Διεθνή
Κρίση στις σχέσεις Πολωνίας – Λευκορωσίας λόγω μεταναστευτικού
Ένταση στα σύνορα των δύο χωρών
Περιτριγυρισμένοι από πυκνό δάσος, περίπου δέκα άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο φράκτη με αγκαθωτό σύρμα που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να σκαρφαλώσουν ή να βρουν κάποιο άνοιγμα και να κινηθούν δυτικά προς την Πολωνία.
Στην άλλη πλευρά, ένοπλοι Πολωνοί συνοριοφύλακες και στρατιώτες περπατούν και κινούνται με οχήματα πάνω-κάτω, παρακολουθώντας την ομάδα αυτή, που αποτελείται κυρίως από νεαρούς άνδρες από τη Μέση Ανατολή, με κάποιους εξ αυτών να φέρουν σημάδια από το αγκαθωτό σύρμα.
Στην Ευρώπη, επικρατεί τεταμένο κλίμα αναφορικά με τη μετανάστευση, καθώς ακροδεξιά κόμματα που ζητούν πιο αυστηρούς ελέγχους έρχονται αντιμέτωπα με κεντρώες παρατάξεις στις ευρωεκλογές, οι οποίες στην Πολωνία διεξάγονται αύριο, Κυριακή.
Στη χώρα αυτή, η αντιπαράθεση έχει ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό χαρακτηριστικό. Η Πολωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατηγορήσει τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι προσπάθησαν να διασπείρουν το χάος το 2021 όταν ώθησαν μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, με τη Βαρσοβία να κάνει λόγο για “υβριδικό πόλεμο”. Το Μινσκ και η Μόσχα έχουν απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.
Ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία της πολωνικής κυβέρνησης. Και αυτή την εβδομάδα, αυτό που η Πολωνία θεωρεί πόλεμο είχε ένα θύμα, όταν στρατιώτης που περιπολούσε τα σύνορα υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη όταν ήρθε αντιμέτωπος με μετανάστες στις 28 Μαΐου.
Σε απάντηση, η κεντρώα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σχέδια για την εκ νέου επιβολή μιας απαγορευμένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων.
“Αυτά τα σύνορα δεν είναι ασφαλή, δυστυχώς. Σκοπός αυτής της ζώνης είναι να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα εκτεθεί στο είδος επίθεσης στο οποίο εκτίθενται οι Πολωνοί στρατιώτες”, δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Άμυνας Πάβελ Ζαλέβσκι.
Στην άλλη πλευρά του φράκτη
Δίπλα στο φράκτη, η ομάδα συνεχίζει να περιμένει. Ο Άχμεντ Λέμπεκ, 24 ετών, από το Χαλέπι της Συρίας, δήλωσε ότι βρίσκεται εκεί για πάνω από ένα μήνα. Ο αδελφός του εγκατέλειψε την προσπάθεια και επέστρεψε στη Λευκορωσία, αν και έκτοτε δεν έχει νέα του.
“Ήρθα από τον πόλεμο για να βρω μια καλή ζωή. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να διασχίσω τα σύνορα”, δήλωσε ο Άχμεντ, 35 ετών, δάσκαλος αγγλικών από τη Συρία. Ο ίδιος έχει προσπαθήσει τέσσερις φορές να σκαρφαλώσει τον φράκτη.
Με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, οι μετανάστες μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Πολωνία –χώρα-μέλος της ΕΕ– μόλις βρεθούν σε πολωνικό έδαφος.
Ένας από αυτούς που κατάφερε να περάσει από τον φράκτη μια μέρα νωρίτερα ήταν ο Νοαμάν Αλ-Χεμιαρί, ένας 24χρονος γραφίστας από την Υεμένη. Στο δάσος, στην πολωνική πλευρά των συνόρων, δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του έφτιαξαν μια σκάλα από ξύλο, κομμάτια υφάσματος και πλαστικές σακούλες και σκαρφάλωσαν στον φράκτη μόλις έπεσε το σκοτάδι. Αρχικά είχε κάνει αίτηση για πολωνική φοιτητική βίζα από την Υεμένη, η οποία απορρίφθηκε, πριν ταξιδέψει στη Μόσχα, στη συνέχεια στη Λευκορωσία και μετά στη μεθόριο όπου έμεινε για 22 ημέρες.
“Μας έπιασαν οι Λευκορώσοι. Μας χτύπησαν…Μετά είπαν ‘φύγετε’”, δήλωσε ο Νοαμάν, εμφανώς ανακουφισμένος. “(Οι διακινητές) είπαν ότι είναι τόσο εύκολο….Μας είπαν ψέματα. Εάν ήξερα ότι θα ήταν έτσι, δεν θα ερχόμουν”.
Απαγορευμένη ζώνη
Η απαγορευμένη ζώνη, όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τους μετανάστες, δήλωσε η Αγκάτα Κλουτζέβσκα, που διαχειρίζεται μια τοπική οργάνωση στήριξης των μεταναστών, προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και μέσα μετακίνησης. Είχε πάει στο δάσος για να βοηθήσει τον Νοαμάν και τους πέντε συντρόφους του να ξεκινήσουν τη διαδικασία για αίτηση ασύλου και να ενημερώσει τους συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα τους οδηγήσουν σε ειδικό κέντρο.
Η όποια επιστροφή πιο περιοριστικών μέτρων, δήλωσε η ίδια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να εγκλωβιστούν στη λευκορωσική πλευρά και να αναγκαστούν οι εθελοντές, όπως εκείνη, να επιστρέψουν στις ημέρες που πήγαιναν κρυφά να βοηθήσουν τους μετανάστες.
“Οι κανόνες της ζώνης αυτής θα μας επηρεάσουν πάρα πολύ”, δήλωσε η Κλουτζέβσκα. “Θα αναγκαστούμε και πάλι να αρχίσουμε να κρυβόμαστε”.
Πηγή: ΑΠΕ, capital.gr
Διεθνή
Le Figaro: Υπόθεση Μιλά! Τα σχολεία στην Γαλλία ανήμπορα απέναντι στους ισλαμιστές
Έχει χαθεί η μάχη ενάντια στον ισλαμικό σκοταδισμό που έχει εισέλθει εδώ και πολύ καιρό στους θεσμούς μας.
Le Figaro : Στις 18 Ιανουαρίου 2020, ξεκίνησε ένα πολύ βίαιο κύμα διαδικτυακής παρενόχλησης – απειλές θανάτου, απειλές βιασμού – μετά από ένα βίντεο που είχατε δημοσιεύσει στα κοινωνικά σας δίκτυα, στο οποίο επικρίνατε το Ισλάμ αφού πρώτα είχατε δεχτεί επίθεση «στο όνομα του Αλλάχ ” από χρήστη του Διαδικτύου. Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας τα τελευταία πέντε χρόνια ;
Le Figaro : Εχετε επανειλημμένα επισημάνει την σιωπή των φεμινιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που δεχτήκατε.
Le Figaro : Πέρυσι είπατε σε μία τηλεοπτική εκπομπή ότι η κοσμικότητα ( laïcité ) έχει «πεθάνει» στα σχολεία. Το επιβεβαιώνετε και σήμερα ;
Le Figaro : Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήσασταν καλεσμένη σε κομματικές εκδηλώσεις του κόμματος Reconquête ! του Ερίκ Ζεμούρ, δίπλα σε «ακροδεξιές» προσωπικότητες. Αν και ακομμάτιστη όπως δηλώνετε έχετε επίγνωση ότι αυτό μπορεί να ενοχλεί ;
Το HTS συνέλαβε πάνω από 200 άτομα με την κατηγορία της υποστήριξης της πρώην κυβέρνησης στη βόρεια πόλη Χομς.
Ο Karim Ahmed Khan, Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συναντήθηκε με τον Abu Muhammad al-Julani ηγέτη του HTS και τον Asaad Hassan al-Shaibani, Υπουργό Εξωτερικών της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Συρίας κατέσχεσε ένα φορτίο όπλων που υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε λαθραία από το λιμάνι του Tartus στον Λίβανο.
Ο στρατηγός Michael Kurilla, Διοικητής της CENTCOM συναντήθηκε με έναν αριθμό διοικητών του αμερικανικού συνασπισμού και των SDF κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Συρία.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν βόρεια του φράγματος Tishrin.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
Διεθνή
Νότια Κορέα: Η δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση της κράτησης του προέδρου που κατηγορείται για ανταρσία
Η δικαιοσύνη της Νότιας Κορέας παρέτεινε την κράτηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά την σύλληψή του για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στην χώρα του, προκαλώντας την εισβολή οργισμένων διαδηλωτών στο δικαστήριο.
Οι δικαστές δήλωσαν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανότητα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων από τον κατηγορούμενο για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.
Δεκάδες χιλιάδες (44.000, σύμφωνα με την αστυνομία) διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «ελευθερώστε τον πρόεδρο». Σαράντα διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά τα βίαια επεισόδια που κατευθύνθηκαν κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος βύθισε την Νότια Κορέα στην σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες απευθύνθηκε επί 40λεπτο στους δικαστές, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Οι συνήγοροί του δήλωσαν ότι στόχος του ήταν «να αποκαταστήσει την τιμή του».
Η απόφαση του δικαστηρίου για την παράταση της κράτησής του δίνει στους εισαγγελείς τον χρόνο για να επισημοποιήσουν το κατηγορητήριο για ανταρσία. Αν κριθεί ένοχος, απειλείται με την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ή και της θανατικής ποινής. Η απαγγελία της κατηγορίας για ανταρσία θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος θα κρατηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της δίκης του.
Κατηγορείται ότι αποσταθεροποίησε την χώρα του επιβάλλοντας αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου. Η απόπειρά του ματαιώθηκε από τους βουλευτές σε ένα κοινοβούλιο περικυκλωμένο από στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η απόφασή του υπαγορεύθηκε από την πρόθεσή του να προστατεύσει την Νότια Κορέα από τις «κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις» και «να εξοντώσει τα εχθρικά προς το κράτος στοιχεία». Συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου στην επίσημη κατοικία του.
Η Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει στις 14 Δεκεμβρίου υπέρ της καθαίρεσής του, προκαλώντας την παύση από τα καθήκοντά του. Παραμένει ωστόσο επισήμως πρόεδρος, αφού μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να του αφαιρέσει τον τίτλο.
Το Δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με την δικαστική έρευνα, έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουνίου να τον καθαιρέσει οριστικά ή να αποφασίσει την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας