Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

James Stavridis: Ο επόμενος στόχος του Πούτιν μπορεί να είναι η “λίμνη του ΝΑΤΟ”

Δημοσιεύτηκε στις

Η Βαλτική Θάλασσα ονομάστηκε από ορισμένους αναλυτές “λίμνη του ΝΑΤΟ”

Του James Stavridis*

Με την ένταξη φέτος της Σουηδίας και την περασμένη άνοιξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική Θάλασσα ονομάστηκε από ορισμένους αναλυτές “λίμνη του ΝΑΤΟ”. Μια ματιά σε έναν χάρτη δείχνει ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι εντελώς) αλήθεια – η ακτογραμμή έχει μερικά κομμάτια ρωσικού εδάφους. Το υπόλοιπο τμήμα της παράκτιας ζώνης βρίσκεται στα χέρια του ΝΑΤΟ: Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία και Δανία.

Η Ρωσία ελέγχει ένα κομμάτι της ακτής μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας λόγω του θύλακα του Καλίνινγκραντ. Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολική γωνία της Βαλτικής Θάλασσας στα ανοικτά της Αγίας Πετρούπολης – ειρωνικά κάποτε θεωρούνταν ως το “παράθυρο προς τον δυτικό κόσμο” από τους τσάρους, αρχής γενομένης από τον Μέγα Πέτρο. Σήμερα, σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο της Ρωσίας εκεί θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να εγκλωβιστεί ή να καταστραφεί.

πιν
Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ (μπλε) και ενδεχόμενα μέλη (κίτρινο)

Πώς θα πρέπει η συμμαχία να εκμεταλλευτεί καλύτερα τη νέα (σχεδόν) λίμνη της και τι είδους ασκήσεις και εκπαίδευση θα πρέπει να διεξάγουν οι ναυτικές δυνάμεις των κρατών-μελών για να διασφαλίσουν την ομαλή ομαδική συνεργασία;

Ασκήσεις στη Βαλτική

Όταν ήμουν στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας, απολάμβανα να συμμετέχω κάθε φθινόπωρο στις επιχειρήσεις της Βαλτικής ή BALTOPS. Αυτή η κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ διεξάγεται από το 1972, με την επόμενη να λαμβάνει χώρα σε λίγες εβδομάδες.

Έλαβα επίσης μέρος στο BALTOPS ως αξιωματικός αρκετές φορές στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Τότε, η ναυτική κατάσταση στη Βαλτική ήταν αρκετά ισορροπημένη μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και ΕΣΣΔ-Σύμφωνο Βαρσοβίας από την άλλη. Η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν αυστηρά ουδέτερες. Θυμάμαι να στέκομαι σε σκοπιές στη γέφυρα και να πρέπει να προσέχουμε πολύ τα σοβιετικά πολεμικά πλοία που μπαινόβγαιναν στους σχηματισμούς μας, μας ακολουθούσαν για να συλλέγουν πληροφορίες (συχνά σε επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις) και γενικά παρενοχλούσαν τα πλοία μας.

Η κατάσταση άλλαξε

Τα πράγματα έχουν αλλάξει: Η περσινή άσκηση “Επιχείριση της Βαλτικής” περιελάμβανε 20 κράτη, με τη Φινλανδία να συμμετέχει για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος και τη Σουηδία ως υποψήφιο μέλος. Η άσκηση περιελάμβανε σχεδόν 50 πλοία, 45 αεροσκάφη και 6.000 άτομα ναυτικό προσωπικό.

Είναι σημαντικό ότι η δράση περιελάμβανε έναν πολύπλοκο ιστό ασκήσεων αεράμυνας, που συνέδεε ολόκληρο το χερσαίο αμυντικό πλέγμα του ΝΑΤΟ, μαζί με πολλαπλά πλοία στη θάλασσα. Έμοιαζε πολύ με τον συνασπισμό που συγκρότησαν οι ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες και ο οποίος βοήθησε να καταρριφθούν 250 εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ.

Ένα δεύτερο στοιχείο του ναυτικού ελέγχου της Βαλτικής θα είναι η ανάπτυξη αεροπορικής ισχύος στη θάλασσα – αεροπλάνα στα αεροπλανοφόρα μας – για να περιορίσουμε τη ρωσική αεροπορική και θαλάσσια ικανότητα. Σε αυτό που πιθανώς ήταν μια πρόβα για τις επιχειρήσεις στη Βαλτική, ένα παρόμοιο επίπεδο ναυτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ έχει επιδειχθεί στη Μεσόγειο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην επιχείρηση Neptune Strike: πέντε ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και δεκάδες πλοία από 11 έθνη.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Φόγκο, πρώην διοικητής όλων των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (και βασικός μου συνεργάτης στο ΝΑΤΟ πριν από μια δεκαετία), ήταν ανώτερος παρατηρητής και καθοδηγητής της άσκησης.  Μου είπε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε για πρώτη φορά μια γαλλική ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου με επικεφαλής το ισχυρό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle υπό πλήρη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Αντίδραση Ρωσίας

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε τυχόν ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, αν και ο συσχετισμός των δυνάμεων στη θάλασσα βρίσκεται πλέον σε μεγάλο βαθμό εναντίον της. Τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμο κυβερνοπόλεμο. Αυτό μοιάζει με κάτι που φέρεται να επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο τα εμπορικά αεροσκάφη. (Η Finnair αναγκάστηκε να αναστείλει τις κανονικές καθημερινές πτήσεις προς την Εσθονία μετά από διάφορα περιστατικά παρεμβολών). Το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας ασκώντας τόσο επιθετικό όσο και αμυντικό ηλεκτρονικό πόλεμο στο BALTOPS.

Καλίνινγκραντ

Τέλος, το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει τη λίμνη της Βαλτικής για να ασκήσει πίεση στο μικροσκοπικό Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των βαλτικών κρατών του ΝΑΤΟ – Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία – και της υπόλοιπης συμμαχίας. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας εδρεύει εκεί στο λιμάνι του Μπαλτίνισκ και το Καλίνινγκραντ φιλοξενεί σημαντικές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις. (Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν τακτικά πυρηνικά όπλα.) Σε περίπτωση πολέμου, το Καλίνινγκραντ θα πρέπει να εξουδετερωθεί, ώστε οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις -που πιθανότατα επιχειρούν μέσω του υποτελούς κράτους της Μόσχας, της Λευκορωσίας- να μην μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του κρίσιμου χάσματος Suwałki, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Έλεγχος και αποφυγή απειλής

Σε ορισμένους αυτή η απειλή μπορεί να φαίνεται υπερβολική – ποιες είναι οι πιθανότητες ο Πούτιν να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση στη θάλασσα ή να εισβάλει σε ένα από τα κράτη της Βαλτικής; Λοιπόν, πριν από τρία χρόνια η ιδέα ότι θα εξαπέλυε επίθεση στην Ουκρανία φαινόταν επίσης απίθανη- μην υποτιμάτε τον επικεφαλής στο Κρεμλίνο. Αυτά τα μικρά έθνη σίγουρα το παίρνουν στα σοβαρά: Ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών της Εσθονίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιτεθεί εντός τεσσάρων ετών. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να καταλάβουν τις πρωτεύουσες της Εσθονίας ή της Λετονίας σε λιγότερο από τρεις ημέρες.  

Ευτυχώς, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία – πείτε το “ανοησία του Πούτιν” – δίνει στο ΝΑΤΟ περισσότερες επιλογές από ποτέ στη Βαλτική Θάλασσα. Ενώ η Ρωσία έχει κάποιες δυνατότητες, ένα συνεχές πρόγραμμα εκπαίδευσης, άσκησης και καινοτομίας θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της νέας του λίμνης.  

*Ο James Stavridis είναι αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, απόστρατος ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ και επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts. Είναι επίσης αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στον Όμιλο Carlyle. Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των American Water Works, Fortinet, PreVeil, NFP, Ankura Consulting Group, Titan Holdings, Michael Baker και Neuberger Berman και έχει υπάρξει σύμβουλος στην Shield Capital, εταιρεία που επενδύει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Πηγή: Bloomberg

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή9 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή