Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Ε.Ε.Ε συγκροτεί ναυτική δύναμη για την Ερυθρά Θάλασσα – Συμμετοχή της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις

Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, η συμμετοχή της Ελλάδας

Νίκος Μελέτης

Ήδη και η Ε.Ε.  αναμένεται να εξετάσει  την Τρίτη τη συγκρότηση και  αποστολή ναυτικής δύναμης  στην περιοχή η οποία πρακτικά θα επιχειρεί  συμπληρωματικά της ναυτικής δύναμης που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τους Αμερικανούς.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στην επιχείρηση  με την αποστολή φρεγάτας ενώ  εκκρεμεί ακόμη η συνεννόηση με την αμερικανική διοίκηση για τους όρους της αποστολής αλλά και για τους κανόνες εμπλοκής και το πεδίο που θα αναπτυχθεί η ελληνική φρεγάτα. Τώρα πλέον εφόσον όπως αναμένεται αποφασισθεί η ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δύναμης η Ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί σε αυτήν.

Το ΣΑ του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα  εξέδωσε ψήφισμα  που πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (από το οποίο απείχαν η Ρωσία και η Κίνα)  το οποίο εκτός των άλλων  τονίζει το δικαίωμα των κρατών μελών του ΟΗΕ σε Συμφωνία  με το Διεθνές Δίκαιο «να  υπερασπιστούν τα πλοία τους από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας».

Η αναφορά αυτή  ισοδυναμεί με τη σιωπηρή έγκριση της επιχείρησης Prosperity Guardian  υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ήδη επιχειρεί στην περιοχή  για την προστασία  των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη  Λ.Τόμας-Γκρινφιλντ να δηλώνει ότι η «απειλή για  τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας  στην Ερυθρά Θάλασσα  είναι  μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί παγκόσμια απάντηση».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ  όμως καλύπτει και την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δύναμης παρέχοντας την αναγκαία διεθνή νομιμοποιητική βάση για την επιχείρηση.

Βεβαίως, από την Παρασκευή το σκηνικό έχει αλλάξει, καθώς οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία, μετά από την κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων, αποφάσισαν  να προχωρήσουν σε πλήγματα κατά στόχων επί του εδάφους της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι. Μόνο την Παρασκευή υπήρξαν   πλήγματα  με πυραύλους Κρουζ από  αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, αλλά και από αμερικανικό αντιτορπιλικό και το πυρηνοκινητο υποβρύχιο που πλέουν στην περιοχή, εναντίον τουλάχιστον 60  στόχων, που περιλαμβάνουν κόμβους διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και σύστημα ραντάρ αεράμυνας. 

Το Ιράν έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και οι φιλοϊρανοί Χούθι απείλησαν με συνέχιση και κλιμάκωση των επιθέσεων τους, ενώ Ρωσία, Κίνα αλλά και η Τουρκία  αποδοκίμασαν την επίθεση.

Πάντως, με ρητή αναφορά του αμερικανικού Στρατηγείου CENTCOM διευκρινίζεται ότι οι επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης εναντίον στόχων των Χούθι, δεν έχει καμιά σχέση με την Prosperity Guardian  η οποία έχει κυρίως αμυντικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην προστασία των εμπορικών πλοίων με την αναχαίτιση των πυραύλων και drones που εκτοξεύουν  οι Χούθι.

Βεβαίως, τα όρια είναι   δυσδιάκριτα και αυτό δυσκόλευε να πεισθούν αρκετές κυρίως ευρωπαϊκές χώρες   να συμμετάσχουν  στην Prosperity Guardian  καθώς με πρώτη την Ισπανία  που έχει δηλώσει ρητά ότι δε θα συμμετέχει, εντάσεις είχαν  εκφρασθεί και από την Ιταλία και τη Γαλλία που είχαν να κάνουν περισσότερο όμως με το πως θα ασκηθεί η διοίκηση της επιχείρησης από τους Αμερικανούς. Τώρα πλέον, εφόσον αποφασισθεί  η Ευρωπαϊκή Δύναμη αυτοί οι λόγοι ανησυχίας εκλείπουν  και ήδη στο Βερολίνο η Βουλή αποφάσισε τη συμμετοχή της Γερμανίας σε Ευρωπαϊκή Δύναμη, ενώ η Δανία ήδη στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η Ισπανία για λόγους εσωτερικών ισορροπιών στην κυβέρνηση όπου συμμετέχει και το ακροαριστερό κόμμα Σουμάρ, όχι μόνο έχει πάρει αρνητική στάση εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα αλλά έχει ήδη τορπιλίσει την παράταση της  ευρωπαϊκής αποστολής Atlanta, για την προστασία της ναυσιπλοΐας ανοικτά της Σομαλίας.

Όμως η πίεση που δημιουργείται  από τον αποκλεισμό ουσιαστικά της Ερυθράς Θάλασσας για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, που αν διαρκέσει ακόμη μερικές εβδομάδες θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανότατα  θα υποχρεώσει την Ισπανία να μην μπλοκάρει την απόφαση για Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη.

Η Ελλάδα που συμμετέχει σε δυο  ακόμη αποστολές, στην UNIFIL στον Λίβανο και στην επιχείρηση IRINI ανοικτά της Λιβύης   με δυο φρεγάτες, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποφασίσει  το πλοίο το οποίο θα διαθέσει στην αποστολή  της Ερυθράς Θάλασσας και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επιλογή  θα γίνει μεταξύ των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200HN,  «Ύδρα» η «Ψαρά».  Σύμφωνα με πληροφορίες  η φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή θα έχει  δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, φορητά αντιαεροπορικά και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ θα επιβαίνει στη φρεγάτα και δύναμη ΟΥΚ.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Άμυνα

Σκίτσο από το κανάλι “Πρακτική Σκέψη” που πρέπει να δείτε! Ο Μποδοσάκης εργάζεται νυχθημερόν για να αναβαθμίσει τη βιομηχανία όπλων στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σκίτσο που απεικονίζει τον επιχειρηματία Πρόδρομο Μποδοσάκη να δουλεύει μέχρι αργά στο γραφείο του. Την δεκαετία του 30′, ο Μποδοσάκης δέχθηκε να αναλάβει τα ηνία της βιομηχανίας όπλων ΠΥΡΚΑΛ και να την κάνει μια μοντέρνα Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Γράφει στα απομνημονεύματα του πως πολλά βράδια απλά δεν κοιμόταν, προκειμένου να σχεδιάσει όλα όσα έπρεπε για την ΠΥΡΚΑΛ. Η επιτυχία εξάλλου είναι πραγματική, όταν έρχεται με σκληρή δουλειά.

🔴 Η σκιτσογραφική αναπαράσταση των γεγονότων έγινε από τον καλλιτέχνη της καρδιάς μας Κωνσταντίνο Παππά, κατά παραγγελία του καναλιού της Πρακτικής Σκέψης στο Youtube

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη! Στην Κύπρο ομάδα Αμερικανών για αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου»

Οι στόχοι της Κύπρου ταυτίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην Κύπρο θα βρεθεί ομάδα Αμερικανών σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη το ενδιαφέρον της ΕΕ να αξιοποιήσει τη Ναυτική Βάση στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σήμερα το πρωί στον χώρο διεξαγωγής των εργασιών του άτυπου Συνεδρίου του ΕΛΚ, στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και τις επαφές που είχε, είπε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μέσα στο πλαίσιο του καθορισμού των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το 2025, μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι τη Δευτέρα έχουμε μια νέα Αμερικανική Κυβέρνηση.

Έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε εκλογές εδώ στη Γερμανία, φιλοξενούμαστε στο κτήριο των Χριστιανοδημοκρατών, μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχα και μια πολύ ενδιαφέρουσα διμερή συνάντηση με τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Εκείνο που θεωρώ σημαντικό είναι η ταύτιση σε σχέση με τα θέματα, στα οποία ως ΕΕ θα πρέπει να δοθεί βασική προτεραιότητα και αυτά αγγίζουν το θέμα της Ανταγωνιστικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ΗΠΑ και την Κίνα, τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που δεν αγγίζει μόνο θέματα άμυνας και ασφάλειας αλλά και ενέργειας, ανταγωνιστικότητας, φυσικά και το Μεταναστευτικό που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Και χαίρομαι γιατί μετά από δίκες μας προσπάθειες στο σχετικό κείμενο των προτεραιοτήτων του ΕΛΚ, ένα σύντομο κείμενο, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την τουρκική κατοχή και την ανάγκη τερματισμού της, καθώς και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Ερωτηθείς για τα πλάνα της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στη ζώνη Σένγκεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που είχα, για την προσπάθεια μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εδώ, η ΕΕ, πρώτον, έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει, μίλησα και με την Πρόεδρο της Επιτροπής για το θέμα της αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης στην Κύπρο. Υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΕ, είναι μια ναυτική Βάση που θα αξιοποιείται από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ενημέρωσα για τις πρόσφατες εξελίξεις με την Αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς, επίσης – θα ήθελα να το ανακοινώσω σήμερα, διότι έχουμε ενημερωθεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση – υπήρξε θετική ανταπόκριση και θα έχουμε στην Κύπρο την κάθοδο Αμερικανών σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου». Άρα, οι στόχοι μας ταυτίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων.

Από κει και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως βασικό στόχο την ένταξη της στο Σένγκεν και, θεωρώ, έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και είμαστε στο τελικό στάδιο για να πετύχουμε, αυτός είναι ο στόχος μας, μέσα στο 2025 να είμαστε έτοιμοι από τεχνικής πλευράς, να έχουμε κάνει όλη την τεχνική προεργασία, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει κράτος μέλος του Σένγκεν.

Και θεωρώ ότι είναι μια καλή συγκυρία κατά τη διάρκεια ή πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026. Έχει ιδιαίτερη σημασία η Κυπριακή Προεδρία γιατί θα κληθεί να προωθήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, μια ατζέντα που χαίρομαι γιατί μέσα από τις χθεσινές συναντήσεις προκύπτει ότι ταυτίζεται με τις προτεραιότητες και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

La Tribune: Πιέσεις Ελλάδας στη Γαλλία να μπλοκάρει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία για τα Eurofighter

Η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πιέσεις τόσο από την Βρετανία όσο και από την Ελλάδα σχετικά με την αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων Meteor δέχεται η Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tribune».

Η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.

Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όμως ο παράγοντας «κλειδί» για την επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι οι πύραυλοι αέρος – αέρος τύπου Meteor, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει δράση πολιτικά και διπλωματικά.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «La Tribune» ανέφερε ότι η Γαλλία δέχεται πιέσεις τόσο από την Βρετανία όσο και από την Ελλάδα σχετικά με την αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων.

Από την μία, το Λονδίνο θέλει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία με την Τουρκία οπότε ασκεί πιέσεις ώστε το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των Meteor στην Άγκυρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Βρετανία, η οποία είναι συμπαραγωγός του ευρωπαϊκού μαχητικού Eurofighter Typhoon.

«Ο Ερντογάν σπέρνει διχόνοια»

Η Γαλλία, η οποία αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια δεν πουλάει όπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» την πώληση των Meteor, οι οποίοι κατασκευάζονται από κοινού μέσω συνεργασίας έξι χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η La Tribune, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σπέρνει τη διχόνοια» ανάμεσα σε Γαλλία, Ελλάδα και Βρετανία, ενώ η απόκτηση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος – αέρος «θα επέτρεπε στην τουρκική αεροπορία να ανταγωνιστεί το ελληνικό Rafale οπλισμένο με Meteor».

Η αποδέσμευση των «φονικών» πυραύλων αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το κομβικό σημείο που θα κρίνει αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην απόκτηση των 40 μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoon.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

David Wisner: Αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές

Όταν ο Τραμπ επικαλεστεί την ιδέα της αναβολής των επόμενων εκλογών ή υποστηρίξει ότι το όριο των δύο θητειών θα...

Άμυνα3 ώρες πριν

Σκίτσο από το κανάλι “Πρακτική Σκέψη” που πρέπει να δείτε! Ο Μποδοσάκης εργάζεται νυχθημερόν για να αναβαθμίσει τη βιομηχανία όπλων στην Ελλάδα

Σκίτσο που απεικονίζει τον επιχειρηματία Πρόδρομο Μποδοσάκη να δουλεύει μέχρι αργά στο γραφείο του. Την δεκαετία του 30′, ο Μποδοσάκης...

Διεθνή3 ώρες πριν

IDF: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι – Χαμάς το επόμενο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι τρεις ισραηλινές όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, η Εμιλι Νταμάρι, η Ρόμι Γκόνεν...

Οικονομία4 ώρες πριν

Σημαντική εξέλιξη! Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ στο κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ ξεκινά η ExxonMobil

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο,

Οικονομία4 ώρες πριν

“Ρουκέτα” Τραμπ! Λάνσαρε το δικό του κρυπτονόμισμα και οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη

Η απελευθέρωση του meme coin, $Trump, έρχεται καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα ως 47ος πρόεδρος των...

Δημοφιλή