Ακολουθήστε μας

Διεθνή

ECRI: Προειδοποιεί για αύξηση του αντιμεταναστευτικού λόγου και των αντισημιτικών ενεργειών

Δημοσιεύτηκε στις

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζει την ανησυχία της στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για «εχθρικές» έναντι των προσφύγων ομιλίες «πολιτικών αξιωματούχων» και την αύξηση των αντισημιτικών και αντιμουσουλμανικών ενεργειών μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Διαπιστώσαμε πολυάριθμες περιπτώσεις δημόσιου λόγου που χρησιμοποιεί την απειλή ενός δήθεν εξισλαμισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών για καθαρά εκλογικούς σκοπούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ECRI, ο Ελβετός Μπερτίλ Κοτιέ, ο οποίος είναι επίσης ομότιμος καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

«Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε περιόδους προεκλογικής εκστρατείας. Η αυτορύθμιση των πολιτικών αξιωματούχων και των μέσων ενημέρωσης έχει ουσιώδη σημασία και οφείλουν να λογοδοτούν όταν παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές», επέμεινε.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαιρετίζουν εξάλλου τις «αξιόλογες προσπάθειες που αναπτύσσονται» για την υποδοχή των «εκτοπισμένων της Ουκρανίας», όμως εκφράζουν τη λύπη τους για τις «σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται» στην ποιότητα της υποδοχής που προσφέρεται στους πρόσφυγες και στα άλλα πρόσωπα που απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας».

«Ορισμένες χώρες συνέχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση μη Ευρωπαίων στο άσυλο», υπογραμμίζει ο θεσμός, υπενθυμίζοντας ότι «σε όλους τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να προσφέρεται γρήγορα προστασία».

Η ECRI υπενθυμίζει ότι μετά «την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που διεξάγεται από το Ισραήλ στη Γάζα», ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια «κάθετη άνοδο του αντισημιτισμού».

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από τις 7 Οκτωβρίου πολυάριθμοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων» και μέλη της κοινωνίας των πολιτών «εκδήλωσαν δημόσια την αλληλεγγύη τους με τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης», διευκρινίζει ο θεσμός.

Η ECRI εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την «αισθητή αύξηση» μετά την ίδια ημερομηνία των επεισοδίων «με κίνητρο το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων».

«Τα πρόσωπα που φέρουν ορατά θρησκευτικά σύμβολα ή παραδοσιακές ενδυμασίες παρουσιάζονται μερικές φορές ως συνδεόμενα με τρομοκρατία ή εξτρεμισμό», επισημαίνεται στην έκθεση. «Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τις μουσουλμάνες μαθήτριες σε ορισμένες χώρες».

Η επιτροπή εκφράζει επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι «μουσουλμάνοι ασθενείς» βρέθηκαν αντιμέτωποι με «διακρίσεις κατά την πρόσβασή τους σε φροντίδες υγείας».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο, στον οποίο μετέχουν τα 46 κράτη που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα διάφορα όργανά του επιβλέπουν την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Μήνυμα από Παναμά στον Τραμπ! Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την επικράτειά του

«Ας είναι σαφές, η Διώρυγα του Παναμά ανήκει στους πολίτες του Παναμά και έτσι θα παραμείνει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κυβέρνηση του Παναμά διατράνωσε χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσει να υπερασπίζει «σθεναρά» την «εθνική κυριαρχία» της χώρας μετά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου κατά τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να «αυξηθεί» η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο κράτος της κεντρικής Αμερικής για να «ανακτηθεί» ο έλεγχος της διωκεάνειας διέλευσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο δυο πηγές του στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε, μετέδωσε νωρίτερα χθες ότι «ο Λευκός Οίκος διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να παρουσιάσουν επιλογές για να αυξηθεί η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά». Παρόμοιο ρεπορτάζ μετέδωσε το CNN.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν τους ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχω τίποτε άλλο να πω πέρα από το ότι ο Παναμάς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την επικράτειά του, τη Διώρυγά του και την εθνική κυριαρχία του», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χαβιέρ Μαρτίνες-Άτσα σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα.

«Ας είναι σαφές, η Διώρυγα του Παναμά ανήκει στους πολίτες του Παναμά και έτσι θα παραμείνει».

Σύμφωνα με το NBC News, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη νότια Αμερική (SOUTHCOM, «νότια διοίκηση») άρχισε να «καταρτίζει σχέδια για στενότερη συνεργασία με τις παναμαϊκές δυνάμεις ασφαλείας» καθώς και για το «λιγότερο πιθανό» σενάριο «αμερικανικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Διώρυγα του Παναμά διά της βίας».

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε εισβάλει στον Παναμά το 1989 για να ανατρέψει και να συλλάβει τον δικτάτορα Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγα, που κατηγορείτο για διακίνηση ναρκωτικών. Άρχισε το 1994 προοδευτικά να αποσύρεται από τις στρατιωτικές βάσεις που είχε εγκαταστήσει στη χώρα.

Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης αποχώρησε από την παναμαϊκή επικράτεια την 31η Δεκεμβρίου 1999 και την ίδια ημέρα η Διώρυγα πέρασε στον παναμαϊκό έλεγχο, δυνάμει διμερών συμφωνιών που είχε διαπραγματευτεί με το κράτος της κεντρικής Αμερικής ο Τζίμι Κάρτερ, ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), που απεβίωσε τον Δεκέμβριο.

«Τη Διώρυγα διαχειρίζεται ο Παναμάς και σε περίπτωση απειλής, η μόνη που μπορεί να καλέσει άλλες για να προασπίσουν τη λειτουργία της είναι η χώρα μας, είναι ο πρόεδρος της παναμαϊκής Δημοκρατίας», επέμεινε ο κ. Μαρτίνες-Άτσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει πέρυσι κι επανέλαβε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο πως οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα, που είχαν κατασκευάσει το 1914 και εγκαινιάστηκε εκείνη τη χρονιά. Το επανέλαβε σε ομιλία του εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο στις αρχές του μήνα, κατ’ αυτόν για να «ενισχυθεί περαιτέρω η εθνική μας ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δυο κυριότεροι χρήστες της διέλευσης που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, από την οποία περνάει περίπου το 5% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

BBC: Διαπραγματεύσεις ή στρατιωτική επέμβαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι μεγάλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία, εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πυρηνικοποίησης του Ιράν ή στρατιωτικής επέμβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, καθώς η διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος λήγει φέτος. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 επί προεδρίας Ομπάμα, είχε επιβάλει περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 υπό τον Τραμπ, το Ιράν άρχισε να μην τηρεί τις δεσμεύσεις του, επιταχύνοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα κοντά στα απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το BBC, oι μεγάλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία, εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πυρηνικοποίησης του Ιράν ή στρατιωτικής επέμβασης. Η Κίνα προωθεί διαπραγματεύσεις, ενώ ο Τραμπ έστειλε επιστολή στο Ιράν προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική δράση.

Το Ιράν στέλνει αντιφατικά μηνύματα, καθώς ορισμένες ομάδες στη χώρα υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ άλλες βλέπουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων ως μέσο εξασφάλισης της εθνικής ασφάλειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποιεί ότι το Ιράν αυξάνει ραγδαία τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά η επιτήρηση έχει περιοριστεί λόγω της απομάκρυνσης εξοπλισμού παρακολούθησης από τις ιρανικές αρχές.

Αν το Ιράν αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η συναρμολόγηση ενός λειτουργικού όπλου θα απαιτούσε μήνες ή και χρόνια. Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις όσο υπάρχει ακόμη η δυνατότητα, προκειμένου να αποτρέψει μια νέα κρίση.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα! Γκίντεον Σάαρ: Καταδικάζουμε εισβολή και κατοχή της Κύπρου από Τουρκία (BINTEO)

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαάρ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Καταδίκασε την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της περιφερειακής σταθερότητας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σαάρ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε ότι, αν και το Ισραήλ δεν θρήνησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στο νέο καθεστώς Τζολάνι διαπίστωσε τη σφαγή χριστιανών. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο και προειδοποίησε τη Συρία να είναι προσεκτική στις πολιτικές της έναντι της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Τουρκία, ανέφερε ότι παρέχει βοήθεια και επιτρέπει τη διείσδυση δυνάμεων στον Λίβανο για να υποστηρίξουν τη Χεζμπολάχ. Επισήμανε ότι ο Λίβανος έχει την ευκαιρία να απομακρυνθεί από την επιρροή του Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λιβανέζικος στρατός θα είναι ισχυρότερος από τη Χεζμπολάχ.

Σε σχέση με τη Γάζα, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της, την εξάλειψη της παρουσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Κατηγόρησε τη Χαμάς για αποτρόπαια εγκλήματα κατά του Ισραήλ και επεσήμανε ότι το Ιράν επιδιώκει ανοιχτά την καταστροφή του Ισραήλ. Χαρακτήρισε το Ιράν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και εχθρό του δυτικού πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαάρ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Καταδίκασε την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της περιφερειακής σταθερότητας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες στη Ντόχα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται χωρίς βεβαιότητα για τα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου, την οποία όμως απέρριψε η Χαμάς. Τόνισε επίσης ότι, μέσα σε 42 ημέρες, 25.000 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του προϋπολογισμού της Χαμάς και χρησιμοποιείται για στρατολόγηση νέων τρομοκρατών.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βασίζεται σε στρατηγικές περιφερειακές σχέσεις και κοινές αξίες. Υπογράμμισε ότι η τριμερής συνάντηση προάγει τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών και την προσθήκη νέων θεμάτων στην ατζέντα. Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση μηνιαίων συναντήσεων, ενώ τόνισε ότι τα γεγονότα του Οκτωβρίου 2023 άλλαξαν ριζικά την περιοχή. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «με τον φίλο μας τον κ. Τραμπ έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ξανά την κατάσταση στην περιοχή».

 

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 λεπτά πριν

Γεωπολιτική αυτοεξάλειψη της Ελλάδας!

Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Γρίβα στο Ράδιο 984 και τον Γιώργο Σαχίνη

Άμυνα31 λεπτά πριν

Θα σώσουν οι αμυντικές δαπάνες την ανάπτυξη; Η μεγάλη ευκαιρία για το Made in Europe

Το αφήγημα της αναπτυξιακής ώθησης έχει βάση. Αλλά τα οφέλη για το ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο άμεσα όσο κάποιοι...

Διεθνή46 λεπτά πριν

Μήνυμα από Παναμά στον Τραμπ! Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την επικράτειά του

«Ας είναι σαφές, η Διώρυγα του Παναμά ανήκει στους πολίτες του Παναμά και έτσι θα παραμείνει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Τουρκία μπαίνει στην Ευρώπη από την πίσω Πόρτα-Εμείς πνιγμένοι στις ιδεοληψίες μας!

Το νέο τοπίο που αναδύεται στην Ευρώπη με την σύμπλευση Γερμανίας, Αγγλίας και Τουρκίας καθώς και τις εξελίξεις στην Συρία

Άμυνα1 ώρα πριν

Προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις εξέφρασαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές για άμυνα ΕΕ

Οι οικονομικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει το σχέδιο αυτό για τα μικρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος, αλλά...

Δημοφιλή