Διεθνή
Financial Post: Ανησυχία στο Πεκίνο! Εχθρική και επιθετική η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Κίνα

Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των δυτικών χωρών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες της ΕΕ για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή κατά της Ταϊβάν – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του για τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στους τομείς της τεχνολογίας διπλής χρήσης και του κινδύνου κατασκοπείας, ενώ η αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και άλλους τομείς θεωρήθηκε κίνδυνος ασφάλειας – Μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, την ενίσχυση της ασφάλειας της ευαίσθητης έρευνας και τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων – Το σχέδιο της ΕΕ έχει ανατριχιάσει τις κινεζικές επιχειρήσεις
Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, στις 24 Ιανουαρίου, παρουσίασε μια σειρά βημάτων για την απομάκρυνση του κινδύνου από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει βασικούς τομείς και αναδυόμενες τεχνολογίες από κάθε πιθανή απειλή για την ασφάλεια, το Πεκίνο αναστατώθηκε με την κίνηση των 27 μελών, εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα έχει «βαθιές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, του εμπορίου και της τεχνολογικής συνεργασίας».
Όμως, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στρατηγική αποφυγής κινδύνου της ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας φαίνεται να είναι σχετικά συγκρατημένο με τον εκπρόσωπο Wang Wenbin να την χαρακτηρίζει ως «προστατευτική και μονομερή» κίνηση, η Global Times που είναι φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ήταν αναμφισβήτητα σκληρή στο σχόλιό της κατά της στάσης του μπλοκ των 27 μελών.
«Το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, του εμπορίου και της τεχνολογικής συνεργασίας. Μια τέτοια κίνηση δείχνει επίσης ότι η ΕΕ γίνεται όλο και πιο επιθετική και εχθρική στη στρατηγική της για την απομάκρυνση του κινδύνου που στοχεύει στην Κίνα», ανέφερε η Global Times , υποστηρίζοντας ότι «η Κίνα πρέπει να προετοιμάσει ένα εφικτό σχέδιο για να ανταποκριθεί (στην απόφαση του μπλοκ των 27 μελών). ”
Αυτό που προσθέτει στις ανησυχίες της Κίνας είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωση της στρατηγικής της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που αποτελούν κινητήρια δύναμη της τεχνολογίας, χωρίς να παρέχουν ξεκάθαρη διαβεβαίωση στο Πεκίνο για τη στάση τους σχετικά με τις δεσμεύσεις με τη δεύτερη οικονομική στον κόσμο εξουσία.
Στις 25 Ιανουαρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν ομιλίες μέσω βίντεο, για να τιμήσουν τα 60 χρόνια διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης, σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις παγκόσμιες προκλήσεις και την προθυμία τους να προωθήσουν την επίλυση της διεθνούς κρίσης. Σε αυτές τις ομιλίες δεν έγινε καμία αναφορά σε εμπόριο ή επενδύσεις.
Ωστόσο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ήταν εκείνος που στην ομιλία του σε εκδήλωση (για τον εορτασμό των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών) στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών που εδρεύει στο Πεκίνο, προέτρεψε τη Γαλλία «να λάβει ξεκάθαρη στάση ενάντια στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση των στρατοπέδων». Αλλά απέτυχε να προκαλέσει καμία απάντηση από το Παρίσι, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου με την Κίνα.
Η Γαλλία ήταν ο κύριος χορηγός της έρευνας της ΕΕ για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Σε απάντηση, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις στη γαλλική βιομηχανία μπράντι, επιφέροντας ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο εμπόριο των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, το πώς η Κίνα παραμένει επιτυχημένη στην ανανεωμένη προσπάθειά της να προσελκύσει τη Γαλλία πίσω στο στρατόπεδό της, πρέπει να φανεί.
Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μέλη της ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησής τους από την Κίνα και τον περιορισμό των επενδύσεών της και της πρόσβασής της σε βασικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί και οι τεχνολογίες διπλής χρήσης, δεν φαίνεται ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να τορπιλίσει την ενιαία κίνηση της ΕΕ για να ριψοκινδυνεύει με το Πεκίνο, αισθάνονται κάποιοι αναλυτές. «Δεν θέλουμε αυτά (αγαθά διπλής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως προηγμένα ηλεκτρονικά) να πέσουν σε λάθος χέρια και τελικά να υπονομεύσουν την ασφάλεια της ΕΕ ή την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως γράφουν οι οι Japan Times .
Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των δυτικών χωρών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες της ΕΕ για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή κατά της Ταϊβάν. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε πρόσφατα, τέτοιες ανησυχίες ήταν ευρέως διαδεδομένες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία του για τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στους τομείς της τεχνολογίας διπλής χρήσης και του κινδύνου κατασκοπείας, ενώ η αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και άλλους τομείς θεωρήθηκε κίνδυνος ασφάλειας.
Το σχέδιο αποφυγής κινδύνου της ΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters , θα χρειαστούν τρία χρόνια για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, την ενίσχυση της ασφάλειας της ευαίσθητης έρευνας και τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερες από το ένα πέμπτο των 180 κινεζικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πρόσφατα ότι σχεδίαζαν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια και να αυξήσουν τις δραστηριότητες επενδύσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ φαίνεται να έχει ανατριχιάσει τις κινεζικές επιχειρήσεις. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ (CCCEU) που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.000 κινεζικές εταιρείες στην ΕΕ είπε ότι η έρευνά του σε κινεζικές εταιρείες έδειξε ότι το 52% ανησυχούσε για τον αρνητικό αντίκτυπο του μηχανισμού ελέγχου των ΑΞΕ της ΕΕ, ενώ το 47% εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Οικονομικής Ασφάλειας».
Ενόψει αυτού, πριν από λίγες ημέρες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von den Leyen στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και την προέτρεψε, σύμφωνα με το Reuters να «υποστηρίξει τη δικαιοσύνη, τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια στην οικονομική και εμπορικά θέματα» και «για δίκαιη μεταχείριση των κινεζικών επιχειρήσεων».
Εξάλλου, ανήσυχος για την κίνηση απομάκρυνσης του κινδύνου της ΕΕ και τις συνέπειές της στην κινεζική οικονομία, η οποία δεν είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, ο Πρόεδρος Xi Jinping σύμφωνα με τη South China Morning Post , σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη τους επόμενους μήνες. Είτε τέτοια μέτρα παραμένουν αποτελεσματικά είτε όχι, πρέπει να εξεταστεί καθώς η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά της στις εμπορικές και επενδυτικές της δεσμεύσεις με την Κίνα.
ΠΗΓΗ: Financial Post

Διεθνή
Οι πέντε επιλογές της Τεχεράνης και το φάσμα ενός μακρόσυρτου πολέμου
Η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν περνά σε νέα φάση, καθώς η Τεχεράνη εξαπολύει αλλεπάλληλες ριπές πυραύλων και drones, προκαλώντας νεκρούς και καταστροφές στο εσωτερικό του Ισραήλ. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συνέχεια, αλλά και πού θα φτάσει αυτή.

Η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν περνά σε νέα φάση, καθώς η Τεχεράνη εξαπολύει αλλεπάλληλες ριπές πυραύλων και drones, προκαλώντας νεκρούς και καταστροφές στο εσωτερικό του Ισραήλ. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συνέχεια, αλλά και πού θα φτάσει αυτή.
Το πρωί του Σαββάτου, οι σειρήνες ήχησαν ξανά. Ο ουρανός πάνω από την Ιερουσαλήμ φωτίστηκε από τις εκρήξεις. Στο Τελ Αβίβ, πολίτες έτρεξαν για πολλοστή φορά σε καταφύγια, ανάμεσα σε πυκνούς καπνούς και τον ήχο των εκρήξεων. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.
Το Ιράν απάντησε στη μαζική ισραηλινή επίθεση της Παρασκευής με πυραυλικές επιθέσεις. Αν και η πρώτη αναχαιτίστηκε πλήρως, η δεύτερη πέτυχε στόχους και προκάλεσε υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.
Όπως σχολιάζει το BBC, «το Ιράν έδειξε ότι, παρά την αποδυνάμωσή του σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν, διατηρεί την ικανότητα να απαντήσει με σφοδρότητα στη δίχως προηγούμενο επίθεση του Ισραήλ».
Και τώρα τι; Το κρίσιμο ερώτημα για την Τεχεράνη
Η Τεχεράνη φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να μην περιοριστεί σε συμβολικές αντιδράσεις. Η κλιμάκωση είναι πραγματική. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη μπορεί να συνεχίσει. Και ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι της.
Θα περιοριστεί στο να πλήξει το Ισραήλ ή θα διευρύνει το μέτωπο σε αμερικανικούς στόχους ή συμμάχους του Ισραήλ στον Περσικό Κόλπο; Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές της είναι λίγες — και όλες επικίνδυνες.
1. Εντατικοποίηση επιθέσεων κατά Ισραήλ
Το Ιράν μπορεί να συνεχίσει τις επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Όμως το οπλοστάσιό του —ιδίως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς— δεν αναπληρώνεται εύκολα.
Πολλά σημεία εκτόξευσης έχουν ήδη πληγεί. Η απώλεια του στρατηγού Χατζιζαντέχ (επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος των Φρουρών) δείχνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία χάνει κρίσιμα κομμάτια του αμυντικού της μηχανισμού.
Η συνέχιση των επιθέσεων έχει πολιτική αξία, αλλά μειούμενη στρατιωτική αποτελεσματικότητα.
2. Χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους
Το Ιράν σκέφτεται σοβαρά να πλήξει βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ή στον Κόλπο. Αυτό όμως θα κινδύνευε να φέρει άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή.
Και αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσώρας αποφύγει να εμπλακεί ενεργά, όλα δείχνουν ότι ένα χτύπημα σε αμερικανικό προσωπικό θα σήμαινε αλλαγή γραμμής.
Το καθεστώς του Χαμενεΐ γνωρίζει ότι δεν θα άντεχε διμέτωπο πόλεμο με Ισραήλ και ΗΠΑ.
3. Στο στόχαστρο ο Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ
Εναλλακτικά, το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει έμμεση πίεση στη Δύση, χτυπώντας κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως έκανε το 2019 και το 2022. Ένα τέτοιο χτύπημα θα εκτίνασσε τις τιμές του πετρελαίου και θα προκαλούσε οικονομικό σοκ σε όλο τον πλανήτη.
Ακόμα πιο δραστικό — και επικίνδυνο — σενάριο θα ήταν το μερικό ή πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, του θαλάσσιου διαδρόμου από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας πετρελαϊκής κυκλοφορίας. Το Ιράν έχει απειλήσει επανειλημμένα να το κάνει σε περιόδους έντασης, και διαθέτει τα μέσα για να παρεμποδίσει τη ναυσιπλοΐα, έστω προσωρινά.
Ωστόσο, αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση πρόκληση στρατιωτικής απάντησης από τις ΗΠΑ, που διατηρούν ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή. Επίσης, θα δηλητηρίαζε εκ νέου τις σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές μοναρχίες, οδηγώντας ίσως και σε στρατιωτική αντίδραση από τις ίδιες.
Το σενάριο αυτό μοιάζει με «λύση απελπισίας». Και είναι απολύτως εφιαλτικό για την παγκόσμια, αλλά και την ιρανική οικονομία. Θα εξοργίσει δε συμμάχους της Τεχεράνης, όπως η Κίνα. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γιατί σε τέτοιες καταστάσεις κανείς δεν ποντάρει σε ορθολογικές αποφάσεις.
4. Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο Τραμπ δηλώνει ότι έδωσε «ευκαιρίες» στο Ιράν να διαπραγματευτεί και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος.
Ωστόσο, για τον Χαμενεΐ, η επιστροφή σε διάλογο αμέσως μετά από τέτοιο στραπάτσο θα ισοδυναμούσε με εθνική ταπείνωση. Οι σκληροπυρηνικοί ενισχύονται. Το JCPOA (πυρηνική συμφωνία του 2015) φαίνεται νεκρό.
5. Μακρόσυρτος πόλεμος
Η τελευταία επιλογή —ίσως και η πιο ρεαλιστική— είναι ο μακρόσυρτος, εξαντλητικός πόλεμος. Το Ιράν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται πλήγματα, να απαντά με περιορισμένες επιθέσεις, και να επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα εύθραυστο εσωτερικό πλαίσιο, με κοινωνικές εντάσεις, κόπωση και αμφισβήτηση της ηγεσίας.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης Ράιαν Κρόκερ, «τα απολυταρχικά καθεστώτα μοιάζουν πανίσχυρα — μέχρι να μην είναι πια».
Η επόμενη μέρα: Μπορεί να πέσει το καθεστώς;
Το σενάριο της ανατροπής καθεστώτος από τα έξω παραμένει επισφαλές. Οι Ιρανοί έχουν δει τι συνέβη στη Λιβύη.
Ξέρουν πως το να εγκαταλείψεις το πυρηνικό σου πρόγραμμα, δεν σε σώζει απαραίτητα. Κι αν το καθεστώς πέσει, ποιος θα πάρει τη θέση του; Μπορεί να οδηγηθεί σε πραγματική δημοκρατία; Ή θα αναλάβουν την εξουσία οι Φρουροί της Επανάστασης;
Η Μέση Ανατολή μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Και το Ιράν πρέπει να αποφασίσει άμεσα προς τα πού θα πλεύσει για να μην πνιγεί.
Γενικά θέματα
Το Ιράκ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο του για να πλήξει το Ιράν
«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων παραβιάσεων».

Το Ιράκ υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταλογίζοντας στο Ισραήλ παραβίαση του εναέριου χώρου του και χρήση αυτού για την εκτόξευση στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν.
«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων παραβιάσεων».
Καταδίκη από τη Χεζμπολάχ για την ισραηλινή επίθεση
Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ καταδίκασε σφοδρά τα φονικά αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, τα οποία έπληξαν στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η οργάνωση προειδοποίησε ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να «πυροδοτήσουν ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή».
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση «στυγνή» και «επικίνδυνη περιπέτεια» που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, η οργάνωση δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε μονομερή επίθεση κατά του Ισραήλ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα. Αντίθετα, η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη προς το Ιράν, χωρίς να ανακοινώνει άμεσες στρατιωτικές κινήσεις.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης επέκτασης της σύγκρουσης στο έδαφος της χώρας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από παρατεταμένες εντάσεις.
Αναλύσεις
Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί στο βωμό του κατευνασμού, του αντισημιτισμού ή του επιφανειακού ηθικισμού.
Οι ηγέτες της G7 θα κατακλύσουν το Κανάνασκις, στην Αλμπέρτα, στις 15 Ιουνίου. Η συνάντηση προβλέπεται πιο συγκρουσιακή από τις προηγούμενες, λόγω των διαφωνιών για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, τη Μέση Ανατολή και το εμπόριο.

Οι ηγέτες της G7 θα κατακλύσουν το Κανάνασκις, στην Αλμπέρτα, στις 15 Ιουνίου. Η συνάντηση προβλέπεται πιο συγκρουσιακή από τις προηγούμενες, λόγω των διαφωνιών για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, τη Μέση Ανατολή και το εμπόριο. Πολλοί ηγέτες της G7 συζητούν επίσης πώς να διαχειριστούν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Δύο συμμετέχοντες, ο Καναδός Πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, οικοδεσπότης της συνόδου, και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, πιθανότατα οφείλουν την εκλογική τους επιτυχία στην αποστροφή των χωρών τους προς τον Τραμπ.
Η ειρήνη… δεν μπορεί να επιτευχθεί στο βωμό του κατευνασμού, του αντισημιτισμού ή του επιφανειακού ηθικισμού.Ο Τραμπ μπορεί να μην ταιριάζει στο πρότυπο του ευγενούς διπλωμάτη, αλλά είναι ειλικρινής στην επιθυμία του για ειρήνη.Έχει απέχθεια προς τον πόλεμο και πιστεύει, ίσως αφελώς, ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις μπορούν να υπερβούν την εχθρότητα. Πιθανόν έχει εκτεθεί περισσότερο από οποιονδήποτε σημαντικό αξιωματούχο από την εποχή του Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Μπ. Κέλογκ, ο οποίος το 1929 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την υπογραφή συμφωνίας, που εκ των υστέρων κρίθηκε αφελής, για την απαγόρευση του πολέμου. Ο Τραμπ οφείλει να το καταστήσει σαφές όταν ταξιδέψει στην Αλμπέρτα. Πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τον Αλμπανέζε, του οποίου η ανοχή προς τα περιθωριακά αριστερά στοιχεία της Αυστραλίας καθιστά τη χώρα του ολοένα και περισσότερο βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί για σύμμαχο.
Στις 11 Ιουνίου, η Αυστραλία προστέθηκε στη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλοντας κυρώσεις στους Ισραηλινούς υπουργούς Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς. Αν και οι εταίροι της Αυστραλίας διατηρούν μακροχρόνια κριτική στάση έναντι του Ισραήλ, η συμμετοχή της Αυστραλίας είναι σχετικά πρόσφατη. Ο Τραμπ οφείλει να στείλει το μήνυμα ότι αυτή η κίνηση δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. Απλά: η Αυστραλία δεν μπορεί να αναμένει αμερικανική υποστήριξη κατά της τρομοκρατίας και ξένων παρεμβάσεων, εάν την ίδια στιγμή εγκαταλείπει άλλες δυτικές δημοκρατίες όταν αντιμετωπίζουν υπαρξιακές απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Το γεγονός ότι η Αυστραλία, σε αντίθεση με το Ισραήλ, είναι μια χώρα πλήρως οικοδομημένη πάνω στην βρετανική αυτοκρατορία, με λαό χωρίς ιστορικούς δεσμούς με τη γη που κυβερνά, προσθέτει ειρωνεία στην υπόθεση.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση πλέον παραπλανά το Ισραήλ και τους Εβραίους, υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία και το Ισραήλ παραμένουν φίλοι· η κυβέρνηση Αλμπανέζε και η Υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ λένε στην εβραϊκή κοινότητα, που ήδη πλήττεται από αυξανόμενο αντισημιτισμό και βία, ότι οι ενέργειες της Αυστραλίας δεν αφορούν τους Εβραίους της χώρας, αλλά απλώς την ισραηλινή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Αλμπανέζε επιδιώκει να κατευνάσει τους Πράσινους και μέλη του δικού του κόμματος που αντιστοιχούν στο αυστραλιανό «Squad».
Πρόκειται για ανοησίες. Από την ανάληψη της εξουσίας το 2022, ο Αλμπανέζε και η Γουόνγκ έχουν σταθερά επιχειρήσει να ανατρέψουν την παραδοσιακή μετριοπάθεια της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση Αλμπανέζε προσπαθεί να κατευνάσει τους Πράσινους και μέλη του δικού του κόμματος που συνιστούν την αυστραλιανή εκδοχή της «ομάδας των προοδευτικών» (the squad). Το πράττουν εις βάρος της δυτικής συνοχής και υπονομεύουν ενεργά την ειρήνη, αποθαρρύνοντας την παλαιστινιακή διπλωματία. Η προσέγγισή τους περί μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους έχει επίσης υποσκάψει τον δυτικό συνασπισμό κατά της Ρωσίας (στον οποίο θεωρητικά ανήκει η Αυστραλία), δημιουργώντας προηγούμενο που μπορεί να αξιοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της για ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η Καμπέρα δεν μπορεί να τα έχει όλα. Η Αυστραλία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος σύμμαχος και την ίδια στιγμή να υπονομεύει τα δυτικά συμφέροντα παγκοσμίως χάριν πολιτικών ψευδαισθήσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κατέστησε αυτό σαφές με δριμεία επίπληξη προς την Αυστραλία μετά την κίνηση του Αλμπανέζε. «Αυτές οι κυρώσεις δεν προάγουν τις αμερικανικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, επιστροφή όλων των ομήρων και τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Απορρίπτουμε κάθε έννοια ισοδυναμίας: η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε αδιανόητες θηριωδίες, εξακολουθεί να κρατά αθώους πολίτες ομήρους και εμποδίζει τον λαό της Γάζας να ζήσει ειρηνικά. Υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας να μη λησμονούν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός». Ο Ρούμπιο ολοκλήρωσε καλώντας σε ταχεία αναστροφή της απόφασης.
Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί. Ο Αλμπανέζε δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν θα συναντηθεί με τον Τραμπ στη σύνοδο της G7. Αν δεν υπάρξει άμεση και δημόσια αναστροφή εκ μέρους της Αυστραλίας, ο Τραμπ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση, και ότι ο λόγος της αποχής είναι η ηθική ισοδυναμία που αποδίδει η Αυστραλία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Ο αυστραλιανός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η διεστραμμένη επίδειξη ηθικολογίας των ηγετών του θα έχει συνέπειες.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!