Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ο Μακρόν έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν για το Κυπριακό και εκείνος επικαλέστηκε τις “καλές” σχέσεις με Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

Φαίνεται πως η εμφάνιση του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη, είχε ως στόχο την αναθέρμανση των ενταξιακών συνομιλιών. Αλλά όποιον Ευρωπαίο ηγέτη κι αν συναντούσε, έβρισκε μπροστά του το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα και από το Κυπριακό, μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τι ακριβώς είπε στον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Ερντογάν ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και επικαλέστηκε το θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ως ένα επιπλέον επιχείρημα το οποίο καταδεικνύει την επιθυμία της Άγκυρας για ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!

Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρεντι Μπελέρι είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr
Εξιστορεί την πολύμηνη περιπέτεια του, από την σύλληψη του μέχρι και την απελευθέρωση του

«…Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Οι άνθρωποι που με συνέλαβαν δεν γνώριζαν καν τον λόγο για τον οποίο έκαναν τη σύλληψη. Ο εισαγγελέας που μου άσκησε την ποινική δίωξη ήταν αναρμόδιος και σήμερα είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα! …Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είχε πληρωθεί 7000 από την αστυνομία ενώ οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε μάρτυρες υπεράσπισης. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες του κράτους δικαίου, όλοι οι νόμοι, με μοναδικό σκοπό να μην με αφήσουν να ασκήσω την διοίκηση του Δήμου! Και φυσικά η σκευωρία κατέρρευσε…»

Πως εξηγείται η άρση του Βέτο…
«Η Ελλάδα πήρε από το χεράκι την Αλβανία για να την οδηγήσει προς την ΕΕ. Το 2003 στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρχή και το 2014 στην προεδρία της Ένωσης η Αλβανία πήρε το status της “προς ενταξη χώρας”…Γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια είναι 64 και η Ελλάδα έχει ισάριθμα βέτο συν ένα τελικό βέτο για την ένταξη στο τέλος της διαδικασίας.

«…Δεν είναι μόνο τα περουσιακά θέματα που πρέπει να εξασφαλιστούν αλλά και άλλα σοβαρά θέματα πάνω στο κράτος δικαίου και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η “μπάλα είναι στο γήπεδο” της Αλβανίας. Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες και όποιος θέλει να μπει πρέπει να τα σέβεται!…»

«…Το 1960 δήμευσαν τις περιουσίες των παππούδων μας. Οι περιουσίες δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει σκοπιμότητα. Εάν αποδωθούν, τότε η οικονομική ανάπτυξη είναι δεδομένη και έτσι ο κόσμος φτιάχνει τα οικονομικά του και δεν χρειάζεται να μεταναστεύσει. Γι αυτό και το κράτος δεν επιστρέφει τις περιουσίες…»

«…Οι Αλβανοί συνεχίζουν την πολιτική του Χότζα για τα 99 χωριά. Το 2017 ο κ. Ράμα πέρασε ένα νόμο για την προστασία των μειονοτήτων. Αφορούν την γλώσσα , το πως προσδιορίζεται ένας πολίτης της μειονότητας και το πια αξιώματα μπορεί να πάρει στη δομή του κρατικού μηχανισμού.
Ποιό το όραμα για τη Χειμάρρα;
Με μία ομάδα νέων επιστρέψαμε στην Αλβανία για να φτιάξουμε τη ζωή μας.
Θέλουμε να έχουμε τις περιουσίες μας, σεβασμό στη θρησκεία μας και κατοχειρωμένα τα δικαιώματα μας μέσα στο Αλβανικό κράτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».

Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.

Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.

Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.

Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.

Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.

Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε απολογία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων προέβη ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Γουίλσον για ανεπαρκή καταγραφή στα πρακτικά ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τουρκοκυπριακούς φορείς.

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι είχε δηλωθεί από τον κ. Γουίλσον, όχι όμως σε συνάρτηση με τις ερωτήσεις του.

Απολογούμενος ο κ. Γουίλσον είπε ότι η επίμαχη ερώτηση είχε υποβληθεί από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα κατεχόμενα. Απέδωσε την παράβαση του κώδικα δεοντολογίας σε αμέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή24 δευτερόλεπτα πριν

Διάγγελμα Μακρόν! Δεν παραιτείται – Διορίζει πρωθυπουργό

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση Μπαρνιέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα ορίσει τον...

Διεθνή31 λεπτά πριν

Η κυβερνητική τρομοκρατία στο Πακιστάν

  Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια...

Διεθνή1 ώρα πριν

European Times: Αυξανόμενες ανησυχίες για την κινεζική μετανάστευση

Ένα περίπλοκο και δυνητικά επικίνδυνο τοπίο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις τυπικές προκλήσεις μετανάστευσης.

Πολιτική2 ώρες πριν

Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!

Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!

Άμυνα2 ώρες πριν

Τρόμος στην Τουρκία με το Iron Dome της Κύπρου! Υστερικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της Μεγαλονήσου

Σενάρια παγκόσμιας καταστροφής κάνουν οι Τούρκοι

Δημοφιλή