Διεθνή
Afghan Diaspora Network: Η γροθιά της εξουσίας του στρατού! Η κάθοδος του Πακιστάν στο πολιτικό χάος
Οι τρέχουσες διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη συγκυρία για το Πακιστάν. Ενώ η άμεση εστίαση είναι στον Imran Khan και το κόμμα του, το υποκείμενο ζήτημα είναι η ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών θεσμών και του στρατού.
Η σκληρή απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις χρησιμεύει μόνο για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κράτους και των πολιτών του, ωθώντας τη χώρα περαιτέρω προς τη δυσλειτουργία.
Του A. Shafaq*
Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Πακιστάν ανέδειξε για άλλη μια φορά τις βαριές τακτικές του κράτους εναντίον των πολιτών του. Καθώς οι ειρηνικοί διαδηλωτές απαιτούν λογοδοσία από την εγκατάσταση και την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, η πακιστανική κυβέρνηση και ο στρατός εξαπέλυσαν ένα κύμα κατασταλτικών μέτρων που απειλούν τους δημοκρατικούς κανόνες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το εκτυλισσόμενο έπος υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της αστικής διακυβέρνησης σε ένα έθνος όπου οι αγώνες για την εξουσία κυριαρχούνται εδώ και καιρό από τον στρατό και τις εδραιωμένες πολιτικές ελίτ.
Η τελευταία σύγκρουση εκτυλίχθηκε στο Ισλαμαμπάντ, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του Πακιστάν του Imran Khan είχαν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του και να διαμαρτυρηθούν για την κλοπή της εντολής. Σε μια σαρωτική επιδρομή αργά τη νύχτα στις 26 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές με ανησυχητική δύναμη. Οι αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις να περιπολούν την πόλη για να συλλάβουν όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από την αρχική καταστολή.
Η απάντηση της κυβέρνησης ξεπέρασε τις απλές συλλήψεις. Το Ισλαμαμπάντ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί, με τους δρόμους αποκλεισμένους από εμπορευματοκιβώτια, τις υπηρεσίες κινητού Διαδικτύου να έχουν ανασταλεί και οι δημόσιες συγκεντρώσεις να έχουν απαγορευτεί για δύο μήνες. Οι διαδηλωτές, αποφασισμένοι να φτάσουν στην πρωτεύουσα από προπύργια του PTI, όπως η Khyber Pakhtunkhwa, αντιμετώπισαν βίαιη καταστολή, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για πυρά από την αστυνομία. Αυτή η δρακόντεια απάντηση υπογραμμίζει μια συστηματική προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας και φίμωσης των φωνών της αντιπολίτευσης.
Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρίσκεται το αίτημα για την απελευθέρωση του Imran Khan, ο οποίος έχει φυλακιστεί με πολλαπλές κατηγορίες που ευρέως θεωρούνται ως πολιτικά υποκινούμενες. Η εκδίωξη του Khan με ψηφοφορία μομφής το 2022, ο επακόλουθος αποκλεισμός του από τις εκλογές και η εμπλοκή του σε περισσότερες από 150 νομικές υποθέσεις έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία της δικαιοσύνης του Πακιστάν και την ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών του.
Οι υποστηρικτές του PTI θεωρούν αυτές τις ενέργειες ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας για να διαλύσουν το κόμμα τους και να αποτρέψουν την επιστροφή του Χαν στην εξουσία. Τα παράπονά τους εκτείνονται πέρα από τη φυλάκισή του για να συμπεριλάβουν ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία στις κάλπες του Φεβρουαρίου 2024 και συνταγματικές τροποποιήσεις που έχουν διευρύνει τον κυβερνητικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα. Για πολλούς, οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν μόνο τον Khan αλλά για την ευρύτερη διάβρωση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.
Η μεγάλη επιρροή του στρατού στην πολιτική του Πακιστάν είναι ένα κρίσιμο σκηνικό για την τρέχουσα αναταραχή. Ιστορικά, οι ένοπλες δυνάμεις διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας, υπονομεύοντας συχνά τις πολιτικές κυβερνήσεις για να διατηρήσουν την εξουσία τους. Η ανάδειξη του Khan ως λαϊκιστή ηγέτη που αμφισβητούσε αυτό το status quo τον έκανε στόχο του κατεστημένου.
Από την ανατροπή του, ο στρατός έχει κατηγορηθεί για ενορχήστρωση ενός «ήπιου πραξικοπήματος» υποστηρίζοντας την τρέχουσα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Το αστικό πρόσωπο αυτού του υβριδικού καθεστώτος περιόρισε επιθετικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, τροποποίησε το σύνταγμα για να εδραιώσει την εξουσία και κατέστειλε τις φωνές που διαφωνούν. Η επιλεκτική χρήση των νόμων για την εξάρθρωση του PTI και η στοχευμένη σύλληψη των ηγετών του αποτελούν παράδειγμα της έκτασης στην οποία το κατεστημένο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει για να διατηρήσει την εξουσία του.
Η τρέχουσα κατάσταση στο Πακιστάν έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με άλλες περιπτώσεις στρατιωτικής επέμβασης στην πολιτική πολιτική σε όλο τον κόσμο. Η αιγυπτιακή επανάσταση του 2011, η οποία αρχικά υποσχέθηκε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, είδε τελικά την εξουσία να επανέλθει στον στρατό υπό τον Abd el-Fattah el-Sisi. Το αιγυπτιακό παράδειγμα χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία, καταδεικνύοντας πώς η καταστολή των φωνών των πολιτών και η κυριαρχία των κρατικών θεσμών μπορεί να εκτροχιάσει τις δημοκρατικές φιλοδοξίες.
Στο Πακιστάν, το κεντρικό ερώτημα παραμένει: ποιος ασκεί την εξουσία και με ποιον σκοπό; Η απάντηση έχει βαθιές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας. Εάν η τρέχουσα τροχιά συνεχιστεί, με τον στρατό να σφετερίζεται την πολιτική εξουσία και να καταπατούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, το Πακιστάν κινδυνεύει να γίνει ψευδοδημοκρατία – ένα σύστημα που διατηρεί την πρόσοψη της πολιτικής διακυβέρνησης αλλά ουσιαστικά ελέγχεται από μη εκλεγμένες δυνάμεις.
Η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας είναι απαραίτητη για την επίλυση της πολιτικής κρίσης του Πακιστάν. Αυτό απαιτεί αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της αναταραχής, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, της ανατροπής αμφιλεγόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Χωρίς αυτά τα βήματα, η δημόσια δυσαρέσκεια θα συνεχίσει να σιγοβράζει, ενδεχομένως να ξεσπάσει σε πιο εκτεταμένη αστάθεια.
Οι τρέχουσες διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη συγκυρία για το Πακιστάν. Ενώ η άμεση εστίαση είναι στον Imran Khan και το κόμμα του, το υποκείμενο ζήτημα είναι η ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών θεσμών και του στρατού. Η σκληρή απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις χρησιμεύει μόνο για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κράτους και των πολιτών του, ωθώντας τη χώρα περαιτέρω προς τη δυσλειτουργία.
*Ο A. Shafaq είναι ψευδώνυμο ερευνητή και λέκτορα σε ένα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Καμπούλ.
ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora Network
Διεθνή
O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία
Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.
Διεθνή
Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να συντρίψει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένων της πολιτοφυλακής των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πρόσθεσε πως η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει να διαφύγει το αναπόφευκτο τέλος της, εκτός αν καταθέσει τα όπλα.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι, αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αψηφήσει ενδεχόμενη έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα, η Τουρκία θα επιτύχει με άλλα μέσα το στόχο της να εξαλείψει την τρομοκρατία.
«Αν η οργάνωση κωφεύσει στην έκκληση αυτή και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν ομάδες δεν λάβουν την αναμενόμενη απόφαση, θα πραγματοποιήσουμε το στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία με άλλες μεθόδους», τόνισε ο Ερντογάν.
Διεθνή
Οιωνός πολέμου! Ρητορική Αλίγιεφ που θυμίζει Πούτιν πριν την επίθεση στην Ουκρανία
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιανουαρίου 2024
Σουηδός βουλευτής βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δηλώσεων του Αλίεφ και του Πούτιν
Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ ακούγονται σχεδόν ίδιες με τις δηλώσεις του Πούτιν, έγραψε ο Σουηδός βουλευτής Erik Helsborn στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ναζιστική πολιτική, και δήλωσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» αποσκοπεί στην «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει την ειρήνη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Ο Αλίγιεφ αποκαλεί την Αρμενία «φασιστικό κράτος» και κατηγορεί τα δυτικά κράτη που έχουν στείλει όπλα στην Αρμενία ότι απειλούν την ειρήνη. Λέει ότι αν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί της Αρμενίας δεν θα “εξοντώσουν” τον «φασισμό», αυτός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει και να τον “εξαλείψει” ο ίδιος.
Γνωρίζουμε πού έχει οδηγήσει αυτή η ρητορική όταν αυτή είχε ειπωθει δια στόματος του Πούτιν. Και όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η εξαγωγή δυτικών όπλων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα», έγραψε ο βουλευτής.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ