Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Αθήνα ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απομακρύνει τον Ελπιδοφόρο από Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Δημοσιεύτηκε στις

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε για σοβαρούς “εθνικούς λόγους” την γενναία απόφαση να ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο να απομακρύνει τον Ελπιδοφόρο από την νευραλγική θέση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής.

Την αποκάλυψη κάνει ο Αντώνης Διαματάρης. εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” και προσωπικός ΄φιλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε άρθρο του αναφέρει ακόμα ότι οι σύμβουλοι του Ελπιδοφόρου νόμιζαν πως μέσω του συνεδρίου των Αρχόντων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, θα τον συναντούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Νόμιζαν, σημειώνει, ότι “θα του επέτρεπε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακυρώθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης στον Πατριάρχη για την απομάκρυνσή του”.

Ο κ. Διαματάρης έγραψε τα εξής:

Οταν, σχεδόν πριν 5 χρόνια, στις 22 Ιουνίου 2019, ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ενθρονιζόταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Νέας Υόρκης μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και ελπίδας, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα προκαλούσε μια κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κι όμως. Η -για αρκετό χρονικό διάστημα- υποβόσκουσα κρίση, ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή το συνέδριο των Αρχόντων στην Αθήνα και συγκεκριμένα από την απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τις εκδηλώσεις τους.

Οχι ασφαλώς για να εκφράσει την δυσαρέσκειά της προς τους συνέδρους αλλά, πρώτον, για να καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στον κ. Ελπιδοφόρο και, δεύτερον, για να στείλει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς της στο Φανάρι για την ανάγκη της απομάκρυνσής του.

  • Τι προηγήθηκε:

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν ως απλοί παρατηρητές τα τεκταινόμενα στην Ομογένεια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και έφτασε μέχρι του σημείου να πάρει την γενναία απόφαση να ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απομακρύνει για «εθνικούς λόγους» τον κ. Ελπιδοφόρο από την νευραλγική θέση που κατέχει.

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται να συνεχίζει να τον στηρίζει, αν και πέρασαν μήνες από τότε.

  • Τα γεγονότα της Αθήνας:

Ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι το συνέδριο των Αρχόντων στην Αθήνα τού προσέφερε μια θεόπεμπτη ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεών του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η στρατηγική που επινόησαν οι σύμβουλοί του για δημόσιες σχέσεις, ήταν ότι, αν «εισέβαλε» στην Αθήνα ως ηγέτης μιας σημαντικής οργανώσεως της Εκκλησίας θα εξανάγκαζε τον Πρωθυπουργό να παραμερίσει τον αποκλεισμό που του έχει επιβάλλει και να τον δεχτεί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας των Αρχόντων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό, υποστήριζαν οι σύμβουλοί του, θα του επέτρεπε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακυρώθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης στον Πατριάρχη για την απομάκρυνσή του.

Η στρατηγική όμως αυτή απέδωσε τα αντίθετα αποτελέσματα από ό,τι ανέμεναν, όταν ο κ. Μητσοτάκης και οι κορυφαίοι συνεργάτες του για τα θέματα αυτά αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί του. Και, επιπλέον, ανέδειξε δημόσια το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Πατριάρχη εξαιτίας του κ. Ελπιδοφόρου.

Οσον αφορά την Εκκλησία της Ελλάδας, ναι μεν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας του έδωσε άδεια να τελέσει Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη, αφού το ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά δεν παρέστη ούτε ένας από τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Και, ακόμα, τα ΜΜΕ της Αθήνας, όχι τυχαία, δεν κάλυψαν επαρκώς την σύνοδο των Αρχόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει την υποστήριξή του στην Ομογένεια των ΗΠΑ και γενικά στον απόδημο Ελληνισμό.

Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε περισσότερα για εμάς από εκείνον. Κι ίσως για τους λόγους αυτούς να εκλήφθηκε ως δεδομένο πως θα ήταν κατανοητό ότι η έλλειψη συμμετοχής του στις εκδηλώσεις τους δεν αφορούσε εκείνους αλλά αποκλειστικά και μόνο τον κ. Ελπιδοφόρο.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να είχε βρεθεί τρόπος να γίνει η διάκριση αυτή προς αποφυγή παρεξηγήσεως, αλλά και εκμετάλλευσης, όπως επιχειρείται.

Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό, ότι ανάμεσα στα τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, προστέθηκε και το ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας με το Πατριαρχείο εξαιτίας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Ενας ευαίσθητος ανώτατος κληρικός, με υψηλό το αίσθημα του χρέους και της ευθύνης, και με πραγματική και ειλικρινή αγάπη για το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, θα αποχωρούσε οικειοθελώς για να διευκολύνει τον ευεργέτη του.

Ιδωμεν.

Δεν ισχύουν οι πληροφορίες που διαρρέει το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Ο κ. Πομπέο είχε επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα προσκεκλημένος του Αμερικανού πρέσβη Τζόρτζ Τσούνη και του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, πνευματικού ηγέτη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και μίλησε στο συνέδριο τους .

Όπως μας είπε η πηγή, δεν υπήρχε περίπτωση να βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Πομπέο και να μην συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο διατηρούν φιλική σχέση. Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα είχαν φιλοξενήσει στο σπίτι τους στα Χανιά, τον Αμερικανό τότε υπουργό Εξωτερικών και τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο.

Οι άνθρωποι του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, είχαν διαρρεύσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αγνοήσει, εκτός από τον Ελπιδοφόρο, και τον κ. Πομπέο. Αυτό ΔΕΝ ισχύει τουλάχιστον για τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν, συνομίλησαν για τα πάντα, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Αμερική και τον κόσμο και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο για σοβαρούς “εθνικούς λόγους”, τους οποίους ήδη γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η Αθήνα προειδοποίησε τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας ότι ανησυχεί βαθύτατα με τη διχόνοια που έσπειρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικης στην Ομογένεια των ΗΠΑ.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας, την οποία αποδοκίμασε με έντονο τρόπο.

«Είναι τραγική τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών- για τους Τούρκους πολίτες και τους πιστούς όλων των δογμάτων» η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε Τέμενος.

Τπογράμμισε ότι η απόφαση δεν πλήττει απλώς τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά μειώνει την ελευθερία των Τούρκων πολιτών και ανέφερε πως η κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ είχε επισημάνει στην Τουρκία ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αντιτίθεται στη βασικές αρχές της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί η Άγκυρα, αλλά και στην ιδέα της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

«Με λυπεί ιδιαίτερα. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική θρησκευτική ελευθερία. Μας θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να προστατεύσει κάποιος τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε τονίσει ο κ. Πομπέο σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Σημειώνουμε ακόμα ότι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν και με Άρχοντες, χωρίς την παρουσία του Ελπιδοφόρου.

https://hellasjournal.com/2024/06/o-prothipourgos-sinantithike-me-ton-maik-pompeo-stin-athina-ke-sizitisan-ta-panta-den-ischioun-i-plirofories-pou-diarrei-to-perivallon-tou-archiepiskopou-amerikis/

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να επαναθεωρήσουν τη συμμαχία με τους Κούρδους στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία ενισχύουν τους εικασίες ότι ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση κατά της Συρίας.

«Η αμερικανική προεδρία του Τραμπ θα επηρεάσει σοβαρά τις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, κατά την επιστροφή του από τα ταξίδια του στην Κιργιζία και την Ουγγαρία.

Και συνέχισε: «Θα αξιολογήσουμε την αποχώρηση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία».

Μετά τα λόγια του Ερντογάν, δημοσίευμα της Δευτέρας στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η Άγκυρα πίεζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι πιέσεις στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έφεραν στο φως το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξεκινήσει ξανά νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet , ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν δήλωσε:

«Υπενθυμίζουμε συνεχώς στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι πρέπει να τερματίσουν τη συνεργασία τους με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία. Οι επαφές μας για αυτό το θέμα έχουν αυξηθεί. Βλέπουμε ότι η αμερικανική πλευρά είναι επίσης υπέρ περισσότερων συναντήσεων και διαβουλεύσεων».

Επιπλέον, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως οι Αμερικανοί στρατιώτες γίνουν «τροφή» στον πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και των μαχητών στη Συρία.

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη, ο Κένεντι είπε: «Μιλούσαμε για τη Μέση Ανατολή, και πήρε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδίασε έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής με όλες τις χώρες πάνω του, κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν».

Ενώ ο Κένεντι δήλωσε ότι ο Τραμπ του είπε ότι υπήρχαν 750.000 στρατιώτες στην Τουρκία και 250.000 στη Συρία, δεν εξήγησε αν εννοούσε τον συριακό στρατό ή τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ή συνδυασμό των δύο.

Ο Κένεντι δήλωσε ότι ο Τραμπ του είπε: «Αν έρθουν αντιμέτωποι, θα μείνουμε στη μέση».

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είπε ότι εάν η Τουρκία και οι Κούρδοι μαχητές έρθουν αντιμέτωποι, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι «τροφή στη μέση της σύγκρουσης».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες βρίσκονται υπό την ομπρέλα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση έναντι των SDF, πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) από το 2014.

Το YPG, το οποίο ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας, θεωρείται από την Τουρκία ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες εισβολές στη Συρία σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την οργάνωση να αποκτήσει σταθερά εδάφη κατά μήκος της σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες.

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει ορκιστεί να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που έχασε από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, συγκρούστηκε επίσης με το YPG και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι SDF κρατούν επίσης περισσότερους από 10.000 μαχητές του ISIS σε σχεδόν δύο δωδεκάδες κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων 2.000 αλλοδαπών που αρνούνται να επαναπατριστούν.

Πέρυσι, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία.

Οι υποστηρικτές της συνεχιζόμενης παρουσίας των ΗΠΑ λένε ότι είναι απαραίτητο περίπου 900 στρατιώτες να παραμείνουν στη Συρία ως μέρος των περιφερειακών προσπαθειών για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση του Ιράν.

Η Τουρκία ασκεί πίεση στις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό

Η Τουρκία πιέζει εδώ και πολλά χρόνια τον αμερικανικό στρατό να αποσυρθεί από τη Συρία και να τερματίσει την υποστήριξη εξοπλισμών στις κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί ως επέκταση του PKK.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια τόσο της περιοχής όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών .

Ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας καταρρίφθηκε από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 κοντά στην περιοχή Χασάκα της Συρίας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το UAV έφτασε σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τη βάση όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή.

Στη δήλωση της 12ης Οκτωβρίου 2023, που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Λευκού Οίκου, «Οι στρατιωτικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης κατά της βορειοανατολικής Συρίας υπονομεύουν τον αγώνα για την ήττα του ISIS, θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και την ασφάλεια της περιοχής και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (Πεντάγωνο) αξιολόγησε ως «αυτοάμυνα» την κατάρριψη οπλισμένου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Συρίας από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο κύβος ερρίφθη στη Γερμανία! Εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου

Ο συνασπισμός των φαναριών έσβησε, τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

Τελικά η απόφαση από τον Όλαφ Σολτς πάρθηκε, ψήφος εμπιστοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου, εκεί όπου ο Καγκελάριος δεν θα την λάβει, καθώς ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίτριχ Μερτς έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει.

Ο συνασπισμός των φαναριών έσβησε, τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία.

Γράφει ο Χρήστους Μουρτζούκος

Σύμφωνα με τρέχουσες καταστάσεις, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Σταϊνμάγερ θεωρεί την 23η Φεβρουαρίου του 2025 ως την ρεαλιστική ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, όπως δήλωσε και το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου την Τρίτη το βράδυ μετά τη συνομιλία του Στάινμαγερ με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς (CDU), τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich και την επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Britta Haßelmann και την Katharina Dröge, στο Alliance 90/The Greens στο Bellevue Palace.

Επίσης τονίστηκε από την προεδρία προς όλες τις κεντρώες παρατάξεις να συζητήσουν υπεύθυνα και συλλογικά ποιες νομοθετικές προτάσεις μπορούν ακόμη να εφαρμοστούν σε αυτήν τη νομοθετική περίοδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και η διεθνής αξιοπιστία της Γερμανίας σε αυτή τη μεταβατική φάση.

Οι υποψήφιοι καγκελάριοι

Στους σοσιαλιστές αν και πρώιμες οι συζητήσεις υποστηρίζουν πως ο ποιο κατάλληλος για την υποψηφιότητα της καγκελαρίας στο κόμμα, είναι ο Όλαφ Σολτς και επικαλούνται την εμπειρία που έχει, εν αντιθέσει με τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις. Σε σχετική ερώτηση στο ARD τον Οκτώβριο, το 69% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι ο Σολτς είναι καλός καγκελάριος. Το όνομα του υπουργού άμυνας Μπόρις Πιστόριους ακούγεται επίσης, αλλά ο ίδιος φαίνεται να αρνείται αυτήν την προοπτική, τουλάχιστον θα πούμε εμείς προς το παρών.

Όσον αφορά τους Χριστιανοδημοκράτες, γνωρίζουμε ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου 2024 πως υποψήφιος της ένωσης είναι ο Φρίτριχ Μερτς. Από το κόμμα των πρασίνων ο  Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, από την κουζίνα του σπιτιού του, πως θέτει υποψηφιότητα για Καγκελάριος.

Αύριο περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκλογές αφού αναμένεται και η κυβερνητική δήλωση Σολτς.

Στην τρέχουσα κατάταξη πολιτικών από το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Insa, ο Σολτς βρίσκεται στην 19η θέση από τους 20.

Η τρέχουσα κατάταξη των πολιτικών από το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Insa,

Η τρέχουσα κατάταξη των πολιτικών από το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Insa,

Ήδη οι τηλεοπτικοί σταθμοί τρέχουν τον προγραμματισμό αυτών, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι σχεδιάζονται τρεις τηλεοπτικές μονομαχίες μόνο σε ένα βράδυ. Χωρίς όμως, μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια σχετική ημερομηνία.

Που θα επικεντρωθεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων

Μεταναστευτικό και άσυλο

Σε καίρια ζητήματα μεγάλης σημασίας θα επικεντρωθούν τα κόμματα, και αυτά θα είναι κυρίως το μεταναστευτικό και το άσυλο, μετά και τα τελευταία γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Γερμανία όπως στο Μάνχαϊμ στις 31 Μαϊου του τρέχοντος έτους και στο Σόλινγκεν τον Αύγουστο.

Οικονομία

Η οικονομία στην χώρα στενάζει, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2% τον Οκτώβριο, η ανάπτυξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 1ο εξάμηνο του ΄25, με τις έλλειψη παραγγελιών να είναι η μεγαλύτερη από την κρίση του 2009. Με την αυτοκινητοβιομηχανία να στενάζει, με μεγάλο ασθενή και επικίνδυνο ΄΄ιό΄΄ την Volkswagen, όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης χιλιάδες εργαζόμενοι με ότι αυτό συνεπάγεται και για το ίδιο το κράτος. Η ηλεκτροκίνηση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και η οικονομική σχέση με την Κίνα ΄΄δοκιμάζεται΄΄, για αυτό και το ταξίδι του Όλαφ Σολτς στην χώρα του μεταξιού στα μέσα του Απρίλη.

Ασφάλεια

Εδώ μπορούν να κουμπώσουν μαζί με το μεταναστευτικό και η οικονομία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα μαζί είναι στο ίδιο πακέτο. Η παραβατικότητα των μεταναστών με τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και και η ακρίβεια μαζί με την άνοδο των τιμών αλλά και το τσίμπημα του πληθωρισμού έχει φέρει στα όρια τους αρκετά νοικοκυριά στην Γερμανία, την πάλαι ποτέ κραταιά οικονομία της Ευρώπης. Όλα αυτά μαζί, αποπνέουν ανασφάλεια στους πολίτες και εδώ να προσθέσουμε και τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και μέση ανατολή όπου ενισχύουν το αίσθημα της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τα “γεράκια” της κυβέρνησης Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο «γεράκια» με έντονη ρητορική κατά της Κίνας, προορίζονται για καίριες θέσεις στη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανικά μέσα θέλουν μάλιστα τον Μάρκο Ρούμπιο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Πρώην αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του 2016, στο παρελθόν οι δυο τους είχαν μάλιστα αρκετές κόντρες. Τον στήριξε όμως στην τελευταία του εκστρατεία ενώ οι απόψεις του για την Κίνα αντικατοπτρίζουν την πολιτική που θέλει να ασκήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του βουλευτή της Φλόριντα Μάικ Γουόλζ, τον οποίο ο Τραμπ φαίνεται να προορίζει για Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Βετεράνος με θητείες στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, ο Γουόλζ έχει επανειλημμένα εκφράσει απόψεις ανάλογες με του Τραμπ και για το ΝΑΤΟ.

Σκληρή πολιτική όπως είχε προαναγγείλει θα ακολουθήσει και στο μεταναστευτικό με την επιλογή του Τομ Χόμαν. Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακών Ελέγχων, θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των Συνόρων και της Μεταναστευτικής πολιτικής. Οι δηλώσεις του για το χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους επειδή εκείνοι δεν είχαν μπει νόμιμα στη χώρα χαρακτηριστικές.

Σκεπτικισμό προκαλεί και η τοποθέτηση του Λι Ζέλντιν στη διεύθυνση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, όπου αναμένεται να υλοποιήσει την ατζέντα Τραμπ. Μεταξύ των εξαγγελιών και η αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάτι που είχε κάνει και την πρώτη φορά.

Στα ονόματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί είναι και αυτό της Κριστι Νόεμ ως υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις23 λεπτά πριν

Washington Post: What Trump’s emerging foreign policy team tells us about his agenda

In picking figures such as Marco Rubio and Fox News host Pete Hegseth for his administration, Trump may be signaling...

Αναλύσεις58 λεπτά πριν

Δορυφορικές φωτογραφίες στην Κύπρο! ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εγκαθίστανται στο νησί

Σε Βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μετατρέπεται de facto η Κύπρος με τη συνεχή στάθμευση και δράση πολεμικών αεροσκαφών...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο αλβανικός αλυτρωτισμός και το άγαλμα-σύμβολο της Βορείου Ηπείρου

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου   Ποιος να το περίμενε, άραγε, ότι οι κομπάζοντες αντιπολιτευτικά τον πατριωτισμό τους το 2019 (στα προεόρτια της μεγάλης...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Με το κλειδί της Ιστορίας: Νίκη κατά της WOKE ατζέντας

Με το κλειδί της Ιστορίας - Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Δύση αρχίζει και ακολουθεί ευρασιατικό μοντέλο

Η επάνοδος του Τραμπ και η παγκοσμιοποίηση η αμφίστομος

Δημοφιλή