Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων – «Η σφαλιάρα», «Η ελπίδα ξαναγεννιέται», «Ουφ»

Δημοσιεύτηκε στις

Πώς ξύπνησε σήμερα η Γαλλία

Ειδικότερα, στις εφημερίδες που είναι προσκείμενες στην Αριστερά, το πρωτοσέλιδο που κυριαρχεί είναι αυτό της Libération, «C’est ouf», με μια φωτογραφία της Place de la République στο Παρίσι γεμάτη με κόσμο σε μια αυθόρμητη συγκέντρωση. Αναφέρει πως η Αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, καθώς ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Η αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, φτάνοντας στην κορυφή των βουλευτικών εκλογών». «Το δημοκρατικό μέτωπο ακολουθήθηκε μαζικά, υποβιβάζοντας το RN στην τρίτη θέση. Χωρισμένη σε τρία μπλοκ, η νέα εθνοσυνέλευση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία», συμπληρώνει στο πρωτοσέλιδό της η Liberation.

«Η ελπίδα ξαναγεννιέται», γράφει η L’Humanité, η οποία φιλοξενεί ένα σχέδιο που αναπαριστά το κύμα που ενσάρκωσε για κάποιους το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Η «Aujourd’ hui en France» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν να είναι σκεπτικός, ενώ ο τίτλος αναφέρει «και τώρα τι κάνουμε;»

Από την πλευρά της η «Le Monde» στο site γράφει «Οι δύο Γαλλίες στις 7 Ιουλίου: “ανακούφιση” για την Αριστερά, απογοήτευση για τους ψηφοφόρους του RN».

Ενώ στην έντυπη έκδοσή της αναφέρει «Βουλευτικές εκλογές: Η Γαλλία διατηρεί την ανάσα της».

Στη Figaro στο πρωτοσέλιδο υπάρχει μία φωτογραφία του Γάλλου προέδρου, η κατανομή των εδρών και τίτλος «Η αποτυχία του RN, η αριστερά επιβάλλεται στον Μακρόν».

«Η σφαλιάρα»

Οι Les Echos και La Croix εστιάζουν στην ήττα του RN. Η πρώτη έχει τίτλο La claque” («Η σφαλιάρα») δίπλα στο πρόσωπο του ηγέτη του RN, ενώ η δεύτερη δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας γυναίκας τυλιγμένης με τη γαλλική σημαία σε μια διαδήλωση όπου «η Γαλλία λέει όχι στο RN» – το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του έστειλαν ωστόσο 143 βουλευτές στη Συνέλευση.

H «Le Parisien» φιλοξενεί και αυτή από την πλευρά της μία φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν και τίτλο «Και τώρα τι κάνουμε;»

Στη «Le Point» κάνουν λόγο για χαστούκι στο RN μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στις χθεσινές εκλογές.

Στον τοπικό Τύπο γίνεται αναφορά για τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η Αριστερά, παρά την πρώτη της θέση, όπως η La Voix du Nord «Η Αριστερά μπροστά: τι γίνεται τώρα;», αναρωτιέται η εφημερίδα και η Ouest France «Η Αριστερά έκανε την έκπληξη, ποια πλειοψηφία θα κυβερνήσει;».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Συναγερμός για Έλληνες σε Ιράν και Ισραήλ – Επιφυλακή σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, κυρίως σε Ισραήλ και Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, κυρίως σε Ισραήλ και Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, περίπου 4.500 Έλληνες — είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες — βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, κυρίως στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Στην Τεχεράνη, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών υπολογίζεται μεταξύ 50 και 60.

Το Υπουργείο συνιστά στους πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες, κοντά σε καταφύγια, και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Κλειστός ο εναέριος χώρος – Έκτακτα μέτρα από την Αθήνα

Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ παραμένει κλειστός, με όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ben Gurion να έχουν ανασταλεί. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και για τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση ευρείας διεθνούς συμμαχίας με στόχο την αποτροπή γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Επιφυλακή και στη θάλασσα – Σήμα προς τα ελληνικά πλοία

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τελεί και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα, μεταξύ άλλων κρατών, εξέδωσε επείγον σήμα προς τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, ζητώντας από τους πλοιάρχους να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας καλεί τα πλοία να αποφεύγουν, εφόσον είναι εφικτό, ύδατα υπό ιρανική δικαιοδοσία και να τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Επιπλέον, με επείγον έγγραφο, το Υπουργείο ζητά από τις ναυτιλιακές εταιρείες να ενημερώνουν άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος για κάθε πλοίο που πρόκειται να διέλθει ή ήδη πλέει στην περιοχή των Στενών.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες αναφορές δυτικών αξιωματούχων ασφαλείας, η εμπορική ναυσιπλοΐα στην περιοχή συνεχίζεται κανονικά και δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις αυξημένου κινδύνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

The Free Press : Πώς η επίθεση στο Ιράν σφραγίζει την πολιτική κληρονομιά του Νετανιάχου

Μία ή δύο πυρηνικές βόμβες θα κατέστρεφαν το Ισραήλ—το «δεύτερο Ολοκαύτωμα» που πάντα φοβόταν ο Μπίμπι. Και αυτό που ήταν αποφασισμένος να σταματήσει—ανεξάρτητα από το κόστος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένα ήσυχο βράδυ στο Ισραήλ, πριν από 12 χρόνια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε στο Eretz Nehederet, το αντίστοιχο του Saturday Night Live στο Ισραήλ. Όταν ολοκληρώθηκε το ψυχαγωγικό κομμάτι της εκπομπής, προέκυψε ένα σοβαρό ερώτημα : «Πώς νομίζετε ότι ο κόσμος θα θυμάται την πρωθυπουργία σας ;» Ο Νετανιάχου απάντησε σύντομα: «Ως προστάτης της ασφάλειας του Ισραήλ».

Αυτή ήταν η κληρονομιά που επιθυμούσε ο Νετανιάχου. Ήταν το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων, εξασφαλίζοντάς του έξι θητείες που εκτείνονται από την προηγούμενη χιλιετία. Και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό του επέτρεψε να αντέξει κρίσεις μετά από κρίσεις που θα ήταν καταστροφικές για οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Πάνω απ’ όλα, οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η κύρια απειλή που εντόπισε ο Νετανιάχου ήταν σαφής: το Ιράν, η σιιτική δύναμη που περικυκλώνει το Ισραήλ μέσω των αντιπροσώπων της, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, και έχει την πρόθεση να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος μια για πάντα μέσω των πυρηνικών του φιλοδοξιών. Ένας τρόπος να ερμηνεύσει κανείς τα τελευταία 30 χρόνια στη Μέση Ανατολή είναι ως μονομαχία μεταξύ του Νετανιάχου και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ – δύο ριζικά διαφορετικές προσωπικότητες. Η μία, ένας κοσμικός, ελίτ, μορφωμένος ηγέτης με άψογα αγγλικά. ο άλλος, ένας θρησκευτικός φανατικός από φτωχό υπόβαθρο που δεν ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Ο στόχος του Νετανιάχου ήταν να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο στόχος του Χαμενεΐ ήταν να καταστρέψει το Ισραήλ, και μεγάλο μέρος της ιστορίας της Μέσης Ανατολής του 21ου αιώνα περιστράφηκε γύρω από την αντιπαράθεση τους.

Ο Νετανιάχου λειτουργεί με βαθιά ιστορική επίγνωση των υπαρξιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο εβραϊκός λαός. Το 2009, πήρα συνέντευξη από τον Νετανιάχου μαζί με τον πατέρα του, τον καθηγητή Μπενζιόν Νετανιάχου. Ο ηλικιωμένος ιστορικός, σχεδόν ενός αιώνα τότε, είπε δίπλα στον γιο του : «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το Ολοκαύτωμα τελείωσε. Δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται συνεχώς». Εννοούσε ότι η πρόθεση εξάλειψης των Εβραίων δεν είχε ποτέ εξαφανιστεί. Η μόνη διαφορά ήταν οι αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ, που συμβολίζονται από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF). Το Ισραήλ μπορεί να διασχιστεί από την ανατολή στη δύση σε 50 λεπτά. Μία ή δύο πυρηνικές βόμβες θα το κατέστρεφαν – αυτό ήταν το «δεύτερο Ολοκαύτωμα» που φοβόνταν ο πατέρας και ο γιος του Νετανιάχου.

Και έτσι η αποστολή ζωής του Νετανιάχου έγινε η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Με την πάροδο των ετών, σε συναντήσεις με προέδρους των ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος έθετε το παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ ο Νετανιάχου επικεντρωνόταν στην ιρανική απειλή. Ο Μεναχέμ Μπέγκιν κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ το 1981, ο Εχούντ Ολμέρτ έκανε το ίδιο στον αντιδραστήρα της Συρίας το 2007 και ο Νετανιάχου ορκίστηκε να κάνει το ίδιο και με το Ιράν.

Ωστόσο, παρά τις αρκετές σχεδόν απόπειρες, αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε. Το στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ μπλόκαρε επανειλημμένα τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις του Νετανιάχου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το 2010, το 2011 και το 2012, αφήνοντας πολλούς πεπεισμένους ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Και οι Αμερικανοί πρόεδροι, δηλαδή ο Μπαράκ Ομπάμα, με την υποστήριξη του αμερικανικού αμυντικού κατεστημένου, δεν επέτρεπαν ισραηλινό πλήγμα.

Πριν από την πιο πρόσφατη εκλογική του νίκη, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Νετανιάχου μου υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετική. Παρατηρώντας τον σκεπτικισμό μου, διευκρίνισε: «Αυτή τη φορά, δεν είμαι ένας 60χρονος με μια θητεία πίσω μου που αντιμετωπίζει ένα στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά ένας 73χρονος με μια ακόμη δεκαετία εμπειρίας. Αυτή τη φορά, κανείς δεν θα με σταματήσει».

Αρχικά, η τελευταία του θητεία έμοιαζε με την ιστορία να επαναλαμβάνεται: πολλά λόγια, λίγη δράση. Η δικαστική μεταρρύθμιση παρέλυσε τη χώρα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να υποστηρίξει μια επίθεση στο Ιράν. Αλλά υπήρχε και ένας άλλος λόγος: η πολιτική εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου ήταν εγγενώς αποφεύγουσα το ρίσκο. Απέφυγε την αντιπαράθεση καθώς η Χεζμπολάχ συγκέντρωσε 150.000 πυραύλους και ανέχτηκε τον τρομοκρατικό στρατό της Χαμάς στη Γάζα, απέφυγε με υπερηφάνεια να ανακαταλάβει τη Λωρίδα και παρέμεινε παθητική όταν η Χεζμπολάχ έστησε σκηνές σε κυρίαρχο ισραηλινό έδαφος το 2023.

Έπειτα ήρθε η 7η Οκτωβρίου 2023 – μια μέρα που, τραγικά, ο Χαμενεΐ φάνηκε να έχει ξεπεράσει τον Νετανιάχου. Ενώ ο Νετανιάχου προσπαθούσε να εξουδετερώσει, μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ, την πυρηνική απειλή του Ιράν, χιλιάδες τρομοκράτες που υποστηρίζονταν από το Ιράν εισέβαλαν στο Ισραήλ με φορτηγά και AK-47. Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, που καταγράφηκε υπό την επίβλεψη ενός άνδρα που ορκίστηκε να αποτρέψει ακριβώς αυτό.

Ο Νετανιάχου είχε παρερμηνεύσει τη στρατηγική του Ιράν : Ο στόχος της Τεχεράνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν ήταν η καταστροφή του Ισραήλ μέσω πυρηνικών όπλων, αλλά ο στραγγαλισμός του μέσω μονάδων κομάντο, πυραύλων και drones κατά μήκος των συνόρων του.

Αυτό το πλήγμα ήταν καταστροφικό για το Ισραήλ, την κληρονομιά του Νετανιάχου και το πολιτικό του μέλλον. Ο κ. Security αποκαλύφθηκε. Διέγνωσε σωστά το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή, αλλά απέτυχε δραματικά στην περιγραφή της λύσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου, το Ιράν φαινόταν ανοδικό και το Ισραήλ φαινόταν ηττημένο. Αλλά μια αξιοσημείωτη αλλαγή συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Νετανιάχου, ιστορικά απρόθυμος να ρισκάρει, άρχισε να παίρνει σημαντικά ρίσκα: δολοφονώντας τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πυροδοτώντας χιλιάδες εκρηκτικά βαθιά στον Λίβανο, καταλαμβάνοντας τμήματα της Συρίας, ακόμη και χτυπώντας την Υεμένη.

Αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Θα αναδιαμορφώσουμε τη Μέση Ανατολή». Στρατιωτικά και πολιτικά, δεν είχε άλλη επιλογή. Για να αποφύγει να καταγραφεί ως ο αρχιτέκτονας της ήττας, χρειαζόταν επειγόντως να επαναπροσδιορίσει την κληρονομιά του.

Γιατί το Ισραήλ Χτυπάει Τώρα το Ιράν

Ωστόσο, το «κεφάλι του χταποδιού» – το ίδιο το Ιράν – παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο μέχρι χθες. Κάποιος μπορεί μόνο να φανταστεί τις σκέψεις του Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, λίγες ώρες πριν από το χτύπημα, ενώ διαχειριζόταν μια πολιτική κρίση που παραλίγο να ρίξει την κυβέρνησή του. Δεν μπορούσε να μοιραστεί αυτό που ήταν επικείμενο. Ίσως αυτή η αναταραχή νανούρισε την ηγεσία του Ιράν σε εφησυχασμό, κάνοντας το λάθος που είχαν κάνει προηγουμένως οι εγχώριοι αντίπαλοι του Νετανιάχου : νομίζοντας ότι είχε τελειώσει.

Αλλά η 7η Οκτωβρίου 2023 άνοιξε το δρόμο για την 13η Ιουνίου 2025. Προηγουμένως, η κύρια ανησυχία στο Ισραήλ ήταν ότι η επίθεση στο Ιράν θα προκαλούσε καταστροφικά αντίποινα από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

Αλλά με την εξουδετέρωση και των δύο πλέον, ένα χτύπημα στο Ιράν δεν θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο – θα του έβαζε τέλος. Αυτό που ξεκίνησε με φορτηγά που επιτέθηκαν σε κιμπούτς ολοκληρώθηκε με 200 μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τους ουρανούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές στην ισραηλινή κυβέρνηση, τα σχέδια για αυτό το χτύπημα αναπτύχθηκαν τον Νοέμβριο, όταν, μετά την εκλογή Τραμπ και λίγο πριν από την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υπέγραψε γραπτή οδηγία για την προώθηση του σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου.

Αυτό σηματοδότησε την κορύφωση μιας πολυετούς διαδικασίας που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και την έναρξη μιας επιχειρησιακής φάσης που ολοκληρώθηκε εν μία νυκτί.

Η κύρια αποστολή ήταν να πειστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν το χτύπημα. Μετά από μήνες προσπαθειών με επικεφαλής τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό στρατηγικών υποθέσεων Ρον Ντέρμερ – συμπεριλαμβανομένων προηγουμένως άγνωστων συναντήσεων – δόθηκε το πράσινο φως. Η θέση των ΗΠΑ κυμαινόταν μεταξύ «επιτρέποντας» και «υποστηρίζοντας».

Σε συναντήσεις μεταξύ Νετανιάχου και Τραμπ, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο : «Η έκπληξη είναι η επιτυχία», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, οι διαρροές και η υπερβολική φλυαρία σχεδόν έθεσε σε κίνδυνο την επιχείρηση. Πολλές πληροφορίες διέρρευσαν, αλλά τελικά ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει.

Τελικά, Ισραηλινοί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα υποστήριξαν την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα. Οι ηγέτες των κομμάτων Haredi (εκτός από τον Aryeh Deri) δεν γνώριζαν την προγραμματισμένη επίθεση, ενώ απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Yuli Edelstein, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, κάτι που βοήθησε στην επίτευξη συμβιβασμού – καθώς γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί τις επόμενες 24 ώρες.

Στις 13 Ιουνίου 2021, ο Νετανιάχου φαινόταν πολιτικά τελειωμένος όταν οι αντίπαλοί του, Naftali Bennett και Yair Lapid, σχημάτισαν κυβέρνηση, υποβιβάζοντάς τον στην αντιπολίτευση. Ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα, έφτασε η στιγμή που είχε προετοιμάσει για όλη του τη ζωή. Αυτές είναι οι μέρες που θα καθορίσουν την κληρονομιά του.

ΠΗΓΗ: The Free Press

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Jerusalem Post: Οι αναμνήσεις του Τσέρνομπιλ “μπλοκάρουν” το Ισραήλ! Γιατί οι IDF δεν θα χτυπήσουν τον ενεργό αντιδραστήρα του Ιράν στο Μπουσέρ

Ένα χτύπημα σε έναν ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας ικανή να θέσει σε κίνδυνο άμαχους πληθυσμούς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση του Ισραήλ κατά της πυρηνικής υποδομής του Ιράν έχουν ελάχιστη σχέση με την χαμένη ικανότητα εμπλουτισμού της Τεχεράνης -ένα αποτέλεσμα που πολλές πρωτεύουσες θα καλωσόριζαν σιωπηλά- και έχουν να κάνουν με τον παράπλευρο κίνδυνο.

Ένα χτύπημα σε έναν ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας ικανή να θέσει σε κίνδυνο άμαχους πληθυσμούς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παραβίασης.

Οι αναμνήσεις του Τσερνόμπιλ (1986) και της Φουκουσίμα (2011), των δύο χειρότερων ατυχημάτων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες στον κόσμο, εξακολουθούν να είναι έντονες: κάθε καταστροφή υψηλού προφίλ σκότωσε 45 έως 50 ανθρώπους και έχει προκαλέσει ή αναμένεται να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους από καρκίνο, ενώ παράλληλα καθιστά μεγάλες εκτάσεις ακατοίκητες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έπληξε τον αντιδραστήρα Μπουσέρ, ο οποίος τροφοδοτεί το δίκτυο του Ιράν και θα μπορούσε —δεδομένης της κατάλληλης εγκατάστασης επανεπεξεργασίας— να παράγει επίσης πλουτώνιο για μια βόμβα.

Αντ’ αυτού, μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν το συγκρότημα εμπλουτισμού στο Νατάνζ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, αλλά αφήνοντας τις μετρήσεις ακτινοβολίας και χημικών ουσιών «αμετάβλητες», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. 

Μια δορυφορική εικόνα δείχνει νέους αντιδραστήρες υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του Μπουσέρ στο Ιράν σε αυτήν την εικόνα με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2025. (πηγή: Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS)
Μια δορυφορική εικόνα δείχνει νέους αντιδραστήρες υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του Μπουσέρ στο Ιράν σε αυτήν την εικόνα με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2025. (πηγή: Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS)

Γιατί οι ιστότοποι εμπλουτισμού είναι μια διαφορετική ιστορία

Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις όπου το Ισραήλ κατέστρεψε εχθρικούς αντιδραστήρες – το Οσιράκ έξω από τη Βαγδάτη το 1981 και την εγκατάσταση αλ-Κιμπάρ της Συρίας το 2007 – η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε πριν ολοκληρωθεί η θωράκιση από σκυρόδεμα και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε παρατεταμένη αντίδραση σχάσης. Αντίθετα, μια μονάδα εμπλουτισμού όπως η Νατάνζ δεν περιέχει ενεργό πυρήνα. Αντ’ αυτού, χιλιάδες φυγοκεντρητές περιστρέφουν εξαφθοριούχο ουράνιο για να αυξήσουν τη συγκέντρωση του σχάσιμου U-235.

Το φυσικό μετάλλευμα ουρανίου περιέχει λιγότερο από 1% U-235. Τα επίπεδα εμπλουτισμού ποιότητας καυσίμου κυμαίνονται γύρω στο 4-5%. Το υλικό ποιότητας όπλων πρέπει να φτάσει περίπου το 90%. Για αυτόν τον λόγο, ο ΔΟΑΕ επιβάλλει αυστηρή παρακολούθηση μόλις ξεπεραστεί το όριο του 20%. Οι φυγοκεντρητές που προκαλούν ζημιά μπορούν να απελευθερώσουν ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου και βιομηχανικές χημικές ουσίες που απειλούν τους τεχνικούς επί τόπου, αλλά δεν προκαλούν πυρηνική έκρηξη ή μόλυνση ευρείας περιοχής.

«Η περιστροφή αερίου σε φυγοκεντρητές αυξάνει τον εμπλουτισμό μόνο μέσω της φυσικής», εξήγησε ο Δρ. Εγιάλ Πίνκο, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Ναυτικού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και νυν ερευνητής στο Κέντρο Μπεγκίν-Σαντάτ του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν. «Μέσα σε έναν αντιδραστήρα, ο εμπλουτισμός αυξάνεται μέσω μιας αυτοσυντηρούμενης αλυσιδωτής αντίδρασης. Η πρόσκρουση σε έναν αντιδραστήρα διακινδυνεύει την ανεξέλεγκτη σχάση και, υπό ορισμένες συνθήκες, ακόμη και την πυρηνική απόδοση. Ένας αντιδραστήρας είναι επομένως ένας πολύ πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητος στόχος».

Ο Μπουσέρ, σημείωσε ο Πίνκο, βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενισχύοντας την περιφερειακή ανησυχία για τυχόν αστοχία πυρός.

Natanz: ένα γνώριμο πεδίο μάχης

Η Νατάνζ έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ισραήλ και στο παρελθόν. Το 2011, ο ιός τύπου worm Stuxnet —που αποδίδεται στη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ— διέφθειρε τους ελεγκτές της Siemens και κατέστρεψε σχεδόν χίλιες φυγοκεντρητές. Μια έκρηξη το 2020, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε κυβερνο-δολιοφθορά, και μια σοβαρή διακοπή ρεύματος το 2021 επιβράδυναν επίσης τις επιχειρήσεις. Η επιδρομή της Παρασκευής φαίνεται να έπληξε τόσο τις αίθουσες εμπλουτισμού όσο και τα βοηθητικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί δώδεκα και πλέον εγκαταστάσεις που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, είπε ο Πίνκο, από αντιδραστήρες μέχρι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και εργαστήρια ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών. Το υπόγειο συγκρότημα στο Φόρντοου είναι θαμμένο αρκετά βαθιά ώστε ακόμη και αν οι φυγοκεντρητές του καταστραφούν, «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα παραμείνουν τοπικές», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, η ΔΟΑΕ λέει ότι δεν ανιχνεύει ραδιενεργές ή χημικές ανωμαλίες γύρω από τη Νατάνζ και το Μπουσέρ παραμένει ανέγγιχτο. Ωστόσο, οι διπλωμάτες και οι αγορές ενέργειας παραμένουν νευρικοί: ένα άμεσο χτύπημα σε έναν θερμό αντιδραστήρα θα παγκοσμιοποιούσε αμέσως την κρίση.

Το πώς το Ιράν θα επιλέξει να αντιδράσει -και το αν το Ισραήλ αισθάνεται υποχρεωμένο να επανεξετάσει το Μπουσέρ- θα καθορίσει αν αυτοί οι παγκόσμιοι φόβοι παραμείνουν θεωρητικοί ή θα γίνουν η επόμενη προειδοποιητική ιστορία της πυρηνικής εποχής.

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή8 λεπτά πριν

Συναγερμός για Έλληνες σε Ιράν και Ισραήλ – Επιφυλακή σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή,...

Γενικά θέματα38 λεπτά πριν

Νέο κύμα ιρανικών πυραύλων κατά του Ισραήλ

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με το Τελ Αβίβ να παραμένει...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Αν πέσει το Ιράν τότε οι ΗΠΑ πρέπει να κυνηγήσουν όσους σκότωσαν τους στρατιώτες τους

Άρθρο του Αμερικανού αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν στη National Interest

Διεθνή6 ώρες πριν

The Free Press : Πώς η επίθεση στο Ιράν σφραγίζει την πολιτική κληρονομιά του Νετανιάχου

Μία ή δύο πυρηνικές βόμβες θα κατέστρεφαν το Ισραήλ—το «δεύτερο Ολοκαύτωμα» που πάντα φοβόταν ο Μπίμπι. Και αυτό που ήταν...

Διεθνή6 ώρες πριν

Jerusalem Post: Οι αναμνήσεις του Τσέρνομπιλ “μπλοκάρουν” το Ισραήλ! Γιατί οι IDF δεν θα χτυπήσουν τον ενεργό αντιδραστήρα του Ιράν στο Μπουσέρ

Ένα χτύπημα σε έναν ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας ικανή να θέσει σε κίνδυνο άμαχους πληθυσμούς...

Δημοφιλή