Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ανησυχία στην Τουρκία! Προβληματισμός στην Άγκυρα με Ρούμπιο και Γουόλζ – Αγωνία Ερντογάν για μια συνάντηση με Τραμπ – Τρόμος για Ισραήλ και Κουρδικό Κράτος

Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.

Δημοσιεύτηκε στις

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία. Ανησηχητικά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα μηνύματα που λαμβάνει από την επανεκλογή Τραμπ.

Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Μάικ Γουόλζ, δύο ανδρών με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την Άγκυρα, προκαλεί προβληματισμό στη γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω του μεσανατολικού μετώπο, οι εξελίξεις στο οποίο αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ που μίλησε για κίνδυνο επίθεσης του Ισραήλ και τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Γιατί το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο

Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Ο Ερντογάν τρέμει για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας και ο φόβος του αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δεν διστάζει να προειδοποιήσει ακόμα και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο συνδέει με το κουρδικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου, ότι εποφθαλμιά τα εδάφη της Ανατολίας.

Αφορμή και αιτία του τουρκικού ξεσπάσματος δεν είναι μονάχα η αναφανδόν στήριξη Τραμπ προς το Ισραήλ, αλλά και η ενδεχομένη άφιξη του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης η επικείμενη άφιξη του Μάικ Γουόλζ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από εκείνες τις Άγκυρας. «Ο λάτρης του PKK ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ», ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.

O λάτρεις του PKK νέος σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, ανέφερε η Hürriyet για τον Μάικ Γουόλζ

Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τραμπ θα πρέπει να κάνει πολύ διαφορετικά βήματα προς την περιοχή σε αυτήν τη θητεία. Γιατί τα μηνύματα που δίνουνται κατά καιρούς, μπορεί να μας ανησυχήσουν. Γι’αυτό πρέπει να δούμε τον Ιανουάριο. Γιατί οοι σχέσεις μας με τον Τραμπ στο παρελθόν, ήταν ασύγκριτα πολλές σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή η Hürriyet, αναδημοσιεύει χάρτη που είχε αναρτήσει πριν από μήνες ο γιος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υπογραμμήζει με αφορμή τις δηλώσεις του νέου Ισραηλινού ΥΠΕΞ Γκίντεον Σααρ, ότι το Ισραήλ θέλει να ιδρύσει ένα δεύτερο Ισραήλ μέσω ενός κουρδικού κράτους.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους στη Συρία από το 2015 και η Τουρκία ελπίζει τώρα στην απόσυρση των αμερικανικώ στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Ενδεικτική των προθέσεων της καζάν-καζάν πολιτικής που επιδιώκει ενόψει της επιστροφής ενός ηγέτη στον Λευκό Οίκο που σκέπτεται επίσης συναλλακτικά είναι και η τοποθέτηση Μπατσελί: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις αναλάβει ξανά καθήκοντα θα πρέπει να διαλέξει την ειρήνη ή τη γενοκτονία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Θα αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία; Πως βλέπει τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK-PYD-YPG;»

Τα όσα χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα πληθαίνουν, πόσω δε μάλλον έαν συμπεριληφθεί και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, να έχει εκδικηθεί την Τουρκία αποβάλλοντάς την από το πρόγραμμα των F-35.

Κωστίδης: Ανησυχία στην Τουρκία με Ισραήλ και το σενάριο δημιουργία κουρδικού κράτους

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε:

Περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι επιλογές Τραμπ, για να καταλάβουν στην Τουρκία, τι ακριβώς θα συμβεί. Ήδη οι πρώτες επιλογές και τα ονόματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο ελπίζουν για κάποιες αλλαγές ή και στις διαπροσωπικές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν. Τα σημάδια όμως δεν είναι καθόλου καλά και σε συνδυασμό με τη στάση του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των ΗΠΑ εναντίον της Χαμάς δεν στέλνουν καθόλου αισιόδοξα μηνύματα. Άλλωστε γι’αυτό τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος στις σημερινές δηλώσεις του είπε, ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα εποχή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Ας ελπίζουμε, ότι θα συναντηθούμε με τον κ. Τραμπ σε διεθνείς ή διμερείς συναντήσεις για να καθορίσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο πώς θα αξιολογήσουμε την επόμενη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πως θα σχηματιστεί το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ, τι είδους υπουργικό συμβούλιο θα προκύψει. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα γνωριστεί πολύ πιο στενά μέσω των συναντήσεων που θα έχει με τους φίλους του υπουργικού συμβουλίου μου και ελπίζω, ότι θα λάβουμε μέτρα ανάλογα. Σε αυτό το σημείο, οι Αντιπρόεδροι και οι Υπουργοί Εξωτερικών, είναι σημαντικοί».

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε, ότι Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ η θέση που πήραν απέναντι στη Χαμάς και στο Ουκρανικό νομίζω, ότι προκαλούν μια ανησυχία στην Τουρκία, γιατί βρέθηκε σε ένα διαφορετικό σημείο της ιστορίας.

Υπάρχει φόβος. Το έχει εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος. Γι’αυτόν τον λόγο προσπαθεί να επιλύσει το κουρδικό. Λένε, ότι μπορεί να ιδρυθεί ένα κουρδικό κράτος με την υποστήριξη του Ισραήλ. Ακραίο σενάριο; Αλλά όταν ακούμε τον υπουργό άμυνα της Τουρκίας, να λέει, ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος με το Ισραήλ, γιατί αυτό εννοεί, μέσω των Κούρδων, αυτό φοβούνται στην Τουρκία, για αυτό περιμένουν τι θα γίνει με τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Συρία.

Ευκαιρία για Ελλάδα-Κύπρο

Προφανώς το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να επανακαθορίζουν την πολιτική τους απέναντι στην Τουρκία. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, η οποία απειλεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να ελέγξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο και της Μέσης Ανατολής, το οποίο είναι το μεγάλο όραμα του Ερντογάν που μεταφράζεται με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα οποία είναι σχέδια υφαρπαγής κυριαρχίας και πλούτου των δύο ελληνικών κρατών που εντάσσονται στον λεγόμενο “Τουρκικό Αιώνα”.

Πως θα γίνει αυτή η αντεπίθεση; Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ δυνατά όπλα που αφορούν μια σειρά από σημαντικούς τομείς, τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν στη διεθνή κοινότητα.

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το ζήτημα, παρότι έχει πάρει δις Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συγκρατήσει εντός της επικράτειάς της τους μετανάστες. Ανταυτού οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκτιμάται πως περίπου 50.000 άνθρωποι θα έχουν εισέλθει παρανόμως στο ελληνικό έδαφος μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με 38.000 το 2023.

Τρομοκρατία: Η Τουρκία αποτελεί άνδρο τρομοκρατίας. Εκπαιδεύει και εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες στην επικράτειά της. Στήριξε τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Εξόπλισε τζιχαντιστές στη Συρία και τους παρείχε περίθαλψη σε τουρκικά νοσοκομεία.

Ρωσία: Η Τουρκία αποτέλεσε κόμβος για να ξεπερνά το Κρεμλίνο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τον περασμένο Οκτώβριο το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και τη στοχοποίηση ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης. Κάλεσε, δε, τις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατοχή ξένων εδαφών: Η Τουρκία κατέχει εδώ και 50 χρόνια το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει εισβάλλει στη Συρία και κατέχει τμήμα των εδαφών της, όπως και στο Βόρειο Ιράκ. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη και στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 2020, στηρίζοντας με εξοπλισμούς το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, το οποίο τρία χρόνια αργότερα οδηγήσε σε πλήρη γενοκτονία τον αρμενικό πληθυσμό του συγκεκριμένου θύλακα, εξοθώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους εκτός της τρισχιλιόχρονης ιστορικής τους πατρίδας.

Γενοκτονία: Η Τουρκία που κατηγορεί το Ισραήλ για Γενοκτονία στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι η ίδια που γενοκτονεί τους Κούρδους στην επικράτειά της, στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, αποτέλεσμα της μη παραδειγματικής της καταδίκης και τιμωρίας για τις γενοκτονίες που διέπραξε εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις αρχές του 20 αιώνα. Η Τουρκία συνέχισε τη γενοκτονία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Τους εξόντωσε οικονομικά με το “varlık vergisi”, τους τρομοκράτησε στα Σεπτεμβριανά του 1955 και το κύμα απελάσεων του 1964 ήρθε για να ολοκληρώσει το έγκλημα και να φτάσουν η Ελληνική Μειονότητα Κωνσταντινούπολης να μετρά μόνο 2000 μέλη, όταν το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης αριθμούσε 100.000 Έλληνες. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Θράκη αριθμεί περί τους 120.000.

Τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους Αθήνα και Λευκωσία είναι αρκετά. Αποτελούν τεράστια διπλωματικά χαρτιά για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική των υποχωρήσεων και του κατευνασμού. Και το σημαντικότερο; Χωρίς πόλεμο…

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Οι τελευταίες εξελίξεις από την εγκλωβισμένη Ρεθυμνιώτισσα στην Τουρκία

Θα ζητήσει να της επιτραπεί η επιστροφή της στην Ελλάδα μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη, δηλώνοντας πρόθυμη να καταβάλει χρηματική εγγύηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 50χρονη Αγάθη Μαρκοπούλου, η οποία βρίσκεται ακόμη αποκλεισμένη στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύλληψή της για μια υπόθεση που αφορά κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν αφαίρεσε, σκοπεύει να υποβάλει αίτημα στις τουρκικές αρχές. Με το αίτημά της, θα ζητήσει να της επιτραπεί η επιστροφή της στην Ελλάδα μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη, δηλώνοντας πρόθυμη να καταβάλει χρηματική εγγύηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί

Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει η υπόθεση σύγχρονου “Εξπρές του Μεσονυχτίου” με θύματα δύο Ρεθυμνιώτισσες, ένα θέμα που αποκάλυψε το neakriti.gr, η “ΚΡΗΤΗ TV” και η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, προκαλώντας παράλληλα το ανάλογο ενδιαφέρον, τόσο ειδησεογραφικό όσο και πολιτικό. 

Στις κατάλληλες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης της Ρεθυμνιώτισσσας Αγάθης Μαρκοπούλου στην Τουρκία προβαίνουν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί «στενά την υπόθεση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή. Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε θέματα δικαστικά, αλλά μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών». 

Χθες, επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να οριστεί δικάσιμος, αλλά τελικώς δεν ορίστηκε. Ωστόσο, θα κατατεθεί μέσω της δικηγόρου της Ρεθυμνιώτισσας προσωρινή άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκαναν τόσο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, όσο και η κουνιάδα της 50χρονης Ρεθυμνιώτισσας, που περιμένει τη δίκη της στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Αντώνης Βουλγαράκης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, είπε: «Δε μπορώ να γνωρίζω το νομικό σύστημα της γείτονος χώρας, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ερντογάν, τα πράγματα έχουν ζοριστεί σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία διεθνώς είναι στο επίπεδο κατηγοριών και είναι στον… τοίχο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταφέρονται εναντίον της και μάλιστα από χείλη επίσημων ηγετών, κυρίως όμως από την Ε.Ε. 

Μια χώρα, που νομίζω η ίδια αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, δυστυχώς επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία αυτά που λέγονται εις βάρος της. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε δύο γυναίκες, οι οποίες ούτε ποινικό παρελθόν έχουν και σε κάθε περίπτωση έχουν το τεκμήριο της αθωότητας τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες που έχουν έναν στοιχειώδη πολιτισμό, νομικό και δικονομικό.

Απ’ ό,τι διάβασα στα ΜΜΕ, η μεταχείριση είναι τελείως απαράδεκτη, την καταδικάζουμε και πρέπει να την καταδικάζει κάθε άνθρωπος και κάθε πολίτης και κάθε νομικός. Πρέπει να υπάρχουν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι γιατί συλλαμβάνεσαι, γιατί κατηγορείσαι, πρέπει να σου εγχειρίζονται τα δικαιώματά σου και γραπτά και μάλιστα σε γλώσσα που κατανοείς. Γιατί εδώ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η αδυναμία κατανόησης τού τι αντιμετωπίζουν. Επίσης υπήρχε πρόβλημα και γλωσσικό, πρέπει η γλώσσα να είναι κατανοητή, λέει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να τύχεις δίκαιης δίκης.

Εδώ ούτε την απέλαση μπορώ να αντιληφθώ, η απέλαση συμβαίνει μετά τη διαπίστωση μιας παράνομης πράξης, ή την καταδίκη, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω, η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει αυτές τις κατηγορίες σχετικά με τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν η λήψη των βίντεο έχει λάβει χώρα, πραγματικά δείχνει σκηνοθεσία, χολιγουντιανή προσέγγιση και όχι νομική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μετατρέπεις τον άνθρωπο σε κομπάρσο μιας σκηνής και δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το “φαίνεσθαι” παρά για το “είναι” της Δικαιοσύνης.

Θεωρώ ότι το ΥΠ.ΕΞ., σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να έρθουν σε επαφή σε επίπεδο διπλωματίας, ώστε να αμβλυνθούν τα όποια προβλήματα. 

Δεν μπορείς να κρατάς έναν άνθρωπο όμηρο, γιατί καταρχήν μπορεί να μην έχει τα οικονομικά μέσα να ζήσει στη χώρα σου μέχρι να δικάσεις, ταυτόχρονα είναι μητέρα, είναι επαγγελματίας, χρειάζεται ταχεία εκκαθάριση, μια οικονομική εγγύηση που μπορεί να είναι το παρόν, όπου ορίσει δηλαδή στη δική μας χώρα. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να έχεις όμηρο έναν άνθρωπο που έχει τεκμήριο αθωότητας και δεν τον έχεις δικάσει, και θα πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία είτε να τον δικάσεις και να γίνει ταχεία εκκαθάριση της υπόθεσής του, άλλως να του βάλεις οποιονδήποτε οικονομικό όρο, εγγύηση, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να γυρίσει στις υποχρεώσεις του, επαγγελματικές και οικογενειακές». 

Το ΥΠ.ΕΞ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Μια οικογένεια Ρεθυμνιωτών βιώνει κόλαση την τελευταία εβδομάδα, όταν οι διακοπές που αποφάσισαν να κάνουν στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκαν στον χειρότερο εφιάλτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιπέτεια σε ένα κατάστημα τουριστικών ειδών κοντά στην Αγιά Σοφιά εξελίχθηκε σε συλλήψεις και προκλητικές κρατήσεις ακόμα και σε hot spot προσφύγων, με σκηνικό που θύμισε… “Εξπρές του Μεσονυκτίου”. 

Η Αγαθή Μαρκοπούλου, μια 50χρονη γυναίκα από το Ρέθυμνο, με την 22χρονη κόρη της και μία φίλη της βρίσκονταν για εκδρομή στην Τουρκία και την περασμένη Παρασκευή θέλησαν να επισκεφτούν την Αγιά Σοφιά. Επειδή έπρεπε να φορέσουν μαντίλες, αφού η Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε τζαμί με ώρες μουσείου, αγόρασαν από ένα μαγαζί έξω από τον ναό μαντίλες και εκείνη ακριβώς τη στιγμή η 50χρονη Ρεθυμνιώτισσα, κατά λάθος, έβαλε στην τσάντα της μαζί με τα μαντίλια και το κινητό του επιχειρηματία, που ήταν, όπως ισχυρίζεται η ίδια, καλυμμένο κάτω από τον σωρό που είχε επιλέξει. Αυτό ήταν η αρχή του “Γολγοθά” για τις γυναίκες, αλλά και τον σύζυγο της κ. Αγαθής, ο οποίος ήταν στο Ρέθυμνο και εμβρόντητος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, οπότε και απευθύνθηκε στην εφημερίδα για τη συνδρομή βοήθειας στην ταλαιπωρία τους. 

Οι γυναίκες συνελήφθησαν αρχικά με υπόδειξη του καταστηματάρχη, από αστυνομικούς που βρέθηκαν σε χρόνο ντε τε στο σημείο. Αρχικά, τις οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου τις εξέτασαν (!), και αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα στα κρατητήρια.

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της 50χρονης Κρητικιάς, που έχει εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Έδωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” τη μαρτυρία της για τη νύχτα που εκείνη, η κόρη της και η φίλη τους οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και για τα απάνθρωπα πράγματα που βίωσαν: «Μας τράβηξαν βίντεο όσο ήμασταν με τις χειροπέδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η φίλη των δύο Ρεθυμνιωτισσών αφέθηκε ελεύθερη, αλλά η ίδια και η κόρη της κρατήθηκαν και πέρασαν το βράδυ σε ένα παγωμένο κελί, όπου κοιμήθηκαν στο πάτωμα, χωρίς κανείς να τους εξηγεί τι διαδικασία ακολουθείται.

Η Αγαθή Μαρκοπούλου συμπλήρωσε: «Προσπαθούσα να ρωτήσω κάτι και έλεγαν “shut up” και με έσπρωχναν συνέχεια όταν προσπαθούσα να πω κάτι, καμία ενημέρωση, σπρωξίματα και “shut up” ήταν η μόνιμη έκφρασή τους».

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΑ

Τι είπε η κουνιάδα της παθούσας 

Από την πλευρά της, η Μαριάννα Τσουντάνη, κουνιάδα της παθούσας, μας δήλωσε τα εξής: «Απ’ όταν το μάθαμε ζούμε μια κατάσταση ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, κάτι εξωπραγματικό. Είμαστε σε τρομερή αγωνία, ιδίως το Σάββατο που είχαν αποφορτιστεί τα κινητά και δεν είχαμε κανέναν τρόπο να μάθουμε τι συμβαίνει και πού τις έχουν. Τα παιδιά (έχουν τρία παιδιά, 2 αγόρια και την κόρη που κρατήθηκε στο hot spot) είναι σε μεγάλη αγωνία. Ανακουφιστήκαμε που επέστρεψε η ανιψιά μου. Είναι αδιανόητο να είναι η κουνιάδα μου εγκλωβισμένη για ένα λάθος.

Το σαββατοκύριακο ζητούσαμε απελπισμένα ένα δικηγόρο να μας βρει το Προξενείο που να μιλάει Ελληνικά να μπορούν να συνεννοηθούν. Την έβαζαν και υπέγραφε χαρτιά στα Τουρκικά, χωρίς να ξέρει τι υπογράφει, και το Προξενείο δε μας συνέστησε κανέναν δικηγόρο, ή μάλλον μας συνέστησε έναν, ο οποίος δεν μπορούσε, λέει, να αναλάβει γιατί δεν ήταν ποινικολόγος. Ήμασταν μόνοι μας, που θεωρώ ότι το προξενείο γι’ αυτό υπάρχει, για να υποστηρίξει τους Έλληνες στο εξωτερικό».

ΠΗΓΗ: Neakriti.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Κίνδυνος κυβερνητικού κενού

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στόχος του παρόντος κειμένου είναι να αναλυθεί ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα σε κυβερνητικό κενού . Παρά τις όποιες διαφωνίες σε τυχόν αποφάσεις εκπέμπει αρνητικά μηνύματα η αδυναμία ενός Κράτους να αποτρέψει απειλές κατά της Κυβερνητικής του Δομής.

Γράφει ο Δημήτρης Φούκας

Ραγδαίες οι γεωπολιτικές εξελίξεις εκτός συνόρων και οι εσωτερικής πολιτικής εντός .Κοινός παρονομαστής η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι αποφάσεις της. Οι τελευταίες την έχουν καταστήσει στόχο σφοδρής κριτικής από λαϊκά στρώματα και ξένες κυβερνήσεις (λόγω ακρίβειας, εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με Τουρκία , συνεργασίας με Πρόεδρο της Ουκρανίας, δυσλειτουργία Κρατικών υπηρεσιών). Στόχος κριτικής είναι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση ή διαφαίνεται και κάτι πιο απειλητικό;

Ο γράφων αναλύει εν είδει υποκειμενικής εκτίμησης το τελευταίο στοιχείο υπό τη μορφή υβριδικής απειλής με στόχο αποκλειστικά την Ελληνική Κυβέρνηση. Ως θεσμός και κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων, το πιο κρίσιμο στη χώρα,η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να προστατευτεί από «ανεπιθύμητες καταστάσεις» που τη δεδομένη στιγμή φαίνονται στον ορίζοντα ως πολύ πιθανό σενάριο.

Οι παράγοντες αυτοί είναι ως επί το πλείστον γεωπολιτικοί. Το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας «κλείνει» σιγά σιγά παρά τις κινήσεις φαινομενικής αναζωπυρώσεως αλλά η Ρωσική ηγεσία δια στόματος Πούτιν δε φαίνεται να έχει ξεχάσει τους Δυτικούς ηγέτες που βοήθησαν την Ουκρανική αντίστοιχη ποικιλοτρόπως. Η τελευταία υπογραφή αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας συν τις προηγούμενες ανακοινώσεις του Έλληνα ΠΘ υπέρ της Ουκρανικής άμυνας δεν περνούν απαρατήρητα από τις ειδικές υπηρεσίες του Ρωσικού Κράτους (SVR-GRU).

Στην εξίσωση πλέον κάθε εξετάζων το θέμα δεν μπορεί να μην προσθέσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Πληροφορίες μιλούν για στενές σχέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την απερχόμενη, εναντίον της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει «αντεπίθεση». Η φράση «Τραμπισμός» εντός Βουλής, όπως τα ΜΜΕ πρόβαλλαν, δείχνει πολλά . Όχι καλός οιωνός.

Γιατί; ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μια μακρά και μη αναίμακτη «παράδοση» στη μεταχείριση πολιτικών τους αντιπάλων. Το λεγόμενο «κλαμπ Μπερεζόφσκι» , κύκλος Ρώσων πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου Προέδρου, πέθαναν όλοι για «αδιευκρίνιστους λόγους », χωρίς στοιχεία για την αιτία τους. Ο Βρετανός δικηγόρος Σκοτ Γιαγκ , ανήκων στον στενό κύκλο του Ρώσου ολιγάρχη Μπερεζόφσκι, βρέθηκε νεκρός σε πολυσύχναστο σημείο του Λονδίνου παρά τη φρουρά που διέθετε. Την ίδια κατάληξη είχε και ο Ρώσος επιχειρηματίας κι άλλοι του ίδιου περιβάλλοντος, χωρίς οι δράστες να βρεθούν ποτέ. Η Επιχείρηση «Κόνδωρας» στη Νότια Αμερική με το Ευρωπαϊκό παρακλάδι «Gladio» της CIA ( βλ. «The Guardian:Operation Condor terrors the South America») που κόστισε τη ζωή και την εξουσία του Σ. Αλιέντε στη Χιλή και πολλών άλλων είναι ένα άλλο παράδειγμα που επί ηγεσίας Τραμπ μπορεί να επαναληφθεί με στόχους και Έλληνες παράγοντες.

Ακόμα μια συνισταμένη είναι και το σχέδιο του αγωγού East Med που η Ελληνική Κυβέρνηση έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες να μην υποστηρίζει ιδιαίτερα. Ο ισχυρισμός του Ν. Φαραντούρη, υποψηφίου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συμβούλου επενδύσεων στον ΔΕΔΔΗΕ ότι «το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε τον East Med στο συρτάρι» σε συνέντευξη του στο κανάλι Militaire.gr προβληματίζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει τη χώρα μας για την μη κατάθεση χωροταξικού σχεδίου στα θαλάσσια σύνορα της. Όλη αυτή η άρνηση εκμετάλλευσης των χωρικών υδάτων για οικονομικές δραστηριότητες σύμφωνα με αναλυτές (Γ Φίλης, Κ. Γρίβας, ΕΛΙΣΜΕ, Ι. Μάζης και άλλοι) εντάσσεται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έντονα οι Έλληνες ΠΘ και ΥΠΕΞ προβάλλουν. Στον East Med όμως εμπλέκονται με αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα οι παράγοντες Ισραήλ – Ινδία-Σαουδική Αραβία. Ειδικά η πρώτη χώρα έχει γνωστές δυνατότητες υβριδικού τύπου επιχειρήσεων, που όλοι παρακολούθησαν με τα πρόσφατα γεγονότα στο Λίβανο και το Ιράν. Παρά τις πολύ καλές σχέσεις των δυο κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ, μια διάσταση απόψεων στο ζήτημα του αγωγού θα φέρει ενδεχομένως απροσδόκητες εξελίξεις.

Ένα στοιχείο μπορεί να αποτελέσει το «μακρύ χέρι» των παραπάνω παραγόντων. Τι συμβαίνει με τον νεοναζί πολιτικό χώρο στην Ελλάδα; Υπάρχουν πληροφορίες για τη δυναμική του στη χώρα και την επιρροή του στον τοπικό πληθυσμό; Σύμφωνα με την Εφημερίδα DW της Γερμανίας η οργάνωση ProPatria διαδέχεται τη Χρυσή Αυγή στη δράση που είχε η τελευταία μέχρι τη σύλληψη της το 2013.Η πολιτική κατάσταση της Δύσης «έχει δικαιώσε» τη συντηρητική και άκρα μερίδα Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που φαίνεται σε κατά τόπους εκλογικές διαδικασίες. Εν Ελλάδι(αλλά και λοιπά Βαλκάνια) , με τόσο μεγάλο ποσοστό δεδηλωμένο υπέρ της Ρωσίας, μια πολιτική παράταξη – ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση τύπου ΧΑΜΑΣ σε νεοναζί εκδοχή , με ή χωρίς εξωτερική υποστήριξη, μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για την παρούσα κυβέρνηση (όπως ο σύνδεσμος ΙΔΕΑ τη δεκαετία του 60).

Σε όλα αυτά υπάρχουν μηχανισμοί να φέρουν αντίδραση; Βάσει ανώνυμης πηγής από την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί που φυλάσσουν πρόσωπα πολιτικού και οικονομικού κύρους δεν υποβάλλονται όλοι στα 2 εκπαιδευτικά σχολεία που προβλέπουν τα καθήκοντα τους, ούτε σε συνεχείς μετεκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή ιδιώτες Φύλακες εκπαιδεύονται ανά έτος ή εξάμηνο θεωρητικά και πρακτικά στα αντικείμενα των καθηκόντων τους(βλ. venetisconsulting. gr) . Η εφαρμογή του μοντέλου εκπαίδευσης των Ιδιωτών σε Κρατικές υπηρεσίες δε θα αποτελούσε ρεαλιστική πρόταση;

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Η δήλωση Γκιουλέρ για την Κάσο εκθέτει την Ελλάδα

Έρχεται ρήξη στα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χτυπά σημαντικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ανακαταλαμβάνει εδάφη σε ποσοστό ρεκόρ, από την έναρξη του πολέμου και τώρα η Δύση καλείται να διαχειριστεί την ήττα απέναντι στη Ρωσία, λέει στο star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα ο διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος. Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά θα επικρατήσει λογική εκτιμά ο κ.Μήτσιος. Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, επειδή άνοιξε την βεντάλια των διεκδικήσεων η Τουρκία, είναι θέμα χρόνου όπως λέει η επερχόμενη ρήξη στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ενώ για την τελευταία πρόκληση από πλευράς του Υπουργού Άμυνας κ.Γκιουλέρ, ότι το ιταλικό ερευνητικό στην Κάσο ζήτησε άδεια από τις Τουρκικές αρχές, επισημαίνει ότι αυτή η δήλωση εκθέτει την Ελλάδα ανεπανόρθωτα. ‪

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή29 λεπτά πριν

Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο! Με περικύκλωση απειλείται στρατηγικό προπύργιο από τις ρωσικές δυνάμεις – Αποκόπτουν τον ανεφοδιασμό

Χάρτες κατάστασης μέχρι τις 1 Δεκεμβρίου 2024

Αναλύσεις59 λεπτά πριν

Ο Άσαντ προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2024

Διεθνή1 ώρα πριν

Μήνυμα του αρχηγού των SDF Μαζλούμ Αμπντί! Επιθέσεις από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία διέκοψαν τον διάδρομο Χαλέπι-Τελ Ριφάατ-Σεχμπά

Ο ηγέτης των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας παραδέχεται, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πως οι τζιχαντιστές υποστηρίζονται από την...

Διεθνή2 ώρες πριν

Αποκάλυψη! Ουκρανοί παρείχαν εκπαίδευση στους ισλαμιστές τρομοκράτες που αναζωπύρωσαν τον εμφύλιο στη Συρία

«Εκπαιδεύτηκαν από Ουκρανούς, χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους»! Αυτός είναι ο τίτλος της Kyiv Post, η οποία επιβεβαιώνει τις φήμες για ουκρανική...

Διεθνή2 ώρες πριν

Επιστολή του Μητροπολίτη Χαλεπίου! “Παραμένουμε στο Χαλέπι! Να προσεύχεστε αδιάλειπτα”

Θέση για όσα συμβαίνουν στο Χαλέπι μετά τις συγκρούσεις που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες οι τζιχαντιστές,  οι οποίοι κατέλαβαν την...

Δημοφιλή