Ακολουθήστε μας

Διεθνή

BBC: Ο στρατός της Μιανμάρ ηττάται – και αντιμετωπίζει τα πυρά ενός μαχητικού μοναχού

Δημοσιεύτηκε στις

Την περασμένη Τρίτη, ένα θορυβώδες πλήθος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων στεκόταν στη μικρή κεντρική πλατεία της Pyin Oo Lwin, μιας δημοφιλούς λοφώδους πόλης της Μιανμάρ, για να ακούσει έναν μοναχό με γυαλιά να κάνει μια εκπληκτική πρόταση.

Ο Min Aung Hlaing, ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, θα πρέπει να παραμεριστεί, είπε, και να αφήσει τον αναπληρωτή του στρατηγό Soe Win να αναλάβει.

Ο άνθρωπος που οδήγησε το πραξικόπημα του 2021 κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Aung San Suu Kyi, προκαλώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, έχει αντιμετωπίσει άφθονη διεθνή μομφή και είναι απεχθής από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ.

  • Αυτό όμως ήταν κριτική από μια ασυνήθιστη περίοδο. Ο μοναχός, Pauk Ko Taw, ανήκει σε ένα υπερεθνικιστικό περιθώριο του βουδιστικού κλήρου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν σταθερά πίσω από τη στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, μια σειρά από συντριπτικές ήττες που υπέστη ο στρατός στα χέρια εθνοτικών ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες ώθησε τους κάποτε cheerleaders του Min Aung Hlaing να το ξανασκεφτούν.

Ξεμένει από φίλους

«Κοιτάξτε το πρόσωπο του Soe Win», είπε ο Pauk Ko Taw στο πλήθος. «Αυτό είναι το πρόσωπο ενός πραγματικού στρατιώτη. Ο Min Aung Hlaing δεν τα καταφέρνει. Θα πρέπει να μεταβεί σε πολιτικό ρόλο.»

  • Δεν είναι σαφές τι είδους υποστήριξη παρέχει ο Pauk Ko Taw στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά τα σχόλιά του απηχούν εκείνα που έγιναν από άλλους υποστηρικτές της χούντας, οι οποίοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τη φαινομενική αδυναμία των στρατιωτικών ηγετών της Μιανμάρ να αντιστρέψουν το ρεύμα εναντίον των αντιπάλων τους. Ο Pauk Ko Taw αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC Burmese.

Το ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Pyin Oo Lwin έχει προσθέσει «βάρος» σε αυτό. Ο κάποτε βρετανικός αποικιακός λόφος-σταθμός φιλοξενεί τώρα την περίφημη Ακαδημία Υπηρεσιών Άμυνας, όπου εκπαιδεύονται οι κορυφαίοι του στρατού. Δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοήσουν την προειδοποίηση ότι έχουν ξεμείνει από φίλους.

Η σχέση μεταξύ στρατιωτικού και μοναχού δεν είναι κάτι καινούργιο.

  • Οι Βιρμανοί μοναχοί έχουν μακρά παράδοση πολιτικού, συχνά αντιεξουσιαστικού ακτιβισμού, από τα αντιαποικιακά κινήματα της δεκαετίας του 1930 έως τις εξεγέρσεις ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία το 1988 και το 2007. Πολλοί αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα του 2021, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα ράσα τους για να πάρουν τα όπλα εναντίον της χούντας.

Αλλά κάποιοι έχουν συνεργαστεί με τους στρατηγούς, μοιράζοντας μαζί τους την πεποίθηση ότι τόσο ο Βουδισμός όσο και ο Βιρμανικός πολιτισμός χρειάζονται προστασία από εξωτερικές επιρροές.

  • Μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων Βουδιστών και των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην πολιτεία Rakhine το 2012, ένας μαχητής μοναχός, ο Wirathu, βοήθησε στη δημιουργία ενός κινήματος γνωστό ως Ma Ba Tha, ή Ένωση για την Προστασία της Φυλής και της Θρησκείας.

Ενθάρρυνε το μποϊκοτάζ των μουσουλμανικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι ο βιρμανικός βουδισμός κινδύνευε να εξαφανιστεί από τους μουσουλμάνους. Αλλά αποτελούν μόλις το 8% του πληθυσμού της Μιανμάρ. Το κίνημα διαλύθηκε επίσημα το 2017, αλλά συνέχισε να απολαμβάνει στρατιωτικής υποστήριξης.

  • Το πραξικόπημα του Min Aung Hlaing τον Φεβρουάριο του 2021 προκάλεσε τεράστια δημόσια αντίδραση, με μαζικές συγκεντρώσεις που απαιτούσαν την επιστροφή στη δημοκρατική εξουσία, οι οποίες καταστράφηκαν βάναυσα. Ο 67χρονος στρατηγός έκτοτε προσπάθησε να ενισχύσει τη νομιμότητά του παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υποστηρικτή του Βουδισμού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μια συνεχή ροή αναφορών που δείχνουν τον δικτάτορα να χαρίζει δώρα σε ναούς και να μετέχει στις κηδείες ανώτερων ηγουμένων.

Εθεάθη επίσης να βάζει τον θεμέλιο λίθο του μεγαλύτερου καθιστού αγάλματος του Βούδα στον κόσμο στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw, που χρηματοδοτείται από τη στρατιωτική του διοίκηση.

Το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της Μιανμάρ, το κυβερνών βουδιστικό συμβούλιο ή η Πολιτεία Σάνγκα, έχει μιλήσει ελάχιστα δημόσια για το πραξικόπημα. Μερικά από τα μέλη του πιστεύεται ότι σιωπηλά ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στους στρατηγούς. Αλλά ένας ανώτερος μοναχός στη Σάνγκα, ο Σιτάγκου Σαγιάντοου, έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον στρατό και μάλιστα ταξίδεψε με τον Μιν Αουνγκ Χλάινγκ σε ένα ταξίδι αγοράς όπλων στη Ρωσία.

Άλλοι μοναχοί έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ένας από τους οπαδούς του Wirathu, ο Wathawa, βοήθησε στη δημιουργία ένοπλων ομάδων πολιτοφυλακής στην πατρίδα του, το Sagaing, για να αμφισβητήσει τις εθελοντικές Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία για να πολεμήσουν τη χούντα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρουν την τρομακτική εικόνα μοναχών με «ράσα» που δείχνουν πώς να πυροβολούν τουφέκια.

  • Οι πολιτοφυλακές – που ονομάστηκαν Pyusawhti από έναν μυθολογικό βασιλιά της Βιρμανίας – έχουν κατηγορηθεί για τη βίαια στρατολόγηση ντόπιων ανδρών και για πολλαπλές φρικαλεότητες κατά αμάχων. Αλλά έχουν ριζώσει μόνο στον μικρό αριθμό κοινοτήτων όπου το κόμμα του ίδιου του στρατού είναι παραδοσιακά ισχυρό. Φαίνεται επίσης ότι ήταν αναποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης πλέον και οργανωμένης αντίθεσης στη στρατιωτική κυριαρχία.

Ένας άνδρας με τον οποίο επικοινώνησε το BBC στην περιοχή όπου ο Wathawa κινητοποιείται από τις αρχές του 2022 είπε ότι μπόρεσε να στρατολογήσει το πολύ 10-15 άνδρες σε κάθε χωριό και στη συνέχεια απειλώντας ότι θα κάψει τα σπίτια τους.

Είπε ότι πολλοί από τους νεοσύλλεκτους είχαν τραπεί σε φυγή και βοηθούνταν από άλλους χωρικούς να κρυφτούν από τον Γουάθαουα και τους μοναχούς του που έβγαζαν τα όπλα.

Ένας στρατός στην υποχώρηση

Τώρα, η ισχνή επίδοση του στρατού στις πρόσφατες μάχες του με εθνοτικές ένοπλες ομάδες σπέρνει αμφιβολίες στο μυαλό των υποστηρικτών του. Ένας εξέχων blogger αποκάλεσε πρόσφατα τον Min Aung Hlaing «ανίκανο», λέγοντας ότι υπό τον ίδιο η χώρα είχε βιώσει απώλεια και ντροπή ιστορικών διαστάσεων, για τις οποίες θα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα και να παραιτηθεί.

Αναφερόταν στις τεράστιες εκτάσεις εδάφους στο βόρειο κράτος Σαν που καταλήφθηκαν από αντάρτες από τη Συμμαχία Αδελφότητας, τρεις εθνικούς στρατούς που ελέγχουν τώρα μεγάλο μέρος των συνόρων με την Κίνα.

Ξεκίνησαν την επιχείρησή τους τον περασμένο Οκτώβριο, με αποκορύφωμα την παράδοση χιλιάδων στρατιωτών και όλου του εξοπλισμού τους. Το αιματηρό αδιέξοδο δύο ετών, μεταξύ των καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεων και των εκατοντάδων εθελοντικών ομάδων που είχαν ξεσηκωθεί και ενώθηκαν με τους εθνικούς αντάρτες για να πολεμήσουν τη χούντα, φαινόταν να έχει σπάσει.

Ο στρατός συνέχισε να υποχωρεί τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους. Στην άλλη πλευρά της χώρας κοντά στα σύνορα του Μπαγκλαντές, ο Στρατός Arakan, μία από τις τρεις ομάδες της συμμαχίας, έχει καταλάβει πολλές στρατιωτικές βάσεις, δίνοντάς του τον έλεγχο μεγάλων περιοχών των κρατών Chin και Rakhine.

Δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν στρατιώτες με κουρελιασμένες στολές να οδηγούνται με χειροπέδες με δεμένα καλωδίων και τεράστιες αποθήκες οπλισμένων όπλων και πυρομαχικών.

Ανίκανος να ασφαλίσει τους δρόμους από ενέδρες, ο στρατός βασίζεται στον περιορισμένο αριθμό ελικοπτέρων του για να ανεφοδιάσει τις περικυκλωμένες βάσεις και σε αεροπορικές επιδρομές για να τις υπερασπιστεί, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες αμάχων. Αντάρτες στην πολιτεία Kachin λένε ότι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό τζετ αυτόν τον μήνα.

Μερικοί από τους στρατιώτες που συνθηκολόγησαν αποδείχτηκαν μικτές μονάδες με μικρή εμπειρία μάχης. Το γεγονός ότι πολλοί ζούσαν επίσης σε αυτές τις βάσεις με τις οικογένειές τους υποδηλώνει ότι ήταν απροετοίμαστοι να πολεμήσουν.

Εκατοντάδες επέλεξαν να φύγουν πέρα από τα σύνορα στην Ινδία. χιλιάδες έχουν παραδοθεί χωρίς μάχη. Έξι στρατηγοί που νικήθηκαν στην Πολιτεία Σαν απεικονίστηκαν στη συνέχεια να πίνουν τοστ με τους απαγωγείς τους και να δείχνουν περισσότερο ανακουφισμένοι παρά ταπεινωμένοι. Αφού παραδόθηκαν πίσω στο στρατό, τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια, πιθανώς με την ελπίδα να αποτρέψουν άλλους από το να τα παρατήσουν.

Τέτοιες ανατροπές είναι άνευ προηγουμένου στην 75χρονη ιστορία των εκστρατειών του στρατού της Μιανμάρ κατά των ανταρτών. Το ηθικό στις τάξεις έχει καταρρεύσει. Η πρόσληψη υπό αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται δύσκολη.

Οι σύμμαχοι έγιναν εχθροί;

Πρέπει λοιπόν ο πραξικοπηματίας της Μιανμάρ να ανησυχεί για αυτές τις δυσαρεστημένες φωνές;

Η τολμηρή κριτική του Pauk Ko Taw από τη σκηνή την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να έχει δημιουργήσει εντάσεις. Στη συνέχεια συνελήφθη από στρατιώτες και ανακρίθηκε, αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος, υποδηλώνοντας ότι έχει κάποια ισχυρή υποστήριξη. Ενώ η συγκέντρωση του αναφέρθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα σχόλιά του για τον Min Aung Hlaing δεν συμπεριλαμβάνονταν στα… ρεπορτάζ.

  • Ο στρατηγός Soe Win, ο άνθρωπος που ο Pauk Ko Taw προέτρεπε να αναλάβει τη διοίκηση του στρατού, αναφέρεται ότι είναι δυσαρεστημένος για την κακή απόδοση των στρατευμάτων του. Αλλά δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι έτοιμος να σφετεριστεί τον ρόλο του αφεντικού του. Προς το παρόν αυτό φαίνεται απίθανο να αλλάξει.

Ο Min Aung Hlaing έχει επίσης αποδειχθεί ικανός να προωθεί και στη συνέχεια να παραγκωνίζει πιθανούς αντιπάλους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο στρατηγός που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν ο πιο πιθανός διάδοχός του, ο Moe Myint Tun, συνελήφθη ξαφνικά και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά.

Για όλα τα όνειρα των πιο ένθερμων οπαδών της χούντας -ενός ιππότη με λαμπερή πανοπλία που έρχεται να αποκαταστήσει το ηθικό στις τάξεις- δεν υπάρχει διάδοχος.

Ακόμη και μετά τις συγκλονιστικές ήττες στο πεδίο της μάχης, ο Min Aung Hlaing συνέχισε να προεδρεύει επίσημων λειτουργιών, περισσότερο με τον τρόπο ενός μονάρχη παρά ενός στρατιωτικού διοικητή.

Το αν αυτό οφείλεται στην αυτοπεποίθησή του ή στην απομόνωσή του από την πραγματικότητα, δεν είναι ξεκάθαρο. Όμως ο στρατός δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες απώλειες στην κλίμακα των τελευταίων τριών μηνών.

Η κατάρρευση των δυνάμεων της χούντας είτε στο Lashio, την κύρια πόλη στο βόρειο κράτος Shan που τώρα είναι περικυκλωμένη. στην Πολιτεία Rakhine στα δυτικά. ή στην πολιτεία Karenni στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, όπου οι αντάρτες είναι κοντά στο να καταλάβουν την πρωτεύουσα του κράτους Loikaw, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ευρύτερη κατάρρευση του στρατιωτικού ηθικού – και την τελική κατάρρευση του καθεστώτος.

Πηγη BBC 

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.

Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».

Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ

Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).

Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.

Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.

Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.

«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.

«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.

«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.

Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.

Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.

«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.

«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε πριν από λίγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το dpa, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η κυρία Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στην Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από την Ρωσία και τους υποστηρικτές της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις29 λεπτά πριν

Το διαβολικό σχέδιο των Άγγλων στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο

Οι αποδείξεις πως πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκονταν και βρίσκονται οι Άγγλοι.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ζητείται λύση στο επώδυνο βίωμα του κυπριακού Ελληνισμού

Κανείς δε συνειδητοποιεί ότι, για να εφαρμοστεί η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, βασική προϋπόθεση θα είναι...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Βασίλης Φούσκας: Προδοσία και ατολμία!

Σπάει το αφήγημα!

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Καλοστημένη παγίδα για την Τουρκία στη Συρία

Προκλήθηκαν οι Τούρκοι στην Συρία; Τι προοπτικές ανοίγονται και που οδηγούν αυτές; 

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Γέφυρα ιστορίας, επιστήμης και κοινωνίας! «Φόρουμ Γενοκτονιών» για την ανάδειξη της σημασίας διατήρησης της μνήμης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 12:00 στο θέατρο του Ελευθερίου-Κορδελιού «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από το Σωματείο...

Δημοφιλή