Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ο Γεραπετρίτης διέψευσε τον φίλο του Φιντάν για θέματα κυριαρχίας

Δημοσιεύτηκε στις

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, ότι στη συνάντηση που είχε στις 8 Νοεμβρίου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, συζήτησαν θέματα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση δύσκολα θέματα, γιατί, όπως είπε, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό πεδίο διπλωματικής ισχύος, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει να διασφαλίσει τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για να μην υπάρχουν φαινόμενα εντάσεων και κρίσεων στη γειτονιά μας.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, σχετικά με την προοπτική των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

«Τόσο εγώ όσο και ο κ. Φιντάν συνομολογήσαμε ότι υπήρξε πράγματι απόκλιση στο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και οφείλεται σε ένα και μόνο λόγο. Ότι η Ελλάδα, θεωρεί πως το μόνο θέμα το οποίο μπορεί να αρθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και να συζητηθεί είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ η θέση της Τουρκίας είναι ότι θα πρέπει να συζητηθούν και αλληλένδετα ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:

«Αποκλείουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπήρξε ή θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, πέραν της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Πιστεύουμε ότι πραγματικά υπάρχει μία καλή ευκαιρία για την ελληνική πολιτεία να μπει σε συζήτηση για αυτά τα δύο δύσκολα θέματα γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό πεδίο διπλωματικής της ισχύος. Θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι κατά τα λοιπά, θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου, έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα εντάσεων και κρίσεων στη γειτονιά μας».

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «εμείς δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο να συζητούμε με την Τουρκία, διότι δεν πρόκειται ποτέ να διολισθήσουμε».

«Ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι πραγματικά υπάρχει μία καλή ευκαιρία για την ελληνική πολιτεία να μπει σε συζήτηση για τα δύσκολα θέματα που δεν έχουν λυθεί για 50 χρόνια, και αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ακριβώς γιατί η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό πεδίο διπλωματικής της ισχύος.

Έχει ένα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, μία πολύ ισχυρή άμυνα, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία και έχει μία οικονομία που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά.

Εξ αυτού του λόγου, η δική μας θέση είναι ότι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον ελληνοτουρκικό διάλογο, συνεχίζεται εξάλλου ο πολιτικός διάλογος και η θετική ατζέντα, και αν δεν καταστεί δυνατόν να συζητήσουμε για το μεγάλο θέμα το οποίο πράγματι είναι η μείζον διαφορά μας και είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι κατά τα λοιπά, θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα εντάσεων και κρίσεων στη γειτονιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Με κάθε σεβασμό να σας πω ότι, αυτή είναι η πρόσθετη αξία που έχει εισφέρει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με δομημένη μορφή τους τελευταίους 16 μήνες. Ότι μπορούμε να διαφωνούμε στα ζητήματα που διαφωνούμε, αλλά μπορούμε να προχωρούμε τις σχέσεις μας και να διατηρούμε ένα επίπεδο ανοιχτών διαύλων για να μην παράγονται εντάσεις και κρίσεις.

Αυτό απαιτεί η διπλωματία. Να σεβόμαστε τις διαφωνίες. Αλλά αυτές να μην αποτελούν λόγο έξαρσης και κρίσης. Αυτό είναι το οποίο πράττουμε, ανυποχώρητα χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση, ουδέποτε, χωρίς καμία συζήτηση για την κυριαρχία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, απέρριψε τους υπαινιγμούς περί μυστικής διπλωματίας, συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και παραχωρήσεις στην Τουρκία τονίζοντας ότι «η ίδια η πραγματικότητα τα διαψεύδει».

«Δεν έχει υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση, καμία απολύτως παραχώρηση. Σε ότι αφορά τα περί μυστικής διπλωματίας, δεν νομίζω να έχει υπάρξει ποτέ στην μεταπολίτευση, στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνει τη βουλή συνεχώς με κάθε λεπτομέρεια για τις σχέσεις που αναπτύσσονται με την Τουρκία, όπως συμβαίνει στη παρούσα κατάσταση.

Αρα, η μυστική διπλωματία όχι απλώς δεν υφίσταται, αλλά το αντίθετο. Η Ελληνική βουλή πορεύεται μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο όπως είναι αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε:

«Μας λέτε γιατί συζητάμε, αφού διαφωνούμε σε σχέση με την οριοθέτηση, σε μία χωρίς ουσία συζήτηση και χωρίς απτά αποτελέσματα.

Θεωρείτε ότι είναι χωρίς ουσία το γεγονός ότι επανεκκίνησαν οι συζητήσεις για το κυπριακό, το οποίο είναι απότοκο και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό την σκέπη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δημιουργεί μία έστω μικρή προοπτική να λυθεί; Είναι κάτι μη απτό αυτό;

– Ότι η συνεργασία στο μεταναστευτικό που έχει μειώσει δραματικά τις ροές είναι μη απτό;

– Ότι από εκεί που είχαμε χιλιάδες παραβιάσεις, σήμερα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου – εκτός από ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων του FIR; Θεωρείτε ότι δεν έχει αξία ότι υπολείπεται έτσι ο κίνδυνος να έχουμε θερμό επεισόδιο;

– Ότι περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τα νησιά μας, με βάση τη σύντομη θεώρηση που εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση και έδωσαν οικονομική ζωή αλλά και βελτίωσαν την ανθρώπινη σχέση μεταξύ των δύο λαών»;

«Πράγματι διαφωνήσαμε χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς καμία συζήτηση στην κυριαρχία. Δεν είμαστε της άποψης ότι επειδή διαφωνήσαμε στο μείζον ζήτημα, να μην συζητάμε τα υπόλοιπα και να μην προσπαθούμε να βρούμε το πλαίσιο εκείνο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το μεγάλο μας θέμα.

Εμείς, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, με σθένος απέναντι στην εθνική θέση την οποία έχουμε διαμορφώσει επί 10ετίες, με το διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο είναι μεγαλύτερο από ποτέ, μπαίνουμε με ασφάλεια, με υπερηφάνεια, με αυτοπεποίθηση σε συζήτηση. Και θα πράξουμε εκείνο το οποίο είναι το εθνικώς συμφέρον», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».

Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.

Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.

Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.

Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.

Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.

Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε απολογία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων προέβη ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Γουίλσον για ανεπαρκή καταγραφή στα πρακτικά ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τουρκοκυπριακούς φορείς.

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι είχε δηλωθεί από τον κ. Γουίλσον, όχι όμως σε συνάρτηση με τις ερωτήσεις του.

Απολογούμενος ο κ. Γουίλσον είπε ότι η επίμαχη ερώτηση είχε υποβληθεί από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα κατεχόμενα. Απέδωσε την παράβαση του κώδικα δεοντολογίας σε αμέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που παρακολουθούν την ελληνοτουρκική «διαπραγμάτευση». Η οποία όπως λέει ο κ.Μπορνόβας δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Η Τουρκία προσθέτει διαρκώς διεκδικήσεις στην ατζέντα της, εμείς δεν ζητάμε τίποτα και τελικά το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι πως πρέπει να την υπακούμε σε ότι κι αν θέλουμε να κάνουμε στο Αιγαίο.

Ο κ.Μπορνόβας μιλά για τους ομογενείς μας στην Αζοφική που τους έχουμε εγκαταλείψει και επισημαίνει το λάθος «να βάλουμε όλα μας τα αυγά στο καλάθι της Ουκρανίας» .

Ο πρέβυς ε.τ ,γνωρίζει άριστα την περιοχή της Θράκης και όλα όσα γίνονται εκεί. Επισημαίνει όσα θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη, προκειμένου να υπάρξει φραγμός στην τουρκική διείσδυση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα18 λεπτά πριν

Τρόμος στην Τουρκία με το Iron Dome της Κύπρου! Υστερικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της Μεγαλονήσου

Σενάρια παγκόσμιας καταστροφής κάνουν οι Τούρκοι

Άμυνα53 λεπτά πριν

Με κατάρρευση απειλείται η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων της Ελλάδας

Ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε ερώτηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Εσπερίδα ενημέρωσης για τα περιστατικά βίας και επιθετικότητας στους ανήλικους

Τα περιστατικά βίας και επιθετικότητας που παρατηρούνται στους ανήλικους, συνιστούν μια νέα καθημερινότητα, που απειλεί να μετατρέψει την παθογένεια σε...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ποιοί είναι κερδισμένοι από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία;

Η Επιχείρηση «Repelling the Aggression» στην Συρία και η Τουρκία. Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης

Διεθνή2 ώρες πριν

Τα γραφεία της μετριοπαθούς Χριστιανικής FCA στη Συρία αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητες στο Χαλέπι, τη Χάμα και τη Χομς

Η FCA ανησυχεί πως η σύγκρουση με το μετωπο Ανταρτων και Τζιχατισστών , ιδιαίτερα στο Χαλέπι και τη Χάμα, μπορεί...

Δημοφιλή