Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ερντογάν: H Τουρκία, σημαιοφόρος του Ισλάμ – Οι Νεοναζί κυρίευσαν την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

Επτά εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ζουν στην Ευρώπη

Μαρία Ζαχαράκη

Ως ένα έθνος, που φέρει τη σημαία του Ισλάμ εδώ και αιώνες και που θα συνεχίσει με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα να τηρεί τον ίδιο χαρακτήρα, παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα την Τουρκία, υιοθετώντας ξανά μια ακραία αντι-δυτική ρητορική ενάντια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ και λέγοντας ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράσσουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας».

«Όπου κι αν ζούμε, πρέπει να είμαστε δυνατοί ως έθνος. Η αδυναμία δεν ταιριάζει στα παιδιά ενός έθνους που είναι ο σημαιοφόρος του Ισλάμ για αιώνες και του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη νίκες», είπε στη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο προς τους συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εκπαίδευσης της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Η νεοναζιστική τρομοκρατία κυρίευσε την Ευρώπη

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, έχει κυριευτεί από τη «νεοναζιστική τρομοκρατία», όπως την αποκάλεσε, που συχνά κρύβεται πίσω από την «ελευθερία της σκέψης» και απειλεί τη ζωή και την ακεραιότητα των Τούρκων και όλων των μουσουλμάνων και των μεταναστών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο στόχος της Δύσης είναι πάντα η Τουρκία.

«Σήμερα, περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπων μας ζουν στην Ευρώπη. Σχεδόν οι μισοί διαμένουν στη Γερμανία. Οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Η προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του κράτους μας. Οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και μεταναστών συγκαλύπτονται κατά την έρευνα. Ορισμένες πράξεις αποκαλούνται ‘ελευθερία σκέψης’. Σήμερα, η νεοναζιστική τρομοκρατία, που τροφοδοτείται από το μίσος κατά των Τούρκων και των Μουσουλμάνων, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που απειλεί τη ζωή και την περιουσία του λαού μας. Είναι ντροπή και σκάνδαλο για τις δυτικές δημοκρατίες. Όλοι οι πολιτικοί σκέφτονται πώς να επιτεθούν πρώτα στην Τουρκία. Αυτοί που το κάνουν κρύβονται πίσω από τις έννοιες της ελευθερίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις αυξάνονται. Ο μοναδικός στόχος αυτών των εκστρατειών είναι να φιμώσουν την Τουρκία».

Καμία γενναία καρδιά δεν βρέθηκε να πει ‘φτάνει πια’ στο Ισραήλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την απάθεια των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στη Γάζα και με έντονες εκφράσεις και ευθεία κριτική απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, διατράνωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη που αντιτίθεται στην ατιμωρησία και τη βαρβαρότητα.

«Η Τουρκία έχει λάβει μία γενναία στάση στην κρίση της Γάζας που συνεχίζεται εδώ και 7 μήνες. Διατηρούμε αυτή τη στάση παρόλες τις πιέσεις του σιωνιστικού λόμπι. Συνεχίζουμε να αποκαλούμε τον τύραννο τύραννο και τον καταπιεσμένο καταπιεσμένο. Παρακολουθούμε με προσοχή την υποκριτική πολιτική όσων μάς δίνουν μαθήματα ελευθερίας στη σφαγή της Γάζας, την ώρα που παρακολουθούν τους θανάτους 35 χιλιάδων Παλαιστινίων. Δεν είπαν ούτε μια φράση για τους περισσότερους από τους 1402 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους. Το Ισραήλ μετέτρεψε νοσοκομεία, τζαμιά και εκκλησίες σε ερείπια. Στοχεύουν σχολεία και ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για φαγητό. Διέπραξε μαζικές δολοφονίες. Κι όσο αυτή η βαρβαρότητα διαπράττονταν, καμία χώρα εκτός από μια χούφτα ευσυνείδητων πολιτικών δεν μίλησε. Δεν υπήρξε ούτε μία γενναία καρδιά να πει στο Ισραήλ ‘φτάνει πια’. Δεν είχαν καν το σθένος να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Συνέχισαν τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη. Ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί σε ορισμένα πανεπιστήμια αναγνωρισμένου κύρους αντιδρούν στη σφαγή. Εκτίθενται στη βία και τα βασανιστήρια. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται. Αυτοί που θεωρούνται απόστολοι της δημοκρατίας δεν λένε ούτε μια λέξη για τα γεγονότα αυτά. Περιμένουν να ηρεμήσουν τα πράγματα. Γιατί τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράσσουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας. Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό στα μάτια τους. Αυτοί που στοχοποιούν εμάς και τη χώρα μας δεν θα φτάσουν πουθενά μετατρέποντας την Τουρκία σε εχθρό. Ό,τι και να κάνετε, ο αντισημιτικός λεκές δεν θα μας λερώσει. Όπως ακριβώς αντιτιθέμεθα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, έτσι απορρίπτουμε και τον αντισημιτισμό. Στόχος μας είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να ανοίξουμε το δρόμο για μια λύση δύο κρατών. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα τέτοιο κλίμα ειρήνης στην περιοχή μας».

Δεν πάει ο Ερντογάν, αλλά στέλνει υπουργούς του στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο στέλνει τους υπουργούς Ενέργειας και Εμπορίου, καθώς και τον πρόεδρο του κορυφαίου οργανισμού προμηθειών άμυνας για να συμμετάσχουν στην αμερικανοτουρκική διάσκεψη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές.

SigmaLive

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν! Κάλεσμα για δράση κατά των απαγωγών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub, Karachi και Islamabad. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Baloch Yakjehti (BYC) και άλλες ομάδες με θέμα «Τα Δικαιώματά μας, Το Μέλλον μας, Αυτή τη στιγμή», είχαν στόχο να τονίσουν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν.

Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων και πολιτικών προσωπικοτήτων, ζήτησαν δράση για την αντιμετώπιση των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και άλλων παραβιάσεων δικαιωμάτων. Ωστόσο, πολλές εκδηλώσεις αντιμετώπισαν σημαντικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις κρατικές αρχές, πυροδοτώντας την κριτική από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους.

Αποκλεισμένη πρόσβαση στο Hub Chowki

Στο Hub Chowki, οι συμμετέχοντες σχεδίασαν μια ειρηνική διαδήλωση έξω από το Lasbela Press Club για να ευαισθητοποιήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές απέκλεισαν την είσοδο στον χώρο τοποθετώντας απορριμματοφόρα και φράγματα.

Στο σημείο, η μητέρα του Rashid Hussain Baloch, ενός ακτιβιστή που εξαφανίστηκε βίαια, στεκόταν κρατώντας μια φωτογραφία του γιου της. «Ήρθαμε για μια ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά οι αρχές μας έκλεισαν τον δρόμο με απορριμματοφόρα», είπε.

Το BYC καταδίκασε την κίνηση, αποκαλώντας την παράνομο περιορισμό στην ειρηνική συγκέντρωση. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα είπε: «Η διοίκηση έχει αποκλείσει τις εγκαταστάσεις του Lasbela Press Club χρησιμοποιώντας απορριμματοφόρα, εμποδίζοντας τους ειρηνικούς πολίτες να οργανώσουν έναν περίπατο ευαισθητοποίησης για να τονίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν».

Παρά τα εμπόδια, γυναίκες, παιδιά και άλλοι συμμετέχοντες διαδήλωσαν έξω από τη λέσχη τύπου, απαιτώντας την ανάκτηση των αγνοουμένων τους. Χαρακτήρισαν τους περιορισμούς ως αντιδημοκρατικούς και παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Προφίλ σε εκδηλώσεις στην Κουέτα και το Τουρμπάτ

Στην Κουέτα, ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από το BYC αντιμετώπισε διακοπές όταν οι αρχές φέρεται να ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δώσουν τα ονόματά τους, την καταγωγή και τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας πριν τους επιτραπεί η είσοδος.

Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι αυτή ήταν μια απόπειρα να χαρακτηριστούν πολιτικοί ακτιβιστές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μπαλόχ για παρενόχληση αργότερα. «Η διοίκηση και η αστυνομία χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα για να εκφοβίσουν τους συμμετέχοντες», ανέφερε το BYC σε δήλωση στο X.

Παρόμοια ζητήματα αναφέρθηκαν στο Τουρμπάτ, όπου η αστυνομία και οι τοπικοί αξιωματούχοι φέρεται να διεξήγαγαν προφίλ τόσο ανδρών όσο και γυναικών συμμετεχόντων σε ένα σεμινάριο για τον εορτασμό της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η διοίκηση του Kech και η αστυνομία δημιουργούν εμπόδια στο σεμινάριο και διαμορφώνουν το προφίλ των συμμετεχόντων», ανέφερε το BYC σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες είχαν σκοπό να «καταστέλλουν τις φωνές ειρηνικών ακτιβιστών».

Το BYC καταδικάζει τους περιορισμούς

Η Επιτροπή Baloch Yakjehti (BYC) καταδίκασε τις ενέργειες του κράτους ως «κατάφωρες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και των πολιτικών δικαιωμάτων». Κατηγόρησαν τις αρχές ότι σκόπιμα σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις τους παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές έλαβαν τις απαραίτητες άδειες.

«Οι κρατικές αρχές παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Baloch ακόμη και την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε το BYC. Πρόσθεσαν ότι αυτό συνέβαινε «παρά το γεγονός ότι η BYC είχε NOC και πληρούσε όλες τις τυπικές διαδικασίες για τη διοργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης».

Το BYC περιέγραψε τις ενέργειες ως «απολύτως παράνομες» και παραβίαση των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, της αξιοπρέπειας και των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ισχυρίστηκαν ότι το κράτος, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR) του 1948, είχε «απανθρωπίσει τους Μπαλόχ και έκανε το Μπαλουχιστάν μια ζώνη απαλλαγμένη από ανθρώπινα δικαιώματα».

In Pictures: Protests and Rallys on Human Rights Day by Baloch Activists

Γυναίκες και παιδιά στο Τουρμπάτ συμμετέχουν σε μια διαδήλωση για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρατώντας πλακάτ και φωτογραφίες των εξαφανισμένων.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν τους διαδηλωτές στο Τουρμπάτ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι διαδηλωτές στο Τουρμπάτ εμφανίζουν αφίσες και πορτρέτα ατόμων που εξαφανίστηκαν βίαια, ζητώντας την άμεση ανάρρωση τους.
Μια κατάμεστη αίθουσα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, δικηγόρων και μελών της οικογένειας των εξαφανισθέντων, συμμετέχει στο σεμινάριο που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κουέτα.
Οι συμμετέχοντες στέκονται επίσημα για τον Εθνικό Ύμνο των Μπαλόχ κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στην Κουέτα.
Οι συμμετέχοντες απευθύνονται στο κοινό κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κουέτα.
Οι διαδηλωτές στο Ισλαμαμπάντ κρατούν πανό και πλακάτ που υπογραμμίζουν τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις στο Μπαλουχιστάν την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: TBP
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους Αρμένιους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας

Αρμένιοι πολιτικοί σχολιαστές και Συροαρμένιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ισλαμιστική ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία αναφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση, θα μεταχειριστεί τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων χριστιανων Αρμένιων.

………….

Η Αρμενία έσπευσε να αντιδράσει στην εκπληκτική πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, μεταφέροντας την πρεσβεία της στη Δαμασκό και αποσύροντας το ειρηνευτικό της σώμα από τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό εμποδιστεί στην προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους Αρμένιους της Συρίας να φύγουν από τη χώρα, εάν το επιθυμούν.

Το μη μάχιμο στρατιωτικό προσωπικό της Αρμενίας είχε έδρα στο Χαλέπι. Αυτά τα ειρηνευτικά στρατεύματα, που επιφορτίζονται κυρίως με την αποναρκοθέτηση και την ιατρική βοήθεια, επιχειρούσαν από το 2019 ως μέρος μιας ανθρωπιστικής αποστολής. Το Υπουργείο Άμυνας εκκένωσε το απόσπασμα στις 30 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε  ανακοίνωση  στις 8 Δεκεμβρίου λέγοντας ότι υπό τις παρούσες, αβέβαιες συνθήκες «το διπλωματικό προσωπικό της Αρμενικής Πρεσβείας στη Δαμασκό θα συνεχίσει προσωρινά το έργο του από τη Βηρυτό».

Το υπουργείο σημείωσε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και η διατήρηση των προξενικών υπηρεσιών για τους Αρμένιους στη Συρία ήταν οι προτεραιότητές του. Αρμένιοι πολιτικοί σχολιαστές και Συροαρμένιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ισλαμιστική ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία αναφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση, θα μεταχειριστεί τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων χριστιανοί Αρμένιοι. Αξιωματούχοι στο Ερεβάν δεν έχουν ακόμη εκδώσει κανένα επίσημο σχόλιο για την εξαγορά του HTS στη Δαμασκό.

Η αρμενική κοινότητα στη Συρία, που κάποτε συγκεντρωνόταν στο Χαλέπι, έχει υποστεί σοβαρές δυσκολίες από τότε που ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πριν από 13 χρόνια. Η ταχύτητα με την οποία οι ανταρτικές δυνάμεις ανέτρεψαν τον Άσαντ, στέλνοντάς τον εξορία στη Μόσχα, έχει επιδεινώσει τα αισθήματα ανασφάλειας μεταξύ των Αρμενίων Συρίας, με περιορισμένες επιλογές εκκένωσης. Αρμένιοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι περίπλοκες συνθήκες ασφαλείας εμποδίζουν τις προσπάθειες εκκένωσης. Τουλάχιστον ένας Σύριος Αρμένιος άμαχος σκοτώθηκε  κατά   τη διάρκεια της πορείας κεραυνών των ανταρτών στη Δαμασκό, μετέδωσαν αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και να συνεχίσουν να διερευνούν τις επιλογές εκκένωσης. Παρά τη μετεγκατάσταση του προσωπικού της στη Βηρυτό, το προσωπικό της πρεσβείας δεσμεύεται να παραμείνει λειτουργικό, παρέχοντας προξενική υποστήριξη. Ο Γενικός Πρόξενος της Αρμενίας στο Χαλέπι, ο οποίος είχε προηγουμένως μετακομίσει στη Δαμασκό, συμμετέχει επίσης στη βοήθεια της κοινότητας.

Οι αρμενικές αρχές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν όχι μόνο τους Αρμένιους πολίτες ή όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά και εκείνους με αρμενική κληρονομιά που είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν. Μια αρχική πτήση εκκένωσης είχε προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου από το Χαλέπι στο Ερεβάν, αλλά έπρεπε να ακυρωθεί λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας. Δεν προγραμματίζονται πτήσεις τσάρτερ αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Υποθέσεις της Διασποράς.

Η RFE/RL  ανέφερε  ότι ορισμένοι Αρμένιοι που κατάφεραν να φτάσουν στη Δαμασκό από το Χαλέπι έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν στο Ερεβάν στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των Αρμενίων στη Συρία μειώθηκε δραστικά από την αρχή του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Κάποτε μια ισχυρή μειονότητα μεταξύ 80.000 και 100.000, οι εκτιμήσεις για τους Αρμένιους στη Συρία κυμαίνονται τώρα από 15.000-35.000.

Περίπου 15.000 Αρμένιοι από τη Συρία κατέφυγαν στην Αρμενία κατά το πρώτο κύμα μετανάστευσης πριν από μια δεκαετία. Όσοι παραμένουν στην Αρμενία έχουν αποκτήσει την αρμενική υπηκοότητα με απλοποιημένες διαδικασίες πολιτογράφησης και ένταξης. Η κυβέρνηση εκτελεί μια σειρά προγραμμάτων για την προώθηση της ένταξης των Αρμενίων Συρίας στην κοινωνία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ξεχασμένες μονομερείς ενέργειες του Κοσόβου εναντίον των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συμβούλιο Ασφαλείας: η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εύθραυστη και οι εντάσεις συνεχίζονται μεταξύ των κοινοτήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNMIK

Η Γαλλία καταδίκασε τον πολλαπλασιασμό των μονομερών ενεργειών από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή αυτή, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της σερβικής κοινότητας

………

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Αυτό είπε επί της ουσίας η κ. Caroline Ziadeh, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα το πρωί. Ήρθε για να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο από τη δημοσίευση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα , η οποία καλύπτει την περίοδο από τις 16 Μαρτίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Αν σημείωσε μια φιλοδοξία για διάλογο και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών παραγόντων στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, σημείωσε επίσης εντάσεις. Όμως, η UNMIK, διαβεβαίωσε, συνεχίζει να εστιάζει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και τους νέους.

Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε πολλά ιδρύματα εκεί, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων δημοτικών γραφείων με Σερβική πλειοψηφία και των σερβικών ταχυδρομείων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, ανέφερε η έκθεση. Σε απάντηση, μια αξιοσημείωτη αύξηση του πολιτικού ακτιβισμού, ιδιαίτερα από ομάδες γυναικών και φοιτητών, έχει παρατηρηθεί εκεί από την UNMIK. Ο Αρχηγός του μετέφερε ανησυχίες σχετικά με τη σύλληψη ατόμων για την άσκηση της ελευθερίας έκφρασης και συνέρχεσής τους, καθώς και ισχυρισμούς για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Γαλλία καταδίκασε τον πολλαπλασιασμό των μονομερών ενεργειών από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή αυτή, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της σερβικής κοινότητας και τροφοδοτούν αναίτια τις εντάσεις. Ανησυχώντας για αυτές τις εντάσεις, η Κίνα θεώρησε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου φέρουν την πλήρη ευθύνη. Κληθείς να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως «σοβαρές παραβάσεις» που διέπραξε το «καθεστώς» του Αλμπίν Κούρτι, το οποίο δημιούργησε ένα κλίμα «φόβου και αστάθειας» κατά των Σέρβων.

Σε απάντηση, η κα Donika Gërvalla-Schwarz από το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία ότι είπε ένα δίκτυο ψεμάτων και διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου η Πρίστινα έχει απλώς «αποκαταστήσει το κράτος δικαίου». Την απόσυρση της συμμετοχής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στα δικαστικά ιδρύματα ζήτησε η ίδια η Σερβία, υπερασπίστηκε, προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν απειλούνται από εγκληματικούς κύκλους. Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο και συνεργασία, οι εκπρόσωποι της Σερβίας και του Κοσόβου δεν ήταν τσιγκούνηδες με αμοιβαίες κατηγορίες και γλυκόπικρες παρατηρήσεις.

Κλιμάκωση και «προκλήσεις»

Σε αυτή την ανταλλαγή όπλων, η Ρωσική Ομοσπονδία παρείχε σαφή υποστήριξη στη Σερβία. Σημειώνοντας ότι οι διεθνικές εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ο εκπρόσωπος θεώρησε ότι η «ρίζα του κακού» βρίσκεται στην αποφασιστικότητα των λεγόμενων «αρχών» στην Πρίστινα να θέσουν τον απόλυτο έλεγχο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. την επαρχία, που κατοικείται από Σέρβους, με την πλήρη συγκατάθεση των δυτικών χορηγών τους. Σε μια μακρά ομιλία του, χαρακτήρισε «κακόβουλες προκλήσεις από την Πρίστινα» την απαγόρευση της κυκλοφορίας του σερβικού δηναρίου στην επαρχία, το αναγκαστικό κλείσιμο διοικητικών οργάνων που εξυπηρετούν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, την απαλλοτρίωση της γης από Σέρβους κατοίκους και την απέλαση Αλβανών. δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις, καθώς και τις συλλήψεις Σέρβων «με ψεύτικα προσχήματα». Ο Ρώσος εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Σερβία έχουν ζητήσει την επιστροφή στην αρχή του status quo ante για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιμάκωσης των μονομερών ενεργειών της Πρίστινα και για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο «Κόσοβο-Μετόχια». Ο Σέρβος υπουργός ζήτησε επίσης να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε τέσσερις δήμους του βορρά, με τη συμμετοχή της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Οι μονομερείς ενέργειες και η συκοφαντική ρητορική τροφοδοτούν μόνο εντάσεις, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τροφοδοτούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης, ανησύχησε η Σλοβενία. «Η υποκίνηση δυσπιστίας δεν είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση», πρόσθεσε η Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση, «εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να εκτονώσουν τις εντάσεις και να εξασφαλίσουν πρόοδο στις γειτονικές τους σχέσεις», υπογράμμισε η Ελβετία. Τα μέρη πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική λύση στη βάση του διαλόγου, πρόσθεσε η Κίνα.

Η μόνη βιώσιμη επιλογή για διαρκή σταθερότητα στην περιοχή είναι η αμοιβαία αποδοχή και η ειρηνική συνύπαρξη Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, Αλβανών και Σέρβων εντός του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε η Σλοβενία. Αυτό σημαίνει ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, και ειδικά στο βορρά, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και γεμάτοι με τον τρόπο ζωής τους, είπε ο εκπρόσωπος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη δημιουργίας της Ένωσης/Κοινότητας Δήμων με Σερβική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου τέθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου.

Σε μια πιο αποφασιστική θέση, η κ. Donika Gërvalla-Schwarz υπενθύμισε ότι περισσότερα από 100 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας τη λύπη της που αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη Σερβία. «Η δημοκρατία μας είναι δημοκρατία και κράτος δικαίου», υποστήριξε.

Επιστροφή στο διάλογο

Ωστόσο, αναφέρθηκαν θετικά σημεία και πρόοδος. Η κ. Ziadeh ανακοίνωσε έτσι ότι οι κύριοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός διαλόγου που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος είναι «ουσιώδης για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων». Κατά την άποψη της κ. Ziadeh, και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η πρόοδος προς αποφασιστικά αποτελέσματα πολιτικής πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη που αποκτάται μέσω της επίτευξης εφικτών στόχων. Για το Βελιγράδι, ο διάλογος που διευκολύνεται από την ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η τρέχουσα κατάσταση, συμφώνησε ο Σέρβος υπουργός.

Τα μέλη του Συμβουλίου ενθάρρυναν γενικά τα μέρη να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία εξομάλυνσης. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη λύπη του που ο διάλογος αυτός εξαντλήθηκε, εντούτοις χαιρέτισε τα θετικά βήματα προς τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών τις τελευταίες εβδομάδες, που φαίνονται ιδίως από τη χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμφωνία που εγγυάται τη συνεργασία του Κοσσυφοπεδίου εκπροσώπηση στη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης. Τα σερβικά προϊόντα επιστρέφουν τώρα στο Κοσσυφοπέδιο, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της UNMIK, προσθέτοντας ότι μόλις συνήφθησαν εννέα συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής ευημερίας.

Όσον αφορά την εντολή της UNMIK, η Ελβετία δεν απέκλεισε μια πιθανή στρατηγική αναθεώρηση που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τις μελλοντικές της προσπάθειες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού της. Αυτή δεν είναι η γνώμη της Ρωσίας, η οποία θεώρησε ότι οι δραστηριότητες της UNMIK και η διατήρηση των ανθρώπινων και οικονομικών της δυνατοτήτων είναι πιο αναγκαίες από ποτέ στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο.

Η κα CAROLINE ZIADEH, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο από τη δημοσίευση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα , η οποία καλύπτει περίοδο από 16 Μαρτίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Στην αρχή, η κα Ziadeh σημείωσε μια φιλοδοξία για διάλογο και ειρηνικές σχέσεις κατά τις συναντήσεις της με αξιωματούχους στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καθώς και με πολιτικούς παράγοντες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη στο έδαφος και η πρόοδος είναι περιορισμένη, σημείωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τον Σεπτέμβριο, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικοί παράγοντες και απλοί κάτοικοι του εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τις αρνητικές επιπτώσεις των πρόσφατων μονομερών ενεργειών που επηρεάζουν τα οικονομικά, κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές τους.

Το κλείσιμο των Ταχυδρομείων της Σερβίας και των δημοτικών υπηρεσιών που διοικούνται από την κυβέρνηση της Σερβίας περιόρισε, για παράδειγμα, την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα για τη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, του είπαν. Αυτές οι δυσκολίες προστέθηκαν σε άλλα προηγούμενα μέτρα, όπως η ρύθμιση της χρήσης του σερβικού δηναρίου.

Η κ. Ziadeh παρατήρησε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση του πολιτικού ακτιβισμού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα από ομάδες γυναικών και φοιτητές. Από την άποψη αυτή, επανέλαβε τις ανησυχίες σχετικά με τις συλλήψεις ατόμων για την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια συλλήψεων και κρατήσεων έχουν φερθεί, είπε, σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής της UNMIK, υπενθύμισε η Ειδική Αντιπρόσωπος και, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, θεώρησε απαραίτητο να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας και της μη διάκρισης. Από την άποψη αυτή, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Διαμεσολαβητή με τις διάφορες κοινότητες, καθώς και την πρόσφατη πρόοδο που σημείωσε η Ομάδα Εργασίας για τους Αγνοουμένους.

Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά ασφαλείας που συνέβησαν στην Banjska/Banjskë τον Σεπτέμβριο του 2023, επανέλαβε την έκκλησή της για εφαρμογή της αρχής της λογοδοσίας μέσω μιας δίκαιης, διαφανούς και ανεξάρτητης δικαστικής διαδικασίας. «Αυτή η βία είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να επαναληφθεί. »

Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, οι επικεφαλής διαπραγματευτές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο ενός διαλόγου που διευκόλυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε. Αυτός ο διάλογος είναι ουσιαστικός για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της Ένωσης/Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία. Κατά την άποψη της κ. Ziadeh, και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η πρόοδος προς αποφασιστικά αποτελέσματα πολιτικής πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη που αποκτάται μέσω της επίτευξης εφικτών στόχων.

Στη συνέχεια, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου εμπορευμάτων από τη Σερβία στις 8 Οκτωβρίου, συνοδευόμενη από συναίνεση σχετικά με τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης, οδήγησε σε εννέα συμφωνίες με στόχο την τόνωση της περιφερειακής οικονομικής ευημερίας . Τα σερβικά προϊόντα επιστρέφουν τώρα στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο επικεφαλής της UNMIK.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, παρατήρησε η κ. Ziadeh. Ως εκ τούτου, η αποστολή συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και τη νεολαία. Η UNMIK διοργανώνει επίσης εργαστήρια για την παροχή δεξιοτήτων σε νέους από διάφορες κοινότητες, ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις ψευδείς πληροφορίες.

Εν κατακλείδι, ο επικεφαλής της UNMIK προέτρεψε όλα τα μέρη να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνοι ηγέτες για να διασφαλίσουν ότι οι συλλογικές αξίες γίνονται σεβαστές στην πράξη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή23 λεπτά πριν

Στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν! Κάλεσμα για δράση κατά των απαγωγών

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub,...

Διεθνή53 λεπτά πριν

Η Αρμενία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Συρία, υπόσχεται να βοηθήσει τους πολίτες της και τους Αρμένιους

Η ταχεία πτώση του καθεστώτος Άσαντ κάνει το Ερεβάν να αγωνίζεται να βρει λύσεις για τους Αρμενιους Χριστιανους της Συριας...

Πολιτική1 ώρα πριν

Μηνύματα Δένδια στο συνέδριο του Βήματος για τα ελληνοτουρκικά! «Μια διαπραγμάτευση χωρίς κανέναν κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση»

«Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση» τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά τη διάρκεια...

Διεθνή2 ώρες πριν

Οι ξεχασμένες μονομερείς ενέργειες του Κοσόβου εναντίον των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Συμβούλιο Ασφαλείας: η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εύθραυστη και οι εντάσεις συνεχίζονται μεταξύ των κοινοτήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της...

Διεθνή2 ώρες πριν

Washington Post: Ο ρόλος των Ουκρανών χειριστών drone στη Συρία

Τον ρόλο των Ουκρανών χειριστών drone που επιχειρούσαν ενεργά στη Συρία και βοηθούσαν τους αντάρτες να ανατρέψουν το καθεστώς του...

Δημοφιλή