Αναλύσεις
Παναγιώτης Ήφαιστος: Κατευνασμός ή αποτροπή των αναθεωρητικών απειλών;
Επισκέψεις και συναντήσεις αρχηγών και αξιωματούχων κρατών με τα οποία η Ελλάδα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα όπως με την Τουρκία απαιτούν, αναντίρρητα στρατηγικά ορθολογιστικές προσεγγίσεις και συντεταγμένη διασύνδεση τακτικών και στρατηγικών σκοπών, κινήσεων, ελιγμών και συναλλαγών
Το Ελληνικό κράτος το οποίο υπεραμύνεται την διεθνή τάξη που προβλέπουν οι Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, χρήζει να διαθέτει αποτρεπτική στρατηγική υψηλών προδιαγραφών και επαρκή ισχύ αποτροπής των αναθεωρητικών απειλών.
Επισκέψεις και συναντήσεις αρχηγών και αξιωματούχων κρατών με τα οποία η Ελλάδα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα όπως με την Τουρκία απαιτούν, αναντίρρητα στρατηγικά ορθολογιστικές προσεγγίσεις και συντεταγμένη διασύνδεση τακτικών και στρατηγικών σκοπών, κινήσεων, ελιγμών και συναλλαγών
Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Κάτι που πάντα ισχύει ή πρέπει να ισχύει είναι ότι δεν είναι ορθό και ορθολογιστικό να αναλύονται τρέχοντα γεγονότα των οποίων δεν γνωρίζουμε πολλές πτυχές ή, ακόμη πιο σημαντικό, κατά πόσο υπάρχουν προδιαγραμμένα και αθέατα προαποφασισμένα αποτελέσματα. Εν τούτοις, είτε τα μνημονεύεις είτε τα υπονοείς τρέχοντα γεγονότα μπορούν να εντάσσονται εντός της μεγάλης εικόνας των προσανατολισμών της διεθνούς πολιτικής ή και εντός των πασίγνωστων και πασίδηλων προσανατολισμών μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών. Κανείς δεν μπορεί, για παράδειγμα, ότι μια πανίσχυρη, ολοφάνερη και καθημερινά καταμαρτυρούμενη τάση εντός της μεγάλης εικόνας των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας των Μεταπολεμικών και ιδιαίτερα των Μεταψυχροπολεμικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας είναι ότι η τελευταία εκπέμπει αναθεωρητικές αξιώσεις και απειλές με τρόπο και προσεγγίσεις που στην στρατηγική ανάλυση ορίζουν την «απέραντη (αναθεωρητική) απειλή» [βλ. Η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας και οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας https://wp.me/p3OqMa-1wY].
Εξίσου σημαντικό, επίσης, είναι ότι όσον αφορά την εθνική στρατηγική ενός κράτους τα πιθανά αποτελέσματα των υιοθετούμενων προσεγγίσεων μπορούν να τυγχάνουν περιγραφής με όρους κεκτημένης εμπειρίας στις εναλλακτικές και εν πολλοίς κάθετα αντιθετικές προσεγγίσεις της αποτροπής των απειλών και του κατευνασμού των απειλών. Τουτέστιν, είναι ένα πράγμα η αποτρεπτική στρατηγική η οποία έστω και με ελλείμματα επιχειρεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Επικράτειας που ορίζουν οι Συνθήκες και άλλο ο κατευνασμός που η εμπειρία διδάσκει ότι οδηγεί σε ήττα χωρίς πόλεμο ή και σε ήττα συν πόλεμο.
Η στρατηγική ανάλυση θεωρεί τις κατευναστικές προσεγγίσεις προγραμματικά ζημιογόνες ή ακόμη και καταστροφικές, εάν, μεταξύ άλλων, α) το κράτος απωλέσει Επικράτεια (μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, για παράδειγμα, λόγω τουρκικού casus belli δεν ασκήθηκαν τα δικαιώματα που αφορούν την Αιγιαλίτιδα ζώνη με ζημιογόνες συνέπειες βαθύτατων προεκτάσεων), β) εάν πολίτες ή ομοεθνείς του πληγούν ή και εξοντωθούν και εάν εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων δορυφοροποιηθεί επειδή υιοθετεί πασίδηλους σε όλους αδιέξοδους τακτικισμούς που εξυπηρετούν όχι τα δικά του συμφέροντα άλλων.
Αυτά και τα συμπαρομαρτούντα τα παρακολουθούν, αναλύουν, σταθμίζουν και συνάγουν συμπεράσματα οι μεγάλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να υιοθετούν στρατηγικές εις βάρος του κράτους του οποίου η στρατηγική αξία συρρικνώνεται, οπότε και το θεωρούν αναλώσιμο. Πιο συγκεκριμένα, εάν ένα κράτος κατευνάζει και εάν προδιαγεγραμμένα συρρικνώνεται γεωπολιτικά χάνει την στρατηγική του αξία με αποτέλεσμα θα θεωρείται αναλώσιμο πάνω στην κλίνη του Προκρούστη των στρατηγικών παιγνίων. Όσον αφορά τα στρατηγικά παίγνια και σε αναφορά με την παρούσα φάση -με κάθε κριτήριο μεταβατική φάση, ανεξάρτητα του ποιος έχει εκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ανεξάρτητα της έκβασης των εν εξελίξει μεγάλων συγκαιρινών πολέμων-, αναμένεται να πυκνώσουν και να οξυνθούν.
Μόνο κριτικά μπορεί κανείς να σταθεί για δηλώσεις, συναντήσεις και ορατές ή αθέατες διαπραγματεύσεις που προγραμματικά αφορούν όχι την εκπλήρωση των προνοιών των Συνθηκών αλλά την μερική ή και εκτεταμένη απώλεια Επικράτειας που προβλέπουν οι Συνθήκες. Όπως ο Αμερικανός ταγός της ανάλυσης θεωρίας διεθνών σχέσεων Hans Morgenthau κατέδειξε, «βιώσιμο είναι το κράτος το οποίο διαθέτει επαρκή ισχύ [και αποτελεσματική εθνική στρατηγική] για την εκπλήρωση των προνοιών του διεθνούς δικαίου που αφορούν την Επικράτειά του».
Εύλογα, κανείς θα μπορούσε να διανοηθεί κατά πόσο ενδέχεται οι εκ πρώτης όψης κατευναστικές προσεγγίσεις να αποτελούν εφήμερους ελιγμούς και την ίδια στιγμή στα αθέατα διπλωματικά παρασκήνια μια συγκροτημένη και συντεταγμένη εθνική στρατηγική να κάνει συναλλαγές, πρωτίστως με τις ΗΠΑ και κάποια μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, για χειρισμούς που ενώ διασφαλισμένα δεν θίγουν την ακεραιότητα της Επικράτειας που προβλέπουν οι πρόνοιες των Συνθηκών, εντάσσονται σε αυτό που στην στρατηγική θεωρία ονομάζουμε «πελατειακές σχέσεις – patron client relations». [βλ. Διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας. «Πελατειακές σχέσεις» («patron-clientrelations») μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών και ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη. https://piotita.gr/?p=3101]
Ισχύει κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε να ισχύει εάν η Ελλάδα είχε ήδη εφαρμόσει 100% τις πρόνοιες των Συνθηκών για τις οποίες το δικαίωμα είναι μονομερές και αυτονόητα εκπληρώνουν νόμιμα, θεμιτά και νομιμοποιημένα ζωτικά Ελληνικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα οπωσδήποτε επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και αδιαπραγμάτευτη αξίωση αποκατάστασης της διεθνούς τάξης και τον τερματισμό των παράνομων τετελεσμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία).
Πάντως, τυχόν αθέατα διπλωματικά παρασκήνια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προηγείται εκτενής και ουσιαστικός δημόσιος διάλογος που ορίζει και ιεραρχεί τα εθνικά συμφέροντα ταυτόχρονα θέτοντας κόκκινες αδιαπραγμάτευτες γραμμές. Είναι ένα πράγμα τυχόν συζητήσεις με αξιωματούχους άλλων κρατών για διάφορα ζητήματα υπό το πρίσμα των δημόσια νομιμοποιημένων προαναφερθέντων ιεραρχήσεων και άλλο οι εν πολλοίς αθέατες διαπραγματευτικές πρακτικές που δεν είθισται (και νομικά-πολιτικά δεν επιτρέπονται, ιδιαίτερα εάν αφορούν την κυριαρχία που προβλέπουν οι Συνθήκες) να διασχίζουν κόκκινες γραμμές και να φέρνουν το κοινωνικοπολιτικό σύστημα προ αναπόφευκτων τετελεσμένων τα οποία οδηγούν σε απώλεια Επικράτειας. Για να το πούμε διαφορετικά, είναι ένα πράγμα οι διπλωματικοί ελιγμοί και άλλο η εθνική αποτρεπτική στρατηγική και οι επαφές που μοναδικό δεδηλωμένο σκοπό έχουν την εκπλήρωση των εθνικών συμφερόντων στην βάση κόκκινων γραμμών σύμφωνα με τις Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η ακεραιότητα της Επικράτειας δεν αποτελεί υπόθεση ενός ατόμου ή μιας κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας στο σύνολό της.
Όσον αφορά τα συντρέχοντα σχετικά Μεταψυχροπολεμικά γεγονότα και τις προσεγγίσεις διαδοχικών κυβερνήσεων, καταμαρτυρείται πως η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στην βάση προγραμματικά κοινωνικοπολιτικά προσδιορισμένων και ιεραρχημένων εθνικών συμφερόντων, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, εξαιρετικά ελλειμματική. Αυτό, οφείλουμε να τονίσουμε, δεν είναι μόνο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών αλλά κατάσταση που επικρατεί ήδη από την δεκαετία του 1830 μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και υποδηλώνεται με πολλά καταγεγραμμένα αρνητικά αποτελέσματα. Οδήγησαν σε συρρίκνωσε αυτού που ο Παναγιώτης Κονδύλης όρισε ως γεωπολιτικό δυναμικό των κρατών της περιφέρειάς μας και σχετίζεται με την ιστορικοπολιτική παρουσία του Ελληνικού έθνους το οποίο στην φάση επαναπροσδιορισμού των συνόρων και δημιουργίας κρατών τους δύο τελευταίους αιώνες η κατάληξη από άποψη γεωγραφική, γεωπολιτική και πληθυσμιακή είναι η συρρίκνωση στα σημερινά σύνορα. Εάν και αυτά συρρικνωθούν οι συνέπειες δεν μπορεί παρά να είναι βαθύτατων προεκτάσεων. Για το σύγχρονο Ελληνικό έθνος η ασφάλεια και η ακεραιότητα του Ελληνικού κράτους είναι μείζονος σημασίας, ενώ καίριας εάν όχι κολοσσιαίας γεωπολιτικής στρατηγικής σημασίας είναι πρώτον, να μην καταστεί όμηρος της Τουρκίας το ένα δέκατο του Ελληνισμού στην Κύπρο και δεύτερον, να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπουν οι Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο.
Αναμενόμενα, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει τουρκική απειλή, πως την ορίζουμε και κατά πόσο η το γεωπολιτικό δυναμικό της Τουρκίας δυναμώνει θρέφοντας ισχυρές αναθεωρητικές και ηγεμονικές αξιώσεις οι οποίες εάν εκπληρωθούν εκμηδενίζουν την νεοελληνική παρουσία στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την τουρκική απειλή εδώ και σε άλλες δημοσιεύσεις βιβλίων και άρθρων έχουμε γράψει πολλά, ορίζοντάς την στην βάση εδραιωμένων τυπολογιών της στρατηγικής ανάλυσης.
Επιπλέον, επειδή δεν είναι ρόλος κειμένων όπως το παρόν να ορίζουν σχέδια και αποφάσεις που αποτελούν υπόθεση των κρατικών επιτελείων και της πολιτικής εξουσίας, αναφέρεται μόνο ότι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας όπως και με κάθε άλλο κράτος στο ανελέητα συγκρουσιακό και ανταγωνιστικό σύγχρονο διεθνές σύστημα είναι η διάγνωση του κατά πόσο υπάρχει ή δεν υπάρχει αναθεωρητική απειλή. Αυτό χρήζει δημόσιας συζήτησης επειδή συχνά η Τουρκική απειλή παραβλέπεται ή για να εξυπηρετήσει κατευναστικές προσεγγίσεις σκόπιμα υποβαθμίζεται. Απαιτούνται, επίσης, σωστές εκτιμήσεις εκτιμήσεις για την σχέση μεταξύ απειλής, ικανότητας και μπλόφας του αμυνόμενου και επιτιθέμενου.
Ιδιαίτερα όσον αφορά το αμυνόμενο κράτος ισχύει η ρήση του Sun Zu, «εάv γvωρίζεις τov αντίπαλο και τov εαυτό σoυ, δεv έχεις αvάγκη vα φoβάσαι τo απoτέλεσμα (ακόμη και) εκατό μαχώv. Εάv γvωρίζεις τov εαυτό σoυ αλλά όχι τov αντίπαλο, για κάθε vίκη πoυ κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάv δέv γvωρίζεις τov εαυτό σoυ, oύτε τov αντίπαλό σου, θα ηττηθείς σε κάθε μάχη». Ως προς αυτό, οφείλουμε να πούμε ότι καταμαρτυρούμενα καθημερινά ακούγονται και γράφονται θέσεις που δείχνουν ότι δεν εκπληρώνονται προϋποθέσεις γνώσης και επίγνωσης τόσο για το πως εξελίσσεται η Τουρκία όσο και το ευρύτερο στρατηγικό περιβάλλον που προκαλεί σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προσδιορίζουν τις δομές και τους συσχετισμούς του διεθνούς συστήματος του 21ο αιώνα.
Χωρίς να επεκταθούμε, αναφέρεται και εδώ συντομογραφικά, ότι οι δηλώσεις, θέσεις και στάσεις της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο, στην Θράκη και στην Κύπρο είναι βαθύτατα αναθεωρητικές ή αυτό που ορίζεται ως «απέραντη απειλή», τουτέστιν, δεν είναι σαφές ποια είναι τα όρια της επέκτασης σε περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης εάν και όταν το αμυνόμενο κράτος ηττηθεί και υποχωρήσει.
Στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του πριν επισκεφτεί επίσημα την Αθήνα, όρισε παραστατικά την Τουρκική απειλή κατά της Ελλάδας. Στην ερώτηση τι εννοεί για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης απάντησε: «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ότι όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση». Και συνέχισε, «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω».
Όταν η απειλή είναι «απέραντη» (δεδηλωμένα μάλιστα από Α έως Ω, ενώ επίσης πολύ πρόσφατα ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Ετσεβίτ ότι το 1974 δεν φρόντισε να καταλάβει όλη την Κύπρο) πάνω σε ένα κατευναστικό διαπραγματευτικό τραπέζι όπου ο αμυνόμενος δέχεται να συζητήσει αλλαγή της ισχύουσας διεθνούς τάξης, οι αναθεωρητικές διεκδικήσεις είναι θολές, εγγενώς εκτεταμένες και διαρκώς αυξανόμενες ανάλογα με το πόσο αναλώσιμο θεωρεί την αμυνόμενο. Είναι ή δεν είναι έτσι τα πράγματα; Η απάντηση σε αυτό το μείζονος σημασίας ερώτημα χρήζει όχι μόνο να συζητείται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο αλλά και να επιτυγχάνεται πολιτική συναίνεση στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.
Στην περίπτωση τέτοιων απειλών και εάν και όταν ο επιτιθέμενος με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις οι οποίες καθιστούν δύσκολο να εξακριβωθεί εκ των υστέρων ποιος ευθύνεται για την έναρξη μιας πολεμικής σύρραξης, η εμπειρία δείχνει ότι εκεί που θα σταματήσουν τα στρατεύματα θα είναι και τα τετελεσμένα της βίας. Επιπλέον, ότι είναι δύσκολο ή ανέφικτο να ανατραπούν, οπότε και αρχίζουν διαπραγματεύσεις αναγνώρισης του νέου διεθνούς status quo, της νέας δηλαδή διεθνούς τάξης που θα εδραιωθούν με Συνθήκη. Η περίπτωση της Κύπρου είναι χαρακτηριστική και όλες οι προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις οποίες η Ελληνική πλευρά αποδέχεται να γίνονται αντικείμενο συζήτησης, οδηγούν, εν πολλοίς, στην αποδοχή των τετελεσμένων της παράνομης βίας.
Μείζον ζήτημα σε κάθε αμυνόμενο κράτος το οποίο υπερασπίζεται το status quo της διεθνούς τάξης που προβλέπουν οι Συνθήκες, είναι να κυριαρχεί γνώση και επίγνωση κάποιων πραγμάτων. Με γνώση και «επίγνωση» εννοούμε ότι τα κρατικά επιτελεία οφείλουν να γνωρίζουν επακριβώς την απειλή, να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή αξιόπιστα συμπεράσματα για τις ικανότητες του αντιπάλου και να προχωρούν έτσι σε εκτιμήσεις για τον βαθμό μπλόφας του αναθεωρητικού κράτους. Επιπλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, πέραν των καθαρά στρατιωτικών πτυχών, η ύπαρξη αξιόπιστης στρατηγικής σχετίζεται με κοινωνικοπολιτική νομιμοποίηση και ει δυνατό καθολική συναίνεση επί ζητημάτων που αφορούν την Επικράτεια που προβλέπουν οι πρόνοιες των Συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.
Καταληκτικά, επαναλαμβάνεται ότι επειδή αυτό αφορά έσχατα και αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα, η ακεραιότητα της Επικράτειας που ορίζουν οι Συνθήκες και η στρατηγική του κράτους δεν είναι υπόθεση προσώπων ή της εκάστοτε εξουσίας αλλά υπόθεση της κοινωνίας στο σύνολό της. Η ζωντανή και διαρκώς εξελισσόμενη Τουρκική απειλή σχετίζεται με την απειλητική ανάπτυξη των Ενόπλων της Δυνάμεων, τις διαρκείς παραβιάσεις του κυριαρχικού χώρου που σχετίζονται με συγκεκριμένες αναθεωρητικές αξιώσεις των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τις απροκάλυπτες προκλήσεις στην Θράκη και ασφαλώς την συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο που συνδυάζεται με καθημερινές απειλές και ενέργειες.
Στο πλαίσιο μιας επί δεκαετίες «ολοζώντανης» και με κάθε κριτήριο οξύτατης αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το Ελληνικό κράτος το οποίο υπεραμύνεται την διεθνή τάξη που προβλέπουν οι Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, χρήζει να διαθέτει αποτρεπτική στρατηγική υψηλών προδιαγραφών και επαρκή ισχύ αποτροπής των αναθεωρητικών απειλών. Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας στρατηγικής είναι νοητές εξυπηρετικές τακτικές κινήσεις οι οποίες για να είναι εξυπηρετικές στην εκπλήρωση των εθνικών συμφερόντων απαιτείται να προκαλούν ενίσχυση της αποτρεπτικής αξιοπιστίας και όχι το αντίθετο! Το αντίθετο σημαίνει α) ενθάρρυνση της Τουρκίας για όξυνση των σύμφωνα με τον Ερντογάν «Α έως το Ω» αναθεωρητικών αξιώσεων, β) μετάδοση λανθασμένων μηνυμάτων για την αποφασιστικότητα της Ελληνικής πλευράς να υπεραμυνθεί των εθνικών συμφερόντων ακόμη και με στρατιωτικά μέσα (κάτι που θα κάνει ούτως ή άλλως αν της επιτεθεί η Τουρκία) και γ) δημιουργία συνθηκών που οδηγούν σε περιφερειακή αστάθεια.
Ως εκ τούτου, επισκέψεις και συναντήσεις αρχηγών και αξιωματούχων κρατών με τα οποία η Ελλάδα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα όπως με την Τουρκία απαιτούν, αναντίρρητα στρατηγικά ορθολογιστικές προσεγγίσεις και συντεταγμένη διασύνδεση τακτικών και στρατηγικών σκοπών, κινήσεων, ελιγμών και συναλλαγών. Οι πολίτες και η κοινωνία στο σύνολό της έχει συμφέρον να διαθέτουν γνώση, επίγνωση και να βρίσκονται σε εγρήγορση για την ασφάλεια και ακεραιότητα του κράτους.
Αναλύσεις
Έγινε το θέλημα του Ερντογάν! Έπεσε η Δαμασκός – Σαν τραπουλόχαρτο κατέρρευσε η Συρία – Αίνιγμα που βρίσκεται ο Άσαντ – Τί ακολουθεί στη συνέχεια
Τί σημαίνει η κατάρρευση της πρωτεύουσας της Συρίας από τους τζιχαντιστές και δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ποιά είναι τα πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Η Δαμασκός έπεσε κατά το θέλημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Συρία να καταρρέει μέσα σε μερικές ημέρες σαν τραπουλόχαρτο.
Τί σημαίνει η κατάρρευση της πρωτεύουσας της Συρίας από τους τζιχαντιστές και δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ποιά είναι τα πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης
«Στόχος στη Συρία είναι Δαμασκός». Τάδε έφη στις 6 Δεκεμβρίου 2024 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής. Τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε υπενθυμίσει την έκκληση που είχε απευθύνει στον Άσαντ για συνάντηση, προκειμένου να καθοριστεί το μέλλον της Συρίας, μετά τα μηνύματα που στάλθηκαν από το Ισραήλ για την υποστήριξη των Κούρδων στη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ο Άσαντ ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν και όπως φαίνεται το καθεστώς του το πλήρωσε ακριβα.
Στις 27 Νοεμβρίου, με το που κηρύχθηκε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία με επικεφαλής την οργάνωση Hay’at Tahrir al Sham και τον επονομαζόμενο Εθνικό Συριακό Στρατό που υποστηρίζεται από την Τουρκία ξεκίνησαν επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας. Μέσα σε τρεις ημέρες έπεσε το Χαλέπι. Στις αρχές Δεκεμβρίου σειρά είχε η Χάμα, μετά η Χομς και τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2024, ήρθε η σειρά της Δαμασκού, η άλωση της οποίας σημαίνει εδώ και μερικές ώρες και το τέλος του καθεστώτος Άσαντ.
Η Συρία έπεσε σαν τραπουλόχαρτο χωρίς καμία αντίσταση. Ισλαμιστές και ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπήκαν στην πρωτεύουσα της χώρας με τον πρωθυπουργό της χώρας Mohammad Ghazi al-Jalali να δηλώνει έτοιμος να «συνεργαστεί» με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλεγεί από τον συριακό λαό και να λάβει κάθε μέτρο για μια ειρηνική «διέλευση» της εξουσίας.
Αίνιγμα που βρίσκεται ο Άσαντ
Ο Άσαντ τράπηκε σε φυγή με ένα αεροπλάνο, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, προκαλώντας έτσι πολλές εκδοχές για την τύχη του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται από την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας. Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έχει επίσης σταματήσει τις εργασίες του. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί.
Ο πρόεδρος Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, προτού αποσυρθούν από αυτό τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά διατηρεί ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του σύρου προέδρου, ο Άσαντ δεν έχει φύγει από τη Δαμασκό. Πηγή ανέφερε στο CNN ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εντοπιστεί πουθενά στην πόλη. Οι αντάρτες δήλωσαν τα ξημερώματα ότι η Δαμασκός είναι πλέον ελεύθερη από τα δεσμά του, υποδηλώνοντας ουσιαστικά την ανατροπή του καθεστώτος. Διαμηνύοντας πως ο «τύραννος» Άσαντ τράπηκε σε φυγή, κάλεσαν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία».
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό Χάντι αλ Μπάχρα δήλωσε ότι η Δαμασκός είναι πλέον «χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ». «Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Συρίας τελείωσε» σχολίασε. Παράλληλα Τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε πως «ο Άσαντ απέρριψε όλες τις αραβικές πρωτοβουλίες που του παρουσιάστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες για να παραιτηθεί και επιμένει σε μια μακρά μεταβατική φάση κατά την οποία θα καταρτιστεί σύνταγμα και εκλογές υπό διεθνή εποπτεία».
Μαχητές της HTS κατέλαβαν τη φυλακή Σεντνάγια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. «Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας από τα δεσμά τους και την ανακοίνωση του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια» ανέφεραν.
«Οι πόρτες της φυλακής Σεντνάγια, γνωστής ως ανθρώπινο σφαγείο, άνοιξαν για χιλιάδες κρατούμενους», επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το μήνυμα του Τζολάνι
Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και άλλες ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού, καταλαμβάνοντας γρήγορα δεκάδες κοινότητες και στρατηγικής σημασίας πόλεις, περικυκλώνοντας σταδιακά την πρωτεύουσα προτού εξαπολύσουν την τελική επίθεσή τους.
Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης, Άχμεντ αλ Σάρα, ευρύτερα γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος ηγείται της επίθεσης των ανταρτών που διείσδυσαν στη συριακή πρωτεύουσα, κάλεσε σήμερα τους μαχητές του να μην πλησιάσουν τους δημόσιους θεσμούς στη Δαμασκό, οι οποίοι παραμένουν υπό τον έλεγχο του πρώην πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει «επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας».
«Προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη της Δαμασκού, απαγορεύεται πλήρως να πλησιάσετε τους δημόσιους θεσμούς, οι οποίοι θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του πρώην πρωθυπουργού μέχρι την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του αλ-Σάρα. «Απαγορεύονται επίσης οι πυροβολισμοί στον αέρα», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του συνασπισμού των ανταρτών στο Telegram.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είπε: «Ζούμε τις τελευταίες στιγμές της απελευθέρωσης της πόλης Χομς (…) Ένα ιστορικό γεγονός, που θα ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα».
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη μέρα, ο συριακός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από την πόλη Χομς και τώρα μένει κοντά στην πόλη Αλ Κουσέιρ. Το καθεστώς της Λαττάκειας και του Ταρτούς, όπου βρίσκονται οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ και έχει ήδη στείλει τις περιπολίες του στη Συρία. Έχουν καταλάβει την πόλη Khan Arnaba (το κέντρο της επαρχίας Quneitra στα νοτιοδυτικά της χώρας). Το Ιράν και το Ιράκ αποφάσισαν να μην παρέμβουν στη σύγκρουση. Η Ιορδανία και ο Λίβανος έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Συρία. Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν πλήρη επιστράτευση στα εδάφη υπό τον έλεγχό τους.
Οι μαχητές κατέλαβαν τις πόλεις Χομς, Σαλαμίγια και Ακερμπάτ
Προς το παρόν, Σύροι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με τους μαχητές για να διατηρήσουν σε λειτουργία την πολιτική υποδομή και τον κρατικό μηχανισμό.
Μεγάλος αριθμός μαχητών του ISIS απελευθερώθηκε από τις φυλακές. Η ιρανική πρεσβεία και το προεδρικό μέγαρο του Άσαντ έχουν λεηλατηθεί.
Το Ισραήλ έχει καταλάβει ένα τμήμα του εδάφους της Συρίας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, την προσάρτηση του οποίου θα προσπαθήσει να εδραιώσει, εκμεταλλευόμενος την κατάρρευση της Συρίας.
Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Ο προφανής στόχος της Άγκυρας είναι να καταλάβει τη Manbij.
Τι ακολουθεί;
Η κατάρρευση του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία είναι πολύ παρόμοια και ξεπερνά ακόμη και αυτό που είδαμε στο Αφγανιστάν κατά την επίθεση των Ταλιμπάν και την απέλαση των Αμερικανών.
Η αλλαγή εξουσίας στη Συρία μπορεί να συνοδεύεται από την υλοποίηση πολλών σεναρίων, μέχρι τη διάσπαση και τη διάλυση της αραβικής χώρας, στο μέλλον της οποίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο κουρδικός παράγων, ο οποίος κατέχει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη και τις τελευταίες ημέρες έχει κυριεύσει κάποιες σημαντικές πόλεις. Μάλιστα η Ντέιρ Ελ Ζορ παραδόθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στις δυνάμεις του SDF.
Το πρώτο σενάριο πιθανών εξελίξεων στη Συρία προβλέπει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Συρίας μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης με διάφορες φατρίες, παρά τις ιδεολογικές διαφορές. Αν και αυτή η επιλογή δεν είναι σχεδόν εφικτή, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα διατηρούσε την ακεραιότητα της Συρίας.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, όπου εκπρόσωποι της Hayat Tahrir al-Sham θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της νέας κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, η Συρία θα κυβερνάται από εκπροσώπους των Σαλαφιστών (ένα κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ) που δεν έχουν ιδεολογική εχθρότητα προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τρίτο σενάριο είναι η δημιουργία ενός αντι-σιιτικού κράτους στη Συρία υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Το δόγμα της θα βασιζόταν στον αντιιρανικό προσανατολισμό, τον αποκλεισμό του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τη στέρηση της υλικοτεχνικής και στρατιωτικής του υποστήριξης από την Τεχεράνη.
Το τέταρτο σενάριο είναι η δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα βαλκανοποιηθεί με τη διαίρεση της σε μικρά κράτη-μαριονέτες.
Το πέμπτο σενάριο για τη Συρία προβλέπει την πλήρη διάσπασή της. Εάν η αντιπολίτευση και οι χώρες που την υποστηρίζουν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα κλιμακωθεί ξανά. Αυτό θα οδηγούσε τελικά στην πλήρη κατάρρευσή του .
Μείνετε συντονισμένοι στο Geopolitico.gr προκειμένου να μαθαίνετε όλες τις εξελίξεις.
Αναλύσεις
Λάζαρος Καμπουρίδης: Ποιός πολεμά ποιόν στη Συρία;
Μπάχαλο στη Συρία με ενορχηστρωτή την Τουρκία
Αναλύσεις
Jerusalem Post: Θα μπορούσε η αναταραχή στη Συρία να επεκταθεί στο Ιράκ;
Το Ιράν ανησυχεί ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στο Ιράκ ενδέχεται να χάσουν την επιρροή τους.
Του SETH J. FRANTZMAN, Jerusalem Post
Το Ιράν πιστεύει ότι το Ιράκ βρίσκεται σε κίνδυνο – αυτό σημαίνει ότι το Ιράν ανησυχεί ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στο Ιράκ ενδέχεται να χάσουν την επιρροή τους.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά’ Αλ Σουντάνι δήλωσε πρόσφατα ότι η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Συρία έχει δεσμούς με την υπόλοιπη περιοχή. Υποστήριξε ότι συνδέεται με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο.
Η Βαγδάτη φάνηκε να ανησυχεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί στο Ιράκ. Το Ιράκ έχει λόγους να το πιστεύει αυτό, καθώς το 2014, όταν το ISIS ήταν σε άνοδο στη Συρία, επεκτάθηκε γρήγορα στο Ιράκ και κατέλαβε ένα τμήμα του Ιράκ – οδηγώντας σε μια γενοκτονία των Γιαζίντι, μιας μειονοτικής ομάδας, στο Ιράκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi δήλωσε στο ιρακινό κανάλι Al-Sharqiya ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία «δεν θα περιοριστούν σε αυτή τη χώρα και είπε ότι η τρομοκρατία και οι εξελίξεις στη Συρία απειλούν επίσης την ασφάλεια του Ιράκ».
Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα από το Ιράκ σχετικά με το τι συμβαίνει στη Συρία. Αναφορές αναφέρουν ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν κάνει κινήσεις για να εξασφαλίσουν περιοχές στο Αλμπουκαμάλ στα σύνορα με το Ιράκ και στο Ντέιρ Εζόρ, μια πόλη στον Ευφράτη.
Το Ιράκ έχει αναπτύξει συνοριακές δυνάμεις στο Al-Qaim και στη συνοριακή περιοχή με τη Συρία. Τα σύνορα Ιράκ-Συρίας έχουν μήκος 370 μίλια και το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από έρημο που είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και αστυνομία. Το κύριο πέρασμα για τους εξτρεμιστές που έχουν πλημμυρίσει στο Ιράκ στο παρελθόν ήταν από την κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.
Πολλές από τις φυλές σε εκείνη την κοιλάδα στη Συρία αισθάνονταν γενικά συγγένεια με το Ιράκ και έχουν δεσμούς με φυλές στο Ιράκ.
Το Ιράκ ανησυχεί για το μέλλον
Οι συναντήσεις στο Ιράκ μεταξύ Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων δείχνουν ξεκάθαρα πώς σκέφτεται το Ιράκ για το μέλλον. Ο Σουδάνι συναντήθηκε με τον Αραγκσί την Παρασκευή.
«Τα γεγονότα στη Συρία είναι αδιαχώριστα από αυτά που έγιναν μάρτυρες στη Γάζα και τον Λίβανο, τα οποία έχουν απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε.
Οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ισραήλ και έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.
Το Kataib Hezbollah στο Ιράκ σκότωσε επίσης τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία τον Ιανουάριο του 2024. Έτσι, το Ιράκ είναι που ενεπλάκη ήδη στον πόλεμο στη Γάζα.
Το Ιράκ είναι επίσης ένας αγωγός για το λαθρεμπόριο όπλων του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο. Η Kataib Hezbollah, για παράδειγμα, έχει δράσει στο Ιράκ και τη Συρία στο παρελθόν. Συνδέεται με τον ιρανικό IRGC και επίσης τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το Ιράκ λέει ότι θέλει να δει μια ενοποιημένη, σταθερή Συρία. Σήμερα το συριακό καθεστώς μάχεται και χάνει έδαφος από ομάδες ανταρτών. Αυτό ενθάρρυνε επίσης τους αντάρτες στη νότια Συρία και τους SDF στην ανατολική Συρία.
Το Ιράν πιστεύει ότι το Ιράκ βρίσκεται σε κίνδυνο – αυτό σημαίνει ότι το Ιράν ανησυχεί ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στο Ιράκ ενδέχεται να χάσουν την επιρροή τους. Το Ιράν γνωρίζει ότι λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Muqtada al-Sadr έχουν πει ότι το Ιράκ δεν πρέπει να στέλνει δυνάμεις στη Συρία.
«Μετά τη Γάζα, ήρθαν στον Λίβανο και μετά στη Συρία, και κατά τη γνώμη μου αυτό δεν θα σταματήσει στη Συρία και ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει απειλές», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Λέει ότι οι ΗΠΑ και η Αμερική βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, «ο Araghchi επεσήμανε ότι πριν από τη Συρία, οι απειλές περιορίζονταν στο σιωνιστικό καθεστώς, αλλά τώρα η απειλή των τρομοκρατικών ομάδων τακφιρί έχει επίσης αυξηθεί, και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες στη Συρία έχουν αναγνωριστεί και εισαχθεί ως τρομοκρατικές ομάδες από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν πρόσθεσε ότι αλλά τώρα οι χώρες που ισχυρίζονται ότι πολεμούν την τρομοκρατία είτε σιωπούν είτε υποστηρίζουν τους τρομοκράτες».
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό και το Ιράκ παρακολουθεί στενά τη Συρία.
Εάν το συριακό καθεστώς χάσει περισσότερο έδαφος, τότε ομάδες στη Συρία όπως οι SDF και η Hayat Tahrir al-Sham ή άλλες ομάδες ανταρτών μπορεί να έρθουν να ελέγξουν τα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Υπάρχουν επίσης αμερικανικές δυνάμεις στο Tanf στη Συρία κοντά στα σύνορα Ιορδανίας και Ιράκ. Έχουν μικρές ομάδες Σύριων ανταρτών και αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στη συνοριακή περιοχή. Πρόσφυγες υπάρχουν επίσης στον καταυλισμό Rukban στη Συρία κοντά στα σύνορα Ιράκ και Ιορδανίας. Υπάρχει επίσης η περιοχή των Δρούζων στη Suwayda, η οποία επηρεάζει αυτήν την έρημη περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα 370 μίλια των συνόρων του Ιράκ με τη Συρία.
Το Ιράκ έχει λόγους να βλέπει τις εξελίξεις στη Συρία ως συνδεδεμένες με την υπόλοιπη περιοχή. Η αδυναμία της Χεζμπολάχ έχει αποδυναμώσει το συριακό καθεστώς.
Η απόφαση του Ιράκ να εμπλακεί στον πόλεμο στη Γάζα, μέσω των πολιτοφυλακών του, δείχνει πώς συνδέεται με τη σύγκρουση. Επιπλέον, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Tanf και την ανατολική Συρία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ασφάλεια περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ωστόσο, το Ιράκ ήθελε οι αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη σταθερότητα.
Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra