Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Πολλά ερωτηματικά για την πρακτική της κυβέρνησης στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντε υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν νοείται Ελληνοτουρκικός διάλογος για καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών, ειδικά για την εκκρεμή διευθέτηση της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης της Υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση και της ΑΟΖ, πριν από την κατάρτιση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκρισή του

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντε υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Για την ολιγωρία και αδιαφορίας τους να εκπληρώσει η Χώρα την Ευρωπαϊκή Υποχρέωση που είχε έως 31/03/2021 βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ2014/89 για την κατάρτιση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχεδίου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ερωτά και εγκαλεί τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης με παρέμβασή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης. Ο πολιτικός που εκπροσωπεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθέσε ερώτηση σε πέντε υπουργούς, ήτοι Σκυλακάκη, Στυλιανίδη, Γεραπετρίτη, Θεωδρικάκο και Δένδια με θέμα: «Άρνηση εκπλήρωσης Ευρωπαϊκής Υποχρέωσης της Χώρας για σύνταξη και υποβολή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με κίνδυνο οικονομικής κύρωσης της Χώρας και αρνητικές επιπτώσεις σε τυχόν έναρξη Ελληνο- Τουρκικού διαλόγου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε στην παραπομπή της Χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την 21/12/2023 [Υπόθεση ENFL(2021) 2226] με κίνδυνο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Χώρα. Αναδεικνύει επίσης και την μείζονα αρνητική επίπτωση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό στο χώρο του Αιγαίου(αιολικά πάρκα-ένσταση Τουρκίας σε χωροθέτηση τους-νέα χωροθέτηση εντός χωρικών υδάτων), καθώς και στα Εθνικά Συμφέροντα της Χώρας στο Αιγαίο,με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ νησιών και βραχονησίδων», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά:

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

  2. τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής , κ. Χρήστο Στυλιανίδη

  3. τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

  4. τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο Τάκη

  5. τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια

Θέμα: Άρνηση εκπλήρωσης Ευρωπαϊκής Υποχρέωσης της Χώρας για σύνταξη και υποβολή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με κίνδυνο οικονομικής κύρωσης της Χώρας και αρνητικές επιπτώσεις σε τυχόν έναρξη Ελληνο- Τουρκικού διαλόγου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Κύριοι Υπουργοί,

Την 21η Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Υπόθεση INFR(2021)2226], επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας (ΕΕ) 2014/89, εκπονώντας και κοινοποιώντας τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια.

Σύμφωνα με τη Κοινοτική Οδηγία, καθορίζεται κοινή προσέγγιση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά το σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ και συνιστά σημαντικό τρόπο συμβολής στη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων ζωνών και παράκτιων περιοχών των χωρών της.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν η Ελλάδα είχε ήδη καταθέσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, θα είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει επίσημα, και άρα εμμέσως να κατοχυρώσει ευρωπαϊκή αναγνώριση για τις κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες που την αφορούν και τα απορρέοντα δικαιώματα εξ αυτών. Μεταξύ αυτών, και το ποιες ακριβώς από τις βραχονησίδες δύναται να λογιστούν ως «νησιά» (καθόσον καλύπτουν τα απαιτούμενα νομικά κριτήρια που προβλέπει το σχετικό Άρθρο 121 της UNCLOS (1982)), και άρα δικαιούνται των επιπρόσθετων θαλασσίων ζωνών της Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!!!

Η χώρα μας, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, είχε υποχρέωση έως 31 Μαρτίου 2021, να καταρτίσει θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και να τον κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στα άλλα, ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, εντός τριών μηνών.

Είναι δε απορίας άξιο, πως ενώ η χώρα δεν ενδιαφέρεται να υποβάλλει γενικό θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια στιγμή προωθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, με ρυθμίσεις που ξεκάθαρα βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο (άρθρο 6 του προωθούμενου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό).

Για την υποχρέωση αυτή της χώρας μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή, τον Δεκέμβριο του 2021, και στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, δίνοντας μας το περιθώριο αντίδρασης, δύο μηνών.

Η Κυβέρνηση και πάλι περιφρόνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να αξιοποιήσει το περιθώριο των δύο (2) μηνών, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη πρακτική της(!!!!) αφού δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει ακόμη καταθέσει Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό!!!

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Κύπρος κατέθεσε εμπρόθεσμα τον αντίστοιχο εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας Ευρωπαϊκή “σφραγίδα”, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Η αθέτηση αυτής της υποχρέωσης της χώρας μας ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Αφενός, δεν εκπληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αφετέρου αυτές οι υποχρεώσεις είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός επηρεάζει τον καθορισμό οδών ναυσιπλοϊας, τις επενδύσεις, αλλά και την τοποθέτηση αγωγών και υποβρυχίων καλωδίων, που το τελευταίο, ειδικά, το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα, και με τη τοποθέτηση καλωδίου για την ηλεκτρική και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Ηπειρωτική Ελλάδα (Τουρκική NAVTEX μεταξύ Χίου και Λέσβου για το διάστημα 20 – 25 Οκτωβρίου 2024) αλλά και την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, για την οποία αναλάβαμε την υποχρέωση ως χώρα, να καταβάλουμε και ρήτρα υψηλότερου γεωπολιτικού ρίσκου, στον ανάδοχο του έργου, που θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, εξαιτίας της άτολμης κυβερνητικής πολιτικής να υπερασπιστεί στη Κάσο την οριοθετημένη ΑΟΖ.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, για τη χώρα μας ειδικά έχει βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο, αφού με αυτόν θα γίνει πλήρης καταγραφή όλων των νησιωτικών σχηματισμών, των νησίδων (και των βραχονησίδων) και ειδικά των συναφών θαλασσίων ζωνών ειδικού οικονομικού – αναπτυξιακού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα!!! Ειδικά την νησιωτική, όπως αυτή που αφορά κατ’ εξοχήν τα ακριτικά νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

Άρα δεν νοείται Ελληνοτουρκικός διάλογος για καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών, ειδικά για την εκκρεμή διευθέτηση της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης της Υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση και της ΑΟΖ, πριν από την κατάρτιση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκρισή του!!!

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΑ!!!

Κατά συνέπεια, η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, κ. Γεραπετρίτη και κ. Φιντάν, την 8η Νοεμβρίου, οποίας σημειολογικής σύμπτωσης, με την ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και την ημέρα εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, δεν μπορεί να έχει περιεχόμενο την έναρξη διαλόγου για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, χωρίς τη διευθέτηση και της προαναφερθείσας εκκρεμότητας, δηλ. του εθνικού (ελληνικού) Χωροταξικού Σχεδιασμού!!!!

Ο θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική πρόκληση για την χώρα μας, δεδομένου ότι θα καταγράψει στον σχεδιασμό αυτό, με την “σφραγίδα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, αρκετές από τις οποίες αμφισβητούνται σήμερα από την Τουρκία!! Αφετέρου, θα καθορίσει όσες εξ αυτών θα πρέπει να λογίζονται νομικά ως «νησιά», υπό το πνεύμα της UNCLOS (1982).

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι πρακτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, και ειδικότερα, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS, 1982), που υπεγράφη από τη χώρα μας αλλά περιλαμβάνει και κρίσιμες προβλέψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αναγνωρίζονται ότι αποτελούν πλέον μέρος του διεθνούς εθιμικού δικαίου (καθολική υποχρέωση εφαρμογής τους, ακόμη και για τις χώρες που δεν την υπέγραψαν, όπως η Τουρκία), που δεν την έχει υπογράψει.

Υπό το πνεύμα των ανωτέρω, διαπιστώνουμε οτι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για το δέοντα χειρισμό του θέματος με αποτέλεσμα η χώρα να φέρεται ότι αθέτησε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, οι οποίες για τη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζονται ΑΜΕΣΑ, αν δεν ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ευρύτερα!!!

Σε συνέχεια των ανωτέρω οι κκ. Υπουργοί:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

  1. Γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχετε καταθέσει εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχατε υποχρέωση να πράξετε, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (ΕΕ) 2014/89;

  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα, στη σύνταξη και κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

  3. Με δεδομένο ότι η χώρα, έχει παραπεμφθεί για το εν λόγω ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως σκοπεύει η ελληνική Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα, τόσο δικονομικά, όσο και ευρύτερα πολιτικά, για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της χώρας;

  4. Ποια σκοπεύετε να είναι η στάση της χώρας στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, σε σχέση με τον σε εκκρεμότητα εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό; Θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση και υποβολή του στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ούτως ώστε να ενσωματωθεί έγκαιρα ως στοιχείο της διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία;

  5. Σε ποιο, οικονομικό ύψος, κυμαίνονται τα πρόστιμα, για άρνηση εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών, δεδομένου ότι οι στενάζοντες οικονομικά Έλληνες φορολογούμενοι, θα επιβαρυνθούν με το εν λόγω πρόστιμο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

ΚΤΕ Νησιωτικής Πολιτικής

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Απόψεις

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που παρακολουθούν την ελληνοτουρκική «διαπραγμάτευση». Η οποία όπως λέει ο κ.Μπορνόβας δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Η Τουρκία προσθέτει διαρκώς διεκδικήσεις στην ατζέντα της, εμείς δεν ζητάμε τίποτα και τελικά το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι πως πρέπει να την υπακούμε σε ότι κι αν θέλουμε να κάνουμε στο Αιγαίο.

Ο κ.Μπορνόβας μιλά για τους ομογενείς μας στην Αζοφική που τους έχουμε εγκαταλείψει και επισημαίνει το λάθος «να βάλουμε όλα μας τα αυγά στο καλάθι της Ουκρανίας» .

Ο πρέβυς ε.τ ,γνωρίζει άριστα την περιοχή της Θράκης και όλα όσα γίνονται εκεί. Επισημαίνει όσα θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη, προκειμένου να υπάρξει φραγμός στην τουρκική διείσδυση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Περιφέρουν παίκτες και προπονητές σε ελληνοτουρκικό φόρουμ για να μας πείσουν ότι είμαστε φίλοι με τους Τούρκους

Οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων καλούνται να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και να βλέπουν πίσω από το παρασκήνιο τι ουσιαστικά συμβαίνει, ότι γίνεται προσπάθεια φινλανδοποίησης και λοβοτομής της ελληνικής κοινωνίας. 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το διαβάσαμε σε αθλητικές ιστοεσείδες είδαμε και σχετικό βίντεο και η αλήθεια είναι, ότι χτύπησε συναγερμός στα γραφεία του Geopolitico.gr. Στο 4ο ελληνοτουρκικό φόρουμ που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσαν παρόντες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού.

Ποιοι παρεβρέθηκαν εκεί; Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ των “πρασίνων” (και της Εθνικής Τουρκίας), Εργκιν Αταμάν, γνωστός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του στα περσινά πλέι οφ της Ευρωλίγκα με τον χαμό που προκάλεσε ο ίδιος ο Τούρκος προπονητής στους αγώνες με την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Επίσης ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος είχε θητεία για πολλά χρόνια σε τουρκικές ομάδες και τον είχαν προκαλέσει σε συνέντευξη Τούρκοι δημοσιογράφοι ρωτώντας τον “πως νιώθει όταν στέκεται προσοχή μπροστά στην τουρκικά σημαία”, δίνοντας μια ξενέρωτη απάντηση στο στυλ “εγώ είμαι εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο και δεν με ενδιαφέρει η πολιτική”. Ήταν και ο γενικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Γιώργος Τζαβέλλας που έχει παίξει επίσης στην Τουρκία.

Και τι είπαν οι τρεις άνδρες;  Αναφέρθηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναδεικνύοντας τον ρόλο του αθλητισμού και του πολιτισμού στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Γιατί περιφέρουν προπονητές και παίκτες σε ελληνοτουρκικό φόρουμ, με τις ευλογίες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας;

Θέλουν να μας πείσουν, ότι είμαστε φίλοι με την Τουρκία. Ότι είμαστε φίλοι με τη χώρα που διέπραξε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που εξόντωσε την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που εισέβαλλε και κατέχει εδώ και 50 χρόνια το βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Είμαστε φίλοι με αυτούς που δημιουργούν προβλήματα στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και θέλουν να εγείρουν θέματα μειονοτήτων σε ελληνικά νησιά. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, δεν αναγνωρίζει στα νησιά υφαλοκρηπίδα και αμφισβητεί την κυριότητά τους, διεκδικώντας ελληνικό έδαφος. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο αμφισβητεί τις ελληνικές θάλασσες νότια της Κρήτης. Είμαστε φίλοι με τη χώρα που απαιτεί να παίρνουμε άδεια από εκείνη για οτιδήποτε γίνεται στο Αιγαίο με τελευταίο παράδειγμα το επεισόδιο της Κάσου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σίριαλ με πολλά επεισόδια.

Αυτό λοιπόν που θέλουν να μας πούνε οι ποιητές με τη συμβολή Ελλήνων κυβερνώντων αποτελεί κομμάτι ενός μηχανισμού που έχει στηθεί με απαίτηση της Τουρκίας, τον οποίο αποκάλυψε, λίγο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2023, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν.

«… έχει δημιουργηθεί εκεί ένας πολύ σοβαρός μηχανισμός, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης… Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις υπό αυτή την έννοια, δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερους κοινούς μηχανισμούς… Τις περισσότερες φορές, ο τομέας μας, δηλαδή ο τομέας των ΜΜΕ, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η επικρατούσα κουλτούρα δέχεται ως ύψιστη αξία τις ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση, λόγω του γεγονότος ότι τα κλικ θεωρούνται κριτήριο επιτυχίας, δυστυχώς προβάλλουν την προοπτική της κρίσης και η δημοσιογραφία της κρίσης επικρατεί της ειδησεογραφίας…. Γι’αυτό είναι σημαντικό να συμβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης με τη διαχείριση των σωστών πληροφοριών, όχι με επιβολή από πάνω προς τα κάτω, αλλά με την παροχή σωστών πληροφοριών. Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση διμερών μηχανισμών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Φαχρεντίν Αλτούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Αυτά τα φόρουμ ελληνοτουρκικής φιλίας είναι κομμάτι αυτού του μηχανισμού που παραδέχτηκε πριν από έναν χρόνο ο εξ απορρήτων του Ερντογάν. Τότε ο μηχανισμός είχε εγκαινιαστεί με την πρόσληψη από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ενός άλλου φίλου του Ερντογάν, του Φατίχ Τερίμ, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις ενημέρωσε τους Έλληνες οπαδούς, ότι έρχεται από την αντίθετη πλευρά της θάλασσας, ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Ερντογάν για την εξέλιξη και πως βάζει στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ και έφυγε νύχτα.

Οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων καλούνται να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και να βλέπουν πίσω από το παρασκήνιο τι ουσιαστικά συμβαίνει, ότι γίνεται προσπάθεια φινλανδοποίησης και λοβοτομής της ελληνικής κοινωνίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τί θα ανακοινωθεί για τα ελληνοτουρκικά στις 6 Δεκεμβρίου που θα ταράξει τα νερά;

Οι δέκα νέες συμφωνίες των Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα υπογραφούν στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τη στήλη “Βηματοδότης” στο Βήμα

Δέκα νέες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, οι οποίες όμως για να ισχύσουν θα περιμένουν τις υπογραφές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Όχι, μην νομίσετε ότι πρόκειται για συμφωνίες που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα, ή με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ή ακόμα με την επέκταση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου ή την άρση του casus belli. Όχι, τέτοια ζητήματα υψηλής πολιτικής έχει ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές ότι διαφωνούν. Απλώς πρόκειται για συμφωνίες, (ας τις ονομάσουμε) «χαμηλής πολιτικής». Εδώ που τα λέμε είναι και οι μόνες που κρατούν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες ζωντανό. Και ξέρετε γιατί; Επειδή παράγουν γεγονότα (κυρίως οικονομικά).

Αυτό οφείλεται στην μεθοδική δουλειά, αθόρυβη, πλην όμως παραγωγική που κάνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος ομόλογός του Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, που προετοιμάζουν τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες οι οποίες περιλαμβάνουν από… μαθητικούς διαγωνισμούς έως επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές ακόμα και κατασκευή γεφυρών στους Κήπους του Έβρου. Αυτή τη φορά οι δύο υφυπουργοί δούλεψαν εντατικά για την επικείμενη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Άγκυρα και συνέταξαν δέκα συμφωνίες στον τουριστικό τομέα, στην κλιματική αλλαγή, στις επενδύσεις, στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπόριο και άλλες.

Βεβαίως έχει σημασία το γεγονός ότι οι δύο υφυπουργοί συνέχισαν τη συζήτηση για τη «θετική ατζέντα» και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δίπλα στις Καρυάτιδες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επανένωση των γλυπτών και σε γεύμα που παρέθεσε ο Έλληνας υφυπουργός σε κεντρικό ξενοδοχείο, χωρίς κρασί, αλλά με ένα ζουμερό φιλέτο συνοδευόμενο από σπαράγγια και πράσινη σαλάτα, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε σοκολάτα μους.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον ίδιο υφυπουργό και για την θετική ατζέντα και για τον πολιτικό διάλογο. Έτσι ο Μεμέτ Κεμάλ Μποζάϊ συναντήθηκε χθες και με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον πολιτικό διάλογο. Ήταν η τρίτη συνάντηση, αλλά από την ανακοίνωση του υπουργείου δεν βγήκαμε σοφότεροι. Απλώς, ανακοινώθηκε, ότι συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων (χωρίς να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές οι πτυχές) και έκαναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΑΣΣ. Α, να μην το ξεχάσω, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα υπό το φως των τελευταίως εξελίξεων. Και βεβαίως αυτό που συνήθως τελειώνουν οι διπλωματικές ανακοινώσεις ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα».

Στο ίδιο ξενοδοχείο που ο τούρκος υφυπουργός γευμάτισε με τον Κώστα Φραγκογιάννη γευμάτισε και με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με διαφορετικό όμως μενού. Αφού η υφυπουργός τον κέρασε πρώτα κουραμπιέδες και μελομακάρονα (που τα γνώριζε ο κ. Μποζάϊ γιατί υπάρχουν και στην Κωνσταντινούπολη), το μεσημέρι του παράθεσε ένα εξαιρετικό ελληνικό γεύμα με αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Ο κ. Μποζάϊ έφυγε από την Αθήνα πλήρως ευχαριστημένος.

* Εκείνο που έμαθα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι θα υπάρξει μια δήλωση ανήμερα της εορτής του Προστάτη του Αγίου Νικολάου (στις 6 Δεκεμβρίου) η οποία, σας προτρέπω να την περιμένετε γιατί θα συζητηθεί. Από ποιον; θα πείτε. Δυστυχώς δεσμεύομαι, να μην είπω αλλά να είστε σίγουροι πως θα ταράξει τα ήρεμα νερά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις14 λεπτά πριν

Τι αποκάλυψαν τα βρετανικά αρχεία για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο 1975-1979 με αναφορά στην Κάσο

Με αφορμή «Τα μυστικά της Βέρνης» και συνέντευξη Πέτρου Μολυβιάτη προ 20ετίας

Διεθνή30 λεπτά πριν

Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο

Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην...

Διεθνή44 λεπτά πριν

Συνέντευξη συμβούλου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή στη Le Point: Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, ο ρόλος της Τουρκίας σε Συρία-Γάζα και στο βάθος… Ιράν

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Απόψεις1 ώρα πριν

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν...

Άμυνα2 ώρες πριν

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με...

Δημοφιλή