζερμπαϊτζάν; Και ποιος τα έχτισε όλα αυτά; 

⛪ Μονή Gandzasar (4ος αιώνας) και εκκλησία Βαπτιστών Αγίου Χοβάνες (1216-1238)
⛪ Dadivank (4ος αιώνας) και Καθολικός (9-11ος αιώνας)
⛪ Μονή Αμαράς (4ος αιώνας)
⛪ Άγιος Γεώργιος του Τσιτσερναβάνκ (4-5ος αιώνας)
Gtchavanq (4-13ος αιώνας) ⛪
Μονή Yeghishe Arakyal (Jrvshtik) (5ος αιώνας), Mataghis
⛪ Vankasar Λευκός Σταυρός (5ος αιώνας)
⛪ Μονή Κατάρω Ντιζαπάυτ και Αγίας Μαρίας (5ος αιώνας)
⛪ Το ψωμί του ψωμιού (7-17 αιώνας)
⛪ Η διαθήκη του Μοχρένη (7-17ος αιώνας)
⛪ Άγιος Hakobavanq του Kolatak (9ος αιώνας)
⛪ Τσόρι Ιερός Σωτήρος (9ος αιώνας)
Άγιος Στέφανος του Σμάκσογ (9-10ος αιώνας)
Μονή Λευκού Σταυρού του χωριού Hadrut Vank (10ος αιώνας) ⛪
Αρχιτέκτονας Yeghisha Kus έρημος (12η περιοδεία) ⛪
Άγιος Γεώργιος του Chankatagh (12ος αιώνας) ⛪
⛪ Khotavank (12-13ος αιώνας)
⛪ Η Αγία Μαρία της Καρβαχάρ γεννήθηκε στην έρημο (12-13ος αιώνας)
Άγιος Σωτήρος Παύλου (12-13ος αιώνας) ⛪
⛪ Shoshkavanq St. Astvatsatsatsin
⛪ Μονή Horeka (13ος αιώνας)
⛪ Καβακαβάνκ (14ος αιώνας)
⛪ Ευαγγέλιο της Αγίας Gayane παρθένου ερήμου (1616)
⛪ Ιερά Ανάσταση του Hadrut (1621)
⛪ Pirumashen (1641)
⛪ Αγία Θεοτόκος του Ευαγγελίου (1651)
⛪ Αγίου Στέφανος του Σταυρού (1654)
Shoshi Νέα εκκλησία (1655) ⛪
⛪ Άγιος Πανδαλέων του Μπερντατζόρ (Parin PJ) (1658)
⛪ Έρημος Moskhmhat Ghevondyan (1658)
⛪ Άγιος Μηνάς του Χακί (1673)
⛪ Ιερός Ναός Αγίου Γρηγόρη (1676)
⛪ Αγία Μαρία (1682)
⛪ Μονή Γέριτσμαν (1691)
Εκκλησία Masrik του Kashunik (1694) ⛪
⛪ Έρημος Ιερός Σωτήρος (Napat) (17ος αιώνας)
⛪ Stγιος Στέφανος τῆς Χοχάντς (17ος αιώνας)
⛪ Μονηστηριακό συγκρότημα Bovurkhan (17ος αιώνας)
⛪ Άγιος Hovhannes ο Βαπτιστής (1736)
⛪ Αγία Παναγία η Χνατσάχ (1740)
⛪ Άγιος Στέφανος της Παδάρας (18ος αιώνας)
⛪ Αγία Μαρία της Μουσκαπάτης (18ος αιώνας)
⛪ Αγία Παρθένος του Dashushen (1843)
⛪ Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής του Shushi (1847)
⛪ Αγία Μαρία η Νγκή (1853)
⛪ Άγιος Χοβάνες Καραπέτ του Μαρτάκερτ (1857)
⛪ Αγία Μαρία της Αιγεστάνης (1860)
⛪ Αγία Μαρία κάτω από την πέτρα (1862)
⛪ Άγιος Σωτήρος του Shushi (1868-1887)
⛪ Αγία Παρθένος του Ασάν (1896)
Άγιος Γεώργιος του Astghashen (1898) ⛪
Άγιος Γεώργιος ⛪ του Ματάγκις (1898)

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ποιός ωφελείται από την απαγωγή και τί σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας;

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Κύμα ανησυχίας και ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απαγωγή του ταξίαρχου Μουσταφά αλ Ουαχίσι, Διευθυντή του Κεντρικού Τμήματος Ασφαλείας της Υπηρεσίας Πληροφοριών, μπροστά από τον χώρο εργασίας του στην Τρίπολη.

Ενώ η απαγωγή του δεν έγινε σαφές από ποιους έγινε, η Λιβυκή Υπηρεσία Πληροφοριών καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επεκταθεί σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα.

Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες του συνεχούς περιορισμού της ελευθερίας του απαχθέντος ή της απειλής της ασφάλειάς του, δεσμευόμενη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή επιστροφή του.

Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της χώρας, ποιος ωφελείται από την απαγωγή και τι σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας.

Επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας

Σχολιάζοντας αυτό, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, Ταγματάρχης Γενικού Επιτελείου Μοχάμεντ Ριφάατ Γκαντ, είπε στο Al Arabiya και στο Al-Hadath ότι έχουμε εκ νέου την επανάληψη των επιχειρήσεων απαγωγών στη Λιβύη, ειδικά με στόχο υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλειας και του στρατού και αυτό ενέχει πολλές επικίνδυνες επιπτώσεις στην επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας στη διαιρεμένη χώρα.

Τόνισε ότι αυτή η απαγωγή αποκάλυψε την έκταση του θράσους στο οποίο έχουν φθάσει οι ένοπλες ομάδες αμφισβητώντας την ύπαρξη του κράτους.

Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι όλες οι διεθνείς και εγχώριες προσπάθειες δεν κατόρθωσαν να βάλουν τη χώρα στον υγιή δημοκρατικό δρόμο, σημειώνει η Al Arabiya.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με αποφασιστικότητα θα συνεχιστούν οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά κουρδικών στόχων όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφορούν και περιοχές που έως σήμερα δεν ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τους κρίκους της αλυσίδας που λείπουν από την ασφαλή ζώνη που έχουμε δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων μας. Θα διακόψουμε πλήρως την επαφή μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των συνόρων μας. Οι επιχειρήσεις που θα εξαλείψουν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ως απειλή για τη χώρα μας θα συνεχιστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα μέσα στο έπακρο”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε επιμνημόσυνη εκδήλωση του “Ιδρύματος Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ” για τη σημερινή 86η επέτειο από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ.

Η Άγκυρα ταυτίζει την υπό κουρδικό έλεγχο πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με την οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που δρα κατά της Τουρκίας. Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για την εξάλειψή του κινδύνου που διαβλέπει ακόμη και για την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας, ο Ερντογάν απειλεί εδώ και καιρό με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Η ‘Αγκυρα διατηρεί τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής δυτικά του Ευφράτη, τόσο με δική της στρατιωτική παρουσία, όσο και σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού της αντιπολίτευσης, τον οποίο εξοπλίζει. Στο παρελθόν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ απέκλειε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του όσο τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται, ότι η Ρωσία είχε τις περισσότερες απώλειες στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας απωλειών για την Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.

Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας υπέστησαν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 νεκρούς και τραυματίες «κάθε μέρα» τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι απώλειές της να φτάσουν συνολικά τις 700.000 από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των νεκρών του πολέμου της, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών του Οκτωβρίου ήταν ο βαρύτερος μέχρι στιγμής. Όπως είπε ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας, οι ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν για «για μικροσκοπικές κατακτήσεις γης».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά, εδαφικά κέρδη και αυτό ασκεί πίεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράντακιν.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ρωσία δαπανά πάνω από το 40% των δημόσιων δαπανών της για την άμυνα και την ασφάλεια, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «τεράστια αφαίμαξη» για τη χώρα.

Παρά την επιμονή από τους συμμάχους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί η σύγκρουση, ο Sir Radakin επέμεινε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα είναι αποφασιστικοί για «όσο καιρό χρειαστεί».

«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να απορροφήσει ο πρόεδρος Πούτιν και να καθησυχάσει τον πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή του BBC ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα6 ώρες πριν

Washington Post: Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν! Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί στη συνομιλία και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για...

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Πώς θα προστατευτούμε από μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος στο “WhatsApp”

Το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της ΜΕΤΑ, μας δίνει την δυνατότητα να μιλάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ωστόσο,...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.

Απόψεις8 ώρες πριν

Εφτά συμπεράσματα από τη νίκη Τραμπ

Ακόμα και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η έννοια του έθνους επιδρά σημαντικά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Μια μορφή αντίστασης, έστω ακατέργαστης,...

Ενδιαφέροντα9 ώρες πριν

Ποια είναι η διερμηνέας του Ερντογάν με την άσπρη μαντήλα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν γνωρίζει καλά αγγλικά, θα έλεγα πως δεν γνωρίζει καθόλου, αν και ορισμένες λέξεις όταν...

Δημοφιλή