Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει η υπόθεση σύγχρονου “Εξπρές του Μεσονυχτίου” με θύματα δύο Ρεθυμνιώτισσες, ένα θέμα που αποκάλυψε το neakriti.gr, η “ΚΡΗΤΗ TV” και η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, προκαλώντας παράλληλα το ανάλογο ενδιαφέρον, τόσο ειδησεογραφικό όσο και πολιτικό.
Στις κατάλληλες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης της Ρεθυμνιώτισσσας Αγάθης Μαρκοπούλου στην Τουρκία προβαίνουν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί «στενά την υπόθεση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή. Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε θέματα δικαστικά, αλλά μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».
Χθες, επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να οριστεί δικάσιμος, αλλά τελικώς δεν ορίστηκε. Ωστόσο, θα κατατεθεί μέσω της δικηγόρου της Ρεθυμνιώτισσας προσωρινή άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκαναν τόσο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, όσο και η κουνιάδα της 50χρονης Ρεθυμνιώτισσας, που περιμένει τη δίκη της στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αντώνης Βουλγαράκης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, είπε: «Δε μπορώ να γνωρίζω το νομικό σύστημα της γείτονος χώρας, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ερντογάν, τα πράγματα έχουν ζοριστεί σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία διεθνώς είναι στο επίπεδο κατηγοριών και είναι στον… τοίχο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταφέρονται εναντίον της και μάλιστα από χείλη επίσημων ηγετών, κυρίως όμως από την Ε.Ε.
Μια χώρα, που νομίζω η ίδια αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, δυστυχώς επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία αυτά που λέγονται εις βάρος της. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε δύο γυναίκες, οι οποίες ούτε ποινικό παρελθόν έχουν και σε κάθε περίπτωση έχουν το τεκμήριο της αθωότητας τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες που έχουν έναν στοιχειώδη πολιτισμό, νομικό και δικονομικό.
Απ’ ό,τι διάβασα στα ΜΜΕ, η μεταχείριση είναι τελείως απαράδεκτη, την καταδικάζουμε και πρέπει να την καταδικάζει κάθε άνθρωπος και κάθε πολίτης και κάθε νομικός. Πρέπει να υπάρχουν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι γιατί συλλαμβάνεσαι, γιατί κατηγορείσαι, πρέπει να σου εγχειρίζονται τα δικαιώματά σου και γραπτά και μάλιστα σε γλώσσα που κατανοείς. Γιατί εδώ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η αδυναμία κατανόησης τού τι αντιμετωπίζουν. Επίσης υπήρχε πρόβλημα και γλωσσικό, πρέπει η γλώσσα να είναι κατανοητή, λέει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να τύχεις δίκαιης δίκης.
Εδώ ούτε την απέλαση μπορώ να αντιληφθώ, η απέλαση συμβαίνει μετά τη διαπίστωση μιας παράνομης πράξης, ή την καταδίκη, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω, η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει αυτές τις κατηγορίες σχετικά με τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν η λήψη των βίντεο έχει λάβει χώρα, πραγματικά δείχνει σκηνοθεσία, χολιγουντιανή προσέγγιση και όχι νομική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μετατρέπεις τον άνθρωπο σε κομπάρσο μιας σκηνής και δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το “φαίνεσθαι” παρά για το “είναι” της Δικαιοσύνης.
Θεωρώ ότι το ΥΠ.ΕΞ., σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να έρθουν σε επαφή σε επίπεδο διπλωματίας, ώστε να αμβλυνθούν τα όποια προβλήματα.
Δεν μπορείς να κρατάς έναν άνθρωπο όμηρο, γιατί καταρχήν μπορεί να μην έχει τα οικονομικά μέσα να ζήσει στη χώρα σου μέχρι να δικάσεις, ταυτόχρονα είναι μητέρα, είναι επαγγελματίας, χρειάζεται ταχεία εκκαθάριση, μια οικονομική εγγύηση που μπορεί να είναι το παρόν, όπου ορίσει δηλαδή στη δική μας χώρα. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να έχεις όμηρο έναν άνθρωπο που έχει τεκμήριο αθωότητας και δεν τον έχεις δικάσει, και θα πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία είτε να τον δικάσεις και να γίνει ταχεία εκκαθάριση της υπόθεσής του, άλλως να του βάλεις οποιονδήποτε οικονομικό όρο, εγγύηση, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να γυρίσει στις υποχρεώσεις του, επαγγελματικές και οικογενειακές».
Το ΥΠ.ΕΞ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή
Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης
Μια οικογένεια Ρεθυμνιωτών βιώνει κόλαση την τελευταία εβδομάδα, όταν οι διακοπές που αποφάσισαν να κάνουν στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκαν στον χειρότερο εφιάλτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιπέτεια σε ένα κατάστημα τουριστικών ειδών κοντά στην Αγιά Σοφιά εξελίχθηκε σε συλλήψεις και προκλητικές κρατήσεις ακόμα και σε hot spot προσφύγων, με σκηνικό που θύμισε… “Εξπρές του Μεσονυκτίου”.
Η Αγαθή Μαρκοπούλου, μια 50χρονη γυναίκα από το Ρέθυμνο, με την 22χρονη κόρη της και μία φίλη της βρίσκονταν για εκδρομή στην Τουρκία και την περασμένη Παρασκευή θέλησαν να επισκεφτούν την Αγιά Σοφιά. Επειδή έπρεπε να φορέσουν μαντίλες, αφού η Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε τζαμί με ώρες μουσείου, αγόρασαν από ένα μαγαζί έξω από τον ναό μαντίλες και εκείνη ακριβώς τη στιγμή η 50χρονη Ρεθυμνιώτισσα, κατά λάθος, έβαλε στην τσάντα της μαζί με τα μαντίλια και το κινητό του επιχειρηματία, που ήταν, όπως ισχυρίζεται η ίδια, καλυμμένο κάτω από τον σωρό που είχε επιλέξει. Αυτό ήταν η αρχή του “Γολγοθά” για τις γυναίκες, αλλά και τον σύζυγο της κ. Αγαθής, ο οποίος ήταν στο Ρέθυμνο και εμβρόντητος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, οπότε και απευθύνθηκε στην εφημερίδα για τη συνδρομή βοήθειας στην ταλαιπωρία τους.
Οι γυναίκες συνελήφθησαν αρχικά με υπόδειξη του καταστηματάρχη, από αστυνομικούς που βρέθηκαν σε χρόνο ντε τε στο σημείο. Αρχικά, τις οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου τις εξέτασαν (!), και αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα στα κρατητήρια.
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της 50χρονης Κρητικιάς, που έχει εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Έδωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” τη μαρτυρία της για τη νύχτα που εκείνη, η κόρη της και η φίλη τους οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και για τα απάνθρωπα πράγματα που βίωσαν: «Μας τράβηξαν βίντεο όσο ήμασταν με τις χειροπέδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φίλη των δύο Ρεθυμνιωτισσών αφέθηκε ελεύθερη, αλλά η ίδια και η κόρη της κρατήθηκαν και πέρασαν το βράδυ σε ένα παγωμένο κελί, όπου κοιμήθηκαν στο πάτωμα, χωρίς κανείς να τους εξηγεί τι διαδικασία ακολουθείται.
Η Αγαθή Μαρκοπούλου συμπλήρωσε: «Προσπαθούσα να ρωτήσω κάτι και έλεγαν “shut up” και με έσπρωχναν συνέχεια όταν προσπαθούσα να πω κάτι, καμία ενημέρωση, σπρωξίματα και “shut up” ήταν η μόνιμη έκφρασή τους».
ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΑ
Τι είπε η κουνιάδα της παθούσας
Από την πλευρά της, η Μαριάννα Τσουντάνη, κουνιάδα της παθούσας, μας δήλωσε τα εξής: «Απ’ όταν το μάθαμε ζούμε μια κατάσταση ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, κάτι εξωπραγματικό. Είμαστε σε τρομερή αγωνία, ιδίως το Σάββατο που είχαν αποφορτιστεί τα κινητά και δεν είχαμε κανέναν τρόπο να μάθουμε τι συμβαίνει και πού τις έχουν. Τα παιδιά (έχουν τρία παιδιά, 2 αγόρια και την κόρη που κρατήθηκε στο hot spot) είναι σε μεγάλη αγωνία. Ανακουφιστήκαμε που επέστρεψε η ανιψιά μου. Είναι αδιανόητο να είναι η κουνιάδα μου εγκλωβισμένη για ένα λάθος.
Το σαββατοκύριακο ζητούσαμε απελπισμένα ένα δικηγόρο να μας βρει το Προξενείο που να μιλάει Ελληνικά να μπορούν να συνεννοηθούν. Την έβαζαν και υπέγραφε χαρτιά στα Τουρκικά, χωρίς να ξέρει τι υπογράφει, και το Προξενείο δε μας συνέστησε κανέναν δικηγόρο, ή μάλλον μας συνέστησε έναν, ο οποίος δεν μπορούσε, λέει, να αναλάβει γιατί δεν ήταν ποινικολόγος. Ήμασταν μόνοι μας, που θεωρώ ότι το προξενείο γι’ αυτό υπάρχει, για να υποστηρίξει τους Έλληνες στο εξωτερικό».
ΠΗΓΗ: Neakriti.gr