Άμυνα
Νίκος Χατζόβουλος: Περιβάλλον Ασφαλείας & Σύνδρομο Burnout
Άμυνα
Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη! Στην Κύπρο ομάδα Αμερικανών για αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου»
Οι στόχοι της Κύπρου ταυτίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων.
Στην Κύπρο θα βρεθεί ομάδα Αμερικανών σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη το ενδιαφέρον της ΕΕ να αξιοποιήσει τη Ναυτική Βάση στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σήμερα το πρωί στον χώρο διεξαγωγής των εργασιών του άτυπου Συνεδρίου του ΕΛΚ, στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και τις επαφές που είχε, είπε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μέσα στο πλαίσιο του καθορισμού των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το 2025, μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι τη Δευτέρα έχουμε μια νέα Αμερικανική Κυβέρνηση.
Έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε εκλογές εδώ στη Γερμανία, φιλοξενούμαστε στο κτήριο των Χριστιανοδημοκρατών, μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχα και μια πολύ ενδιαφέρουσα διμερή συνάντηση με τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Εκείνο που θεωρώ σημαντικό είναι η ταύτιση σε σχέση με τα θέματα, στα οποία ως ΕΕ θα πρέπει να δοθεί βασική προτεραιότητα και αυτά αγγίζουν το θέμα της Ανταγωνιστικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ΗΠΑ και την Κίνα, τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που δεν αγγίζει μόνο θέματα άμυνας και ασφάλειας αλλά και ενέργειας, ανταγωνιστικότητας, φυσικά και το Μεταναστευτικό που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Και χαίρομαι γιατί μετά από δίκες μας προσπάθειες στο σχετικό κείμενο των προτεραιοτήτων του ΕΛΚ, ένα σύντομο κείμενο, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την τουρκική κατοχή και την ανάγκη τερματισμού της, καθώς και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Ερωτηθείς για τα πλάνα της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στη ζώνη Σένγκεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που είχα, για την προσπάθεια μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εδώ, η ΕΕ, πρώτον, έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει, μίλησα και με την Πρόεδρο της Επιτροπής για το θέμα της αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης στην Κύπρο. Υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΕ, είναι μια ναυτική Βάση που θα αξιοποιείται από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Ενημέρωσα για τις πρόσφατες εξελίξεις με την Αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς, επίσης – θα ήθελα να το ανακοινώσω σήμερα, διότι έχουμε ενημερωθεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση – υπήρξε θετική ανταπόκριση και θα έχουμε στην Κύπρο την κάθοδο Αμερικανών σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου». Άρα, οι στόχοι μας ταυτίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων.
Από κει και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως βασικό στόχο την ένταξη της στο Σένγκεν και, θεωρώ, έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και είμαστε στο τελικό στάδιο για να πετύχουμε, αυτός είναι ο στόχος μας, μέσα στο 2025 να είμαστε έτοιμοι από τεχνικής πλευράς, να έχουμε κάνει όλη την τεχνική προεργασία, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει κράτος μέλος του Σένγκεν.
Και θεωρώ ότι είναι μια καλή συγκυρία κατά τη διάρκεια ή πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026. Έχει ιδιαίτερη σημασία η Κυπριακή Προεδρία γιατί θα κληθεί να προωθήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, μια ατζέντα που χαίρομαι γιατί μέσα από τις χθεσινές συναντήσεις προκύπτει ότι ταυτίζεται με τις προτεραιότητες και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος
Άμυνα
La Tribune: Πιέσεις Ελλάδας στη Γαλλία να μπλοκάρει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία για τα Eurofighter
Η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.
Πιέσεις τόσο από την Βρετανία όσο και από την Ελλάδα σχετικά με την αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων Meteor δέχεται η Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tribune».
Η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.
Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όμως ο παράγοντας «κλειδί» για την επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι οι πύραυλοι αέρος – αέρος τύπου Meteor, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει δράση πολιτικά και διπλωματικά.
Ειδικότερα, η εφημερίδα «La Tribune» ανέφερε ότι η Γαλλία δέχεται πιέσεις τόσο από την Βρετανία όσο και από την Ελλάδα σχετικά με την αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων.
Από την μία, το Λονδίνο θέλει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία με την Τουρκία οπότε ασκεί πιέσεις ώστε το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των Meteor στην Άγκυρα.
Από την άλλη, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο Παρίσι, διότι αν εγκριθεί η πώληση των Meteor, που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στην Τουρκία, τότε θα χαθεί το πλεονέκτημα στους αιθέρες.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Βρετανία, η οποία είναι συμπαραγωγός του ευρωπαϊκού μαχητικού Eurofighter Typhoon.
«Ο Ερντογάν σπέρνει διχόνοια»
Η Γαλλία, η οποία αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια δεν πουλάει όπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» την πώληση των Meteor, οι οποίοι κατασκευάζονται από κοινού μέσω συνεργασίας έξι χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η La Tribune, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σπέρνει τη διχόνοια» ανάμεσα σε Γαλλία, Ελλάδα και Βρετανία, ενώ η απόκτηση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος – αέρος «θα επέτρεπε στην τουρκική αεροπορία να ανταγωνιστεί το ελληνικό Rafale οπλισμένο με Meteor».
Η αποδέσμευση των «φονικών» πυραύλων αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το κομβικό σημείο που θα κρίνει αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην απόκτηση των 40 μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoon.
Άμυνα
Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου: Τι επιχειρείται στα ελληνικά ναυπηγεία μέσω του Λονδίνου;
Στο ενδεχόμενο απόφασης η Άγγλοι προτείνουν ότι τα πρώτα ΣΑΠ θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Μ. Βρετανίας και όλα τα υπόλοιπα στον Σκαραμαγκά.
Μνημόνιο συνεργασίας για Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Η σκέψη ή και οι συνομιλίες που γίνονται για την απόκτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ ως δέκα σκαφών που έχουν τη δυνατότητα πλεύσης πάνω, αλλά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κινούνται προς την κατεύθυνση της εξέλιξης για τ’αμφίβια τμήματα Ειδικών επιχειρήσεων.
Στις συνομιλίες που έχουν γίνει, οι προτάσεις είναι ότι το 50% της δύναμης αυτής, θα είναι μια υπόθεση του πολεμικού ναυτικού και το υπόλοιπο θ´ αφορά την ΔΕΠ.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ Βρετανικού ναυπηγικού κολοσσού και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θεωρείται κι αυτό μια επίσης σημαντική εξέλιξη, τόσο για το μέλλον της εταιρείας- εργαζόμενων, όσο και για το ενδεχόμενο μελλοντικής απόκτησης σκαφών, βαλμένων από το μέλλον….
Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου που πλέει με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ κάτω από το νερό αγγίζει τους κόμβους μιας φρεγάτας με «πρόσω ολοταχώς» τις μηχανές.
Στο ενδεχόμενο υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα είναι εκείνα που πρόκειται να λάβουν μια νέα κι άγνωστη τεχνογνωσία.
Οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά, όσοι έχουν απομείνει, είναι αυτοί που γνωρίζουν τις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ενώ η εταιρεία τους είχε κάνει εκτεταμένες συνομιλίες με τους Γάλλους, στην περίπτωση κατασκευής FDI στην Ελλάδα.
Και μέσα από τις συνομιλίες με τους Βρετανούς, εκείνο που φαίνεται είναι ότι έχουν υποσχεθεί πολλά περί τεχνογνωσίας, αν κι εφόσον ληφθεί μια απόφαση για τέτοια ΣΑΠ.
Γνωρίζοντες την υπόθεση σημειώνουν ότι στην περίπτωση που προχωρήσει η συνεργασία αυτή, θα πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται να συμπληρώσει τις διαχρονικές καλές σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο.
Κάποιοι που καταγράφουν για περισσότερο από έναν χρόνο τι συμβαίνει με αυτό το πρόγραμμα κι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι διεμήφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες, σημειώνουν ότι στην περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας ίσως είναι η πρώτη που θα επιτευχθεί με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο ελληνικής συμπαραγωγής κι όχι απλώς συμμετοχής.
Βεβαίως την στιγμή που ομιλούμε για υβριδικής φύσεως Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, από την σκέψη δεν μπορεί να μην περάσει το ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ και τα όσα έχουν γίνει γι αυτό το σκαρί, θετικά και αρνητικά…
Και αυτό διότι ο ΑΓΗΝΩΡ αποτέλεσε μια κορυφαία εγχώρια ναυπηγική προσπάθεια, την οποία, ναι μεν αγκάλιασε το πολεμικό ναυτικό, αλλά παρέμεινε μόνον στο ένα σκαρί, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη που θα έδινε τεράστια ποσοστά ομοιοτυπίας, άρα και οικονομία κλίμακος, για τα Σκαφη Ανορθόδοξου Πολέμου.
Από την άλλη πλευρά ένα ΣΑΠ που πλέει πάνω και κάτω από το νερό, είναι κάτι διαφορετικό.
Μια προσέγγιση που ομοιάζει με εκείνα που αρκετές φορές έχει αναφέρει ο υπουργός εθνικής άμυνας σε ομιλίες ή δηλώσεις του, δηλαδή για σκάφη πολλαπλού ρόλου, ικανά σε διαφορετικού τύπου αποτρεπτικές αποστολές.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας καλείται κι αυτό από την πλευρά του να δώσει απαντήσεις, αφού πρώτα μελετήσουν οι ειδικοί όσα αφορούν το «χτίσιμο» αλλά και την επιχειρησιακή δράση των συγκεκριμένων σκαφών.
Η Βρετανική εταιρεία έχει στοχεύσει, όπως μας εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν, την αγορά της Αυστραλίας και της Ευρώπης.
Το ελληνικό ναυπηγείο βρίσκεται σε κομβική, για τους Βρετανούς, θέση και σαφώς είναι προσανατολισμένο στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο ενδεχόμενο απόφασης η Άγγλοι προτείνουν ότι τα πρώτα ΣΑΠ θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Μ. Βρετανίας και όλα τα υπόλοιπα στον Σκαραμαγκά.
Επιπλέον αν υπάρξει κι άλλη παραγγελία από την Ευρώπη, θα μπορεί και ο Σκαραμαγκάς να μετέχει με υποκατασκευαστικό έργο.
Με άλλα λόγια, κάποιες πηγές περιγράφουν τις κινήσεις αυτές, σαν εκείνες που έγιναν κι έχουν παραμείνει στην ΕΑΒ, για τα προγράμματα των C-130 & F-16 της παγκόσμιας αγοράς, όπου η Αεροπορική Βιομηχανία στις εγκαταστάσεις της στην Τανάγρα κατασκευάζει τμήματα για τα C-130J & για τα F-16.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας