Αναλύσεις
Κάτι πολύ ανησυχητικό πρέπει να λένε οι δημοσκοπήσεις στον Μητσοτάκη!
Τι κρύβει η τακτική «αναδίπλωση» του κυρίου πρωθυπουργού

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τον μαξιμαλισμό των Τούρκων, κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να αισθάνεται οξύ αγχος για την επικείμενη ομιλία Καραμανλή της 8ης Δεκεμβρίου
Τι κρύβει η τακτική «αναδίπλωση» του κυρίου πρωθυπουργού
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης, Δημοκρατία
Tην επομένη της διαγραφής Σαμαρά από τη Ν.∆. ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τις αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτήν τη σκληρή απόφαση. «Ό,τι έγινε, έγινε» απάντησε και προσπέρασε το ερώτημα, χωρίς να αναφέρει καν το όνομα του προκατόχου του.
Εμείς εκείνη την ημέρα τού γράψαμε «τραυμάτισες και αυτοτραυματίστηκες» και τη μεθεπομένη τού επισημάναμε ότι «τα τραύματα πονάνε, όταν κρυώνουν».
Αν κρίνουμε από την αιφνίδια απόφαση του «δεν ασχολούμαι» κυρίου πρωθυπουργού να αφιερώσει προχθές το βράδυ (δεκαπέντε ολόκληρες μέρες μετά την απόφασή του αυτή) δύο σχεδόν ώρες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για να εξηγεί ονομαστικά πλέον γιατί διέγραψε τον Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό πρωθυπουργό», να σταθεί υπερηφάνως μπροστά σε ένα Ραφάλ και να θυμηθεί υποκριτικά ότι έχουμε «χωρικά ύδατα έως 12 μίλια», τότε το τραύμα… κρύωσε και πονάει! Τότε κάτι πολύ ανησυχητικό πρέπει να του λένε οι δημοσκοπήσεις και για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και για την εξωτερική του πολιτική.
Και, πράγματι, του λένε. Με τη διαγραφή Σαμαρά συμφωνεί το 75% του 24% που δήλωσε στην Pulse ότι προτίθεται να ψηφίσει Ν.∆. στις επόμενες εκλογές. Ήτοι, συμφωνεί με τη διαγραφή το 18% του εκλογικού σώματος. Το 18% από το 41% του 2023! Η κορύφωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ν.∆., σε συνδυασμό με τον μαξιμαλισμό των Τούρκων στη διαπραγμάτευση, κάνουν τον κύριο Μητσοτάκη να αισθάνεται οξύ άγχος για την επικείμενη ομιλία Καραμανλή της 8ης ∆εκεμβρίου και τον ωθούν να εγκαταλείψει πρόσφατες κορόνες, για «υποχωρήσεις» και «επίδειξη γενναιότητας» στα Ελληνοτουρκικά.
Έτσι, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών τρέχουν από προχθές, με διαδοχικές εμφανίσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, να «μαζέψουν», αν γίνεται, τη στρατηγική ζημία που υφίσταται το διαρκώς συρρικνούμενο κόμμα της Ν.∆. (η Pulse τού δίνει 29,5% με αναγωγή αναποφάσιστων, αλλά ο σχετικός πίνακας φέρει τον τίτλο «Υπόθεση – Σενάριο εργασίας»!) .
«Σημαίες»
Οι φρεγάτες Μπελαρά, τα Ραφάλ και η κρίση στον Έβρο είναι τα τεκμήρια του πατριωτισμού, οι σημαίες του πρωθυπουργού, για να περιορίσει τη ζημία. Πράγματι, δεν διαφωνούμε, είναι.
Όμως, προτού υπεισέλθουμε στην ουσία των θέσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, που έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας με την Τουρκία, «στρίβουν» -φαινομενικά- το τιμόνι μέσα σε γενική δημοσκοπική κατακραυγή (για όποιον ξέρει να διαβάζει μετρήσεις), να πούμε και δύο αλήθειες: Καλώς ή κακώς, υπάρχουν και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια.
Η πρώτη: Ο κύριος Μητσοτάκης δεν ήθελε να αγοράσουμε Μπελαρά στην αρχή. Άλλης χώρας φρεγάτες ήθελε. Είχε πει κάπου στο 2021 σε έναν συνομιλητή του την εξής φράση: «Οι Γάλλοι είναι πλασιέ. Ξέρεις τώρα. Εμείς ζητάμε Μερσεντές και αυτοί μας πουλάνε Ρολς Ρόιλς».
Όλα άλλαξαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας Aukus και την κατάρρευση του ναυπηγικού προγράμματος της Γαλλίας στην Αυστραλία, η οποία ακύρωσε την παραγγελία της. Με υπόδειξη τρίτων, αγοράσαμε τις Μπελαρά για να μη φωνάζει στους συμμάχους ο Μακρόν. ∆εύτερη αλήθεια: Καλώς καμαρώνει για τον Έβρο ο πρωθυπουργός, αλλά, αν δεν ήταν οι πολυμήχανοι αγρότες, οι γενναίοι εθνοφύλακες και μερικοί ηρωικοί άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού τις πρώτες ώρες για να αποτρέψουν την εισβολή (μετρημένοι στα δάχτυλα όλοι!), τα σύνορα θα είχαν καταρρεύσει. Πρώτα μπήκαν αυτοί μπροστά και μετά ακολούθησε ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος με τη σπουδαία δουλειά που έκανε έσωσε την «παρτίδα». Η τότε ΕΥΠ κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.
Συγκεκριμένα: Οι αγρότες μας έπαιξαν, όπως έγραφε ο Νίκος Τσιφόρος, «άμυνα με το μυαλό». Παρέταξαν τα τρακτέρ τους και τις «πλατφόρμες» τους στο σκοτάδι κατά μήκος του ποταμού με αναμμένους τους προβολείς, με φώτα εκτυφλωτικά, για να μην μπορούν να δουν οι απέναντι αν ήταν δέκα ή εκατό. Και μετά άρχισαν να πυροβολούν με τα όπλα τους στον αέρα, δημιουργώντας την εντύπωση στους απέναντι ότι στην άλλη όχθη ήταν παρατεταγμένοι χιλιάδες Έλληνες, και όχι μερικές δεκάδες.
Με συνέπεια τα στίφη να λουφάξουν στα συρματοπλέγματα. Χάρη σε αυτό το άγνωστο ηρωικό στρατήγημα κέρδισε τον χρόνο που χρειαζόταν ο στρατηγός Φλώρος για να επικρατήσει στη μάχη με την τουρκική στρατοχωροφυλακή και το μανιασμένο ισλαμικό πλήθος. Χάρη σε αυτό το στρατήγημα των ακριτών του Έβρου κάνει τον… μάγκα για τη διαχείριση της κρίσης του Έβρου ο κύριος πρωθυπουργός. Και, βεβαίως, χάρη στο στρατήγημα των εθνοφυλάκων με τα πολιτικά, που «υποδέχονταν» τους «λάθρο» και τους έκαναν «ξενάγηση» στα πανέμορφα νερά του Έβρου, τα οποία τον Φεβρουάριο έχουν καταπληκτική θερμοκρασία, έμειναν όρθια τα σύνορα. ∆εν μιλάμε, δεν μιλάμε τόσον καιρό, αλλά… υπάρχουν και όρια!
Πάμε τώρα στην ουσία: Ο πρωθυπουργός νόμιζε, όπως έλεγε στους καθιερωμένους βραδινούς αγώνες τένις στους φίλους του, ότι διά του διαλόγου μπορεί να κερδίσει χρόνο έως την άνοιξη. Εκατό η αλεπού, εκατόν ένα τα αλεπουδάκια, όμως. Οι Τούρκοι άρχισαν να «δίνουν» τον υπουργό Εξωτερικών δημοσίως και να απειλούν ότι θα τα «σπάσουν» μαζί μας. Άρχισε ο Φιντάν με τις δηλώσεις για τη διπλωματία της «πίσω πόρτας» και συνέχισε ο Γκιουλέρ με τις αποκαλύψεις για το αίτημα παροχής άδειας για τις έρευνές μας στην Κάσο και, κυρίως, με την επισημοποίηση του δόγματος της φινλανδοποίησης: «Τίποτε χωρίς την άδεια της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
Αυτοπροστασία
Ο κύριος Μητσοτάκης, που για πολλά μπορεί να επικριθεί, αλλά όχι ότι δεν έχει ισχυρότατο πολιτικό ένστικτο αυτοπροστασίας (έχει!), σάλπισε αμέσως υποχώρηση απέναντί τους. Μπορεί εκείνος να προκάλεσε σοκ στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά το σοκ που υπέστη προσωπικά ο ίδιος σε δεύτερο χρόνο, από τις έμμεσες απειλές Γκιουλέρ και Φιντάν για θερμό επεισόδιο, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Από ό,τι φαίνεται, έλαβε -εκτός απροόπτου- τις αποφάσεις του. Το τουρκικό τελεσίγραφο έγινε δεκτό. Και θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες με βάση όχι τη Βέρνη, αλλά τη Συμφωνία των Αθηνών (ξεχάστε το καλώδιο και την Κάσο), θα δεχτούμε διεθνή διάσκεψη για τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ Ανατολικής Μεσογείου (γι’ αυτό είμαστε παγερά αδιάφοροι για τον χάρτη της Ε.Ε.) και θα απεμπολήσουμε με «καλλιτεχνικό τρόπο» τα 12 μίλια, όπου ενοχλούν τους γείτονες κι άλλες δυνάμεις. Μέσα στις εορτές θα λάβει και άλλες αποφάσεις. Όσα έμαθε στην Κύπρο και όσα συναποφάσισε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επιταχύνουν τις εξελίξεις. Θα επανέλθουμε.

Αναλύσεις
Οι «κολλητοί» του Τραμπ και του Ερντογάν συνεργάζονται σε Τουρκία και Συρία
Η υπογραφή συμφωνίας στις αρχές Μαρτίου μεταξύ της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας Continental Resources, που ανήκει σε στενό φίλο του Τραμπ, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και της αμερικανοτουρκικής TransAtlantic Petroleum, για εμπορική ανάπτυξη μη συμβατικών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο περιοχές της Τουρκίας, είναι σε θέση να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας σε μια σειρά από ζητήματα όπως το Κουρδικό, η Συρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Το δόγμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως συνάγεται από τις ενέργειες του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαίνεται ότι αλλάζει και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και των εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας και των φίλων του Τραμπ, παίζουν σημαντικό ρόλο.
Αυτό σημαίνει ότι χώρες που έχουν να δώσουν ή που μπορούν να παρέχουν οικονομικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ, μπορούν να εξασφαλίσουν στήριξη από την Ουάσιγκτον σε θέματα ενδιαφέροντος της εξωτερικής τους πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή συμφωνίας στις αρχές Μαρτίου μεταξύ της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας Continental Resources, που ανήκει σε στενό φίλο του Τραμπ, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και της αμερικανοτουρκικής TransAtlantic Petroleum, για εμπορική ανάπτυξη μη συμβατικών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο περιοχές της Τουρκίας, είναι σε θέση να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας σε μια σειρά από ζητήματα όπως το Κουρδικό, η Συρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Continental Resources, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη συμφωνία σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο LinkedIn στις 12 Μαρτίου. Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν.
Η TPAO με τη σειρά της διεξήγαγε εκτενή ανάλυση των σχηματισμών και της ποιότητας των κοιτασμάτων στις περιοχές που συμφωνήθηκε και οι πρώτες αξιολογήσεις υποδηλώνουν ότι τα τελικά ανακτήσιμα αποθέματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τα 12-20 tcf φυσικού αερίου στη λεκάνη του Ντιγιάρμπακιρ και τα 20-45 tcf στη λεκάνη της Θράκης, ανέφερε η Continental Resources στην ανάρτηση.
Επίσης ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει ότι «Αυτή η στρατηγική συνεργασία θα ενισχύσει την ενεργειακή βιομηχανία της Τουρκίας συνδυάζοντας την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, την τεχνολογία αιχμής και τη δέσμευση για περιβαλλοντική ευθύνη».
Να σημειωθεί ότι οι τρεις εταιρείες υπάρχει πρόβλεψη να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, στη στεριά και τη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.
Πάντως, οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα που προαναφέρονται, τις οποίες επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είναι τέτοιες που καθιστούν τη συμφωνία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ εταιρειών των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν περιορίζεται στο έδαφος της Τουρκίας. Η Συρία υπέγραψε την Πέμπτη 29 Μαΐου ενεργειακή συμφωνία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια κοινοπραξία εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Τουρκία, για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού της τομέα που καταστράφηκε από τον πόλεμο.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού, παρουσία του μεταβατικού προέδρου Άχμεντ αλ Σάραα και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα και Ειδικού Απεσταλμένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία Τόμας Μπάρακ.
Σύμφωνα με τις συριακές Αρχές, το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή 5.000 μεγαβάτ για την κάλυψη του περίπου 50% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι μια «ιστορική στιγμή» και μια «καμπή» για τις συριακές υποδομές που επλήγησαν από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ.
Η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η UCC Concession Investments του Κατάρ, περιλαμβάνει τις τουρκικές εταιρείες Kalyon GES Enerji Yatirimlari και Cengiz Enerji καθώς και την Power International USA. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων σταθμών παραγωγής φυσικού αερίου στην κεντρική και την ανατολική Συρία, και ένα ηλιακό πάρκο 1.000 μεγαβάτ στον νότο.
Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτησε στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα έναν φίλο του, δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, τον Τόμας Μπάρακ, ο οποίος παίζει και θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και εταιρειών των δύο χωρών.
Για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Continental Resources Χάρολντ Χαμ, βοήθησε στη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων για την προεκλογική εκστρατεία του στενού του φίλου Ντόναλντ Τραμπ και ήταν ανάμεσα σ’ εκείνους που είχαν σχεδιάσει προεκλογικά τα ενεργειακά ανοίγματα και τους ενεργειακούς στόχους που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.
Επίσης, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, ο Hasan Kalyoncu, ιδιοκτήτης της Kalyon GES Enerji Yatirimlari και ο Mehmet Cengiz, ιδιοκτήτης της Cengiz Enerji, που συμμετέχουν στην ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Κατάρ-Τουρκίας στη Συρία, είναι στενοί φίλοι και υποστηρικτές του Ερντογάν.
Γενικό συμπέρασμα: Οι «κολλητοί» του Τραμπ και του Ερντογάν συνεργάζονται σε Τουρκία και Συρία, σε επιχειρηματικά σχέδια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αναλύσεις
Η Ζώνη Σένγκεν και τα κομματικά παιγνίδια στην Κύπρο

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ – S&D
Η Ζώνη Σένγκεν είναι ένας ενιαίος χώρος ελεύθερης διακίνησης προσώπων, με κατάργηση των εσωτερικών ελέγχων διαβατηρίων. Κάθε κράτος εντός Ζώνης Σένγκεν κι ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα εφαρμόζουν πολύ αυστηρές διαδικασίες εισόδου σε νεο-εισερχόμενα πρόσωπα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενιαία ζώνη ελεύθερης διακίνησης στον κόσμο, αποτελούμενη από 25 κράτη της ΕΕ και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Τα οφέλη αφορούν την οικονομία και την κοινωνία αφού οι πολίτες (σπουδαστές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, τουρίστες κ.ά.), διακινούνται απρόσκοπτα καθιστώντας τις δραστηριότητές τους πιο γρήγορες. Για την Κύπρο, κάθε εμβάθυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και πολιτικό όφελος.
Για την υπό εξέλιξη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ζώνη Σένγκεν, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποστρέφεται τα παιγνίδια αντιπαράθεσης κι εντυπώσεων των κομματικών ηγεσιών. Από την μια κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ εκφράζουν «έντονες ενστάσεις κι ανησυχίες» ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση «προωθεί την διχοτόμηση μετατρέποντας την διαχωριστική γραμμή σε σκληρό σύνορο» κι από την άλλη στον ΔΗΣΥ, όπου ως συνήθως ευδοκιμούν … όλα, από υπάκουους ευρωλάγνους μέχρι «οπαδούς της όποιας λύσης» που θα στήριζαν ακόμη και … Ερντογάν παρά τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ενόψει τέτοιας κατάστασης, παραθέτουμε την πραγματικότητα.
Ο αρχικός λόγος που η Κύπρος έμεινε εκτός Σένγκεν ήταν η γραμμή Αττίλα, που δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο αλλά παράνομο διαχωρισμό εδάφους κράτους της ΕΕ, τον οποίο επέβαλε και διατηρεί ο κατοχικός στρατός. Αυτή η παρανομία επιβεβαιώθηκε με την Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (που αποτελεί πρωτογενές δίκαιο) στην ΕΕ και δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη, αφού εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα. Άλλο τέτοιο προηγούμενο δεν υπάρχει στην ΕΕ.
Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από πριν δεκαετίες και καθιστούν την συγκυρία ευνοϊκή για ένταξη στο Σένγκεν:
– Η επικείμενη κατάργηση της θεώρησης βίζας από τις ΗΠΑ για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατόπιν τεράστιας προεργασίας και υποδομών
– Διάφορα μέτρα/κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που διευκολύνουν την προσχώρηση στην Ζώνη Σένγκεν κι έχουν περιορίσει τα οφέλη από τουρίστες τρίτων χωρών.
– Η Κύπρος αναλαμβάνει σε έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το σύστημα Σένγεκν επιβάλλει την αστυνομική και δικαστική συνεργασία με πρόσβαση σε συστήματα πληροφόρησης και οργανισμούς της ΕΕ (π.χ. Europol ) για αυστηρότερη ασφάλεια στις διακινήσεις. Σε περίπτωση κρίσεων και σοβαρών απειλών (π.χ. μαζική παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), οι εσωτερικοί έλεγχοι επανέρχονται. Παράδειγμα ευρωπαϊκής συνδρομής στην αντιμετώπιση κρίσης ήταν η υβριδική επίθεση από την Τουρκία με εργαλειοποιημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, όπου έλαβε μέρος η FRONTEX κι άλλα σώματα κρατών της ΕΕ για στήριξη της διαφύλαξης εξωτερικών συνόρων. Με την ευκαιρία, επαναφέρω την εισήγησή μου όπως υπάρξει κρατική πολιτική για την παράνομη είσοδο στην Κύπρο: όποιος εισέρχεται στα κατεχόμενα, εισέρχεται παράνομα στην Κύπρο και να αποστερείται δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο.
Καταληκτικά, οι αυστηρότεροι κανόνες Σένγκεν θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβανομένης της διακίνησης προσώπων από τα κατεχόμενα, όπως είναι υποχρέωσή μας.
Αναλύσεις
Έγκλημα της ελληνικής κυβέρνησης! Χάνουμε τη Λιβύη
Ο Σταύρος Καλεντερίδης στο Blue Sky TV για τις τραγικές εξελίξεις για την χώρα μας σχετικά με το κατάπτυστο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης στο Blue Sky TV για τις τραγικές εξελίξεις για την χώρα μας σχετικά με το κατάπτυστο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!