Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ιταλό Βουλευτή Πιέρο Φασίνο, αν αυτή η δήλωση θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου, και της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Λίβανο, ο κ. Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι, είναι ένα μήνυμα, «το οποίο σίγουρα, οφείλει να μας απασχολήσει και είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας».

Είναι γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε, πρόσθεσε, «που από την πρώτη στιγμή, ως Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό που θέσαμε είναι ότι το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που βλέπαμε στη χώρα μας είναι κατεξοχήν ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα» γιατί αυτό το οποίο έχει λεχθεί στο κάλεσμα αυτό είναι ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο Κράτος-Μέλος της ΕΕ, «που αυτό είναι η πραγματικότητα».

«Εμείς, γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγκαιρα είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε μεταβεί πριν από λίγες εβδομάδες στον Λίβανο, για να παρουσιαστεί αυτό το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την ενίσχυση για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Κύπρο», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις επαφές θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», είπε.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παρότρυνε τη Δευτέρα τις λιβανικές αρχές να «ανοίξουν τη θάλασσα» σε πλεούμενα με πρόσφυγες, για να πιέσουν την Ευρώπη, που κατηγορείται από μερίδα του πολιτικού κόσμου του Λιβάνου πως επιδιώκει όπως Σύροι που έχουν καταφύγει στη χώρα, παραμείνουν εκεί.

ΚΥΠΕ