Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τι αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος για το διάγγελμα Νετανιάχου και την εκεχειρία;

Η οπτική του Ισραήλ για την εκεχειρία στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Λάζαρ Μπέρμαν των TIMES OF ISRAEL μεταδίδει :

Ο πρωθυπουργός Νετανιαχου δήλωσε σε ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ότι η Χεζμπολάχ «δεν είναι η ίδια» μαχητική δύναμη με πριν: «Την έχουμε στείλει δεκαετίες πίσω»

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αποψε 26 Νοεμβρίου 2024 ανεπτυξε την ΟΠΤΙΚΗ του ΙΣΡΑΗΛ επί της εκεχειριας στο μέτωπο του Λιβανου:

Απαριθμώντας τα επιτεύγματα του Ισραήλ στα πολλά μετωπα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ο Νετανιάχου λέει ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Στη Γάζα, υπόσχεται να ολοκληρώσει την εξάλειψη της Χαμάς, να φέρει τους ομήρους στο σπίτι και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα χρησιμεύσει ποτέ ξανά ως έδαφος από το οποίο θα απειλήσει το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει εκεί περίπου 20.000 τρομοκράτες.

Στρέφοντας στη Συρία, ο Νετανιάχου απειλεί το καθεστώς, λέγοντας ότι «[ο πρόεδρος της Συρίας] Μπασάρ] Άσαντ πρέπει να καταλάβει, παίζει με τη φωτιά».
Σχετικά με τον Λίβανο, ο Νετανιάχου λέει ότι μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μάχης, «δεν είναι η ίδια Χεζμπολάχ. Την έχουμε στείλει δεκαετίες πίσω».

Σημειώνει ότι το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη του Χασάν Νασράλα και το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας του, αφοπλισε χιλιάδες μαχητές, κατέστρεψε χιλιάδες ρουκέτες και έκλεισε τις σήραγγες στα σύνορα.

Το Ισραήλ έχει επίσης «επιτεθεί σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τον Λίβανο και κατέρριψε δεκάδες τρομοκρατικούς πύργους στη Νταχιγιέ», υποστηρίξε.

ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ενδεικτικο των προσπαθειων για να προχωρησει η συμφωνία εκεχειριας είναι η συνάντηση του Νετανιαχου με τους δήμαρχους του Βορειου Ισραηλ:”Ο Νετανιάχου συναντά τους δημάρχους του βορρά αφού τον επέκριναν δριμεία για τη συμφωνία εκεχειρίας της Χεζμπολάχ

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντά τους επικεφαλής των περιφερειακών συμβουλίων στο βορρά στα κεντρικά γραφεία Kirya του IDF στο Τελ Αβίβ.

Η συνεδρίαση έρχεται μετά την έντονη κριτική των αρχηγών του συμβουλίου για την αναδυόμενη κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την οποία αναμένεται να εγκρίνει το Ισραήλ απόψε.

Μαζί με τον Νετανιάχου μετεχει στη συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Κατς, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραήλ Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο Υπουργός Νεγκέβ και Γαλιλαίας Γιτζάκ Βασερλάουφ, ο Ζέεφ Έλκιν, ο υπουργός αρμόδιος για τις διευθύνσεις για την ανοικοδόμηση των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας και του Λιβάνου και κορυφαίοι βοηθοί του Νετανιάχου.
……….

Η ΟΠΤΙΚΗ της Jerusalem Post

Αισιοδοξια και για τη Γαζα

Ο Antony Blinken ανεφερε πως η εκεχειρία του Λιβάνου θα μπορούσε να έχει «πολύ θετικά αποτελέσματα» στον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα

Συνέχισε πως ” εάν αυτό συμφωνηθεί τελικά, και αν αυτό προχωρήσει, είναι η απάντηση στο πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει την περιοχή εδώ και μερικές δεκαετίες», είπε ο Blinken.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους από τη συνεδρίαση της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιταλία το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα της αναμενόμενης ανακοίνωσης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο.

«Επομένως, εάν αυτό συμφωνηθεί τελικά, και αν αυτό προχωρήσει, είναι η απάντηση στο πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει την περιοχή εδώ και μερικές δεκαετίες», είπε ο Blinken.

Οι άνθρωποι στο Βόρειο Ισραήλ και στο Νότιο Λίβανο μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε, κάτι που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συμφωνίας.

«Επίσης τερματισμός της σύγκρουσης στη Γάζα»
«Αυτό που διακυβεύεται επίσης, νομίζω, είναι οι μεγαλύτερες συνέπειες της επίτευξης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πιστεύω ότι μπορεί να είναι πολύ θετικές επιπτώσεις στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν πιστώνει τις ΗΠΑ για τις προσπάθειες διατήρησης και αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο του Λιβάνου και της Γάζας.

ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ

Αυτό που απομενει είναι ο ορισμος των λεπτομερειων της εκεχειριας,η ώρα και η οριστικη μέρα εναρξης της καθως και η εμβαθυνσης της με την άφιξη της πολυεθνικης επιτροπης επιτηρησης.

O Φραγκ Γκαρτνερ του BBC ενημερωνει για το τι θα προκυψει σύμφωνα με τους συμφωνημενους ορους:

” Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ πρόκειται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τον νότιο Λίβανο σε περίοδο 60 ημερών, με τη Χεζμπολάχ να παραμένει βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 19 μίλια (30 χιλιόμετρα) βόρεια των συνόρων.

Για να καλύψει το κενό ασφαλείας, ένας ενισχυμένος λιβανέζικος εθνικός στρατός και στρατεύματα από την Unifil, την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, πρόκειται να συμπληρώσουν το κενό ελέγχου.

Κρίσιμο σημείο για το Ισραήλ, αποτελεί το γεγόνος ότι η συμφωνία του επιτρέπει να επέμβει στρατιωτικά στον Λίβανο εάν εντοπίσει μια άμεση απειλή από τη Χεζμπολάχ. Στην περίπτωση μιας λιγότερο άμεσης απειλής, όπως ο εντοπισμός μιας σήραγγας νότια του Λιτάνι, το Ισραήλ θα το αναφέρει σε μια επιτροπή πέντε εθνών, τους defacto εγγυητές, που επιβλέπονται από τις ΗΠΑ.

Στη Γάζα, εν τω μεταξύ, υπάρχουν μικτές απόψεις. Μερικοί Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία που θα τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εκεί. Άλλοι φοβούνται ότι θα απελευθερώσει τώρα τον ισραηλινό στρατό για να διπλασιάσει την επίθεσή του στη Χαμάς, με ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων να ακολουθούν.”

Οι επομένες ώρες και μέρες θα κρίνουν αυτή την ευκαιρία ειρηνευσης και σωτηριας και επιστροφης ΑΜΑΧΩΝ και εκτοπισμενων
και στις δύο πλευρές των συνορων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να συντρίψει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένων της πολιτοφυλακής των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πρόσθεσε πως η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει να διαφύγει το αναπόφευκτο τέλος της, εκτός αν καταθέσει τα όπλα.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι, αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αψηφήσει ενδεχόμενη έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα, η Τουρκία θα επιτύχει με άλλα μέσα το στόχο της να εξαλείψει την τρομοκρατία.

«Αν η οργάνωση κωφεύσει στην έκκληση αυτή και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν ομάδες δεν λάβουν την αναμενόμενη απόφαση, θα πραγματοποιήσουμε το στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία με άλλες μεθόδους», τόνισε ο Ερντογάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οιωνός πολέμου! Ρητορική Αλίγιεφ που θυμίζει Πούτιν πριν την επίθεση στην Ουκρανία

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιανουαρίου 2024

Σουηδός βουλευτής βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δηλώσεων του Αλίεφ και του Πούτιν

Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ ακούγονται σχεδόν ίδιες με τις δηλώσεις του Πούτιν, έγραψε ο Σουηδός βουλευτής Erik Helsborn στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ναζιστική πολιτική, και δήλωσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» αποσκοπεί στην «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει την ειρήνη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Αλίγιεφ αποκαλεί την Αρμενία «φασιστικό κράτος» και κατηγορεί τα δυτικά κράτη που έχουν στείλει όπλα στην Αρμενία ότι απειλούν την ειρήνη. Λέει ότι αν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί της Αρμενίας δεν θα “εξοντώσουν” τον «φασισμό», αυτός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει και να τον “εξαλείψει” ο ίδιος.

Γνωρίζουμε πού έχει οδηγήσει αυτή η ρητορική όταν αυτή είχε ειπωθει δια στόματος του Πούτιν. Και όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η εξαγωγή δυτικών όπλων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα», έγραψε ο βουλευτής.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή16 λεπτά πριν

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολιτική1 ώρα πριν

Το προφίλ του Τασούλα

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες. Ηπειρώτης, με...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε...

Απόψεις2 ώρες πριν

Η απερχόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ίνδαλμά της

Με το σημερινό (15/1) της τηλεοπτικό μήνυμα η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρέτησε οριστικά τον υψηλό θώκο της Προέδρου της Δημοκρατίας!...

Δημοφιλή