Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ναυάγια στους βάλτους των «Πρεσπών»…

Δημοσιεύτηκε στις

Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έχει πια σοβαρό πρόβλημα

Του Θανάση Κ.
Συνήθως τα πλοία ναυαγούν στις ανοιχτές θάλασσες σε συνθήκες άγριας θαλασσοταραχής,
ή σε κρημνώδεις ακτές μέσα σε θυελλώδεις ανέμους…
Ναυάγιο μέσα σε… βάλτο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε!
Όμως το είδαμε κι αυτό…
Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έχει πια σοβαρό πρόβλημα.
Το πολιτικό ερώτημα ωστόσο, ΔΕΝ είναι, αν μπορεί να ανατραπεί.
Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ΝΟΜΙΚΟ ερώτημα, με προφανείς πολιτικές επιπτώσεις.
Αλλά το ΠΟΛΙΤΙΚΟ πρόβλημα, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι άλλο…
* Πρώτον, η Συμφωνία των Πρεσπών ΔΕΝ υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, ενώ πλήρως αμφισβητείται από τη νέα κυβέρνηση.
Έχουμε λοιπόν, μια διμερή Συμφωνία, η οποία ήταν τόσο ΚΑΚΗ, που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ούτε από εκείνους που την υπέγραψαν, ενώ ήταν καταδικασμένη να πέσει στο κενό μόλις άλλαξε η κυβέρνηση στα Σκόπια.
Αυτοί που την επέβαλαν στις δύο χώρες κι εκείνοι που την υπέγραψαν από την πλευρά της Ελλάδας, δεν πρέπει να νοιώθουν και πολύ… “υπερήφανοι”.
* Δεύτερον, η χρεοκοπία της Συμφωνίας των Πρεσπών ΔΕΝ έχει σχέση με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ψήφισε ποτέ τα επόμενα “πρωτόκολλα” που προβλέπονταν.
Η πλευρά των Σκοπίων ΔΕΝ εφάρμοσε την ίδια την ΑΡΧΙΚΗ Συμφωνία!
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έκανε τα ΕΠΟΜΕΝΑ βήματα, δεν μπορεί να “δικαιολογήσει” ότι τα Σκόπια δεν την εφάρμοσαν εξ αρχής.
* Τρίτον, τα μεγάλα προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι τα εξής:
— Ότι τα Σκόπια δεν εφάρμοσαν στην πρώτη πενταετία μετά την Συμφωνία όσα προβλέπονταν από την πλευρά τους. Δεν έβγαλαν τα αλυτρωτικά σύμβολα από τα σχολεία τους, δεν άλλαξαν τα εμπορικά σύμβολα, δεν άλλαξαν τα διαβατήρια (ή άρχισαν να τα αλλάζουν προς το τέλος και σε μικρό βαθμό – τώρα κι αυτό σταμάτησε από τη νέα κυβέρνηση) κλπ.
— Ότι η Ελλάδα αναγνώρισε με την Συμφωνία των Πρεσπών “Μακεδονική γλώσσα”, αλλά στη συνέχεια η Βουλγαρία επέβαλε στα Σκόπια να παραδεχθούν ότι η γλώσσα τους είναι ιδίωμα της Βουλγαρικής γλώσσας.
Και αυτό συνιστά “θεμελιώδη μεταβολή συνθηκών”…
Εμείς λοιπόν, τότε αναγνωρίσαμε – πολύ κακώς – γλώσσα που δεν υπάρχει. Και κατά την ερμηνεία των ίδιων των Σκοπιανών, είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να επιτρέψουμε να διδάσκεται η “Μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που τα Σκόπια παραδέχθηκαν επισήμως ότι η γλώσσα τους είναι βουλγαρικό ιδίωμα, η Ελλάδα αυτομάτως αποδεσμεύεται από αυτή της την “υποχρέωση”…
— Επίσης η Ελλάδα παραδέχθηκε στις Πρέσπες ότι υπάρχει “Μακεδονική εθνότητα”.
Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί παραδέχθηκαν – και πάλι υπό την πίεση της Βουλγαρίας – ότι ένα τμήμα της “Μακεδονικής εθνότητας” αποτελείται από μειονότητα Βουλγάρων.
Άρα οι “Μακεδόνες” είναι – εν μέρει τουλάχιστον – Βούλγαροι! Ενώ ένα άλλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι Αλβανοί!
Αναγνωρίσαμε λοιπόν μιαν “εθνότητα”, που όπως προκύπτει αποτελείται από άλλες εθνότητες! Κι αυτό δημιουργεί μια σειρά από νέες περιπλοκές.
— Ακόμα, τα Σκόπια έχουν αναλάβει την υποχρέωση να περιλάβουν την ύπαρξη της Βουλγαρικής “μειονότητας” εντός της λεγόμενης “Μακεδονικής Εθνότητας” στο Σύνταγμά τους.
Αλλά μέχρι στιγμής ΔΕΝ είχαν την απαραίτητη “αυξημένη πλειοψηφία” στο Κοινοβούλιο τους για να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Και τώρα που κέρδισαν τις εκλογές στα Σκόπια, οι αντίπαλοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ως τώρα ήταν “πολύ δύσκολο”, τώρα πια είναι εντελώς αδιανόητο!
Στο μεταξύ η Βουλγαρία, μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, ασκεί βέτο για την ένταξη την Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
— Ακόμα κι αν μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, είναι σημαντικό το “πόση” βουλγαρική μειονότητα θα αναγνωρίσει…
Δύο γενιές πριν οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή και μιλούσαν το βουλγαρικό ιδίωμα, αναγνωρίζονταν συλλήβδην ως “Βούλγαροι” ή “Βουλγαρίζοντες”.
Δεδομένου ότι ήδη έχει αναγνωριστεί Αλβανική μειονότητα της τάξης του 25-35%, κι ότι υπάρχουν πολύ μικρότερες μειονότητες Σέρβων Βλάχων κλπ, οι σημερινοί λεγόμενοι “Μακεδόνες” δεν ξεπερνούν το 60% του συνολικού πληθυσμού.
Ακόμα και το 20% των “Μακεδόνων” να είναι “Βουλγαρική μειονότητα” (δηλαδή 12% του συνολικού πληθυσμού) αυτό σημαίνει ότι οι “Μακεδόνες” είναι λιγότεροι από τους μισούς του συνολικού πληθυσμού!
Άρα αναγνωρίσαμε μια “Μακεδονική εθνότητα” που αποτελείται από… ΑΛΛΕΣ “εθνότητες”!
Κι αυτό επίσης συνιστά “θεμελιώδη μεταβολή συνθηκών”…
Κι όλες αυτές οι “μεταβολές συνθηκών” πιστοποιήθηκαν διεθνώς ΜΕΤΑ την επικύρωση των Συμφωνίας των Πρεσπών – και ΟΧΙ με Ελληνική υπαιτιότητα…
* Άρα στις Πρέσπες η Ελλάδα αναγνώρισε μια γλώσσα που, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, ΔΕΝ υπάρχει! Και μιαν “εθνότητα” που, επίσης ΔΕΝ υπάρχει! Και που η επίκλησή τους παραβιάζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μερίδας των πληθυσμού των Σκοπίων, προσβάλλει τη γειτονική Βουλγαρία – χώρια, που προσβάλλει και την ίδια την Ελληνική ιστορία και την Ελληνική ταυτότητα…
Μιλάμε για τους Μακεδόνες, η κυριαρχία των οποίων επί τρείς αιώνες σε μεγάλο μέρος του κόσμου ονομάστηκε στην Παγκόσμια Ιστορία “Ελληνιστική Περίοδος”!
Μιλάμε για την Μακεδονία που θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας!
Και η απόπειρα υφαρπαγής της σήμερα, ΔΕΝ γίνεται μόνο για “ιστορικούς λόγους”. Προωθεί και αλυτρωτικά σχέδια που αποσταθεροποιούν σήμερα ολόκληρη την περιοχή μας. Κι όχι μόνον από τους Σκοπιανούς, βέβαια…
* Στις Πρέσπες υπογράψαμε μια Συμφωνία που μετέτρεπε το πρόβλημα των Σκοπίων, από μια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων (για το όνομα) σε μια διαφορά μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων (για τη γλώσσα και την ύπαρξη βουλγαρική εθνότητας).
Δεν λύσαμε κανένα “πρόβλημα”!
Απλά υποστήκαμε ως Ελλάδα μια συμβολική εθνική ταπείνωση, που μετέτρεψε το πρόβλημα του ψευδο-μακεδονικού αλυτρωτισμού σε κάτι άλλο, ακόμα πιο περίπλοκο…
* Φυσικά το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) προβλέπει πολλούς λόγους για τους οποίους μια διμερής συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί.
Και η Ελλάδα θα μπορούσε να επικαλεστεί διάφορες πραγματικές αιτιάσεις για να το επιτύχει αυτό. Χωρίς, ασφαλώς, να είναι βέβαιο εκ των προτέρων το αποτέλεσμα μια τέτοιας “νομικής μάχης” σε διεθνή δικαστήρια.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επικαλεστεί δύο τουλάχιστον fundamental changes of circumstances (θεμελιώδεις ανατροπές συνθηκών) βάσει του άρθρου 62.
Ενώ η πλευρά των Σκοπίων, υπό τη σημερινή κυβέρνηση, θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε σε εκείνους με εξαγορά ή εκφοβισμό των βουλευτών της.
Αυτά μπορούμε να τα συζητάμε όσο θέλουμε, αλλά για την ώρα όλα αυτά δεν είναι το πιο σημαντικό…
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι πολύ πιο απλό και άμεσο:
— Να δηλώσει ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση των Σκοπίων παραβιάζει εμμέσως ή αμέσως την Συμφωνία που ήδη υπάρχει, η ίδια η Ελλάδα ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ από την υποχρέωσή της να ΜΗΝ ασκήσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βουλγαρία, άλλωστε, ήδη ασκεί βέτο για τα Σκόπια. Τώρα το βέτο θα είναι ΚΑΙ από την Ελλάδα.
— Κι αμέσως στη συνέχεια, η Ελλάδα να προχωρήσει σε Συμφωνία με τη Βουλγαρία για την από κοινού αντιμετώπιση των ψευδο-μακεδονικού αλυτρωτισμού των Σκοπίων στο σύνολό του!
Πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια.
Και τώρα πια ΜΠΟΡΕΙ να γίνει…
— Κι αν κάποιοι στις Βρυξέλλες προσπαθήσουν να “εκβιάσουν” την Ελλάδα να ΜΗΝ ασκήσει βέτο για τα Σκόπια (πράγμα που ΔΕΝ έκαναν στη Βουλγαρία, βεβαίως), η Ελλάδα μπορεί εμμέσως να τους ειδοποιήσει ότι, αν συνεχίσουν τους εκβιασμούς τους, τότε η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να ασκήσει βέτο ΚΑΙ για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει πολλά διπλωματικά όπλα στα χέρια της. Περιέργως από άλλα παραιτείται μόνη της, και άλλα απλώς δεν τα χρησιμοποιεί.
Αυτό είναι καιρός να αλλάξει.
Διεθνής διπλωματία σημαίνει πάνω απ’ όλα “συμμαχίες” πάνω σε κοινά συμφέροντα και έναντι κοινών εχθρών.
Οι νομικοί χειρισμοί έπονται…
Η Ελλάδα είναι καιρός να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Εξωτερική Πολιτική.
Και στο θέμα των Σκοπίων.
Γιατί μέχρι τώρα ΔΕΝ έχει.
Απλώς σύρεται από μια Συμφωνία – των Πρεσπών – την οποία η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τη θεωρεί “προδοτική”, το σημερινό Κόμμα που κυβερνά στην Ελλάδα τη θεώρησε “εθνικά επιζήμια”, στην πορεία αποδείχθηκε ανεφάρμοστη, ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ την αποδέχονται ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Βούλγαροι, ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί.
Καιρός κι αυτό να αλλάξει!
ΥΓ.1 Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν το προσέξατε: Το Κόμμα που πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια ήδη… “εξαερώθηκε”!
Ενώ το Κόμμα που πέρασε την Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα, επίσης “εξαερώθηκε”.
Σύμπτωση;
Δεν νομίζω…
ΥΓ.2 Κι αν κάποιοι “ενοχλήθηκαν” που τους αποκαλώ “Σκόπια” κι όχι “Βόρεια Μακεδονία”, τους θυμίζω ότι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών μου ΔΙΝΕΙ αυτό το δικαίωμα.
Εγώ τουλάχιστον φρόντισα να τη διαβάσω.
Άλλοι δεν την έχουν διαβάσει καν…

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Απόψεις

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις ημερομηνίες.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε, τηλεφωνικά, σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gideon Sa’ar.

Μετά την συνομιλία, τα δύο υπουργεία εξωτερικών εξέδωσαν την δική τους ανακοίνωση.

Σας τις παραθέτω παρακάτω και θα σας αφήσω να κάνετε τα δικά σας σχόλια.

Το δικό μου σύντομο σχόλιο είναι ότι αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών αντιλαμβάνεσαι για τι μιλάει και ποια είναι η θέση του.

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις ημερομηνίες.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Gideon Sa’ar.

Οι ΥΠΕΞ μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τη μεταβατική κατάσταση στη Συρία & συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση ειρήνη σε όλα τα μέτωπα και υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας αποκατάστασης της περιφερειακής σταθερότητας, χωρίς οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Μίλησα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συζητήσαμε την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισα την ανάγκη να προστατευθούν επειγόντως οι μειονότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Αλαουιτών και των Χριστιανών.

Πρόσθεσα ότι η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι διακηρύσσουν τώρα ότι οι εκλογές θα γίνουν μόνο μετά από 4 χρόνια…

Τόνισα επίσης την πρόθεση του Ισραήλ να εξασφαλίσει μια συμφωνία ομηρίας στη Γάζα.

Προσκάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Έτοιμο για διάλογο «αμοιβαίου σεβασμού» με τον Τραμπ το Κρεμλίνο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν βλέπει τίποτα νέο στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο «αμοιβαίου σεβασμού» με την Ουάσιγκτον.

«Δεν βλέπουμε ιδιαίτερα νέα στοιχεία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την απειλή του Τραμπ για νέες κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν σταματήσει την σχεδόν τριετή επίθεσή της. Η Μόσχα είναι «έτοιμη για διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε.

Η ρωσική οικονομία είναι σταθερή

Η ρωσική οικονομία είναι σταθερή και διατηρεί σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης παρά ορισμένους προβληματικούς παράγοντες, είπε Ντμίτρι Πεσκόφ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια είδηση ​​του Reuters.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις στρεβλώσεις στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, όπως ακριβώς και ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία θα ικανοποιήσει όλες τις στρατιωτικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Τραμπ και οι κυβιστήσεις ΜΜΕ στην Ελλάδα

Υπάρχουν Mέσα και, μάλιστα, περίοπτα για την ελληνική κοινή γνώμη που προσαρμόζουν την γραμμή τους και τα πρόσωπα που υποστηρίζουν αναλόγως των επιθυμιών της Πρεσβείας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Περιμένω να δω κυβιστήσεις ΜΜΕ στην Ελλάδα. Υπάρχουν Mέσα και, μάλιστα, περίοπτα για την ελληνική κοινή γνώμη που προσαρμόζουν την γραμμή τους και τα πρόσωπα που υποστηρίζουν αναλόγως των επιθυμιών της Πρεσβείας.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης, Anixneuseis.gr

Δεν είμαι με τον Τράμπ. Δεν θέλω να διώξει απο τις ΗΠΑ ούτε τους ανθρώπους που ζουν εκεί 20 με 30 χρόνια και δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια μόνιμης παραμονής, ούτε με την πολιτική των δασμών που θέλει να επιβάλλει, ούτε με το στυλ νταή “κάντε αυτό γιατί διαφορετικά θα σας βάλω δασμούς” ή δεν ξέρω τι άλλο. Γενικώς δεν με εκφράζει το στυλ του.

Αλλά είναι εντυπωσιακό πόσους ανθρώπους ικανοποίησε η εκλογή του. Όλου του πολιτικού φάσματος, έστω και αν δεν το ομολογούν δημοσίως.

Κάτι πολύ στραβό πήγαινε με την ιδεολογική κυριαρχία των Δημοκρατικών. Δεν εξηγείται διαφορετικά η παγκόσμια ανακούφιση, πλην των κατεστημένων που θα αναγκαστούν να σκεφθούν την πολιτική τους.

Τα περί φασιστικής ιδεολογίας του Τράμπ είναι υπερβολές, δεν τα πιστεύω. Οι παραδοσιακές καθαρές ιδεολογίες έχουν εκλείψει. Με καταλύτη τις νέες τεχνολογίες διαμορφώνονται νέα ιδεολογικά μείγματα τα οποία, ακόμη, είναι εν τη γενέση τους.

Στη χθεσινή εκπομπή Πρίσμα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης με προσκεκλημένους τον Δρ. Κώστα Μελά, Οικονομολόγο και τον Νίκο Ρόμπαπα, Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, ο κ Μελάς είπε πως η σύγκλιση του νέου κεφαλαίου, όπως εκφράζεται απο τον Μάσκ και τους άλλους των νέων τεχνολογιών, με τον Τράμπ δεν είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει χρονικά. Ο Τράμπ θέλει να κυβερνήσει ως αυτοκράτορας της Αμερικής. Το νέο κεφάλαιο θέλει να δημιουργήσει μια παγκόσμια διακυβέρνηση.

Θα τα δούμε αυτά.

Στην περιοχή μας, πάντως, πολιτικοί όπως ο Ράμα αλλά και ο δικός μας Μητσοτάκης θα περάσουν δύσκολα με τον Τράμπ. Ο φίλος του Τράμπ Κατσιματίδης με τον οποίο συνέφαγε ο Σαμαράς στη Νέα Υόρκη είχε δηλώσει στα ΝΕΑ πως η Ελλάδα του Μητσοτάκη δεν “παίζει” στο τραπέζι του Τράμπ.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες στα εθνικά μας θέματα.

Δεν “παίζει”, πλέον σίγουρα και ο Ράμα, το αγαπημένο παιδί του Σόρος στην περιοχή. Αυτή η σχέση του με τον Σόρος είναι που τον έκανε τόσο αυθάδη στην πολιτική του.

Θα τα έχουν βάψει μαύρα και όσοι σιτίζονταν απο την USAID στα βαλκάνια και δεν είναι λίγοι.

Περιμένω να δω κυβιστίσεις ΜΜΕ στην Ελλάδα. Υπάρχουν Mέσα και, μάλιστα, περίοπτα για την ελληνική κοινή γνώμη που προσαρμόζουν την γραμμή τους και τα πρόσωπα που υποστηρίζουν αναλόγως των επιθυμιών της Πρεσβείας. Όταν αναφερόμαστε στην Πρεσβεία δεν θα ρωτάτε ποια Πρεσβεία εννοούμε. Mία είναι η Πρεσβεία και κυβερνά την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον, φθάνει να μην μας πάρουν ξώφαλτσα στα γεωπολιτικά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1....

Απόψεις7 ώρες πριν

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις...

Οικονομία8 ώρες πριν

Συναγερμός στους Έλληνες εξαγωγείς! Ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ – Προσπάθειες να σωθούν ελαιόλαδο και γαλακτομικά προϊόντα

Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές...

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα! Τουρκία και Σκόπια ενέγραψαν το τουλούμ (γκάιντα) στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη διασφαλίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημοφιλή