Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Afghan Diaspora Network: Η γροθιά της εξουσίας του στρατού! Η κάθοδος του Πακιστάν στο πολιτικό χάος

Δημοσιεύτηκε στις

Οι τρέχουσες διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη συγκυρία για το Πακιστάν. Ενώ η άμεση εστίαση είναι στον Imran Khan και το κόμμα του, το υποκείμενο ζήτημα είναι η ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών θεσμών και του στρατού.

Η σκληρή απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις χρησιμεύει μόνο για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κράτους και των πολιτών του, ωθώντας τη χώρα περαιτέρω προς τη δυσλειτουργία.

Του A. Shafaq*

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Πακιστάν ανέδειξε για άλλη μια φορά τις βαριές τακτικές του κράτους εναντίον των πολιτών του. Καθώς οι ειρηνικοί διαδηλωτές απαιτούν λογοδοσία από την εγκατάσταση και την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, η πακιστανική κυβέρνηση και ο στρατός εξαπέλυσαν ένα κύμα κατασταλτικών μέτρων που απειλούν τους δημοκρατικούς κανόνες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το εκτυλισσόμενο έπος υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της αστικής διακυβέρνησης σε ένα έθνος όπου οι αγώνες για την εξουσία κυριαρχούνται εδώ και καιρό από τον στρατό και τις εδραιωμένες πολιτικές ελίτ.

Η τελευταία σύγκρουση εκτυλίχθηκε στο Ισλαμαμπάντ, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του Πακιστάν του Imran Khan είχαν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του και να διαμαρτυρηθούν για την κλοπή της εντολής. Σε μια σαρωτική επιδρομή αργά τη νύχτα στις 26 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές με ανησυχητική δύναμη. Οι αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις να περιπολούν την πόλη για να συλλάβουν όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από την αρχική καταστολή.

Η απάντηση της κυβέρνησης ξεπέρασε τις απλές συλλήψεις. Το Ισλαμαμπάντ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί, με τους δρόμους αποκλεισμένους από εμπορευματοκιβώτια, τις υπηρεσίες κινητού Διαδικτύου να έχουν ανασταλεί και οι δημόσιες συγκεντρώσεις να έχουν απαγορευτεί για δύο μήνες. Οι διαδηλωτές, αποφασισμένοι να φτάσουν στην πρωτεύουσα από προπύργια του PTI, όπως η Khyber Pakhtunkhwa, αντιμετώπισαν βίαιη καταστολή, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για πυρά από την αστυνομία. Αυτή η δρακόντεια απάντηση υπογραμμίζει μια συστηματική προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας και φίμωσης των φωνών της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρίσκεται το αίτημα για την απελευθέρωση του Imran Khan, ο οποίος έχει φυλακιστεί με πολλαπλές κατηγορίες που ευρέως θεωρούνται ως πολιτικά υποκινούμενες. Η εκδίωξη του Khan με ψηφοφορία μομφής το 2022, ο επακόλουθος αποκλεισμός του από τις εκλογές και η εμπλοκή του σε περισσότερες από 150 νομικές υποθέσεις έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία της δικαιοσύνης του Πακιστάν και την ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών του.

Οι υποστηρικτές του PTI θεωρούν αυτές τις ενέργειες ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας για να διαλύσουν το κόμμα τους και να αποτρέψουν την επιστροφή του Χαν στην εξουσία. Τα παράπονά τους εκτείνονται πέρα ​​από τη φυλάκισή του για να συμπεριλάβουν ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία στις κάλπες του Φεβρουαρίου 2024 και συνταγματικές τροποποιήσεις που έχουν διευρύνει τον κυβερνητικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα. Για πολλούς, οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν μόνο τον Khan αλλά για την ευρύτερη διάβρωση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

Η μεγάλη επιρροή του στρατού στην πολιτική του Πακιστάν είναι ένα κρίσιμο σκηνικό για την τρέχουσα αναταραχή. Ιστορικά, οι ένοπλες δυνάμεις διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας, υπονομεύοντας συχνά τις πολιτικές κυβερνήσεις για να διατηρήσουν την εξουσία τους. Η ανάδειξη του Khan ως λαϊκιστή ηγέτη που αμφισβητούσε αυτό το status quo τον έκανε στόχο του κατεστημένου.

Από την ανατροπή του, ο στρατός έχει κατηγορηθεί για ενορχήστρωση ενός «ήπιου πραξικοπήματος» υποστηρίζοντας την τρέχουσα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Το αστικό πρόσωπο αυτού του υβριδικού καθεστώτος περιόρισε επιθετικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, τροποποίησε το σύνταγμα για να εδραιώσει την εξουσία και κατέστειλε τις φωνές που διαφωνούν. Η επιλεκτική χρήση των νόμων για την εξάρθρωση του PTI και η στοχευμένη σύλληψη των ηγετών του αποτελούν παράδειγμα της έκτασης στην οποία το κατεστημένο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει για να διατηρήσει την εξουσία του.

Η τρέχουσα κατάσταση στο Πακιστάν έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με άλλες περιπτώσεις στρατιωτικής επέμβασης στην πολιτική πολιτική σε όλο τον κόσμο. Η αιγυπτιακή επανάσταση του 2011, η οποία αρχικά υποσχέθηκε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, είδε τελικά την εξουσία να επανέλθει στον στρατό υπό τον Abd el-Fattah el-Sisi. Το αιγυπτιακό παράδειγμα χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία, καταδεικνύοντας πώς η καταστολή των φωνών των πολιτών και η κυριαρχία των κρατικών θεσμών μπορεί να εκτροχιάσει τις δημοκρατικές φιλοδοξίες.

Στο Πακιστάν, το κεντρικό ερώτημα παραμένει: ποιος ασκεί την εξουσία και με ποιον σκοπό; Η απάντηση έχει βαθιές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας. Εάν η τρέχουσα τροχιά συνεχιστεί, με τον στρατό να σφετερίζεται την πολιτική εξουσία και να καταπατούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, το Πακιστάν κινδυνεύει να γίνει ψευδοδημοκρατία – ένα σύστημα που διατηρεί την πρόσοψη της πολιτικής διακυβέρνησης αλλά ουσιαστικά ελέγχεται από μη εκλεγμένες δυνάμεις.

Η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας είναι απαραίτητη για την επίλυση της πολιτικής κρίσης του Πακιστάν. Αυτό απαιτεί αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της αναταραχής, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, της ανατροπής αμφιλεγόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Χωρίς αυτά τα βήματα, η δημόσια δυσαρέσκεια θα συνεχίσει να σιγοβράζει, ενδεχομένως να ξεσπάσει σε πιο εκτεταμένη αστάθεια.

Οι τρέχουσες διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη συγκυρία για το Πακιστάν. Ενώ η άμεση εστίαση είναι στον Imran Khan και το κόμμα του, το υποκείμενο ζήτημα είναι η ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών θεσμών και του στρατού. Η σκληρή απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις χρησιμεύει μόνο για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κράτους και των πολιτών του, ωθώντας τη χώρα περαιτέρω προς τη δυσλειτουργία.

*Ο A. Shafaq είναι ψευδώνυμο ερευνητή και λέκτορα σε ένα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Καμπούλ.

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora Network

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να συντρίψει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένων της πολιτοφυλακής των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πρόσθεσε πως η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει να διαφύγει το αναπόφευκτο τέλος της, εκτός αν καταθέσει τα όπλα.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι, αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αψηφήσει ενδεχόμενη έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα, η Τουρκία θα επιτύχει με άλλα μέσα το στόχο της να εξαλείψει την τρομοκρατία.

«Αν η οργάνωση κωφεύσει στην έκκληση αυτή και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν ομάδες δεν λάβουν την αναμενόμενη απόφαση, θα πραγματοποιήσουμε το στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία με άλλες μεθόδους», τόνισε ο Ερντογάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οιωνός πολέμου! Ρητορική Αλίγιεφ που θυμίζει Πούτιν πριν την επίθεση στην Ουκρανία

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιανουαρίου 2024

Σουηδός βουλευτής βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δηλώσεων του Αλίεφ και του Πούτιν

Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ ακούγονται σχεδόν ίδιες με τις δηλώσεις του Πούτιν, έγραψε ο Σουηδός βουλευτής Erik Helsborn στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ναζιστική πολιτική, και δήλωσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» αποσκοπεί στην «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει την ειρήνη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Αλίγιεφ αποκαλεί την Αρμενία «φασιστικό κράτος» και κατηγορεί τα δυτικά κράτη που έχουν στείλει όπλα στην Αρμενία ότι απειλούν την ειρήνη. Λέει ότι αν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί της Αρμενίας δεν θα “εξοντώσουν” τον «φασισμό», αυτός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει και να τον “εξαλείψει” ο ίδιος.

Γνωρίζουμε πού έχει οδηγήσει αυτή η ρητορική όταν αυτή είχε ειπωθει δια στόματος του Πούτιν. Και όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η εξαγωγή δυτικών όπλων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα», έγραψε ο βουλευτής.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις29 λεπτά πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Διεθνή59 λεπτά πριν

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολιτική2 ώρες πριν

Το προφίλ του Τασούλα

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες. Ηπειρώτης, με...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε...

Δημοφιλή