Αναλύσεις
Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα εισβολή στη Συρία! Αλλά θα πρέπει να πάρει την άδεια από τον Πούτιν
Σήμανε συναγερμός στην Άγκυρα. Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Συναγερμός στην Άγκυρα, με τον Ερντογάν να προετοιμάζεται να εισβάλει για τέταρτη φορά στη βόρειο Συρία
Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να πάρει από τη Ρωσία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να την δώσει, για να μην χάσει τον έλεγχο της περιοχής, να διατηρήσει έναν ρόλο στο Κουρδικό και για να μην δυσαρεστήσει τον Άσαντ
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα δεν παραλείπει να τονίζει ότι το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία. Αντίστοιχη δήλωση έκανε προ ολίγων ημερών και ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο Τούρκος πρόεδρος στηρίζει τον ισχυρισμό του στο γεγονός ότι την κυβέρνηση Νετανιάχου στηρίζουν δύο κόμματα, τα οποία είναι υπέρ της επέκτασης του Ισραήλ στα λεγόμενα «υπεσχημένα εδάφη» ή άλλως στη «Γη της Επαγγελίας», περιοχή που είναι γνωστή ως Ιουδαία, την οποία υποσχέθηκε ο Θεός στους Ισραηλίτες σύμφωνα με την προφορική παράδοση η οποία καταγράφηκε στο βιβλίο της Γενέσεως. Στο χάρτη η «Γη της Επαγγελίας» εκείνεται από τις όχθες του Νείλου μέχρι τις όχθες του Ευφράτη και καταλαμβάνει ένα μέρος της σημερινής τουρκικής επικράτειας.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο χάρτης αυτός της «Γης της Επαγγελίας» βρίσκεται σε στολές αρκετών Ισραηλινών στρατιωτών που μάχονται στα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου, τροφοδοτώντας έτσι τη ρητορική στην Τουρκία, κυρίως σε εθνικιστικούς και ισλαμιστικούς κύκλους, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση Ερντογάν, για σχέδιο επέκτασης του Ισραήλ στα «υπεσχημένα εδάφη».
Όμως, όπως είναι κατανοητό, για να φθάσει το Ισραήλ στο σημείο να επιτεθεί στην Τουρκία, θα πρέπει να έχει καταλάβει ένα σημαντικό μέρος του Λιβάνου και της Συρίας, για να αποκτήσει γεωτραφική πρόσβαση στα σύνορα με την Τουρκία να είναι αντικειμενικά δυνατή μια επίθεση κατά της τουρκικής επικράτειας.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ, εκτός από την ίδια την κυβέρνηση και το ισραηλινό κράτος. Πάντως, με δεδομένο ότι το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του στη Γάζα, αφού ο πόλεμος συνεχίζεται, ούτε στο Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ, όπου αντιμετωπίζει σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα, στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να επιτεθεί στην Τουρκία.
Άρα, η μόνη περίπτωση να απειλήσει το Ισραήλ την Τουρκία, είναι η υποστήριξη του Κουρδικού, κάτι το οποίο δήλωσε φανερά ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γεδεών Σάαρ, ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι «ο κουρδικός λαός είναι ο μεγαλύτερος λαός της περιοχής που δεν έχει αποκτήσει πολιτική ανεξαρτησία». Στη συνέχεια, αφού ανέφερε ότι στη Συρία οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει ντε φάκτο αυτονομία και στο Ιράκ το καθεστώς αυτονομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας αναγνωρίζεται από το Ιρακινό Σύνταγμα, στάθηκε στους Κούρδους που κατοικούν στις δύο γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι «υφίσταται την καταπίεση και την επιθετικότητα από το Ιράν και την Τουρκία».
Ο νέος Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι το Ισραήλ πρέπει να κατανοήσει ότι σε μια περιοχή όπου θα είναι πάντα μειονότητα «οι φυσικοί σύμμαχοί του» είναι οι υπόλοιπες εθνικές μειονότητες της περιοχής, με τις οποίες οφείλει να ενδυναμώσει τις σχέσεις του, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τείνει χείρα φιλίας και να υποστηρίξει τους Κούρδους «τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ασφαλείας».
Προφανώς το τελευταίο, η υποστήριξη σε «επίπεδο ασφαλείας» είναι αυτό που σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα, με τον Ερντογάν να προετοιμάζεται να εισβάλει για τέταρτη φορά στη βόρειο Συρία. Οι άλλες τρεις ήταν με την «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» (Αύγουστος 2016), με την «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» (Ιανουάριος 2018) και με την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» (Οκτώβριος 2019).
Με τις δύο πρώτες επιχειρήσεις η Τουρκία κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Συρίας, δυτικά του ρου του Ευφράτη ποταμού, εκτοπίζοντας από το Αφρίν και τις λοιπές περιοχές εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους και διαπράττοντας μέχρι σήμερα εγκλήματα πολέμου. Με την τρίτη επιχείρηση κατέλαβε ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, μήκους 155χλμ και βάθους 30χλμ μέσα στο συριακό έδαφος, μεταξύ των πόλεων Σερεκάνιγιε και Γκίρε Σπί.
Τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας εκτείνονται σε μήκος 911χλμ. Από αυτά τα 442 είναι δυτικά του Ευφράτη και όπως προαναφέρθηκε ελέγχονται πλήρως με κατοχή συριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό και παραστρατιωτικές ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία.
Από τα υπόλοιπα 469χλμ., η Τουρκία ελέγχει τα 155, μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Τώρα ο Ερντογάν σχεδιάζει να καταλάβει πρώτα τα 81χλμ που εκτείνονται από το Κομπάνι μέχρι την πόλη Γκίρε-Σπί (Τελ Αμπιάντ) και στη συνέχεια την περιοχή από την πόλη Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Άιν) μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.
Σημειώνεται ότι ενώ η Τουρκία είναι απολύτως ασφαλής, δεδομένου ότι κατά μήκος των συνόρων έχει χτίσει ένα από τα μακρύτερα τείχη του κόσμου (873χλμ), ύψους τριών και πάχους δύο μέτρων, διεξάγει αυτές τις επιχειρήσεις όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά για να απομακρύνει από τις περιοχές αυτές τον Κουρδικό πληθυσμό και να εγκαταστήσει μουσουλμάνους, τους οποίους σταδιακά εκτουρκίζει. Επίσης, με τις επιχειρήσεις αυτές καταλαμβάνει έδαφος της Συρίας, στο οποίο χτίζει κρατικές δομές ελεγχόμενες από την Τουρκία, κατά τα πρότυπα των κατεχομένων στην Κύπρο.
Το θέμα είναι ότι με το άρθρο 5 του Μνημονίου του Σότσι της 22ας Οκτωβρίου 2019, που υπογράφηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, μετά την αποχώρηση των στρατιωτών των ΗΠΑ από την περιοχή και μετά την ολοκλήρωση της «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», η Τουρκία αναγνώρισε στη Ρωσία ρόλο στην περιοχή μεταξύ Κομπάνι και Γκίρες Σπι, δηλαδή την περιοχή που θέλει να καταλάβει ο Ερντογάν.
Το συγκεκριμένο άρθρο λέει εν συντομία: «Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των συνόρων, η οποία βρίσκεται έξω από την περιοχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης και θα διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις του YPG με τον οπλισμό τους θα μετακινηθούν σε απόσταση 30χλμ από τα σύνορα Τουρκίας/Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες Τουρκίας-Ρωσίας σε βάθος 10 χιλιομέτρων μέχρι τα σύνορα.»
Άρα, ενώ για την «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» ο Ερντογάν φρόντισε και πήρε άδεια για να εισβάλει στη Συρία από τον Τραμπ, τώρα πρέπει να πάρει από τη Ρωσία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να την δώσει, για να μην χάσει τον έλεγχο της περιοχής, να διατηρήσει έναν ρόλο στο Κουρδικό και για να μην δυσαρεστήσει τον Άσαντ. Οψόμεθα.

Αναλύσεις
New York Times: Το μπλοφάρισμα είναι το μυστικό της ανθεκτικότητας του Τραμπ
Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.

Κρίνοντας από την αντίδρασή του στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αυτή την εβδομάδα, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν αρέσει όταν τον ρωτάς για το «TACO» – το ακρωνύμιο της Wall Street που αναφέρεται σε αυτόν «Trump Always Chickens Out» ( Ο Τραμπ πάντα το βάζει στα πόδια) μια υπόθεση που καθιστά ασφαλή την παραμονή στις αγορές ακόμη και όταν ο πρόεδρος απειλεί την Ευρώπη και την Κίνα με εντατικοποίηση του εμπορικού του πολέμου.
Ακόμα κι αν δεν του αρέσει η σύγκριση με τα πτηνά του αχυρώνα, το ακρωνύμιο θίγει κάτι που είναι κρίσιμο για την πολιτική ανθεκτικότητα του Τραμπ. Η προθυμία να παρεκκλίνει, να κάνει πίσω και να αντιφάσκει με τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που διατηρεί τον πρόεδρο βιώσιμο, και η υπόσχεση να κάνει πίσω είναι μέρος της έμμεσης προσπάθειας του Τραμπ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους – καθησυχάζοντάς τους ότι οτιδήποτε ακραίο είναι επίσης προσωρινό, ότι δοκιμάζει πάντα τα όρια (στην πολιτική, στην εξουσία) αλλά και γενικά δεν έχει πρόβλημα να υποχωρεί.
A case study : Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, έγραψα μια στήλη που περιέγραφε τη δεύτερη προεδρία Τραμπ ως οδεύουσα προς πολιτική αποτυχία, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια διόρθωση πορείας ήταν ακόμα δυνατή.
Αυτή η προειδοποίηση ήταν αμφισβητήσιμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ μετά την Liberation Day άρχισαν να μοιάζουν με τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν μετά την αποτυχημένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μόλις ο Μπάιντεν έφτασε στο χαμηλό των 40 στον μέσο όρο του RealClearPolitics, δεν έφτασε ποτέ ξανά το 45% της αποδοχής : Μερικοί πρόεδροι απλώς χάνουν την θητεία τους νωρίς και δεν την παίρνουν ποτέ πίσω.
Αλλά από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η στήλη, ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τους πιο ακραίους δασμούς του στην Κίνα, έχει επιτύχει κάποιο είδος αποστασιοποίησης από τον Έλον Μασκ και έχει αρχίσει να παραπονιέται για τον «τρελό» Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αυτοαποκαλείται ο μεγάλος επίδοξος ειρηνοποιός της Μέσης Ανατολής. Και ιδού, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξηθεί ξανά, όχι σε γνήσια δημοτικότητα αλλά σε ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο για έναν πρόεδρο σε μια πολωμένη χώρα.
Με έναν διαφορετικό Πρόεδρο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ανάκαμψη συνέβη παρά τις διάφορες οπισθοδρομήσεις και ανατροπές του Λευκού Οίκου (συν διάφορες επιπλήξεις από τη δικαστική εξουσία). Αλλά με τον Τραμπ είναι πιο πιθανό να πούμε ότι συνέβη λόγω αυτών των πισωγυρισμάτων και των αναπροσαρμογών. Το να βλέπουν τον Τραμπ από την μία να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του και από την άλλη να συγκρατείται και από άλλους είναι αυτό που περιμένει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων από την προεδρία του. Τους αρέσει που ο Τραμπ πιέζει κατεστημένα και οργανισμούς που δεν εμπιστεύονται ή αντιπαθούν, από την επίσημη Ουάσινγκτον μέχρι τα ελίτ πανεπιστήμια, αλλά η έγκρισή τους εξαρτάται από μια δυναμική αλληλεπίδραση, όπου δέχεται την αντίκρουση και μπορεί να υποχωρεί.
Ρωτήστε τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ για αυτό το μοτίβο και συχνά θα επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απλώς μέρος του σχεδίου – ότι οι φαινομενικές αποτυχίες και οι ανατροπές του προέδρου είναι απλώς ενδείξεις μιας στρατηγικής ευελιξίας που υπήρχε από την αρχή. Έτσι, η φαινομενική ανοησία των δασμών της Liberation Day είναι στην πραγματικότητα ένας λαμπρός τρόπος για να αποδεχτούν οι αγορές ένα πιο μετριοπαθές αλλά επιβαρυντικό δασμολογικό καθεστώς. Ή το να αφήσουμε τον Μασκ να καλπάζει ξέφρενος με απίθανες υποσχέσεις για εξοικονόμηση κόστους χάριν στον DOGE είναι απλώς ένας τρόπος να ανοίξουμε το μαύρο κουτί των κρατικών υπηρεσιών και να επιτραπεί στον Πρόεδρο να καταλάβει πώς να ελέγχει τη δική του εκτελεστική εξουσία.
Αυτή η ευελιξία καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξωτερική πολιτική. Μπορεί να έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και επίσης να απειλήσει τη Ρωσία εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν – όπως θα μπορούσε να έχει νόημα να είναι μαχητικός απέναντι σε ένα ισχυρότερο Ιράν το 2018 και διαλλακτικός απέναντι σε ένα ασθενέστερο Ιράν το 2025, και ούτω καθεξής.
Επιπλέον, το να έχεις απλώς την ικανότητα να ξεκολλάς από κακές αποφάσεις είναι μια υποτιμημένη ποιότητα στους προέδρους. Ένας λόγος που τα ποσοστά του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις δεν ανέκαμψαν ποτέ από την αρχική τους λιποθυμία είναι ότι αυτός (ή η ομάδα που πραγματικά διεύθυνε τα πράγματα) δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να αντιστρέψει την πορεία του, ειδικά στην πολιτική μετανάστευσης. Καλό πράγμα η ευελιξία.
ΠΗΓΗ: New York Times
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
Αναλύσεις
Σοκαριστική η χθεσινή απόφαση του Τόμας Μπάρακ, του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία

Από το 2011, τζιχαντιστικές φατρίες έχουν καταλάβει πολλά χωριά στην ύπαιθρο της Λατάκιας & Ιντλεμπ, αφού διέπραξαν σφαγές εναντίον των κατοίκων αυτών και εκτόπισαν τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές ήταν αλλοδαποί.
- Πόσο ανέπαφη θα παραμένει ΕΕ;
- Πόσο είναι ορθές αυτές οι πολιτικές και πότε θα μαρτυρήσει ο χρόνος για όλη τη Μέση Ανατολή;
- Το Συριακό Κράτος των Ουιγούρων: Η Δύναμη Κρούσης του Jolani: Θα είναι η πρωτοποριακή δύναμη στον πόλεμο των HΠΑ με την Κίνα;
Αναλύσεις
Το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας! Η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσικά αεροδρόμια
Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Σταύρος Καλεντερίδης: Με μία άνευ προηγουμένου σαρωτική επιχείρηση, η Ουκρανία βομβάρδισε τα πυρηνικά αεροσκάφη της Ρωσίας
👉 Πώς έγινε το χτύπημα μέχρι και στην καρδιά της Σιβηρίας;
👉 Τα παράλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στον ρωσικό σιδηρόδρομο
👉 Η πιθανή εκδίκηση της Μόσχας – Επιστρέφει ο Ορέσνικ;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία