Ενδιαφέροντα
Στερεύει η λίμνη Πολυφύτου; Φοβερή υποχώρηση της στάθμης των νερών
Μία ασυνήθιστη εικόνα παρουσιάζει η λίμνη Πολυφύτου το τελευταίο διάστημα, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
Σε ορισμένα σημεία έχει υποχωρήσει τόσο η στάθμη των νερών, ώστε ο βυθός να είναι ορατός και να διακρίνονται ακόμη και τα ψάρια. Στη γνωστή γέφυρα Ρυμνίου, το στολίδι της διαδρομής στην περιοχή, έχουν αποκαλυφθεί τα πέλματα στήριξης.
Σύμφωνα με ειδικούς, πάντα στο τέλος του καλοκαιριού τα αποθέματα μειώνονται, αλλά φέτος αυτό είναι περισσότερο από έντονο και αφορά τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα.
Ένα επιπλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι τα νεκρά όστρακα στις όχθες της λίμνης, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία και την συνεπαγόμενη μείωση του οξυγόνου στο νερό.
ΕΡΤ Κοζάνης
Είχαμεν πάντα την έννοιαν τους .Ήταν το τμήμαν ΑΠΑΡ που εθκιάν τις ακριβεις θέσεις των εισβολέων.Πόσες φορές μας εσώσαν .Ήταν τζιαι πίσω τα πυροβόλα όσα εμείναν τζιαι εσυναχτήκαν κάπου πριν τη Ζώθκιαν προς Λευκωσίαν.Κάποτε έκαμνα τους τον μεσαίον για να ακούεί καλά η μονάδα βολής να μας σώσει.
Τούτοι οι παρατηρητές του Πυροβολικού εφεύκαν πάντα τελευταίοι.Έτσι το είχαν .Ήταν η εκπαίδευσή τους ,η ευελιξία τους.Εν εκαταλαβα ποττέ μου τουτον το συνηθειόν τους ούτε τζιαι …πως τες πκιο πολλές φορες εγλυτώναν τζιαι εβρίσκαν κάλυψην τζιαι αρκέφκαν οδηγίες για βολές τζιαι διορθώσεις τζιαμε που ελάλες πάει εχάθημαν.Εμείναμεν μόνοι μας.
Στο τέλος της Δεύτερής Εισβολής εχάσαμεν τους τελευταίες στιγμές πριν την τυπικήν κατάπαυσην του πυρός.Τυπικήν γιατι ωστον Σεπτέβρην είχαμεν επεισόδεια πυροβολισμούς.
Αρώτουν τζιει αρώτουν δα ήτουν χασιμιοι τζιαι οι τρείς.Ο οδηγός, ένας ραλλιστας, πρωτος στους ελιγμούς.Ο λοχίας με το πρεν που τους εκάλυφκεν στα δύσκολά..Τζιαι ο Ανθυπολοχαγος ο λεβέντης ο σωτήρας μας.
Μιαν νύχταν που μουν μανηχός μου εις την Αθήνα το εβδομήντα εφτά καρτζιν σχεδόν που τον Αγνωστον Στρατιώτην ακούω μιαν φωνήν πόξω πόναν ταβερνείον .”Εγγυτερον λαλώ σου σε διαβιβαστή, πεζικάριε τζιαι διαβιβαστω γλήορα αδέρφιν πέρκει γλυτώσουμεν τους κοσπέντε της τριαντα δύο που υποχωρούν.Εν κρίμαν σειρα να χαθούν τα λιονταρκα του Κοτζακαγια.”
Εδείκλησα κατα τζει. Ήταν ο μονάστερος, ο τσιάκκος ,ο σειράς μου, ο Παρατηρητής μας.
Μα εγλύτωσες σειρά;
Εγλύτωσαμέν τζιαι εμείναμεν τζιαι τριχρονήτες..σειρούιν μου……
Επκιαν με μες τες αγκάλες του τζιαι εν με εχάμναν.
Ελούστηκα των δαρκών…
Τζιεινος επαραμίλαν . “Εγλυτωσεν μας η Αγιά Βαρβάρα.Εν έπαιξεν το βλήμμα του όλμου.
Α τον λεβεντην τον διαβιβαστην πον ετζοιμάτουν με μέραν με νύχταν.Εγυρευκασας ρε κοπέλλια του θκυο πενήντα έξι…”
Εγυρευκα σας….
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Ενδιαφέροντα
Παρουσίαση του βιβλίου “Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τα μολυβένια στρατιωτάκια” τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στο Πολεμικό Μουσείο
Η Κατερίνα Σγουρού-Κωσταράκου, ο Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Πιτσόλης, Επίτιμος Διευθυντής Ζ’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ και οι Εκδόσεις Ινφογνώμων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
του αείμνηστου Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου:
Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τα μολυβένια στρατιωτάκια την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2-4, Αθήνα)
Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι:
■ Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής,
Non Resident Fellow, Geneva Centre for Security Policy,
■ Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Υποστράτηγος ε.α., συγγραφέας,
■ Νικόλαος Πιτσόλης, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διευθυντής Ζ’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ,
■ Σάββας Καλεντερίδης, Στρατιωτικός αναλυτής, συγγραφέας, εκδότης.
Προλογίζει και συντονίζει την παρουσίαση
ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Πέτρου.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ενδιαφέροντα
Χειμωνιάτικο τραπέζι – 12 συνταγές με πρωταγωνιστές τα γλυκοφάγωτα πράσα
Μαγειρεύουμε με τα αγαπημένο υλικό σούπες, πίτες και κυρίως πιάτα
Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Είναι ψηλόλιγνο με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος, που σχηματίζεται από επικαλυπτόμενα φύλλα. Η γεύση του είναι γλυκιά και ήπια, πιο αρωματική και λιγότερο έντονη από αυτή του κρεμμυδιού, αν και τη θυμίζει. Όταν ζεματιστεί σε βραστό νερό πριν το μαγείρεμα, η γεύση του γίνεται ακόμη πιο ήπια και απαλή.
Το πράσο είναι ευέλικτο υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, ενώ διατηρείται καλά στο ψυγείο. Με τη νοστιμάδα του δίνει έξτρα γεύση στο φαγητό χωρίς να καλύπτει τις υπόλοιπα υλικά και τα αρώματά τους. Πρόκειται για συστατικό πολύ αγαπητό στην ελληνική και μεσογειακή/ευρωπαϊκή κουζίνα, τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών εκδοχών τους. Θα το συναντήσουμε σε παραδοσιακές πίτες και πιτάκια, στο γνωστό πρασόρυζο και στο αγαπημένο χοιρινό με πρασοσέλινο, αλλά και σε πιο μοντέρνες συνταγές, όπως βελουτέ σούπες με πατάτα, ριζότο και σάλτσες ζυμαρικών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για γέμιση αλμυρών ταρτών, ενώ συνδυάζεται άψογα με έντονα, αλμυρά τυριά, όπως η φέτα.
Εκτός από τη νοστιμιά του, το πράσο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A και C, και φυτικές ίνες που προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με λίγη φαντασία, μπορεί να γίνει το αστέρι της κουζίνας σας, μεταμορφώνοντας τα απλά πιάτα σε μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται το πλύσιμό του, γιατί μαζεύει χώμα ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων. Κόβουμε το επάνω μέρος του και το σκληρό πράσινο που δεν χρησιμοποιείται, το χαράζουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν τα φύλλα και το πλένουμε με πολλά νερά ή το αφήνουμε λίγη ώρα μέσα σε νερό και το ξεπλένουμε καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΣΤΟ ICOOKGREEK
Συνταγή για κοτόπουλο μαγειρευτό με πράσα
Πράσα, καρότα και μαραθόριζα χαρίζουν στο κοτόπουλο αυτό την ιδιαίτερη γεύση του
Συνταγή για τάρτα με πράσα και τυρί μετσοβόνε
Μια υπέροχη ιδέα για τα χειμωνιάτικα και γιορτινά κρασιά με παρέα στο σπίτι, αυτή η τάρτα που μπορεί να γίνει και με σφολιάτα, αλλά καλύτερα να τη φτιάξετε με ζύμη κουρού
Συνταγή για πρασόρυζο
Συνταγή για χορταστικό ρύζι με πράσα και καρότα. Το παραδοσιακό αυτό φαγητό μπορείτε να το φτιάξετε και με καστανό ρύζι ή πλιγούρι.
Συνταγή για πρασόπιτα κλασική ή με γιαούρτι
Μια φανταστική πρασόπιτα στα χνάρια της παραδοσιακής συνταγής, αλλά με έτοιμο φύλλο κρούστας, είναι η αυτή που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Και η πιο ιδιαίτερη συνταγή για πρασόπιτα με γιαούρτι
Συνταγή για ψάρι ψητό με πράσα
Τα πράσα αγαπούν και το σολομό και τον μπακαλιάρο. Δοκιμάστε να ρίξετε χοντροκομμένες ροδέλες πράσων στο ταψάκι με το ψάρι.
Συνταγή για σούπα με πράσα και πατάτες
Ο συνδυασμός του γλυκού πράσου με την αμυλούχα πατάτα είναι από τους πλέον επιτυχημένους. Η πατατόσουπα με πράσα είναι εύκολη και νόστιμη.
Το τέλειο πιάτο για ισορροπημένο γεύμα με γεύσεις στο φουλ: μπακαλιάρος μαγειρευτός με πράσα και άλλα λαχανικά.
Συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο
Παραδοσιακό χοιρινό με πράσα και σέλινο σε σάλτσα αυγολέμονο, χαρακτηριστικό πιάτο του χειμωνιάτικου ελληνικού τραπεζιού
Συνταγή για κανελόνια με λουκάνικα και πράσα
Κανελόνια-δυναμίτης γεύσης για μερακλίδικες παρέες και κρασί
Συνταγή για τηγανιά με λουκάνικα και πράσα
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra