Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ένα «γαλλικό κλειδί» για την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

REUTERS/Yara Nardi

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς εκμεταλλεύτηκε την πρωτοφανή βοήθεια της «αντίστασης στην ακροδεξιά» που του πρόσφερε ο Γάλλος πρόεδρος για να μετατρέψει την αριστερά ως σύνολο, στην πρώτη πολιτική ομάδα στη χώρα

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Η προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να δώσει στη Γαλλία μια νέα κυβέρνηση ελεγχόμενη από τον ίδιο , είχε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: Στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λέπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, αλλά την αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της: Τον σκληροπυρηνικό Ζαν Λυκ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας», τον μετριοπαθή σοσιαλιστή Ραφαέλ Γκλικσμάν και την Πράσινη, Μαρίν Τοντελιέ.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς εκμεταλλεύτηκε την πρωτοφανή βοήθεια της «αντίστασης στην ακροδεξιά» που του πρόσφερε ο Γάλλος πρόεδρος για να μετατρέψει την αριστερά ως σύνολο, στην πρώτη πολιτική ομάδα στη Γαλλία.

Η έκκληση για «δημοκρατικό υγειονομικό τείχος» ήταν το κλειδί που λειτούργησε αποφασιστικά κατά της Λεπέν σε 208 εκλογικές περιφέρεις στο Β` γύρο. Τα ψηφοδέλτια, που αν ήταν με τρεις ή τέσσερις υποψήφιους θα ευνοούσαν πιθανώς την ακροδεξιά, αντ’ αυτής επιβράβευσαν «τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο» που χτίστηκε ακριβώς ενάντια στη Λεπέν.

«Μισή ικανοποίηση, λοιπόν, για τον Μακρόν, που δύσκολα θα μπορέσει να προτείνει δικό του άνθρωπο για πρωθυπουργό, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να συνεχίσει την αναγκαστική συγκατοίκηση βίωση όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες και επιπλέον με μικρότερο λιγότερο έλεγχο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», τονίζουν στη Ναυτεμπορική Γάλλοι δημοσιογράφοι στο Παρίσι.

«Ψαλίδι» στις ελπίδες της Λεπέν
Όσο για την ακροδεξιά; «Αν και απέσπασε πολλές λαϊκές ψήφους και αύξησε κατά 50 τις έδρες της από το 2019, γλείφει τώρα τις πληγές της για την ήττα», προσθέτουν.

«Το τελικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει από μελλοντική προοπτική τη μεγάλη δυσκολία της άκρας δεξιάς να αποσπάσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και – ενόψει των προεδρικών εκλογών σε τρία χρόνια-μειώνει τις πιθανότητες νίκης της Μαρίν Λεπέν.

Μετά το χθεσινοβραδινό γαλλικό αντισόκ, η ανασύνταξη της αντιπολιτευτικής ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται επίσης προορισμένη να αλλάξει τη φυσιογνωμία της. Η σχέση της Λεπέν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν έμοιαζε σαν «χώρος στάθμευσης» για πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούσαν να «απορρίπτονται» από την «ευρωπαϊκή» πλειοψηφία. Το πώς θα διαταχθούν πλέον οι διάφορες ακροδεξιές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα από τα πολλά άγνωστα ερωτήματα για ολόκληρη την ΕΕ.

Ενότητα και διαίρεση
Η Αριστερά πάντως παρά την εκλογική της ενότητα, φαίνεται ήδη να διασχίζεται από βαθιές διαιρέσεις που καθιστούν απρόβλεπτο το μέλλον της όποιας κυβέρνησης Ο Μελανσόν βγήκε αμέσως στην επίθεση, διακηρύσσοντας σκληρά: «Ο Μακρόν εμπιστεύσου σε εμάς την ηγεσία της κυβέρνησης ή φύγε», ενώ οι πιο μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές εκφραστές απέκλεισαν αυτή τη λύση.

Αλλά και οι ηγετικές προσωπικότητες των Μακρονιστών, όπως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ , ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, υπουργός Εξωτερικών Ζεράλ Σεζουρνέ και Εσωτερικών, Σεμπαστιάν Ντερμανάν, αναζητούν ένα μετριοπαθές πρόσωπο, που θα αποκόπτει την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

«Συνεπώς, το βασικό πρόβλημα παραμένει: η διακυβέρνηση και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Για τον Μακρόν ήταν αδύνατο να το πετύχει και εδώ έγκειται το πραγματικό νόημα ενός τζόγου που τελικά μάλλον προκαλεί πρόσθετους πονοκεφάλους στον πρόεδρο Μακρόν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».

Επιπτώσεις στην Ευρώπη
Η Ευρώπη ξύπνησε με ανακούφιση σήμερα καθώς απετράπη το χειρότερο. Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα προϊδεάζει τώρα και για μια απότομη αλλαγή στις πολιτικοοικονομικές προσδοκίες στο κέντρο της Ευρώπης μέσω του μακροχρόνιου γαλλικού σεισμού. Και το σενάριο δεν είναι λιγότερο αβέβαιο από αυτό που θα έφερνε μια νίκη της άκρας δεξιάς.

Ακριβώς απέναντι από τη Μάγχη, εξακολουθεί να καίει η μνήμη των 100 ημερών της αλήστου μνήμης πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία πριν από δύο χρόνια εκδιώχθηκε επειδή παρουσίασε μέτρα χρηματοδοτούμενα με τεράστια φορολογική μείωση

Τώρα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων η Γαλλία θα συνεχίσει να εκπροσωπείται από τον Μακρόν. Όμως τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου θα εκπροσωπούν τη χώρα στα διάφορα υπουργικά συμβούλια. Και αυτό θα καθορίζει και οι συγκεκριμένες επιλογές που θα δείξει η Γαλλία στις Βρυξέλλες, κυρίως σε ότι αφορά τα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους που αξιώνει η Κομισιόν.

Μάθημα για την Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία είπε όχι στην άκρα δεξιά και επιβράβευσε την ενότητα των δημοκρατών. Ένα μάθημα για την Ευρώπη σε εποχές που η μετριοπαθής κεντροδεξιά έχει προτιμήσει σε πολλές περιπτώσεις να συνεργαστεί με υπερεθνικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα.

Όπως γράφει η ισπανική El Pais, «τώρα εμφανίζονται δύο εναλλακτικές: Η συνεννόηση μεταξύ της νικήτριας αριστεράς και της κεντροδεξιάς ή ακυβερνησία- που, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύνταγμα αποτρέπει την προκήρυξη νέων εκλογών για έναν χρόνο, θα άφηνε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και την πυρηνική δύναμη με μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια κατάσταση παράλυσης».

Άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο ή η Γερμανία, ακόμη και η Ισπανία, έχουν συνηθίσει σε αυτό το είδος των κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό δεν συμβαίνει με τη Γαλλία της Πέμπτης Δημοκρατίας, το συνταγματικό καθεστώς που ιδρύθηκε το 1958 από τον στρατηγό Ντε Γκωλ, με ισχυρή Εκτελεστική εξουσία που συγκεντρώνει τεράστιες εξουσίες στον αρχηγό του κράτους.

Οι Γάλλοι είχαν χάσει τη συνήθεια του συμβιβασμού και του συνασπισμού –λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκάλεσαν τέτοιες κυβερνήσεις στη διάρκεια της Τέταρτης Δημοκρατίας του Ντε Γκώλ, από το 1946 ως το 1958. Όταν δηλαδή η Εθνοσυνέλευση και όχι το Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις, γράφει η ισπανική εφημερίδα στο κύριο άρθρο της-θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη την κομματική αδράνεια και να συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και έναν πρωθυπουργό από την αριστερά. Το γεγονός ότι η πρώτη δύναμη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η Ανυπότακτη Γαλλία του ευρωσκεπτικιστή Μελανσόν και όχι το πιο μετριοπαθές Σοσιαλιστικό κόμμα, θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πρέπει να τις καταστήσει αδύνατες.

Η νίκη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ήττα εάν οι ηγέτες δεν καταφέρουν τώρα να καταλήξουν σε μια ελάχιστη συμφωνία που επιτρέπει το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς σε σχέση με το ευρύ ιδεολογικό τόξο που εκπροσωπούν στην Ευρώπη», γράφει η El Pais και προσθέτει: «Ο πειρασμός των μετριοπαθών και στις δύο πλευρές να αφήσουν έξω τους ψηφοφόρους του Μελανσόν θα οδηγούσε σε ένα διεστραμμένο σενάριο: διάλυση του Δημοκρατικού ύ Μετώπου μπροστά σε μια ακροδεξιά που έχει ηττηθεί μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει βυθιστεί στην άβυσσο. Η γαλλική ακροδεξιά δεν έχει επιτύχει καν τον στόχο της , αλλά η δύναμή της δεν θα εξαφανιστεί σε μια νύχτα. Εάν το Δημοκρατικό μέτωπο δεν λάβει υπόψη του το μήνυμα που έστειλαν αυτή την Κυριακή οι Γάλλοι και τους οδηγήσει σε απογοήτευση, το κόμμα της Λεπέν θα μπορούσε να συνεχίσει να λαμβάνει την υποστήριξη των αγανακτισμένων και των απογοητευμένων και να είναι σε θέση να κερδίσει στην επόμενη εκλογική μάχη ή και να διεκδικήσει τα Ηλύσια στις προεδρικές εκλογές του 2027. Αφού απέτρεψε την πρόσβαση της RN στην εξουσία, η ένωση των δημοκρατών πρέπει να είναι η λύση. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα άλλο σενάριο».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) ζήτησε από το τουρκικό Κοινοβούλιο να ανοίξει τον δρόμο για νέα ειρηνευτική διαδικασία με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.

To PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο έπειτα από την ιστορική έκκληση του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων και διάλυση της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει εν δυνάμει τον δρόμο για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με την κουρδική ένοπλη οργάνωση.

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Η προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε το 2015 οδηγώντας σε επανέναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιτραπεί στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.

«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK», είπε.

«Αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση», πρόσθεσε.

Το DEM ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα», σε μία σπάνια στιγμή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αναμένεται να ψηφίσει για τον αφοπλισμό και την διάλυσή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που προτείνεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή8 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία9 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή10 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή