Ενδιαφέροντα
Μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Μια Ελληνίδα από τη Δράμα σχεδιάζει τον τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία
Η Βασιλική Παυλίδου καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδιάζει έναν Άτλαντα απαραίτητο για τους επιστήμονες
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ σήμερα έχει κάνει τεράστια βήματα σε όλα τα επίπεδα. Και μεταξύ αυτών βέβαια και στους χάρτες. Έτσι, σήμερα, το να ταξιδέψει κάποιος σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, μπορεί να έχει μαζί του τον γνωστό μας Google maps, τον γνωστό χάρτη της Google, με τον οποίο μπορείς να γνωρίζεις που βρίσκεται η στάση του τρόλεϊ, σε ποιο σημείο της πόλης είναι το ξενοδοχείο σου, που βρίσκεται ένα εστιατόριο ή ένα καφέ, που ακριβώς σε μια πόλη βρίσκεται ένα Μουσείο.
Η Βασιλική Παυλίδου καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδιάζει έναν Άτλαντα απαραίτητο για τους επιστήμονες
Τι γίνεται όμως με το διάστημα! Πώς μπορείς να ξέρει σε ποια απόσταση για παράδειγμα βρίσκεται ένα αστέρι από τον πλανήτη Γη; Πού ακριβώς βρίσκεται το τάδε νεφέλωμα, σε ποια γωνία του γαλαξία μας είναι, και ακόμα, αν βρίσκεται πίσω ή μπροστά από κάποιο άλλο αστέρι!
Θα μου πείτε θα ταξιδέψουμε ποτέ για να μας χρειαστεί; Όχι! Όμως, ένας τρισδιάστατος άτλαντας του γαλαξία μας, θα είναι ιδιαίτερα απαραίτητος στους επιστήμονες, οι οποίοι έτσι θα μπορούν να κάνουν καλύτερες μελέτες, ώστε να λύσουν ακόμα πιο εύκολα προβλήματα που τους απασχολούν!
Και ποιος άλλος μπορεί να το κάνει πολύ καλά αυτό, αν όχι μια ικανή ερευνητική ομάδα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να το κάνει; Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει μια πολύ συγκεκριμένη Ελληνίδα, η Δραμινή επιστήμονας Βασιλική Παυλίδου, ιδιαίτερα εξειδικευμένη σε ζητήματα αστροφυσικής και όχι μόνο.
Η κα. Παυλίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε στις ΗΠΑ και σήμερα είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Τεχνολογία και Έρευνας και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η κα. Παυλίδου, είναι συνεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μαζί με τον δρ Τόρστεν Ένσλιν από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία και τον καθηγητή Φίλιπ Μερτς από το Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν στη Γερμανία. Και στόχος τους είναι, να δημιουργήσουν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του γαλαξία μας.
Το έργο έχει την ονομασία «mw-atlas» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου ολοκληρωμένου άτλαντα του γαλαξία μας, ο οποίος, όπως λέει η ίδια, «θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε το Σύμπαν».
Οι διαστάσεις
Για όλα αυτά, η κα. Παυλίδου δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», ώστε να μας εξηγήσει σε τι μπορεί να βοηθήσει ο Άτλας του γαλαξία μας τους επιστήμονες, αλλά και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.
Αυτό που εξηγεί η κα. Παυλίδου είναι ότι, «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στην Αστροφυσική, για τα οποία η πρόοδος είναι πάρα πολύ αργή, ακριβώς επειδή δεν έχουμε πληροφορίες βάθους γι’ αυτά που βλέπουμε στον ουρανό. Παρατηρούμε ναι μεν νέφη, τα βλέπεις σε μια κατεύθυνση, από εκεί εκπέμπουν ακτινοβολία 3, 4, 5 νέφη στη σειρά και δεν ξέρεις ποιο είναι μπροστά , ποιο είναι πίσω, ούτε τι απόσταση έχουν μεταξύ τους, πόσο μεγάλα είναι και όλα τα βλέπεις σε προβολή».
Όπως σημειώνει, «μας αρέσει να κάνουμε αυτή την αναλογία με την ιστορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα, που λέει ότι είναι μέσα αλυσοδεμένοι άνθρωποι και βλέπουν τις σκιές στον τοίχο, αλλά δεν βλέπουν τα πραγματικά αντικείμενα. Έτσι είναι και οι παρατηρήσεις στην Αστρονομία, κυρίως στον γαλαξία μας. Και επειδή είμαστε κι εμείς οι ίδιοι μέσα σ’ αυτόν, τα βλέπουμε όλα να μας περιτριγυρίζουν και δεν ξέρουμε πόσο μακριά είναι το καθένα».
Οι γωνίες του παζλ!
Συνεχίζοντας η κα. Παυλίδου σημειώνει: «Αν μπορούσαμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να τα αναπαραστήσουμε όλα τρισδιάστατα και να ξέρουμε που είναι το κάθε τι, θα κάναμε αμέσως παρά πολύ σημαντική πρόοδο, σε πάρα πολλά και πάρα πολύ διαφορετικά ερωτήματα. Όπως, τι έγινε τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος, ποια είναι η υφή της σκοτεινής ύλης, πώς γίνονται τα αστέρια, πώς γίνονται οι πλανήτες, γιατί μερικά περιβάλλοντα είναι καλύτερα για τη ζωή και μερικά όχι, και άλλες μεγάλες υπαρξιακές ερωτήσεις».
Ερωτώμενη, γιατί δεν μπορούσαμε μέχρι τώρα και τι είναι αυτό που αλλάζει τώρα, η κα. Παυλίδου απαντάει: «Δεν μπορούσαμε μέχρι τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, δεν είχαμε κάποιες απαραίτητες παρατηρήσεις. Είναι σαν συναρμολογείς ένα μεγάλο παζλ και δεν έχεις τις γωνίες. Τώρα όμως έχουμε κάποιες παρατηρήσεις που μας έδωσαν τις γωνίες. Και αυτές είναι για τα αστέρια και μόνο για τα αστέρια του γαλαξία μας, τα οποία μπορείς να μετρήσεις – με μια πολύ καλή τεχνολογία – το βάθος τους. Το πόσο μακριά είναι δηλαδή».
Όπως σημειώνει, «πριν από 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος πέταξε την αποστολή ΓΑΙΑ, ο οποίος μέτρησε 1 δισ. εκατομμύριο άστρα, πόσο μακριά είναι. Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο άλμα είναι αυτό, πριν ξέραμε για μερικές δεκάδες χιλιάδες άστρα και ξαφνικά πηγαίνουμε στο 1 δισ.»
Και τι γίνεται από εδώ και πέρα; Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» η κα. Παυλίδου, «πλέον, επειδή έχουμε τις γωνίες του παζλ, μπορούμε σιγά – σιγά να συναρμολογήσουμε τον τρισδιάστατο άτλαντα του γαλαξία. Ξέρουμε τώρα που είναι τα αστέρια. Όμως το φως των αστεριών απορροφάται από σκόνη. Άρα λοιπόν, αν δω πως απορροφάται το φως των αστεριών από την σκόνη, μπορώ να δω που είναι τα νέφη της σκόνης. Αλλά η σκόνη δεν έρχεται μόνη της, συνοδεύεται πάντα από αέριο. Άρα λοιπόν, αν δω πού είναι η σκόνη μετά μπορώ να βρω που είναι το αέριο, το οποίο αλληλεπιδρά με κοσμικές ακτίνες και φτιάχνει ακτινοβολία Γ. Οπότε, μπορώ να βρω από πού έρχεται η ακτινοβολία. Και έτσι βήμα προς βήμα, χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές συνδέσεις ανάμεσα στα συστατικά στοιχεία του γαλαξία μπορείς να τον οικοδομήσεις».
Και όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «γι’ αυτό μιλάμε για Google maps, γιατί δεν είναι μόνο οι δρόμοι. Ξέρεις που είναι το μετρό, τα πάρκα και όλα τα σχετικά».
Μέχρι τώρα…
Ερωτώμενη για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, η κα. Παυλίδου σημειώνει ότι, «οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι μικρά κομμάτια γύρω από τον ήλιο, γιατί η πληροφορία είναι πιο εύκολη, έχουμε καλύτερες μετρήσεις ακρίβειας κτλ., και μόνο λίγα συστατικά, όχι όλα. Άρα λοιπόν, αυτό που άλλαξε τώρα, είναι ότι αναπτύξαμε τους αλγορίθμους που μπορούν να συνδυάσουν όλα αυτά. Χρειαζόμαστε πλέον μεθόδους για να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα. Κι αυτό όταν έχεις μετρήσεις που είναι στο περίπου, είναι πάρα πολύ σημαντικό κι αυτό είναι πρόβλημα αλγορίθμων. Αυτό είναι μεγάλο άλμα που έκανε η δική μας ομάδα.
Το δεύτερο που έκανε, είναι ότι αυξήθηκε η υπολογιστική ισχύς. Άρα λοιπόν είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό αυτό που μας έδωσαν, αλλά αυτό που έρχεται στην Ελλάδα, τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, το 1,5 από αυτό, θα πάει στην αγορά υπολογιστών. Ακριβώς τώρα επειδή υπάρχει και η μεγάλη πίεση για τεχνητή νοημοσύνη και συστήματα που μπορούν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δεδομένων, αυτές τις βελτίωσεις, μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε κι εμείς. Κι αυτό το πρόβλημα που πριν από δύο χρόνια ήταν αδύνατον να το λύσεις και να το διαχειριστείς σαν σύνολο, τώρα πια είναι εφικτό και γι’ αυτό προχωράμε, ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι «για να μην περιμένει ο κόσμος να λύσουμε εμείς τα υπαρξιακά, κάθε φορά που θα τελειώνει ένα κομμάτι, εμείς θα το βάζουμε σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, ώστε όλοι με τα απαραίτητα γυαλιά, θα μπορούν να κολυμπήσουν στον γαλαξία, στα νέφη και θα μπορούμε να δούμε πόσο μικρή είναι η Γη μας».
ΠΗΓΗ: Πρωινός Τύπος
Ενδιαφέροντα
Webinar ΚΕΔΙΣΑ: «Ο Παγκόσμιος Γεωπολιτικός και Γεωοικονομικός Ανταγωνισμός το 2024: Οι προκλήσεις για το 2025»
Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργανώνει webinar με θέμα: «Ο Παγκόσμιος Γεωπολιτικός και Γεωοικονομικός Ανταγωνισμός το 2024: Οι προκλήσεις για το 2025» την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 (18.00-20.00)
Στους φοιτητές θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης (Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το webinar και ενδιαφέρονται να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης να στείλουν αίτημα στο info@kedisa.gr μετά το πέρας του webinar)
Μπορείτε να συμμετάσχετε δωρεάν στο Webinar στον παρακάτω σύνδεσμο στην πλατφόρμα Zoom χωρίς προεγγραφή
https://us06web.zoom.us/j/84139504923?pwd=5Gx7uSdVMkeRyw3nGS1bB2Cq3AiEkx.1
Πρόγραμμα Webinar
Ενδιαφέροντα
Ζακ Μπουσάρ: “Τα ελληνικά είναι η μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού”
Από την Κέλλυ Φαναριώτη
Ήταν ακόμη παιδί όταν στη θέα του ελληνικού αλφάβητου σκίρτησε κάτι μέσα του. Λίγο πριν κλείσει τα 12 έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του ένα βιβλίο αρχαίων ελληνικών μαζί με φωτογραφίες του εμβληματικού Παρθενώνα και μαγεύτηκε. «Από εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ελληνιστής», μου λέει ο διακεκριμένος Καναδός καθηγητής Αρχαίων και Νέων Ελληνικών, Ζακ Μπουσάρ που μέσα από την πολύχρονη ακαδημαϊκή του πορεία στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας ως κυρίαρχο και συνάμα συστατικό στοιχείο ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.
Γεννημένος το 1940 στο μακρινό Κεμπέκ, αγάπησε βαθιά τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Μελέτησε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και μετέφρασε ποιητές που έγραψαν ιστορία όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και ο Ανδρέας Εμπειρίκος και, πλέον, στην ένατη δεκαετία της ζωής του παραδέχεται με το γεμάτο καλοσύνη χαμόγελο και την αφοπλιστική ματιά του, πως θα ήθελε να είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.
«Αν δεν ξέρεις ελληνικά κάτι ουσιώδες σου λείπει, είχε πει πολύ σωστά ο Ισοκράτης. Πρόκειται για τη μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού», αναφέρει ο ακάματος φιλέλληνας που για μισό αιώνα διαδίδει το ελληνικό πνεύμα στα πέρατα του κόσμου.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον Καναδά, αποφάσισε λοιπόν να κάνει το Μεταπτυχιακό του στην Κλασσική Γραμματεία κι έπειτα μετέβη για το διδακτορικό του στη χώρα μας, όπου όπως λέει, είχε τύχη να γνωρίσει την τότε «αφρόκρεμα» των Ελλήνων που διέθεταν ήθος, γνώσεις και γενναιοδωρία. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Δημαράς, η Αικατερίνη Κουμαριανού και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι κάποιοι από τους διανοητές που τον βοήθησαν να εξελίξει το επίπεδο της γνώσης του επάνω στη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Μάλιστα, το 2005 τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Πενήντα χρόνια αγώνας για τους 75.000 ομογενείς του Μόντρεαλ
Από το Μόντεαλ ο Ζακ Μπουσάρ δε σταματά να παλεύει για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των 75.000 και πλέον ομογενών που ζουν στη μεγάλη πόλη του Καναδά.
Κάθε φορά, μάλιστα, που αντικρίζει οικογένειες Ελλήνων που οι γονείς δε μιλούν στο σπίτι τη μητρική τους γλώσσα, του έρχεται στο μυαλό η φράση του Πινδράρου «Γενοι’ οίος εσσί μαθών», δηλαδή, «Μάθε ποιος είσαι και γίνε τέτοιος».
«Προσπαθώ να πείσω τους γονείς να μιλούν στο σπίτι ελληνικά στα παιδιά τους. Εγώ ναι μεν διδάσκω στο πανεπιστήμιο και μεταδίδω τις γνώσεις μου, αλλά το γλωσσικό αισθητήριο έρχεται από το σπίτι. Δυστυχώς αρκετοί Έλληνες εδώ δεν το τηρούν και είναι κρίμα. Αυτό είναι μέγα λάθος. Οι έλληνες που ζουν εδώ έχουν την τύχη να έχουν από το σπίτι τους τη μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού. Είναι λυπηρό να την αφήνεις για να κερδίσεις τα λίγα πράγματα που σου προσφέρει ο Καναδάς και η Αμερική γενικότερα. Μπορεί σε υλικό επίπεδο να είναι περισσότερα αλλά σε πνευματικό πολύ λίγα», σημειώνει.
Όπως λέει περήφανα, ζει στον Καναδά σα να είναι Έλληνας, όχι μόνο επειδή μιλάει τη γλώσσα αλλά, κυρίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει εντρυφήσει στην ελληνική παιδεία. «Αυτά που χρωστά ο δυτικός άνθρωπος στην Ελλάδα, είναι πολλά. Η γλώσσα σας είναι ένας θησαυρός, καθώς περιλαμβάνει έννοιες βασικές για κάθε επιστήμη, έννοιες που έχουν μορφώσει τους δυτικούς», λέει, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι άνθρωποι των φυλών που ζουν στη Σιβηρία μια μαθαίνουν ρωσικά εξελληνίζονται χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς μαθαίνουν μεταξύ άλλων για το θέατρο που είναι συνυφασμένο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
Θεωρεί ότι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταργηθεί από τα σχολεία, διότι είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για οποιονδήποτε στον κόσμο αποφασίσει να ασχοληθεί με τις κλασικές σπουδές. «Οι μαθητές στη χώρα σας θα πρέπει να έχουν ένα πολύ καλό επίπεδο αρχαίων ελληνικών. Η γλώσσα δίνει μια δομή στη σκέψη, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο. Η Ελλάδα από την αρχαιότητα έχει διαμορφώσει ανθρώπους της παιδείας. Θα ήταν δραματικό για τους μαθητές να καταργηθεί αυτή η γλώσσα», τονίζει.
Ο 80χρονος πρεσβευτής του ελληνισμού χρίζει τον ατομικισμό ως ένα βασικό στοιχείο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού τον οποίο μάλιστα συνδέει ευθέως με το αρχαιοελληνκό πνεύμα. «Η σημασία της έννοιας του ατόμου δεν πρωτοεμφανίζεται στο χριστιανισμό καθώς πριν από αυτόν υπήρχαν οι Έλληνες φιλόσοφοι», αναφέρει χαρακτηριστικά και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σημειώνει: «ο σημερινός δυτικός έχει υιοθετήσει την έννοια του ανθρωπισμού δίνοντας μεγάλη σημασία στο άτομα. Αντίθετα, οι Ανατολίτες κοιτούν το σύνολο. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούσαν να θυσιάσουν άτομα γνωρίζοντας ότι το σύνολο θα σωθεί».
Γέννηση του νεοελληνικού διαφωτισμού
Λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της, ο Ζακ Μπουσάρ αναζήτησε τις ρίζες της γέννησης του σύγχρονου έθνους. Η άοκνη μελέτη του τον οδήγησε στο Νικόλαο Μαυροκορδάτο, εκπρόσωπο μιας σπουδαίας οικογένειας Φαναριωτών με δύναμη και ισχύ στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία «αγκάλιασε» την απελευθέρωση του Γένους.
«Αφιέρωσα πολλά χρόνια για να ερευνήσω και να μεταφράσω το ‘’Φιλοθέων πάρεργα’’, το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Αναζήτησα τα χειρόγραφα του Μαυροκορδάτου στο Βουκουρέστι, την Άγκυρα, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Άγιο Όρος», τονίζει επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό έργο που μας εισάγει την έννοια του πρώιμου νεοελληνικού διαφωτισμού.
Πάντως, όπως εκμυστηρεύεται, αρχικά οι μοναχοί του Αγίου Όρους αρνήθηκαν να του δώσουν το χειρόγραφο του Μαυροκορδάτου. «Τότε τους είπα ότι έχω ήδη στα χέρια μου 11 χειρόγραφα και πως ακόμη και οι Τούρκοι μου το έδωσαν. Τελικά, συμφώνησαν να το πάρω και να το μελετήσω για μία ημέρα». Κάπως έτσι κατάφερε να ερευνήσει και να μεταφράσει στα γαλλικά το σπουδαίο αυτό έργο, το οποίο, όπως λέει, αναλύει ένα ολόκληρο κεφάλαιο της Ιστορίας που βγήκε από τα ντουλάπια. «Νομίζαμε πως ο Διαφωτισμός αφορούσε μόνο τους Γάλλους, τους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Δανούς αλλά υπήρξε και για τους Έλληνες».
«Οι επιστήμες και οι τέχνες σας ανήκουν, είναι στο DNA σας»
Για τον διακεκριμένο ελληνιστή η χώρα μας αποτελεί μια δεύτερη πατρίδα, την οποία φροντίζει να επισκέπτεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο. Το πάθος με το οποίο κάθε φορά μιλά για την Ελλάδα οδήγησε αναπόφευκτα στο ερώτημα αν θα ήθελε να είχε γεννηθεί εδώ και όχι στο μακρινό Κεμπέκ. «Φυσικά», απάντησε χαμογελώντας και έδωσε το δικό του μήνυμα στους Έλληνες που δοκιμάζονται ακόμη από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης που προηγήθηκε.
«Να έχετε αυτοπεποίθηση διότι ο πολιτισμός σας είναι βασικός για όλους τους όσους πιστεύουν ότι ανήκουν στη Δύση. Οι επιστήμες και οι τέχνες σας ανήκουν, έννοιες δηλαδή τις οποίες εμείς διδασκόμαστε, εσείς τολμώ να πω ότι τις έχετε στο DNA σας, είναι στην παράδοσή σας», καταλήγει.
Απόψεις
Γράμμα προς τον Σάββα Καλεντερίδη από Έλληνα αλιέα! Αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους
Η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.
Κύριε Καλεντερίδη καλημέρα, λέγομαι Φλώρος Ιωάννης, να χαίρεστε το όνομα σας για την πρόσφατη ονομαστική σας εορτή.
Θα ήθελα να σας εκθέσω τον προβληματισμό μου για ένα θέμα που σας απασχολεί στις εκπομπές σας. Είμαι επαγγελματίας ψαράς τα τελευταία 32 έτη.
Απο 15 χρονών,οικογενειακή επιχείρηση από πατέρα και παππού και την συνεχίζουμε εγώ και ο αδερφός μου. Ανήκω στον ιστορικό κλάδο της Ανεμότρατας-Μηχανότρατας.
Όλα μου τα επαγγελματικά έτη ήμουν 8 μήνες τον χρόνο εκτός Πάσχα-Χριστούγεννα στην θάλασσα,αλωνίζοντας σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια και τα διεθνή μας ύδατα βγάζοντας φυσικά τα προς το ζην.
Μια απολύτως νόμιμη και καθαρή επιχείρηση χωρίς κανένα απολύτως χρέος και με δάνειο τα τελευταία 15 έτη και για τα επόμενα 25 Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντως,το οποίο εξυπηρετούμε στο ακέραιο.
Φλυαρώ και με συγχωρείτε γι αυτό, για να σας δώσω μια πλήρη εικόνα του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ που παίζεται στις πλάτες του κλάδου μου, χάρην των υποχωρήσεων μας στην Τουρκία.
Σε αυτό το περίφημο συνέδριο, το Ocean κάτι, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε δημοσίως πως είμαστε ένας καταστροφικός κλάδος που πρέπει να απαγορευτεί.
Σε συνδυασμό με την ακύρωση των 2 θαλάσσιων πάρκων ως είχαν αρχικώς εξαγγελθεί αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους.
Θα ήθελα να καταλάβετε πως συμφωνώ απολύτως μαζί σας πως η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.
Εγώ και 250 σκάφη που αποτελούν τον κλάδο και πολύ περισσότερες οικογένειες το ζούμε στο πετσί μας.
Βέβαια ένα μεγάλο ελάττωμα του Έλληνα είναι πως πρέπει το κακό να του χτυπήσει την πόρτα πρώτα για να ενεργοποιηθεί και είναι λυπηρό.
Σας στέλνω αυτό email λόγω της εκτίμησης που έχω στο πρόσωπο σας και στα αγνά πατριωτικά σας αισθήματα.
Δεν με ενδιαφέρει να δημοσιευθεί το όνομα μου,ούτε θέλω κάτι από εσάς παραπάνω από το να διαθέτετε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε και αν νομίζετε πως στέκει να το ψάξετε λίγο παραπάνω.
Ίσως εάν είχα βγάλει το σχολείο και είχα σπουδάσει να μπορούσα να σας τα γράψω καλύτερα. Συγχωρέστε όποια λάθη συντακτικά και ορθογραφικά.
Μετά τιμής και εκτίμησης.
Φλώρος Ιωάννης.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra