Διεθνή
Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία;
Του Κώστα Ράπτη
Την Κυριακή, ενόψει της σημερινής επίσημης αναγνώρισης από την Ισπανία (και ταυτοχρόνως την Ιρλανδία και τη Νορβηγία) της Παλαιστίνης ως κράτους, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ανήρτησε βίντεο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, με υπόκρουση φλαμένκο και την λεζάντα: “Σάντσεθ, η Χαμάς σε ευχαριστεί”. Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ανάρτηση αυτή ως “σκανδαλώδη και αηδιαστική”.
Ωστόσο, ο Κατς έχει δίκιο – αλλά όχι με τον τρόπο που το εννοεί ο ίδιος.
Η σημερινή κίνηση των τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αποτελεί πράγματι απόρροια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και πολύ περισσότερο της ισραηλινής αντίδρασης κατά το επτάμηνο που ακολούθησε. Η καθημερινή κατανάλωση εικόνων φρίκης από μία περιοχή του κόσμου με μεγάλη (για λόγους γεωγραφικούς και ιστορικούς) “ορατότητα” φέρνει τις κοινωνίες της Δύσης αντιμέτωπες με μια ακραία εκδήλωση των αντιφάσεών τους. Πόσο μάλλον που το Ισραήλ δρα στο όνομα της Δύσης και αποτελεί δίχως αμφιβολία τον ευνοούμενό της.
Το αφήγημα που συγκεντρώνει τη διεθνή συναίνεση θέλει το Μεσανατολικό να αποτελεί μία “διαμάχη” με μακρά ιστορία η οποία οφείλει να τερματισθεί με μία συμφωνημένη “λύση δύο κρατών”, ήτοι με τον διαμοιρασμό της ιστορικής Παλαιστίνης ανάμεσα στο Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Το πώς στις συνθήκες απόλυτης ανισοτιμίας που διαμορφώνει η στρατιωτική κατοχή μπορεί να γίνεται λόγος για “συμφωνημένη λύση”, χωρίς έξωθεν παρέμβαση, αποτέλεσε βέβαια το “τυφλό σημείο” της διεθνούς συναίνεσης, το οποίο και εξηγεί γιατί η λύση παραμένει επί δεκαετίες ανέφικτη.
Όμως το αφήγημα των Ισραηλινών ιθυνόντων είναι κάτι ολότελα διαφορετικό: “παγώνει” τον χρόνο στην 7η Οκτωβρίου, μεταφράζοντας όλο το Μεσανατολικό σε “πρόβλημα τρομοκρατίας” – η οποία προφανώς προκύπτει διότι, ταυτολογικά, υπάρχουν τρομοκράτες. Η δε μάχη για την “εκρίζωσή” τους, που αποτελεί την μόνη απάντηση που επιτρέπουν οι συγκεκριμένες προκείμενες, μπορεί να συνεχίζεται αενάως, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται το αίτημα αυτοδιάθεσης ενός λαού υπό κατοχή.
Η επί μακρόν διπλωματική διαχείριση του Μεσανατολικού αποκλειστικά από τις ΗΠΑ δημιούργησε μία κατάσταση κατά την οποία από τις αρχικές προτάσεις για μία “προσομοίωση δύο κρατών” (όπου στην παλαιστινιακή πλευρά προσφέρονταν θύλακες δίχως εδαφική συνέχεια και ουσιαστική κυριαρχία) οδηγηθήκαμε στην αόριστη επίκληση ενός “ορίζοντα επίλυσης” (που, όπως συμβαίνει με κάθε ορίζοντα, όσο τον πλησιάζεις, τόσο απομακρύνεται) για να καταλήξουμε στο σενάριο ενταφιασμού του παλαιστινιακού ζητήματος με τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”, ήτοι την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους κυριότερους Άραβες γείτονές του χωρίς επίλυση της πολιτικής εκκρεμότητας. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, πάλι, η πολιτική κυριαρχία ακροδεξιών δυνάμεων σήμανε τη ρητή αποκήρυξη κάθε προοπτικής εμφάνισης ενός παλαιστινιακού κράτους.
Με αυτή την έννοια, η ανάφλεξη της 7ης Οκτωβρίου υπήρξε επιτυχία της Χαμάς: απέδειξε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί ή να διαιωνίζεται κακοφορμίζοντας, αλλά όχι να “ενταφιασθεί”. Επτάμιση μήνες μετά, οι διάφορες κυβερνήσεις αισθάνονται, περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινώς, την ανάγκη να επαναφέρουν τη συζήτηση στη “μεγάλη εικόνα”, προτείνοντας μια πολιτική διαδικασία που να καταλήγει σε μία “λύση δύο κρατών”. Μάλιστα για 142 κράτη-μέλη του ΟΗΕ η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δε νοείται πλέον ως η “συμφωνημένη” ευτυχής κατάληξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ως μέσο πίεσης για την εκκίνησή της, επί συμβολικώς ίσοις όροις.
Παραμένει ασφαλώς το ζήτημα ποιος πραγματικά εκπροσωπεί σε αυτή τη φάση τους Παλαιστινίους: η απαξιωμένη Παλαιστινιακή Αρχή ή οι οργανώσεις σαν την Χαμάς που επιμένουν στην ένοπλη δράση και δεν έχουν ρητά δηλώσει την ετοιμότητά τους να μοιραστούν την ιστορική Παλαιστίνη στο πλαίσιο μιας “λύσης δύο κρατών”; (Δεν είναι τυχαίες οι προσπάθειες αφενός της ρωσικής διπλωματίας να διευκολύνει την ενδοπαλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση και της τουρκικής να ρυμουλκήσει την Χαμάς σε μία ανοικτή αποδοχή της λύσης δύο κρατών).
Σε ένα περιβάλλον στο οποίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτεται όλο και πιο διχασμένη επί του ζητήματος, εξω-ευρωπαϊκές παρεμβάσεις υπενθυμίζουν ηχηρά την αλλαγή των παραμέτρων που συντελείται τους τελευταίους μήνες.
Από τη μία πλευρά, η Κίνα διαμηνύει ότι η ένοπλη αντίσταση αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο και ότι το “δικαίωμα ύπαρξης” κατεξοχήν διακυβεύεται στην περίπτωση του κατεχόμενου παρά του κατέχοντος.
Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία (εισηγητής το μακρινό 2002 στον Αραβικό Σύνδεσμο του αναπάντητου “Σχεδίου Αμπντουλλάχ” για συνολική εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ υπό τον όρο ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους) τόνισε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών ότι “δεν αντιστοιχεί στο Ισραήλ να αποφασίσει εάν οι Παλαιστίνιοι έχουν ή όχι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποδεχθεί το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την ύπαρξη και ενός παλαιστινιακού κράτους”.
Αίφνης, το “δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ” αντί για “λευκή επιταγή” σε σχέση με τις προβλέψεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, μετατρέπεται σε “δικαίωμα υπό προϋποθέσεις” ή “δικαίωμα προς αναγνώριση” στο πλαίσιο μιας πραγματικά συμφωνημένης λύσης. Αυτή η αλλαγή ρητορικής δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Διεθνή
Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!
Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία
Syria ΑΑΝΕΣ -Tisreen φραγμα SDF: Χθες το απόγευμα, τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία υποστηριζόμενοι από πολεμικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στον λόφο Syriatel. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν και ένα άλλο υπέστη ζημιές. Επιβεβαιώθηκε ότι 18 SNA τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Οι SNA επιχείρησαν μια δεύτερη επίθεση στο λόφο Συριαντέλ, αλλά οι δυνάμεις των SDF κατέστρεψαν ένα όχημα που μετέφερε πολυβόλο DShK και ένα άλλο τεθωρακισμένο όχημα BMB, ανατρέποντας την επίθεση.
Συνολικά οι δυνάμεις SDF πραγματοποίησαν 19 επιχειρήσεις εναντίον των SNA, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Καταστροφή 7 τεθωρακισμένων BMB. Καταστροφή 3 τανκ. Καταστροφή 6 οχημάτων εξοπλισμένων με πολυβόλα DShK. Στόχευση 3 εχθρικών συγκεντρώσεων.
Μετά την απόκρουση των επιθέσεων, η τουρκική κατοχή και οι SNA τρομοκρατες της κατέφυγαν, ως συνήθως, σε βομβαρδισμούς με drones και βαρύ πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 μαχητές SDF.
-Syria -Ένα US drone στόχευσε μια μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Sarmada κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο βόρειο Idlib και 2 HTS τρομοκρατες σκοτωθηκαν ,οι Mohammad Fayyad Al-Theiban και Nayef Hammoud Aloui.
-Syria- Τρομοκράτες του HTS επιτέθηκαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Κούρδων στη συνοικία Ζοράβα της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 κουρδους πολιτες.
-Iraq- Αυτονομη περιοχη Κουρδισταν.ΗPG δυναμεις Πραγματοποιήσαν 5 επιχειρήσεις drones Kamikaze με στόχο Τούρκους εισβολείς στο Xakurkê και στο Δυτικό Zap και καταστρέψαν 1 ραντάρ, 1 οχύρωση, 1 εκσκαφέα και 1 άρμα υπέστη ζημιές.
-Syria -Οι τρομοκράτες του Jolani HTS (Hayat Tahrir al-Sham) στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, συνέλαβαν αρκετούς πολίτες στη συριακή πόλη Hama και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία.
-Syria-Tishreen .Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος στόχευσε μια συνοδεία ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το Φράγμα #Tishreen . Το πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε και έκοψε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο φράγμα, αναγκάζοντας τον κόσμο να εγκαταλείψει τα οχήματά του και να συνεχίσει με τα πόδια. Λίγο αργότερα, το Tουρκικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε ξανά την ομάδα….Οι τρομοκρατες SNA ξεκινησαν πριν λιγο ακομα μια μεγαλη επιθεση για να καταλαβουν τον στρατηγικο λοφο Syriatel στο φραγμα Τishreen.Syria -Ghadir Al-Bustan, νότια της Quneitra. Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με drone σε οχήματα τρομοκρατών του HTS που μετεφεραν οπλα, στο Ghadir al-Bustan σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις.
Διεθνή
Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!
Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, από τη Λιβύη έως τη Συρία, κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθειά του να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Συνάντηση Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά
Η πρώτη από τις σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο προεδρικό συγκρότημα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ο νόμιμος συνομιλητής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της ναυτιλίας».
Η αναφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής, καθώς πρόσθεσε ότι «η στενή επαφή και συνεργασία θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ελπίζουμε σε συμφωνία στη Γάζα
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί στη Γάζα, δηλώνοντας «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζουμε να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό».
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Συρίας
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Σιμπανί, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να σχετίζονται με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας Άγκυρας-Δαμασκού σε κάθε τομέα.
Μπαρζανί και Κομπάνι: Μια ιστορική πρώτη συνάντηση
Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι ο Κούρδος ηγέτης του Βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, θα συναντήσει τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, προκάλεσε αίσθηση. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει για πρώτη φορά μεταξύ των δύο Κούρδων ηγετών και που, όπως όλα δείχνουν, προκύπτει από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Μπαρζανί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.
Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαχείρισης του Κουρδικού ζητήματος με φόντο τη Συρία.
Διεθνή
O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία
Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ