Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Observer Research Foundation: H Ινδία αναλαμβάνει δράση στο λιμάνι της Μιανμάρ! Στόχος να παίξει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας

Δημοσιεύτηκε στις

Σε μια σημαντική κίνηση, η ινδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην πρόταση της India Ports Global Ltd. (IPGL) να πάρει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού Sittwe στον ποταμό Kaladan στην επαρχία Rakhine της Μιανμάρ στις 6 Απριλίου 2024. Αυτή η βαρυσήμαντη κίνηση σηματοδοτεί το λιμάνι Sittwe ως το δεύτερο διεθνές λιμάνι, μετά το λιμάνι Shahid Beheshti του Ιράν στο Chabahar, το οποίο θα διαχειρίζεται η IPGL. Η IPGL είναι θυγατρική της Sagarmala Development Company Limited, η οποία διοικείται από το Υπουργείο Λιμένων, Ναυτιλίας και Ναυτιλίας της Ένωσης. Ενώ η Ινδία εποπτεύει μόνο δύο τερματικούς σταθμούς στο λιμάνι Chabahar, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του λιμένα Sittwe και θα το αντιμετωπίζει όπως άλλα εσωτερικά λιμάνια.

Η πρόσφατη συμφωνία περιλαμβάνει εκτεταμένη μίσθωση του λιμανιού στην Ινδία, η οποία θα ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Η IPGL θα συγκεντρώσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού και σκοπεύει να προωθήσει τις συναλλαγές σε ρουπίες Ινδίας μεταξύ των εμπόρων.

Ενώ η Ινδία εποπτεύει μόνο δύο τερματικούς σταθμούς στο λιμάνι Chabahar, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του λιμένα Sittwe και θα το αντιμετωπίζει όπως άλλα εσωτερικά λιμάνια.

Βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Kaladan, το λιμάνι Sittwe αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Kaladan Multimodal Transit Transport Project (KMTTP), που εγκρίθηκε το 2008. Σχεδιασμένο για να χειρίζεται πλοία βαθέων υδάτων έως 20.000 Dead Weight Tonnage (DWT) , το λιμάνι είναι έτοιμο για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης για βαρύτερα πλοία καθώς η χρήση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στις 9 Μαΐου 2023, ο Shri Sarbananda Sonowal, Υπουργός Λιμένων, Ναυτιλίας και Πλωτών Μεταφορών της Ένωσης και ο Ayush εγκαινίασαν επίσημα το λιμάνι. Καλωσόρισε το πρώτο ινδικό φορτηγό πλοίο που έφτασε στο λιμάνι Sitwee περιείχε τσιμέντο που ταξίδεψε από το λιμάνι Syama Prasad Mookerjee στην Καλκούτα .

Το τρέχον εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ περιλαμβάνει κυρίως δομικά υλικά όπως τσιμέντο, χάλυβας και τούβλα από την Ινδία, ενώ οι εισαγωγές από τη Μιανμάρ περιλαμβάνουν ρύζι, ξυλεία, ψάρια και θαλασσινά. Με την επέκταση του λιμανιού, τα εμπορικά αυτά εμπορεύματα ενδέχεται να αντικατασταθούν από προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τα ινδικά κράτη που πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο από την ανάπτυξη του λιμανιού είναι το Mizoram και το Tripura. Η κυβέρνηση της Tripura έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συνδεσιμότητας μεταξύ του κράτους και της Μιανμάρ μέσω του ποταμού Kaladan. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει για να διευκολυνθεί η δημιουργία αυτών των ζωτικών συγκοινωνιακών συνδέσεων. Το ταξίδι από την Καλκούτα στην Αγκαρτάλα διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες οδικώς. Ωστόσο, με τη χρήση της διαδρομής Sittwe–Chittagong–Sabroom–Agartala μέσω νερού και ξηράς, ο χρόνος μεταφοράς θα είναι μόνο δύο ημέρες , εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο και μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Για το σκοπό αυτό εκκρεμεί ακόμη μια λεπτομερής έκθεση έργου (DPR).

Έλλειψη μεταφορικών υποδομών

Ενώ η θαλάσσια διαδρομή κερδίζει δυναμική, η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση της πολυτροπικής πτυχής του έργου Kaladan. Το οδικό στοιχείο υποτίθεται ότι συνδέει την Καλκούτα και την αγορά του Μπαγκλαντές με το Mizoram μέσω του λιμανιού Sittwe, ενισχύοντας έτσι τις εμπορικές δυνατότητες της βορειοανατολικής περιοχής. Το οδικό τμήμα μήκους 110 χιλιομέτρων και η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων που έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συνοριακών υπηρεσιών, του ανώμαλου εδάφους, των ζητημάτων που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις γης και των σημαντικών ανησυχιών για την ασφάλεια λόγω της εξέγερσης στην περιοχή. Η πανδημία και το πραξικόπημα του 2021 παρεμπόδισαν περαιτέρω την πρόοδο.

Η Ircon International, που διαχειρίζεται την κατασκευή του οδικού τμήματος, δεσμεύει τοπικούς εργολάβους για τη βελτίωση των σχέσεων και τον μετριασμό των κινδύνων από επιθέσεις ανταρτών στο έργο Kaladan. Η Myanmar New Power Construction Limited και η Su Htoo Sen πρόκειται να ολοκληρώσουν διαφορετικά τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Ωστόσο, η σύμβαση προβλέπει περίοδο ολοκλήρωσης τριών ετών και τεσσάρων μηνών, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές καθυστερήσεις λόγω περιβαλλοντικών, πολιτικών προκλήσεων και προκλήσεων ασφάλειας. Η συνεχιζόμενη βία και οι στρατιωτικές ενέργειες καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη μιας ακριβούς ημερομηνίας ολοκλήρωσης στην ασταθή κατάσταση.

Το οδικό τμήμα μήκους 110 χιλιομέτρων και η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων που έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συνοριακών υπηρεσιών, του ανώμαλου εδάφους, των ζητημάτων που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις γης και των σημαντικών ανησυχιών για την ασφάλεια λόγω της εξέγερσης στην περιοχή.

Επιπλέον, ενώ το λιμάνι Sitwee προσφέρει σημαντικό εμπορικό δυναμικό για τη μεταφορά αγαθών, φυσικού αερίου ή πετρελαίου στη Βορειοανατολική Περιφέρεια (NER) της Ινδίας, η αποτελεσματικότητά του ως μια οικονομικά αποδοτική διαδρομή τακτικής μεταφοράς προς το NER παραμένει να καθοριστεί. Αυτή η αβεβαιότητα πηγάζει κυρίως από τα αναμενόμενα υψηλά έξοδα συχνών σπασίματος και μεταφόρτωσης χύδην . Επιπλέον, αν και η κατασκευή του τερματικού σταθμού Paletwa έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργικότητά του εξαρτάται από την ολοκλήρωση της βυθοκόρησης συντήρησης κατά μήκος του ποταμού Kaladan μεταξύ Sittwe και Paletwa. Αυτό το καθήκον πρέπει να εκπληρωθεί πριν τα φορτηγά πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα μόνο στο λιμάνι Sitwe.

Μετατόπιση δυνάμεων

Η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και της Συμμαχίας των Τριών Αδελφοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων υπέρ της δημοκρατίας που χρησιμοποιούν επιθέσεις με drone και οδομαχίες στο πλαίσιο της Επιχείρησης 1027, έχει μετατοπίσει μεγάλο μέρος της δυναμικής ισχύος στη Μιανμάρ. Εθνοτικές ένοπλες ομάδες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των συνοριακών πόλεων και των εμπορικών οδών κατά μήκος των συνοριακών περιοχών της Ινδίας, του Μπαγκλαντές, της Ταϊλάνδης και της Κίνας.

Σημαντικά έργα μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ στις πολιτείες Rakhine και Chin και στην περιοχή Sagaing βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο εθνοτικών ένοπλων ομάδων. Η ανακοίνωση του Στρατού Arakan (AA) στις 25 Μαρτίου, με την οποία καλεί ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Πολιτεία Rakhine, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη του για την υπέρβαση της χούντας της Μιανμάρ. Η ΑΑ κάλεσε επίσης τα υπάρχοντα ξένα έργα, όπως το λιμάνι Kyaukphyu και η Ειδική Οικονομική Ζώνη (SEZ) που υποστηρίζεται από την Κίνα και το KMTTP που υποστηρίζεται από την Ινδία, να συνεργαστούν μαζί τους και να συνεχίσουν το έργο τους.

Η ΑΑ ελέγχει επί του παρόντος πολλαπλούς δήμους στην πολιτεία Rakhine και στοχεύει ενεργά στρατιωτικά φυλάκια της χούντας, με στόχο να τα καταλάβει.

Το Πεκίνο επενδύει στην κατασκευή λιμανιού βαθέων υδάτων Kyaukphyu και SEZ μόλις 120 χιλιόμετρα μακριά από το Sittwe. Μετά την ολοκλήρωση, το έργο θα χρησιμεύσει ως το νότιο τελικό σημείο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Μυανμάρ (CMEC) μήκους 1.700 χιλιομέτρων, που θα τον συνδέει με την κινεζική πόλη Κουνμίνγκ. Αυτός ο διάδρομος θα παρέχει στην μεσόγεια επαρχία Γιουνάν άμεση πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό. Επιπλέον, είναι μια στρατηγική εναλλακτική διαδρομή για την κινεζική ναυτιλία, προσφέροντας μια παράκαμψη από το μποτιλιαρισμένο στενό της Malacca. Αυτή η εκτροπή θα διευκολύνει ομαλότερους εμπορικούς δρόμους με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.

Αν και μια νίκη της ΑΑ δεν είναι βέβαιη, η εμπιστοσύνη τους υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αναταραχή και την επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μιανμάρ. Η ΑΑ ελέγχει επί του παρόντος πολλαπλούς δήμους στην πολιτεία Rakhine και στοχεύει ενεργά στρατιωτικά φυλάκια της χούντας, με στόχο να τα καταλάβει. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τη μείωση του ελέγχου της χούντας. Σηματοδοτεί σε μεγάλους ξένους μετόχους όπως η Ινδία και η Κίνα ότι μπορεί να χρειάζεται όλο και περισσότερο να συνεργαστούν με τους επιτόπιους παίκτες παρά με τη χούντα στο Naypyidaw.

Μεταβατικές δεσμεύσεις

Ενώ η Κίνα έχει ιστορικά δεσμευτεί με εθνοτικές ομάδες κατά μήκος των συνόρων της και περιστασιακά χρηματοδότησε τις πρωτοβουλίες της, η Ινδία προσαρμόζει επίσης την προσέγγισή της ξεκινώντας διάλογο . Ο κ. Vanlalvena από τη Rajya Sabha οδήγησε μια ομάδα για την αξιολόγηση της επιδείνωσης της κατάστασης του εδάφους στο KMTTP στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και συμμετείχε σε διάλογο με την ΑΑ. Ωστόσο, δεδομένης της εθνοτικής δυναμικής στο κράτος του Τσιν, όπου κυριαρχεί το Εθνικό Μέτωπο/Στρατός του Τσιν (CNF/A), το Νέο Δελχί πρέπει επίσης να συνεργαστεί μαζί τους για να διασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των έργων συνδεσιμότητας του. Η συνεργασία με μη κρατικούς φορείς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την επιτυχή υλοποίηση οικονομικών έργων.

Ενώ η Κίνα έχει ιστορικά δεσμευτεί με εθνοτικές ομάδες κατά μήκος των συνόρων της και περιστασιακά χρηματοδότησε τις πρωτοβουλίες της, η Ινδία προσαρμόζει επίσης την προσέγγισή της ξεκινώντας διάλογο.

Επιπλέον, η ενθάρρυνση του διαλόγου με το CNF/A είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ένταξης και της σταθερότητας στην περιοχή. Με τη συνεργασία με βασικές εθνοτικές ομάδες, η Ινδία μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας ωφελούν όλους τους ενδιαφερόμενους και συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία.

Η αποτελεσματική διαχείριση του λιμένα Sittwe θα επιτρέψει στην Ινδία να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει πολύτιμες συνεργασίες. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων καθίσταται επιτακτική για τη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του οδικού στοιχείου, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη λειτουργία ολόκληρου του έργου Kaladan. Η επίλυση αυτών των συγκρούσεων όχι μόνο διευκολύνει την ολοκλήρωση του έργου αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του KMTTP για την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και του εμπορίου.

ΠΗΓΗ: Observer Research Foundation

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τη βοήθεια του Ισραήλ ζήτησε ο Άσαντ σύμφωνα με αραβικές πηγές! Την εκδίωξη του Ιράν και των πληρεξούσιων απαίτησε το Τελ Αβίβ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη μεταφέρει τις τελευταίες ώρες ο αραβικός ιστότοπος Elaph. To ρεπορτάζ του Μέσου ισχυρίζεται, ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 27 Νοεμβρίου, κατάφερε να καταλάβει σε τρεις μέρες τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό, το Χαλέπι.

Οι πληροφορίες που μεταφέρουνται υποστηρίζουν, ότι το Ισραήλ απαίτησε να φύγει το Ιράν με τις πολιτοφυλακές του από τη Συρία, για να βοηθήσει την κατάσταση.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ, εναντίον του οποίου διέρρευσαν φήμες περί πραξικοπήματος, οι οποίες προφανώς διέρρευσαν, μετά τις εικόνες που κυκλοφόρησαν με τζιχαντιστέ να εισέρχονται στο προεδρικό μέγαρο στο Χαλέπι. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν αποσυρθεί πλήρως από τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση Σημειώνεται ότι ο συριακός στρατός δεν είναι παρών σε μεγάλους αριθμούς στο Χαλέπι και τη Χάμα και ότι η μεγαλύτερη παρουσία είναι του Ιράν και των πολιτοφυλακών του.

Με το πράσινο φως της Τουρκίας κατέλαβαν οι τρομοκράτες στρατηγικό έδαφος στο Χαλέπι

Η εξέλιξη της ιστορίας στη Συρία

1.-Το 2011 οι Αμερικανοί αποφασίζουν να ρίξουν τον Άσαντ στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής. Είναι ένας σταθμός στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη ο οποίος όμως, κράτησε πολύ. Και καθυστέρησε τα σχέδια. Δεν τα ανέτρεψε.

2.-Ενισχύουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό απο δυνάμεις που αντιπολιτεύονταν τον Άσαντ.

3.-Μέσα στον στρατό αυτό παρεισέφρυσε καθε καρυδιάς καρύδι. Ακόμη και ισλμιστές τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί αποστασιοποιήθηκαν απο το δημιούργημά τους αλλά δεν το εγκατέλειψαν.

4.-Το ανέλαβε υπο την προστασία της η Τουρκία.

5.-Το 2016 η Τουρκία αποφασίζει να επέμβει, ακόμη μια φορά, στη Συρία. Δεν μπορεί να επέμβει χωρίς την έγκριση των Αμερικανών και, κυρίως, των Ρώσων που έχουν εγκατασταθεί στη Συρία. Έρχεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία παίρνει την άδεια της να μπεί στο Αφρίν (βορειοδυτική Συρία που κατοικείται απο Κούρδους) και κάτι πρέπει να δώσει. Εκείνο που δίνει είναι η αποχώρηση των δυνάμεων που υποστηρίζει (των τρομοκρατικών αλλά και μη τρομοκρατικών) απο το Χαλέπι (το οποίο ήλεγχαν) και την εγκατάστασή τους στην περιοχή που λέγεται Ιντλιμπ. Η περιοχή κατοικείται κυρίως, απο άραβες.

6.-Μετά απο αυτήν την συμφωνία, η Τουρκία εισβάλει στο Αφρίν και κατά την γνωστή μέθοδο της εθνοκαθάρσης που ακολουθεί, εθνοκαθάρει τους Κούρδους του Αφρίν.

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Συρία! Η Τουρκία αποκτά μοχλό πίεσης έναντι του Άσαντ

7.-Οι Κούρδοι του Αφρίν μεταφέρονται απο το Αφρίν σε γειτονιές του Χαλεπίου και λίγο έξω απο την πόλη. Είναι η πόλη την οποία επιχειρούν να καταλάβουν οι τρομοκράτες (και μη τρομοκράτες).

8.-Αυτή η κατάσταση παγώνει απο το 2016 ως σήμερα. Τα μέτωπα στη Συρία και τον Άσαντ υποστήριζαν οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ.

9.-Σήμερα το πεδίο ανατρέπεται. Η Ρωσία είναι απασχολημένη στην Ουκρανία. Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε. Και το Ιράν με τα πλήγματα που υπέστησαν οι πληρεξούσιοί του δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

10.-Βλέποντας αυτήν την κατάσταση οι τρομοκρατικές δυνάμεις που υποστηρίζονται απο την Τουρκία, συν μη τρομοκρατικές ομάδες ανθρώπων που διώχθηκαν απο τις εστίες τους, σύν κάθε άλλο καρυδιάς καρύδι επιτίθενται στις συριακές δυνάμεις (τις δυνάμεις του Άσαντ) που ήλεγχαν την πόλη (Χαλέπι).

11.-Και εδώ αρχίζει το έλα να δείς. Συνεργάζονται μεταξύ τους δυνάμεις που μετά απο λίγο πολεμούν μεταξύ τους. Ακόμη και οι δυνάμεις των Κούρδων που ο Ερντογάν τις χαρακτηρίζει τρομοκρατικές πολεμούν μαζί με δυνάμεις που υποστηρίζονται απο την Τουρκία. Το ποιός πολεμά εναντίον ποίου είναι ένα πολύχρωμο φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά.

12.-Για όσους προσπαθούν να δούν αν και ποιός υποκίνησε την επίθεση, (διότι μια επίθεση απαιτεί όπλα, εξοπλισμό, επιμελητεία κλπ) πρέπει να δουν ποιος οφελείται.

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ολέθριο λάθος για τη Μέση Ανατολή να αντικαταστήσει η Τουρκία τον Άσαντ

13.-Οφελείται κατ αρχάς η Τουρκία η οποία ζητούσε απο τον Άσαντ να έρθουν σε συνεννόηση και ο Ασαντ ηρνείτο με το επιχείρημα να αποχωρήσει πρώτα η Τουρκία απο τη Βόρειο Συρία. Κυρίως, όμως, η Τουρκία αλλάζει γενικότερη ρότα στη Μέση Ανατολή. Οφελούνται δεύτερον οι Αμερικανοί οι οποίοι δεν θέλουν το Ιράν και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν στα πόδια τους. Οφελείται, επίσης, το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο και επι πλέον λόγω της αντιπαλότητάς του με το καθεστώς Άσαντ.

14.-Υπάρχει μια κινούσα δύναμη σε όλο αυτό; Θα υπάρχει αλλά αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται. Πάντως η Τουρκία με την οποία συνεργάζονται οι δυνάμεις αυτές θα το γνώριζε.

15.-Η Τουρκία θέλει, επίσης, να φανεί αναβαθμισμένη στη νέα ισορροπία της Μέσης Ανατολής για να την λάβουν υπόψη οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το νέο τοπίο (ΗΠΑ-Ισραήλ). Λέγεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κυβίστηση. Να εγκαταλείψει τις δυνάμεις (Χεζμπολάχ-Χαμάς) που μέχρι τώρα υποστήριζε και να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ. Στην Αίγυπτο ο Σίσυ έχει αλλάξει, επίσης, πολιτική απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους υπο την ιδεολογική ομπρέλα των οποίων κινείται ο Ερντογαν.

16.-Θα δούμε πολλά να αλλάζουν στη Μέση Ανατολή. Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Ας ελπίσουμε να μην έχουν την ίδια τύχη και τα Βαλκάνια. Αυτά πέρασαν την ανακατάταξη τη δεκαετία του 90.

Μήνυμα της Τουρκίας στον Άσαντ! H Άγκυρα προσπαθεί να εξαλείψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους – Τα γεγονότα στη Συρία από την τουρκική οπτική γωνία

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Politico: Μπροστά σε κατάρρευση η γαλλική κυβέρνηση μετά την πρόταση μομφής

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον δρόμο στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να επιχειρήσουν την ανατροπή της κυβέρνησής του – πιθανότατα την Τετάρτη – άνοιξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποβάλει τον προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση σε ψηφοφορία.

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας. Κίνδυνος ανατροπής έως το τέλος εβδομάδας της κυβέρνησης Μπαρνιέ αφού ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο για ψήφιση.

Ο Μπαρνιέ και το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο κρίσιμη αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του πρωθυπουργού ήδη από το τέλος της εβδομάδας.

Η Γαλλία προετοιμάζεται πλέον για την αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες συχνά εξαναγκάζουν κυβερνήσεις σε αποφάσεις. Καθώς η κρίση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έκριναν προσωρινά τη Γαλλία μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, της οποίας το χρέος λίγο έλειψε να οδηγήσει στην κατάρρευση την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορά της.«Οι Γάλλοι ζητούν και περιμένουν σταθερότητα», δήλωσε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου».

Κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα

Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να περάσει νομοθεσία χωρίς έγκριση από το κοινοβούλιο. Αυτό τον δρόμο διάλεξε ο Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό και γι΄ αυτό οι βουλευτές μπορούν να καλέσουν σε πρόταση μομφής. Αν επιτύχει, θα απορριφθεί η νομοθεσία και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Μια πρόταση μομφής πιθανότατα θα κατατεθεί την Τετάρτη. Η κυβέρνηση θα υπηρετεί τότε ως υπηρεσιακή έως ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση του Μπαρνιέ, η Λεπέν δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα καταθέσει δική του πρόταση μομφής και θα υποστηρίξει εκείνη που θα προωθήσει η αριστερά. Ο προϋπολογισμός, δήλωσε στους δημοσιογράφους, θα «αναγκάσει τους Γάλλους να πληρώσουν τις συνέπειες της ανικανότητας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια».

Εκτός από ένα απίθανο σενάριο, στο οποίο μία από τις μεγάλες αντιπολιτευόμενες ομάδες του Μπαρνιέ αλλάξει στάση, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πλοηγηθεί στο ίδιο κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Αυτό θα ήταν η πρώτη επιτυχημένη πρόταση μομφής από το 1962 και μόλις η δεύτερη από τη δημιουργία της τρέχουσας γαλλικής δημοκρατίας το 1958.

Κόστος δανεισμού

Τα γαλλικά δεκαετή κρατικά ομόλογα διεύρυναν τη διαφορά από τα γερμανικά τη Δευτέρα, φτάνοντας νέα υψηλά 12 ετών. Το μέτρο αυτό αντικατοπτρίζει πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θεωρούν οι αγορές ότι φέρει ο δανεισμός στη Γαλλία έναντι της Γερμανίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο πιο επικίνδυνη θεωρείται η Γαλλία.

Ρόλος ρυθμιστή

Αρχικά, το κόμμα της Λεπέν ήταν πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή εξουσίας, επιτρέποντας στον Μπαρνιέ να παραμείνει στην εξουσία με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα άλλαξε στάση, κατηγορώντας τον 73χρονο πρωθυπουργό ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντέλα, προειδοποίησε τη Δευτέρα το πρωί ότι θα χρειαζόταν «ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής» για να αλλάξει η στάση του κόμματος σχετικά με την ψήφο κατά της κυβέρνησης.

Για λίγες ώρες τη Δευτέρα, φαινόταν ότι ένα τέτοιο θαύμα ίσως ήρθε με τη μορφή δήλωσης από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Μπαρνιέ υποχώρησε σε ένα σημαντικό αίτημα του ακροδεξιού κόμματος, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένα είδη φαρμάκων.

Πολλές απαιτήσεις

Ο Μπαρνιέ είχε ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά – συμφωνώντας να περιορίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά – αλλά δεν είχε δημόσια αναγνωρίσει στον Εθνικό Συναγερμό αυτές τις αλλαγές, προς δυσαρέσκεια της Λεπέν.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στο ακροδεξιό κόμμα και την υποψήφια πρόεδρό του: «Τέθηκαν πολλές απαιτήσεις για αυτό το θέμα. Η κυρία Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπώντας τον Εθνικό Συναγερμό, υπενθύμισε στον πρωθυπουργό αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας το πρωί της Δευτέρας . Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην σταματήσει να αποζημιώνει τα φάρμακα το 2025».

Παρόλα αυτά, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για τη Λεπέν, η οποία τώρα ζητά από την κυβέρνηση να κάνει ακόμη μία δαπανηρή παραχώρηση, εφαρμόζοντας πλήρη αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό την 1η Ιανουαρίου. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης αν θα το δεχτεί ή όχι», είπε η Λεπέν μετά τη δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τί δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό απ’το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη;

Εδώ και έναν χρόνο προετοιμάζονταν οι τζιχαντιστές να καταλάβουν το Χαλέπι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Σύροι αντάρτες άρχισαν τις προετοιμασίες για την κατάληψη του Χαλεπιού πριν από έναν χρόνο, όμως η επιχείρηση καθυστέρησε λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τελικά ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη και τμήματα της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ τόσο γρήγορα, εν μέρει επειδή η προσοχή της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών, υποστηριζόμενων από το Ιράν, είχε αποσπαστεί στον Λίβανο, είπε ο Χαντί αλ Μπάχρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο τουρκικός στρατός, που συνεργάζεται με ορισμένες ομάδες ανταρτών και έχει βάσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων στη Συρία, είχε πληροφορηθεί τα σχέδια των ενόπλων οργανώσεων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα παίξει άμεσο ρόλο.

Η αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από έναν χρόνο μαχών.

«Πριν από έναν χρόνο άρχισαν πραγματικά να εκπαιδεύονται και να κινητοποιούνται και να την παίρνουν πιο σοβαρά», είπε ο Μπάχρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων της Συρίας, της διεθνώς αναγνωρισμένης συριακής αντιπολίτευσης.

«Αλλά ο πόλεμος στη Γάζα (…) και μετά ο πόλεμος στον Λίβανο την καθυστέρησαν. Αισθάνονταν ότι δεν θα έμοιαζε σωστό να έχουμε τον πόλεμο στον Λίβανο την ίδια ώρα που θα πολεμούσαν στη Συρία», είπε από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια στελέχους της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προετοιμασίες των ανταρτών.

«Έτσι, τη στιγμή που έγινε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, βρήκαν την ευκαιρία (…) να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση αυτή είναι η τολμηρότερη που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι γραμμές του μετώπου είχαν ουσιαστικά παγώσει από το 2020.

Οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ο Μπάχρα είπε ότι τα πλήγματα αυτά «αποσταθεροποιούν» το Χαλέπι και το Ιντλίμπ και συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αμάχους, δεδομένου ότι οι αντάρτες φρόντισαν με μεγάλη προσοχή να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών στην προέλασή τους.

Η ανακατάληψη του Χαλεπιού από την αντιπολίτευση ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που έχουν εκτοπιστεί είτε σε άλλες περιοχές της Συρίας είτε στην Τουρκία, υποστήριξε ο Μπάχρα. «Λόγω των πολέμου στον Λίβανο και της μείωσης των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, το καθεστώς (του Άσαντ) έχει μικρότερη υποστήριξη», είπε. Το Ιράν έχει επίσης λιγότερους πόρους ενώ η Ρωσία παρέχει μικρότερη αεροπορική κάλυψη λόγω του «ουκρανικού προβλήματος».

Η Δαμασκός δεν σχολίασε προς το παρόν αν οι αντάρτες προσπάθησαν να αποφύγουν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων ή αν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής λόγω των αεροπορικών επιδρομών.

Ούτε η Χεζμπολάχ σχολίασε αν ο πόλεμός της με το Ισραήλ έδωσε την ευκαιρία στους Σύρους αντάρτες να καταλάβουν το Χαλέπι.

Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση και νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες μαχητές ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν πέρασαν τα σύνορα για να πολεμήσουν τους αντάρτες στο πλευρό των συριακών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις για τους στρατιώτες της.

Οι αντάρτες είναι ένας συνασπισμός ενόπλων, λαϊκών οργανώσεων που στηρίζονται από την Τουρκία, με κυρίαρχη τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια ισλαμιστική ομάδα η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ο συνασπισμός του Μπάχρα δεν περιλαμβάνει την HTS αλλά άλλες οργανώσεις που τάσσονται κατά του Άσαντ, όπως τον Συριακό Εθνικό Στρατό ή Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που κατέλαβε εδάφη στο βόρειο Ιντλίμπ την περασμένη εβδομάδα. Ο συνασπισμός αυτός διατηρεί τακτικές διπλωματικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και με πολλές χώρες.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική17 λεπτά πριν

Τουρκική ανάλυση: Αυτή η φόρμουλα συζητείται για το Αιγαίο μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας;

Η διπλωματία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα μοιάζει με περπάτημα πάνω σε τεντωμένο σχοινί και για την άλλη πλευρά...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις εξελίξεις

H αντιπαράθεση υπερδυνάμεων πλησιάζει τα σύνορά μας

Διεθνή2 ώρες πριν

Τη βοήθεια του Ισραήλ ζήτησε ο Άσαντ σύμφωνα με αραβικές πηγές! Την εκδίωξη του Ιράν και των πληρεξούσιων απαίτησε το Τελ Αβίβ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ

Διεθνή2 ώρες πριν

Politico: Μπροστά σε κατάρρευση η γαλλική κυβέρνηση μετά την πρόταση μομφής

Το χάος είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Απόψεις3 ώρες πριν

«Μίνιμαλ» ανθελληνισμός στα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης

 Μετρό Θεσσαλονίκης: «Woke» πρωθυπουργικά εγκαίνια χωρίς ελληνική σημαία και με «δείγμα» σταυρού

Δημοφιλή