Διεθνή
Κομβικός δεσμός ΗΠΑ-Γερμανίας η στρατιωτική βάση Ράμσταϊν

Στη Γερμανία λειτουργεί η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση εκτός ΗΠΑ. Έχει αποκτήσει τεράστια σημασία για τις νατοϊκές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.
Η αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν είναι από μόνη της ένας ολόκληρος κόσμος. Η μεγάλη αυτή στρατιωτική βάση βρίσκεται στη δυτική Γερμανία, κοντά στην περιοχή Ράμσταϊν-Μίζενμπαχ, και έχει διαδρόμους προσγείωσης, υπόστεγα αεροσκαφών και πολλά κτήρια. Είναι σαν μία κανονική μικρή πόλη στη μέση του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, οριοθετημένη από το τριγύρω λοφώδες τοπίο. Και παρ’ ότι είναι σε γερμανικό έδαφος, η αεροπορική βάση τελεί υπό καθεστώς ασυλίας όπως μία πρεσβεία – οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί του γερμανικού κράτους μπορούν να την επισκεφτούν μονάχα κατόπιν έγκρισης από τον Αμερικανό διοικητή της βάσης.
Στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη απασχολούνται 9.000 άνθρωποι. Εκεί κοντά υπάρχει και το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Λάντστουλ, το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός των ΗΠΑ. Στην ευρύτερη περιοχή του Καϊζερσλάουτερν ζουν συνολικά 50.000 Αμερικανοί – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά σχολεία, καταστήματα και υπηρεσίες, όπου συχνά οι πληρωμές γίνονται με αμερικανικά δολάρια. Και οι αμερικανικές εγκαταστάσεις είναι βαρύνουσας σημασίας και συνολικά για την οικονομία της περιοχής.
Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σήμερα
Όλα ξεκίνησαν το 1952, σε ένα αεροδρόμιο που χρησιμοποιούσε η πολεμική αεροπορία του Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο καταλήφθηκε από τον αμερικανικό στρατό λίγο πριν το τέλος του πολέμου το 1945. Σταδιακά διαμορφώθηκε ένα συγκρότημα που αποκτούσε αυξανόμενη σημασία, αρχικά για τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία και εν συνεχεία και για το ΝΑΤΟ. Το 1953 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν εκεί και το αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο έως τότε βρισκόταν στο Βισμπάντεν.
Από το 1971 βρίσκεται στο Ράμσταϊν και η Διοίκηση Στρατιωτικών Αερομεταφορών. Κάποια χρόνια αργότερα ήρθε στο Ράμσταϊν και μία ομάδα για τη διοίκηση της στρατιωτικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ. Από εκεί εποπτεύονται σήμερα τόσο η πυραυλική αεράμυνα του ΝΑΤΟ, όσο και οι δραστηριότητες των κρατών-μελών της Συμμαχίας στο Διάστημα – ακόμη και η NASA χρησιμοποιεί ενίοτε τη βάση στα πλαίσια ερευνητικών πτήσεων.
Υποτίθεται ακόμη – χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια σχετική επίσημη επιβεβαίωση – πως μέχρι το 2005 υπήρχαν στη στρατιωτική βάση και πυρηνικά όπλα. Σήμερα η βάση στο Μπίχελ αποτελεί το μοναδικό μέρος στη Γερμανία όπου υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.
Η μεγάλη σημασία της βάσης για τις ΗΠΑ
Η αεροπορική βάση Ράμσταϊν είναι τεράστιας σημασίας για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί εξάλλου τον σημαντικότερο κόμβο για τη μεταφορά φορτίων και στρατευμάτων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, ιδίως για αποστολές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή η βάση είναι ολοένα και μεγαλύτερης σπουδαιότητας και για τον έλεγχο πτήσεων των αμερικανικών μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετές φορές στο παρελθόν συζητούταν το κατά πόσο η Γερμανία έχει ενδεχομένως κατά κάποιον τρόπο έμμεση εμπλοκή με τις στοχευμένες δολοφονίες υπόπτων για τρομοκρατία στην Ασία και την Αφρική. Το 2013 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκαθαρίσει πάντως πως η Γερμανία δεν αποτελεί “σημείο εκκίνησης” των επιθέσεων με drones – χωρίς όμως να καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης. Επί προεδρίας του ο Ομπάμα είχε αναγάγει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο σημαντικότερο μέσο στον λεγόμενο “παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία“.
Η αεροπορική βάση είχε γίνει θέμα στα πρωτοσέλιδα και εξαιτίας κάποιων αναφορών πως από εκεί οι ΗΠΑ μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία προς διάφορες μυστικές φυλακές.
Πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν
Η βάση χρησιμοποιείται συχνά και για πτήσεις εκκένωσης. Το Ράμσταϊν είχε διαδραματίσει εξάλλου κομβικό ρόλο στην εκκένωση ανθρώπων από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, όταν ανήλθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν. Εκείνη την περίοδο η βάση μετατράπηκε σε μία τεράστια πόλη από σκηνές, όπου στεγάζονταν προσωρινά οι άνθρωποι που είχαν φυγαδευτεί από το Αφγανιστάν.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν λάβει χώρα στο Ράμσταϊν και σύνοδοι των κρατών που στηρίζουν την Ουκρανία. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει προσκαλέσει πολλές φορές εκπροσώπους δεκάδων κρατών για συνομιλίες σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία. Πλέον η ομάδα των κρατών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία χαρακτηρίζεται και ως “ομάδα Ράμσταϊν”.
Τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του 1980
Κατά τη δεκαετία του 1980 η αεροπορική βάση Ράμσταϊν είχε βρεθεί δύο φορές στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 1981, όταν στη βάση έγινε τρομοκρατικό χτύπημα από τη Rote-Armee-Fraktion (Φράξια Κόκκινος Στρατός, γνωστή και ως RAF), κατά το οποίο τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις βρέθηκαν επανειλημμένα στο στόχαστρο ακροαριστερών τρομοκρατών εκείνη την περίοδο.
Η δεύτερη ήταν τον Αύγουστο του 1988. Κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης συγκρούστηκαν τα αεροσκάφη μίας μοίρας της ιταλικής αεροπορίας – και ένα από αυτά συνετρίβη πάνω στους θεατές. 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία, 35 υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους, ενώ εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε αεροπορική επίδειξη στην ιστορία. Έκτοτε δεν έγινε ποτέ ξανά αεροπορική επίδειξη στο Ράμσταϊν.
Ο Τραμπ ήθελε να μειώσει τον στρατό στη Γερμανία
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε πολλές φορές μία ενδιάμεση στάση στο Ράμσταϊν, όποτε περνούσε από την περιοχή. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Τραμπ το 2018, αφ’ ότου επέστρεφε από το Ιράκ, όπου είχε επισκεφτεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιπλέον αυτός που το 2020 ανακοίνωσε μία σημαντική μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία. Ο λόγος: η Γερμανία δεν πλήρωνε αρκετά για την άμυνά της. Η απόφαση αυτή αφορούσε φυσικά και το Ράμσταϊν. Ο στρατηγός Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, είχε ασκήσει τότε δριμεία κριτική στα σχέδια αυτά. Μιλώντας στο Spiegel είχε κάνει λόγο για “κολοσσιαίο λάθος”, προσθέτοντας πως “η απόφαση καταδεικνύει πως ο πρόεδρος δεν έχει καταλάβει πόσο σημαντικά είναι τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γερμανία για την ασφάλεια των ΗΠΑ”.
Λίγους μήνες αργότερα η απόφαση ανατράπηκε με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση βέβαια που επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία μπορεί να τεθεί και πάλι υπό αμφισβήτηση – και μαζί της και η σημασία της αεροπορικής βάσης στο Ράμσταϊν.
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
Επιβεβαίωση των Ισραηλινών ανησυχιών; Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν κατά το ήμισυ τα στρατεύματά τους στη Συρία
Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Την απόσυρση προσεχώς περίπου 1.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ ανεπτυγμένων στη Συρία, από το σύνολο των περίπου 2.000 που δρουν στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μειώσουν «την αμερικανική παρουσία στη Συρία σε λιγότερους από χίλιους στρατιώτες τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Σον Παρνέλ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Η αναδιάταξη δυνάμεων αυτή «αντανακλά τα σημαντικά βήματα που κάναμε για να φθείρουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες» του ΙΚ «στην περιφέρεια και παγκοσμίως», συνέχισε, αναφερόμενος ευρύτερα στην «επιτυχία των ΗΠΑ» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου, αντιμετώπιζε για καιρό με σκεπτικισμό την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και η πτώση τον Δεκέμβριο του Μπασάρ αλ Άσαντ, που αντικαταστάθηκε από συμμαχία ισλαμιστών, δεν άλλαξε τα δεδομένα γι’ αυτόν. «Σε κάθε περίπτωση, στη Συρία γίνεται χαμός, αλλά δεν είναι φίλη μας (…) δεν είναι δική μας μάχη», έκρινε μέσω Truth Social τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επίθεση που έβαλε τέλος σε πενήντα χρόνια κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ στην εξουσία στη Δαμασκό.
Η κατάληψη πελώριων τομέων της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος οδήγησε σε επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, με σκοπό να υποστηριχθούν, κυρίως από αέρος, μονάδες του ιρακινού στρατού και οι Κούρδοι που μάχονταν εναντίον του ΙΚ επί του πεδίου. Η Ουάσιγκτον ανέπτυξε παράλληλα μερικές χιλιάδες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τοπικές δυνάμεις και για να διεξάγονται χωριστές αμερικανικές επιχειρήσεις.
Μετά την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ, το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία, παρέμειναν στοιχεία του αμερικανικού στρατού επιτόπου, κυρίως σε βορειοανατολικούς τομείς της, για την αντιμετώπιση πυρήνων των τζιχαντιστών που απέμεναν.
Διεθνή
Ανοιχτές οι ΗΠΑ για την αναγνώριση της Κριμαίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων.
Η πιθανή αυτή παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υπαινίχθηκαν την Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος.
Το καθεστώς της Κριμαίας
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έπειτα από στρατιωτική εισβολή και δημοψήφισμα υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την προσάρτηση για να μην νομιμοποιήσει την κατάληψη εδαφών διά της βίας, κάτι που παραβιάζει θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραδώσει έστω και σπιθαμή εδάφους στη Μόσχα.
Ωστόσο, μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε τεράστια διπλωματική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και χρόνια επιδιώκει τη διεθνή αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος μέχρι στιγμής αρνείται να πει «ναι» στην πρόταση Τραμπ για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από πλευράς ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας.
Ειρήνη με ανταλλάγματα
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους στο Παρίσι σχέδιο ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση για κατάπαυση του πυρός και σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, υπό την προϋπόθεση διαρκούς ειρήνευσης.
Σύμφωνα με πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει τον παγιοποιημένο έλεγχο της γραμμής του μετώπου, αφήνοντας τα περισσότερα από τα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγκαταλειφθούν. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών.
Στις συνομιλίες στο Παρίσι συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο Μάρκο Ρούμπιο και διαπραγματευτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ουκρανία.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο Τραμπ απειλεί να αποσυρθεί
Ο Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο, δηλώνοντας από τον Λευκό Οίκο πως αν καμία από τις δύο πλευρές δεν δείξει διάθεση να προχωρήσει, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία.
«Αν για κάποιο λόγο, μία από τις δύο πλευρές δυσκολεύει υπερβολικά τα πράγματα, θα τους πούμε απλώς: “Είστε ανόητοι, είστε απαίσια άτομα, και απλώς αποχωρούμε”», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί».
Το σχέδιο Τραμπ θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Κίεβο, το οποίο ενδέχεται να απορρίψει τις υποχωρήσεις που προβλέπονται. Ο ίδιος έχει δηλώσει επίσης πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι εφικτή.
Η Ουκρανία αντιδρά έντονα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Πέμπτη, κατηγόρησε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γουίτκοφ για «υιοθέτηση της ρωσικής στρατηγικής» και ξεκαθάρισε πως «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη, γιατί αυτά ανήκουν στον λαό μας».
«Δεν συζητάμε για εδάφη πριν την κατάπαυση του πυρός», είπε. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά».
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, το Κίεβο έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι και η Μόσχα θα κάνει το ίδιο. Η ουκρανική αποστολή στο Παρίσι είχε εντολή να συζητήσει τους μηχανισμούς επιτήρησης της εκεχειρίας και τη σύνθεση πιθανής ειρηνευτικής δύναμης.
Η Ρωσία, ωστόσο, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις. Απέρριψε πρόσφατα μερική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα και τερμάτισε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε υποδομές ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικοί πύραυλοι, περιλαμβανομένου και ενός με διασποράς, χτύπησαν την πόλη Σούμι, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
Το πακέτο εγγυήσεων και η δυσπιστία της Ευρώπης
Οι συζητήσεις στο Παρίσι βασίστηκαν και στις πρωτοβουλίες Γαλλίας και Βρετανίας για τη συγκρότηση «δύναμης καθησυχασμού» στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, και για τη διασφάλιση ότι ο ουκρανικός στρατός θα παραμείνει επαρκώς στελεχωμένος και εξοπλισμένος.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι και στο Λονδίνο ελπίζουν ότι αυτή η πρόταση θα δείξει πως η Ευρώπη δεσμεύεται σοβαρά για το μέλλον της Ουκρανίας και θα πείσει τον Τραμπ να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ωστόσο, η άρση των κυρώσεων όσο η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικά εδάφη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η άρση των περιορισμών της ΕΕ, όπως το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαιτεί ομοφωνία.
Ο Γουίτκοφ, ο οποίος έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πούτιν, δήλωσε στο Fox News πως το «κλειδί» της συμφωνίας αφορά «πέντε περιοχές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες. Η Ρωσία απαιτεί την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και μεγάλων περιοχών των Ζαπορίζια, Χερσώνας, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.
Διεθνή
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.
Με πληροφορίες από Reuters
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον