Πολιτική
Τί λέει πρώην διοικητής της ΕΥΠ για την έλευση Φιντάν στην Ελλάδα;
**- Τι αναμένουμε από τη διαπραγμάτευση που εκκινεί από την προσεχή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα;**
Δεν έχω ειδική πληροφόρηση, αλλά εικάζω ότι οι δύο υπουργοί θα συνεννοηθούν ή θα συμφωνήσουν για την αφετηρία μιας νέας διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί μέσα από μια σειρά συναντήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η σειρά συναντήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είναι απαραίτητη, έτσι ώστε τα δύο κράτη να συμφωνήσουν στα θέματα πάνω στα οποία θα προχωρήσουμε.
**- Έχει περιθώριο η Ελλάδα να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για σειρά από θέματα ή θα πρέπει να κρατήσει τη στάση ότι όλα τα θέματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να συζητηθούν;**
Το βασικό θέμα που συζητείται για χρόνια είναι η υφαλοκρηπίδα. Το ζήτημα αυτό παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, βάσει της οποίας τα ελληνικά νησιά φτάνουν έως πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία δεν αποδέχεται πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Προφανώς το θέμα θα παραπεμφθεί στους εμπειρογνώμονες.
**- Όσον αφορά τη διαφορά αυτή, δεν έχει ήδη γίνει εξαντλητική δουλειά, δεν υπάρχουν εκθέσεις έτοιμες από προηγούμενες συνομιλίες τα τελευταία 25 χρόνια; Θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή;**
Η τουρκική πλευρά ήταν πιο ενδοτική πριν από 20-25 χρόνια, όταν εξελίσσονταν παράλληλα συναντήσεις και συζητήσεις για την πιθανή ένταξή της στην Ε.Ε. Σταδιακά σκλήρυνε τη στάση της, κάτι που καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη συμφωνία.
**- Μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου θα ορίσει το αποτέλεσμα για σειρά από θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων;**
Στο σχετικό συνυποσχετικό, τα θέματα προς συζήτηση και προς απόφαση από το δικαστήριο που θα επιλεγεί μπορούν να περιοριστούν, να οριστούν συγκεκριμένα και να συμφωνηθούν επακριβώς από τις δύο χώρες. Γι’ αυτό στις προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, η σειρά γεγονότων ήταν: πρώτα συζητήσεις, μετά συνυποσχετικό.
**- Η Χάγη θα αποφασίσει και τα χωρικά ύδατα;**
Όχι. Όταν απευθύνεται ένα κράτος στη Χάγη, έχει ήδη αποφασίσει το τελικό εύρος των χωρικών υδάτων του. Στη δική μας περίπτωση, είτε θα είναι στα 6 μίλια παντού, όπως είναι σήμερα, είτε θα έχουν γίνει επεκτάσεις έως τα 12 μίλια.
**- Μπορούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα να επεκταθούν παντού στα 12 μίλια;**
Ναι, νομικά είναι εφικτό, αλλά αν γίνει, τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα. Αν πάμε παντού στα 12 μίλια, τότε κλείνει όλο το Αιγαίο, γίνεται σχεδόν ολόκληρο ελληνικά χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και μένει για την Τουρκία μόνο ένα περίπου 5%. Άρα, σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει νόημα κάποιο συνυποσχετικό για αυτό το 5%.
**- Εάν κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα ενταχθούν σε ένα συνυποσχετικό και παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τότε, από την ώρα της παραπομπής τους, το εύρος των χωρικών υδάτων «παγώνει». Είτε τα χωρικά ύδατα θα μείνουν στα 6 μίλια παντού, όπως είναι σήμερα, είτε θα έχουν επεκταθεί τμηματικά στο εύρος που θα έχουμε αποφασίσει. Είναι σωστό αυτό;**
Ναι, είναι σωστό. Αν δεν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και πάμε στη Χάγη, τότε η υφαλοκρηπίδα θα αποφασιστεί με βάση τα σημερινά όρια, που είναι τα 6 μίλια.
Πρέπει να επεκτείνουμε. Αν όμως επεκτείνουμε παντού τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, τότε, όπως σας είπα, σχεδόν όλη η περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου θα αποτελείται από ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνική υφαλοκρηπίδα γύρω από νησιά και δεν θα υπάρχει αντικείμενο για να πάμε στη Χάγη.
**- Πάντως η Τουρκία βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που, κατά την άποψή της, υπάρχουν, από την Θράκη έως την Κύπρο.**
Εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε θέματα κυριαρχίας, ούτε μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Ηδη από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και μετά, η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται.
**- Τελικά, σε τι ελπίζετε περισσότερο στο πλαίσιο του σημερινού διαλόγου;**
Το περισσότερο που ελπίζω είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα. Τα θέματα έχουν μεγάλη δυσκολία επίλυσης. Το κύριο θέμα που συζητούσαμε είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Αν δεν μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να το επιλύσουμε, τώρα που η Τουρκία έχει προσθέσει και άλλα θέματα, θα είναι ακόμα δυσκολότερο.
**Σχέδιο Β αν δεν προχωρήσει ο διάλογος**
Οι (χαμηλές) προσδοκίες της Αθήνας από το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν και οι εκτιμήσεις της τουρκικής πλευράς
*Ορόσημο για την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν το πλαίσιο και τις αρχές του διαλόγου που θα μπορούσε να οδηγήσει, κατά την ελληνική πλευρά, σε δεύτερο χρόνο στην παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβούργου.*
_____________________________________________
*Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, διαθέτει πολυετή εμπειρία συμμετοχής στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε προηγούμενες δεκαετίες και γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν ματαιώσει έως σήμερα την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Ενόψει της επικείμενης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα, ο κ. Αποστολίδης εξηγεί στην «Κ» το σημερινό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι συζητήσεις και το τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτές.*
Πολιτική
Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!
Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρεντι Μπελέρι είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr
Εξιστορεί την πολύμηνη περιπέτεια του, από την σύλληψη του μέχρι και την απελευθέρωση του
«…Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Οι άνθρωποι που με συνέλαβαν δεν γνώριζαν καν τον λόγο για τον οποίο έκαναν τη σύλληψη. Ο εισαγγελέας που μου άσκησε την ποινική δίωξη ήταν αναρμόδιος και σήμερα είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα! …Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είχε πληρωθεί 7000 από την αστυνομία ενώ οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε μάρτυρες υπεράσπισης. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες του κράτους δικαίου, όλοι οι νόμοι, με μοναδικό σκοπό να μην με αφήσουν να ασκήσω την διοίκηση του Δήμου! Και φυσικά η σκευωρία κατέρρευσε…»
Πως εξηγείται η άρση του Βέτο…
«Η Ελλάδα πήρε από το χεράκι την Αλβανία για να την οδηγήσει προς την ΕΕ. Το 2003 στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρχή και το 2014 στην προεδρία της Ένωσης η Αλβανία πήρε το status της “προς ενταξη χώρας”…Γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια είναι 64 και η Ελλάδα έχει ισάριθμα βέτο συν ένα τελικό βέτο για την ένταξη στο τέλος της διαδικασίας.
«…Δεν είναι μόνο τα περουσιακά θέματα που πρέπει να εξασφαλιστούν αλλά και άλλα σοβαρά θέματα πάνω στο κράτος δικαίου και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η “μπάλα είναι στο γήπεδο” της Αλβανίας. Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες και όποιος θέλει να μπει πρέπει να τα σέβεται!…»
«…Το 1960 δήμευσαν τις περιουσίες των παππούδων μας. Οι περιουσίες δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει σκοπιμότητα. Εάν αποδωθούν, τότε η οικονομική ανάπτυξη είναι δεδομένη και έτσι ο κόσμος φτιάχνει τα οικονομικά του και δεν χρειάζεται να μεταναστεύσει. Γι αυτό και το κράτος δεν επιστρέφει τις περιουσίες…»
«…Οι Αλβανοί συνεχίζουν την πολιτική του Χότζα για τα 99 χωριά. Το 2017 ο κ. Ράμα πέρασε ένα νόμο για την προστασία των μειονοτήτων. Αφορούν την γλώσσα , το πως προσδιορίζεται ένας πολίτης της μειονότητας και το πια αξιώματα μπορεί να πάρει στη δομή του κρατικού μηχανισμού.
Ποιό το όραμα για τη Χειμάρρα;
Με μία ομάδα νέων επιστρέψαμε στην Αλβανία για να φτιάξουμε τη ζωή μας.
Θέλουμε να έχουμε τις περιουσίες μας, σεβασμό στη θρησκεία μας και κατοχειρωμένα τα δικαιώματα μας μέσα στο Αλβανικό κράτος.
Πολιτική
Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς
Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».
Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.
Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».
Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.
Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.
Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.
Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.
Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.
ΠΗΓΗ: Ελευθερία
Πολιτική
Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα
Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.
Σε απολογία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων προέβη ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Γουίλσον για ανεπαρκή καταγραφή στα πρακτικά ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τουρκοκυπριακούς φορείς.
Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.
Σημειώνεται ότι το ταξίδι είχε δηλωθεί από τον κ. Γουίλσον, όχι όμως σε συνάρτηση με τις ερωτήσεις του.
Απολογούμενος ο κ. Γουίλσον είπε ότι η επίμαχη ερώτηση είχε υποβληθεί από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα κατεχόμενα. Απέδωσε την παράβαση του κώδικα δεοντολογίας σε αμέλεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra