Το πήγαινε-έλα αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα και εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος στο Μπακού έχουν πυκνώσει την τελευταία περίοδο. Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε στην Άγκυρα και υλοποιείται υπό την εποπτεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλο αυτό που παρακολουθούμε, πιο έντονα πλέον την τελευταία περίοδο,  εντάσσεται σε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει αναλάβει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Σε αυτή τη φάση οι προσπάθειες επικεντρώνονται στα τουρκόφωνα κράτη και προωθούνται μέσα από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών(ΟΤΚ), στον οποίο το ψευδοκράτος συμμετέχει με καθεστώς παρατηρητή.

Παρά το γεγονός ότι πεδίο δράσης είναι ο ΟΤΚ, είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός είναι να μπει μπροστά το Αζερμπαϊτζάν για να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη αναβαθμισμένων σχέσεων με τον κατοχικό καθεστώς. Στην Άγκυρα θέλουν να σύρουν τον χορό οι Αζέροι, οι οποίοι ανέλαβαν να φορτωθούν την πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών.

Ουσιαστικά, ο στόχος είναι να ανοίξει δρόμους το Μπακού και να ακολουθήσουν κι άλλα κράτη. Γιατί πρώτα το Αζερμπαϊτζάν; Σημειώνεται ότι το βασικό σύνθημα της Άγκυρας, του Μπακού και των εγκάθετων στα κατεχόμενα είναι «ένα έθνος τρία κράτη», εννοώντας την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ταξίδι του Ερντογάν μετά την τελευταία εκλογική του νίκη, ήταν πρώτα στα κατεχόμενα και μετά στο Μπακού. Αυτή η διαδρομή  είχε συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Η Άγκυρα επενδύει στο Αζερμπαϊτζάν και για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και για την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή. Η κατοχική δύναμη, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον ΟΤΚ επιδιώκει να καταστεί μια υπερδύναμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

Είναι επίσης γνωστό, ότι  η  κατοχική Τουρκία ασκεί ισχυρή επιρροή στο καθεστώς Αλίγιεφ, το οποίο εάν δεν φοβόταν το κόστος, ενδεχομένως από την Ε.Ε. με την οποία έχει οικονομικές σχέσεις, θα προχωρούσε ήδη στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η Άγκυρα, ωστόσο, επενδύει στον Αλίγιεφ και στην εξάρτηση που έχει από τον Ερντογάν. Εξ΄ου, όπως είναι γνωστό, ότι ζητά ο Ερντογάν το υλοποιεί αμέσως ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η «Ομάδα Φιλίας» με κατεχόμενα

Ένα βήμα, που θεωρήθηκε ως σημαντικό προς την κατεύθυνση των στόχων τους είναι η δημιουργία «Ομάδας Φιλίας» μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και του Αζερμπαϊτζάν. Ανακοινώθηκε πομπωδώς και θεωρήθηκε ως ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Κι αυτό δηλώνεται συνεχώς και από τις δυο αυτές πλευρές.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε εκδήλωση στα κατεχόμενα, την περασμένη εβδομάδα,  για την ημέρα του Αζερμπαϊτζάν, ο Βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της χώρας αυτής, Elman Nasırov αναφέρθηκε  στην «Ομάδα Φιλίας», που δημιουργήθηκε με την «ΤΔΒΚ» και δήλωσε ότι στο μέλλον θα ξεκινήσουν και εργασίες ( σ.σ. λειτουργίας) πρεσβείας και προξενείου. Ο Nasırov δήλωσε ότι επίσης ότι  «η αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’» είναι επίσης κοντά και σε αυτό το σημείο, όπως ανέφερε, τα τουρκικά κράτη έχουν πολύ σημαντικό καθήκον να πραγματοποιήσουν.

Την ίδια ώρα, ο «υπουργός παιδείας» του ψευδοκράτους, Nazım Çavuşoğlu, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν για επαφές, για τα εγκαίνια της «έκθεσης προβολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της τ.δ.β.κ.», ενώ θα συμμετάσχει στην 8η Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών – Türk Devletleri Teşkilatı (TDT).

Προ ημερών, σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι υπήρξε θετική προσέγγιση από τους συνομιλητές του για την εισδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως πλήρες μέλος στον ΟΤΚ. Ο Κουρτουλμούς είπε ευθέως ότι η Άγκυρα έχει θέσει στην ατζέντα των διεθνών φόρουμ  την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Είναι σαφές, αν και δεν είναι εύκολο, διαφορετικά θα το έκαναν εξαρχής, πως στόχος είναι η ένταξη της αποσχιστικής οντότητας ως κανονικό μέλος. Δηλαδή, επιβλήθηκε από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ψευδοκράτος ως παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και τώρα ο στόχος είναι «να επικυρωθεί η ένταξη του ψευδοκράτους ως πλήρους μέλους του ΟΤΚ».

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη για την κατοχική πλευρά. Ωστόσο, είναι σαφές πως οι προσπάθειες έχουν ενταθεί. Για παράδειγμα,  ο άλλος Οργανισμός, στον οποίον επίσης επενδύει η κατοχική πλευρά, είναι αυτός της Ισλαμικής Συνεργασίας. Στην τελευταία σύνοδο οι αναφορές στο Κυπριακό και στην αποσχιστική οντότητα δεν ήταν εκείνες που προωθήθηκαν από την Άγκυρα. Άλλαξαν στην πορεία με την παρέμβαση φιλικών προς την Κύπρο χωρών.

Τα εργαλεία της Λευκωσίας

Είναι προφανές πως αυτό το παιχνίδι της αναγνώρισης, αν και φαντάζει ανέφικτο σε αυτή τη φάση, ωστόσο, ανησυχεί τη Λευκωσία, που παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή πλευρά προβαίνει σε παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ( Κομισιόν και κράτη-μέλη) αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να κινηθούν αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση του Μπακού. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν είναι κράτος απόλυτης τουρκικής επιρροής και τούτο δυσκολεύει τους χειρισμούς. Πώς μπορεί να αποτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα δρομολογηθεί από πλευράς του Μπακού ή άλλων τουρκόφωνων κρατών; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δυο βασικά εργαλεία αξιοποιούνται από πλευράς της Λευκωσίας. Το πρώτο είναι ο ευρωπαϊκός παράγοντας.  Διαμηνύεται ότι  θα επηρεασθούν δραματικά οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν  με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν και οικονομική παράμετρο, σε περίπτωση κατά την οποία το Μπακού θα προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.  Το δεύτερο, που αφήνεται να αιωρείται είναι πως θα υπάρξει αμέσως διακοπή διπλωματικών σχέσεων τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα διαθέτει και πρεσβεία στο Μπακού ενώ για την  Κυπριακή Δημοκρατία ο διαπιστευμένος πρέσβης της έχει έδρα τη Μόσχα.

Σημειώνεται πως η Αθήνα κινείται παράλληλα και σε συνεννόηση με τη Λευκωσία για το ζήτημα τούτο.

Κανάλια επικοινωνίας

Είναι σαφές πως όσο οι Αζέροι τραβούν το σχοινί με το κατοχικό καθεστώς τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποιεί εργαλεία πίεσης προς το καθεστώς του Μπακού. Την ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία διατηρούν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Αζερμπαϊτζάν σε μια προσπάθεια να μπορούν να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις. Αλλά και το Μπακού φαίνεται ότι για δικούς του λόγους δεν κλείνει πόρτες και ευνοεί τη διατήρηση επαφών σε διάφορα επίπεδα και με τις δυο πρωτεύουσες. Και το πράττει τούτο, είτε επειδή Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε γιατί άλλοι τρίτοι «κοινοί φίλοι» το ζητούν.  Ως αποτέλεσμα αυτών είναι σαφές πως  οι επαφές σε διάφορα επίπεδα διατηρούνται. Είναι, όμως, ξεκάθαρο, κι αυτό υποδεικνύεται από το Μπακού, ότι ιεραρχούνται πρώτα οι σχέσεις και οι δεσμοί με την κατοχική Τουρκία.

Πότε, όμως, ενδέχεται να προβεί το Μπακού σε οποιαδήποτε ενέργεια; Εάν το Αζερμπαϊτζάν προχωρήσει σε μια ακραία κίνηση αυτή προφανώς δεν θα γίνει, όπως κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των πανηγυριών για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν θα γίνει κίνηση σε επέτειο εισβολής. Πιο πιθανόν είναι να γίνει το Νοέμμβριο, στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο τουρίστας Ερσίν και η επιστολή των 50 Βρετανών βουλευτών

Το μεγάλο ταξίδι του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην Αυστραλία μάλλον εκδρομή μπορεί να θεωρηθεί. Τουριστική τουρνέ με πολλές δεξιώσεις και συναντήσεις κυρίως με Τούρκους και Τουρκοκύπριους ομογενείς. Δεν είχε πολιτικές επαφές, παρά μόνο συνάντησε μια βουλευτή σε εκδήλωση. Κι αυτό παρά τις μεγάλες προσπάθειες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Λευκωσία και Αθήνα κινήθηκαν αποτρεπτικά τόσο κεντρικά, τα υπουργεία Εξωτερικών, όσο και οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αυστραλία, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Με την μόνη επίσημη που συνυπήρξε ο Ερσίς Τατάρ σε δεξίωση του τουρκικού προξενείου στη Βικτώρια ήταν η τουρκοκυπριακής καταγωγής, υπουργός Νεολαίας, Μικρών Επιχειρήσεων και Βετεράνων στην Πολιτεία της Βικτώριας, Natalie Süleyman. Η τελευταία στην ομιλία της φαίνεται πως απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, υπερκομματική ομάδα αποτελούμενη από 50 πολιτικούς της Βρετανίας, απηύθυνε μέσω επιστολής που απέστειλε, έκκληση προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, David Cameron για άρση της «τιμωριτικής και άδικης απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς το διεθνές αεροδρόμιο Ercan( σ.σ. εννοούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου) από το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.)». Η βρετανική εφημερίδα «Independent» ανέφερε σε ρεπορτάζ της πως η επιστολή στάλθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών ως μια τελευταία προσπάθεια πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών και τυγχάνει στήριξης από τον πρώην Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Jack Straw και τον πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Sir Iain Duncan Smith.

Η κίνηση αυτή των Βρετανών βουλευτών είναι προφανώς προεκλογική αλλά και ουσιαστική καθώς ασκείται πίεση προς το βρετανικό πολιτικό σύστημα για ένα θέμα που επανέρχεται πολύ συχνά στο προσκήνιο. Για να υπάρξουν, όμως, απευθείας πτήσεις θα πρέπει να συναινέσει και η Κυπριακή Δημοκρατία και τούτο το γνωρίζουν στο Φόρεϊν Όφις. Το θέμα των πτήσεων περιλαμβάνονται όπως είναι γνωστό και στα 3 άλφα του Τατάρ ( Απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, Απευθείας διεθνείς επαφές).

Τουρκική προαγγελία για νέες έρευνες και γεωτρήσεις

Η κατοχική Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή και της Κύπρου. Προαγγέλλει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα  σε θαλασσοτεμάχια που «παραχωρήθηκαν», όπως ισχυρίζεται, από το ψευδοκράτος στην Turkish Petroleum. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος έκανε λόγο για έρευνες στις περιοχές της «Γαλάζιας Πατρίδας» είπε πως ναι μεν «δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι που να εκφράζει ένα σηµαντικό οικονοµικό µέγεθος», αλλά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες. Και στην περιοχή της Κύπρου αλλά και σε περιοχές τις οποίες αυθαίρετα τις εντάσσει στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Είναι σαφές πως αυτές οι έρευνες έχουν και οικονομική διάσταση αλλά και γεωπολιτική. Ειδικά τα θαλασσοτεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και τα αμφισβητεί η κατοχική πλευρά.

Φιλελεύθερος