Άμυνα
«Κίνδυνος και απειλή»! Ρωσικές αντιδράσεις για σενάριο ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ
Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα Ρωσικά ΜΜΕ.
Δεν πέρασε απαρατήρητη από τα Ρωσικά ΜΜΕ η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Για τα σενάρια ένταξης ΚΔ στο ΝΑΤΟ άρχισαν να παραθέτουν απόψεις και Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές όπως ο Αλεξέι Γιαροσένκο ο οποίος λέει πως λόγω του άλυτου Κυπριακού δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
Ο αναλυτής ισχυρίστηκε ότι η επίλυση της διαμάχης μπορεί να συμβεί μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει να αναγνωρίζει τη «Βόρεια Κύπρο», κάτι που θεωρείται απίθανο. Συνεπώς, το σενάριο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρότι προτάθηκε από τη Λευκωσία και υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα παραμείνει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
H ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» με τίτλο «Η Κύπρος μπορεί να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αντί της Ουκρανίας» αναφέρει πως «στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συμβουλίου Ουκρανία–ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της ρωσικής υπερηχητικής απειλής, χωρίς τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα και φέρεται να συζήτησε την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-ΝΑΤΟ».
Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στο πλαίσιο της αυξανόμενης επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Κύπρου στη συμμαχία μπορεί μόνο να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες.
«Η απόφαση να ενταχθεί σε ένα στρατιωτικό μπλοκ γνωστό για τις επιθετικές του πολιτικές έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί. Αντί να αγωνίζεται για έναν πολυπολικό κόσμο, η Κύπρος επιλέγει έναν δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων και στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Ένα τέτοιο βήμα δεν συμβάλλει στην επίλυση των πιεστικών προβλημάτων του νησιού, αλλά δημιουργεί νέους κινδύνους και απειλές».
Παράλληλα, άλλα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για ανησυχίες για το γεγονός ότι η Κύπρος που παραδοσιακά θεωρείται φιλική προς τη Ρωσία, ενδέχεται να χάσει αυτόν τον χαρακτήρα, προκαλώντας προβληματισμό σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων και την πώληση ακινήτων από Ρώσους επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ουκρανός αναλυτής και πρώην Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας (2021-2022) αναφέρει στο Χ»:
Πλούσιοι Ρώσοι και Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ για τις πληροφορίες ότι η Κύπρος φέρεται να σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό ότι πολλοί από αυτούς έχουν περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα εκεί και πολλοί συγγενείς της ρωσικής ηγεσίας ζουν εκεί.
Αυτό γράφουν: “Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν ότι η Κύπρος σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι η αγαπημένη στους Ρώσους “περιοχή της Κύπρου” θα πάψει επιτέλους να είναι φιλική. Αξίζει να εξεταστούν τα κινούμενα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η πώληση ακινήτων. Δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθούν περαιτέρω τα πράγματα».
Άμυνα
4 Δεκεμβρίου: Εορτάζει η Αγία Βαρβάρα – Η προστάτιδα του Πυροβολικού
H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία των δημοφιλεστέρων Aγίων της Eκκλησίας», ενώ από το 1829 θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.
Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.
Άμυνα
Talos Tactical: Βασικές έννοιες και ορολογίες / Χειρισμός Οπλισμού 1
Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.
Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.
Κύριο και δευτερεύον όπλο, κυρίαρχο/δεσπόζον μάτι, δυνατή/αδύνατη πλευρά, απειλή, είδη βολών, αποτυχία εξουδετέρωσης απειλής, εμπλοκή/άμεση ενέργεια.
Άμυνα
Αποκάλυψη Sigma! Στην Κύπρο ο Σιδερένιος Θόλος – Τον παρέλαβε η Λευκωσία από Ισραήλ
Του Κυριάκου Πενηνταέξ
Ο κύβος ερρίφθη για το «Iron Dome». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίγμα ο «Σιδερένιος Θόλος» βρίσκεται στην Κύπρο.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, πρώτη παρτίδα του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας από το Ισραήλ όχι μόνο βρίσκεται στην Κύπρο και στα χέρια της Εθνικής Φρουράς, αλλά έχει τεθεί και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ωστόσο αναμένονται στο προσεχές διάστημα και οι υπόλοιπες παρτίδες της παραγγελίας που θα συμπληρώσουν και θα διαμορφώσουν τη νέα ομπρέλα αεράμυνας της Κύπρου.
Τον Οκτώβριο του 2021, τότε επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, το Σίγμα είχε μεταδώσει για πρώτη φορά την είδηση ότι η Κύπρος είναι σε προχωρημένες επαφές με το Ισραήλ για την απόκτηση μιας παραλλαγής του «Ιron Dome», προσαρμοσμένης στις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησαν κι άλλα ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ για την πορεία της διαπραγματεύσεων, που πέρασαν από διάφορες δυσκολίες και εμπόδια.
Πλέον, η προσπάθεια απόκτησης συνεχίζεται και ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, και από την παρούσα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Αυτό που έχει σημασία. Είναι ότι ο «Σιδερένιος θόλος» είναι εδώ. Είναι ένα βασικό αμυντικό όπλο του Ισραήλ, που βλέπουμε και στα δεκάδες βίντεο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, να αναχαιτίζει με μεγάλη επιτυχία τις ρουκέτες της Χαμάς.
Η ομπρέλα αεράμυνας που θα αποκτήσει η Κύπρος, όταν φθάσουν όλες οι παρτίδες, με μια σημαντική δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων, θα είναι σε θέση να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απειλών και θα μπορεί να αναχαιτίζει από εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη μέχρι πυραύλους και βλήματα.
Μελλοντικός στόχος είναι να προστεθούν κι άλλα συστήματα που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αναχαίτισης drones – μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Επίσης, το νέο σύστημα αεράμυνας της Δημοκρατίας θα είναι απολύτως συμβατό με το Iron dome που κατασκευάζει, παράλληλα, η Ελλάδα σε συνεργασία και πάλι με τους Ισραηλινούς.
Στην Ελλάδα η αεράμυνα, σύμφωνα με τον Δένδια, θα ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση με τρία χρόνια, οπόταν θα δημιουργηθεί μια ενιαία ομπρέλα από την Κύπρο, την Κρήτη και όλο το Αιγαίο.
Αυτή τη νέα αντιαεροπορική ομπρέλα που θα αποκτήσει η Ελλάδα, την παρουσίασε, πριν από περίπου ένα μήνα ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.
Την ίδια ημέρα έκανε ανάρτησημε χάρτη που δείχνει την εμβέλεια κάλυψης. Αυτό που δεν φαίνεται στον χάρτη, αλλά αναφέρει έγκυρη πηγή στο Σίγμα, είναι πως ρωτήθηκε από ελλαδίτη βουλευτή ο Νίκος Δενδίας κατά το πόσο η κάλυψη επεκτείνεται και στην Κύπρο, με τον υπουργό να απαντά καταφατικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα.
Την ίδια ώρα, κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται στην Κύπρο και το πρώτο από τα έξι γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα Η145Μ της Airbus, που θα αντικαταστήσουν τα 11 ρωσικά ελικόπτερα Mi-35, που πούλησε η Κύπρος στη Σερβία.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra