Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Δύο ισραηλινές αναλύσεις για τη σύγκρουση στη Συρία

Δημοσιεύτηκε στις

Από την αρχή του νερού πολεμικου Συριακου Μετωπου καθως και σε όλη τη διάρκεια της Σύγκρουσης Ισραηλ Χάμας επιδιωξαμε την παρουσίαση ολων των σοβαρων αναλυσεων
από οργανωμένα μέσα ενημέρωσης στον Λιβανο ,την Αιγυπτο,το Ισραηλ, την ΤΕΧΕΡΑΝΗ, το Λονδίνο και το Παρισι καθως και την Ουασιγκτον και τη Μοσχα.Αυτη η προσπάθεια σε συνδυασμό με την πολυετη
ενημερωση μας από τα Ανθρωπιστικη δικτυα βοηθήσει την κατά το δυνατόν φιλαληθη παρουσίαση της πραγματικότητας στη Μέση και την Εγγυς Ανατολή.Παρακατω παρουσιαζουμε δύο πολύ ενδιαφέρουσα αναλυσεις από Ισραηλινα μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο στη Συρία.
Καθώς το Ιράν στέλνει δυνάμεις στη Συρία, ο IDF τον προειδοποιεί να μην κάνει λαθραία όπλα στη Χεζμπολάχ
Ο στρατός λέει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί την επίθεση των ανταρτών και την αυξημένη παρουσία του Ιράν πέρα από τα σύνορα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ εξετάζουν τον τερματισμό των κυρώσεων στο καθεστώς Άσαντ εάν διακόψει τις σχέσεις με την Τεχεράνη Με Εμανουέλ Φαμπιάν
Ο στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα διακινήσει λαθραία όπλα από τη Συρία στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία στέλνει ενισχύσεις στον σύμμαχό της Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ για να αντιμετωπίσει μια συνεχιζόμενη επίθεση ανταρτών.
Μιλώντας στο Sky News Arabia, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Συρία και έχει παρατηρήσει την Τεχεράνη να στέλνει δυνάμεις για να ενισχύσει το καθεστώς του Άσαντ.
Ο Χαγκάρι είπε ότι «η Συρία ανήκει στους Σύρους» και ότι «αυτό που συμβαίνει στη Συρία αφορά τη Συρία και όχι το Ισραήλ» — αλλά ο Ισραηλινός Στρατός «θα διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν διακινεί λαθραία όπλα στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ».
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν απειλούμαστε. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και θα διασφαλίσουμε ότι τα ιρανικά όπλα δεν μεταφέρονται λαθραία στη Χεζμπολάχ», είπε.
«Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε στην εκστρατεία και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι δεν θα λάβει όπλα από το Ιράν μέσω της Συρίας», είπε ο Χαγκάρι.
Το Ισραήλ έχει ήδη επιχειρήσει εναντίον ύποπτων προσπαθειών επανεξοπλισμού της Χεζμπολάχ και το Σαββατοκύριακο απέκλεισε μια ιρανική πτήση πάνω από τη Συρία που πιστεύεται ότι μετέφερε όπλα στην τρομοκρατική ομάδα.
Η συνεχιζόμενη επίθεση των ανταρτών στη Συρία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μόλις τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία είχε υποστεί σοβαρές αποτυχίες στο ανθρώπινο δυναμικό και το οπλοστάσιό της σε μια εντατική ισραηλινή εκστρατεία με στόχο την εξουδετέρωση της απειλής που θέτει η τρομοκρατική ομάδα .
Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να κρατήσει στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία μετά την κατάληψη της πόλης του Χαλεπίου από τους αντάρτες.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία μαζί με τη Χεζμπολάχ υποστηρίζει τον Άσαντ από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, λέει ότι αναπτύσσει στρατιωτικούς συμβούλους στη χώρα μόνο μετά από πρόσκληση της Δαμασκού.
«Οι στρατιωτικοί μας σύμβουλοι ήταν παρόντες στη Συρία και εξακολουθούν να είναι παρόντες» και θα παραμείνουν στη χώρα «σύμφωνα με τις επιθυμίες» της κυβέρνησής της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baqaei, σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.
Ο Μπακάι δεν διευκρίνισε εάν το Ιράν θα αυξήσει τις δυνάμεις του στη Συρία μετά την επίθεση των ανταρτών.
Τα σχόλιά του έρχονται μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, με τον Άσαντ στη Δαμασκό για να δείξει υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο.
Δεκάδες ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν πέρασαν επίσης στη Συρία για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ιρακινοί μαχητές Hashd al Shaabi που είναι ευθυγραμμισμένοι με την Τεχεράνη πέρασαν στη Συρία μέσω στρατιωτικής διαδρομής κοντά στο πέρασμα Al Bukamal, δήλωσε στο Reuters ανώτερη πηγή του συριακού στρατού.
«Πρόκειται για νέες ενισχύσεις που αποστέλλονται για να βοηθήσουν τους συντρόφους μας στην πρώτη γραμμή στο βορρά», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι οι πολιτοφυλακές περιλάμβαναν τις ομάδες Katiab Hezbollah και Fatemiyoun του Ιράκ.

ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν για την άρση των κυρώσεων στη Συρία για τις περικοπές των σχέσεων με το Ιράν του Άσαντ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης ήρθαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζήτησαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων στον Άσαντ εάν απομακρυνθεί από το Ιράν και κόψει τους δρόμους όπλων προς τη Χεζμπολάχ, ανέφεραν πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι συνομιλίες εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι πηγές, λόγω της πιθανής λήξης στις 20 Δεκεμβρίου των σαρωτικών κυρώσεων των ΗΠΑ στη Συρία και της εκστρατείας του Ισραήλ κατά των πληρεξουσίων της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, της Χαμάς στη Γάζα και των ιρανικών πόρων στη Συρία.
Οι συζητήσεις έγιναν πριν από την επίθεση των ανταρτών
Σύμφωνα με τις πηγές, η νέα προέλαση των ανταρτών είναι ένα σήμα ακριβώς του είδους αδυναμίας στη συμμαχία του Άσαντ με το Ιράν που η πρωτοβουλία των Εμιράτων και των ΗΠΑ στοχεύει να εκμεταλλευτεί. Αλλά εάν ο Άσαντ αγκαλιάσει τη βοήθεια του Ιράν για μια αντεπίθεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ τους, ανέφεραν οι πηγές.
Το Reuters μίλησε με δύο αμερικανικές πηγές, τέσσερις Σύρους και Λιβανέζους συνομιλητές και δύο ξένους διπλωμάτες που είπαν ότι οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν ένα παράθυρο για να δημιουργήσουν μια σφήνα μεταξύ του Άσαντ και του Ιράν, κάτι που τον βοήθησε να ανακαταλάβει τμήματα της χώρας του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ πρότεινε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στη Συρία. Ωστόσο, η πρωτοβουλία των ΗΑΕ με τις ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Όλες οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τη διπλωματία του παρασκηνίου.
Η κυβέρνηση της Συρίας και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέπεμψαν το Reuters στη δήλωσή τους σχετικά με την κλήση του Μπιν Ζάιντ με τον Άσαντ.
Ανώτερος περιφερειακός διπλωμάτης που ενημερώθηκε από την Τεχεράνη είπε στο Reuters ότι το Ιράν είχε ενημερωθεί «για τις παρασκηνιακές προσπάθειες ορισμένων αραβικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν… αποστασιοποιώντας τη Συρία από την Τεχεράνη».
Ο διπλωμάτης είπε ότι αυτές οι προσπάθειες συνδέονται με προσφορές για πιθανή ελάφρυνση των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.
Πηγή από τις ΗΠΑ που γνωρίζει το θέμα είπε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν μια ώθηση με αξιωματούχους των Εμιράτων, επικαλούμενη το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Συρίας και την «αδυνατισμένη θέση» του Άσαντ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ.
Τους τελευταίους μήνες, η Χεζμπολάχ απέσυρε τα στελέχη της από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, για να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Οι αντάρτες που σάρωσαν αυτή την εβδομάδα στο Χαλέπι επεσήμαναν την αποχώρηση της τρομοκρατικής ομάδας ως έναν από τους λόγους που αντιμετώπισαν μικρή αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Βάσεις της Χεζμπολάχ και αποστολές όπλων μέσω της Συρίας έχουν πληγεί επανειλημμένα από το Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε να αποδυναμώσει το Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή.
Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που κυματίζουν μια σημαία της Χεζμπολάχ σκάβουν τα φέρετρα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, στην πόλη Τύρου του νότιου Λιβάνου, στις 2 Δεκεμβρίου 2024, προτού τους μεταφέρουν για να ταφούν εκ νέου στα χωριά τους. (Mahmoud ZAYYAT / AFP)
Η πιθανότητα ελάφρυνσης των κυρώσεων για τον Άσαντ, ενώ το Ισραήλ χτυπούσε τους συμμάχους του Ιράν, δημιούργησε μια «ευκαιρία» να εφαρμόσει μια «προσέγγιση με καρότο και ραβδί» για να σπάσει τη συμμαχία της Συρίας με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, είπε η αμερικανική πηγή.

Ελάφρυνση των κυρώσεων

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Συρία μετά την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του από τον Άσαντ το 2011, και οι κυρώσεις έγιναν επανειλημμένα αυστηρότερες στα χρόνια του πολέμου που ακολούθησαν. Ο πιο σκληρός, γνωστός ως νόμος του Καίσαρα, πέρασε από το Κογκρέσο το 2019.
Οι κυρώσεις του Καίσαρα ισχύουν σε όλους τους συριακούς επιχειρηματικούς τομείς, σε οποιονδήποτε ασχολείται με τη Συρία ανεξαρτήτως εθνικότητας και σε όσους συναλλάσσονται με ρωσικές και ιρανικές οντότητες στη Συρία.
Ο Άσαντ είπε ότι ισοδυναμούσαν με οικονομικό πόλεμο, κατηγορώντας τους για την κατάρρευση του συριακού νομίσματος και την πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Οι κυρώσεις θα «πέσει» ή θα λήξουν στις 20 Δεκεμβρίου, εκτός εάν ανανεωθούν από τους αμερικανούς νομοθέτες.
Μέρος των πρόσφατων συζητήσεων μεταξύ Αμερικής και Εμιράτων επικεντρώθηκε στο να επιτραπεί η λήξη των κυρώσεων του Καίσαρα χωρίς ανανέωση, δήλωσε η αμερικανική πηγή και τρεις από τους Σύρους συνομιλητές.
Ένας Σύριος συνομιλητής είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν εγείρει την ιδέα να τους αφήσει να λήξουν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου πριν από δύο μήνες, αφού πίεσαν ανεπιτυχώς για ελάφρυνση τουλάχιστον δύο ετών από τις κυρώσεις για τον Άσαντ μετά τον φονικό σεισμό τον Φεβρουάριο του 2023.
Τα αραβικά κράτη έχουν άλλες πιθανές οδούς για να επιβραβεύσουν τον Άσαντ για την αποστασιοποίηση του από το Ιράν.
Ένας ξένος διπλωμάτης με έδρα τον Κόλπο είπε στο Reuters ότι τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία πρόσφεραν τους τελευταίους μήνες «οικονομικά κίνητρα» στον Άσαντ για διάσπαση με το Ιράν, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς συντονισμό με την Ουάσιγκτον.
Ένας Λιβανέζος συνομιλητής είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης δεσμευτεί για να βοηθήσουν τη Συρία να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο υποδομές ως έναν τρόπο «να τραβήξει τον Άσαντ πιο μακριά από το Ιράν».
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τον Άσαντ να μην απομακρυνθεί.
Ο ανώτερος περιφερειακός διπλωμάτης που ενημερώθηκε από την Τεχεράνη είπε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ μετέφερε ένα μήνυμα μέσω του ανώτερου συμβούλου του Αλί Λαριτζάνι, ο οποίος είπε στον Άσαντ: «Μην ξεχνάτε το παρελθόν».
«Το μήνυμα λειτούργησε ως υπενθύμιση στον Άσαντ για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοί του», είπε ο διπλωμάτης.

«Παίζοντας με τη φωτιά»

Από τότε που οι τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν τη σφαγή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, επισπεύδοντας τον πόλεμο στη Γάζα, το Ιράν έχει κινητοποιήσει το δίκτυο των συμμάχων του για να χτυπήσει το Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Άσαντ απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να συμμετάσχει, ακόμη και όταν το Ισραήλ έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στη χώρα του και φέρεται να βομβάρδισε ένα ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Άσαντ «έκατσε» τον πόλεμο για να αποφύγει περαιτέρω ισραηλινά πλήγματα στη Συρία και παρέμεινε υπό «τεράστια πίεση» να μην επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί μέσω της χώρας του.
Το Ισραήλ έχει σηματοδοτήσει ότι εξακολουθεί να έχει μάτια στη Συρία. Κατά την ανακοίνωση της εκεχειρίας με τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ απέτρεπε τις προσπάθειες του Ιράν, της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού να φέρουν όπλα στον Λίβανο.
«Ο Άσαντ πρέπει να καταλάβει – παίζει με τη φωτιά», είπε ο Νετανιάχου.
Times of israel
……….

Το δίλημμα του Χαμενεΐ: Συρία, Άσαντ, Τακφιρίς και αγώνας για την επιρροή του Ιράν

Του ALEX WINSTON
Ενδεικτική εικόνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
(φωτογραφία: Canva, REUTERS/MAHMOUD HASSANO, SANA/HANDOUT ΜΕΣΩ REUTERS)
«Οι τακφιρί είναι καλά νέα για τους εχθρούς του κόσμου του Ισλάμ», έγραψε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο X.
Σε μια εποχή που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν υπογράψει μια ασταθή κατάπαυση του πυρός και η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί σοβαρά στη Γάζα , ένα από τα άλλα προπύργια του Ιράν στη Μέση Ανατολή προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους αγιατολάχ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν: η Συρία.
Δεκάδες στρατιώτες του Συριακού Στρατού σκοτώθηκαν καθώς αντάρτες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ εισέβαλαν στη μεγάλη πόλη του Χαλεπίου, αναγκάζοντας τον στρατό να αναδιαταχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια.
Η Ρωσία, ένας σημαντικός σύμμαχος του Άσαντ, είπε ότι η αεροπορία της είχε πραγματοποιήσει πλήγματα σε Σύρους αντάρτες για να υποστηρίξει τον στρατό της χώρας, μετά από την πιο τολμηρή επίθεση των ανταρτών εδώ και χρόνια σε έναν εμφύλιο πόλεμο όπου οι γραμμές του μετώπου είχαν παγώσει σε μεγάλο βαθμό από το 2020.
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν εισήλθαν επίσης στη Συρία το βράδυ της Κυριακής από το Ιράκ για να υποστηρίξουν τον Άσαντ και κατευθύνονταν προς τη βόρεια Συρία για να ενισχύσουν τις πολιορκημένες δυνάμεις του Συριακού Στρατού που πολεμούν τους αντάρτες, σύμφωνα με πηγές του Συριακού Στρατού. Δεκάδες ιρακινοί μαχητές Hashd al-Shaabi, ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, από το Ιράκ πέρασαν επίσης στη Συρία μέσω στρατιωτικής διαδρομής κοντά στο πέρασμα Al Bukamal.
Η Hayat Tahrir al-Sham, ή HTS, κάποτε γνωστή ως Μέτωπο Nusra, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλα κράτη.
Για να ρίξει την άποψή του στο μείγμα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έστειλε μια ανάρτηση στο X το βράδυ της Κυριακής, αναφέροντας την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, δηλώνοντας: «Οι τακφιρί είναι καλά νέα για τους εχθρούς του κόσμου του Ισλάμ. Ακριβώς σε μια εποχή που όλη η προσοχή της Ισλαμικής Ούμμα είναι στραμμένη στο ζήτημα της Παλαιστίνης, οι τακφιρί [αποστάτες] ομάδες, [που] αντί να επικεντρωθούν στην κακόβουλη φύση [του] Σιωνιστικού καθεστώτος, στρέφουν την προσοχή σε άλλα μέρη.
Η ανάρτηση του Χαμενεΐ επικρίνει τις ομάδες τακφιρί, έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει εξτρεμιστικές σουνιτικές φατρίες που κηρύσσουν άλλους μουσουλμάνους αποστάτες. Κατηγόρησε αυτές τις ομάδες ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εχθρών του Ισλάμ, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αποσπώντας την προσοχή από την παλαιστινιακή υπόθεση και την «κακόβουλη φύση» του «σιωνιστικού καθεστώτος».
Αυτή η προοπτική ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια πίστη του Khamenei στην umma (μουσουλμανική κοινότητα γενικά) – ότι η ενότητα μεταξύ των μουσουλμάνων είναι απαραίτητη για την αντίσταση στις εξωτερικές απειλές, ιδιαίτερα από το Ισραήλ. Με την εμπλοκή σε εσωτερικές συγκρούσεις –όπως αυτές στη Συρία– οι ομάδες τακφίρ αποδυναμώνουν τον ισλαμικό κόσμο και μετατοπίζουν την εστίαση από αυτό που θεωρεί ο Χαμενεΐ ως κεντρικά ζητήματα: την παλαιστινιακή απελευθέρωση και την αντίθεση στον Σιωνισμό.
Ο Χαμενεΐ , ενώ ενσαρκώνει το σιιτικό θεοκρατικό μοντέλο, επικαλείται συχνά την έννοια της ούμα για να διεκδικήσει την ηγεσία του Ιράν σε έναν ευρύτερο ισλαμιστικό αγώνα.

Μια σχέση που αξίζει να σωθεί;

Η συμμαχία του Ιράν και της Συρίας ξεκίνησε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979. Η Συρία, υπό τον πρώην πρόεδρο Χαφέζ αλ Άσαντ, ήταν ένα από τα πρώτα αραβικά έθνη που στήριξαν το Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Η κοινή εχθρότητα προς το Ισραήλ και η αντίθεση στη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή εδραίωσαν τους δεσμούς τους. Η Συρία παρείχε επίσης κρίσιμη υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ιράν, επιτρέποντας τη διέλευση όπλων και προμηθειών στη Χεζμπολάχ – την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στον Λίβανο – την οποία το Ισραήλ έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαταράξει και έχει ενισχύσει την πίεσή του από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ μετά τις 7 Οκτωβρίου .
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ιδιαίτερα η Δύναμη Κουντς, ήταν ο κύριος παράγοντας που διαχειρίζεται τη σχέση του Ιράν με τη Συρία. Η Δύναμη Κουντς, επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εξωεδαφικών επιχειρήσεων του Ιράν, δημιούργησε σημαντική παρουσία στη Συρία για να υποστηρίξει τόσο στρατηγικούς όσο και ιδεολογικούς στόχους, όπως η εξαγωγή των αρχών της Ισλαμικής Επανάστασης. Η υποστήριξη του Ιράν στη Συρία περιλαμβάνει προμήθειες όπλων, οικονομική βοήθεια και εκπαίδευση πολιτοφυλακών υπέρ του Άσαντ.
Η έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη σχέση.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως και ο πατέρας του Χαφέζ, τοποθετήθηκε ως βασικός σύμμαχος του Ιράν. Όταν οι διαμαρτυρίες κατά του Άσαντ κλιμακώθηκαν σε βίαιη σύγκρουση, το IRGC επενέβη αποφασιστικά για να εξασφαλίσει την επιβίωση του Άσαντ, καθώς η απώλεια της Συρίας θα ήταν στρατηγικό πλήγμα για την περιφερειακή επιρροή του Ιράν.
Το Ιράν έκτοτε διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια στη Συρία, προμηθεύοντας όπλα, αναπτύσσοντας αξιωματικούς του IRGC και στρατολογώντας πολιτοφυλακές από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών, Πακιστανών και Ιρακινών μαχητών. Αυτή η παρέμβαση βοήθησε τον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το Ιράν θεώρησε επίσης τον πόλεμο ως ευκαιρία να επεκτείνει τον «άξονά του αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ, εδραιώνοντας έναν χερσαίο διάδρομο από την Τεχεράνη στη Μεσόγειο.
Η κοσμική Μπααθιστική ιδεολογία της οικογένειας Άσαντ έρχεται σε αντίθεση με τη θεοκρατική σιιτική διακυβέρνηση του Ιράν, αλλά η συνεργασία τους διαρκεί λόγω κοινών στόχων. Και τα δύο καθεστώτα αντιτίθενται στις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή, υποστηρίζουν τις παλαιστινιακές αντιστασιακές ομάδες και αντιστέκονται σε δυνάμεις που κυριαρχούν οι Σουνίτες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.
Για το Ιράν, η Συρία λειτουργεί ως κρίσιμη γέφυρα προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και παρέχει πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ, περιπλέκοντας τις αμυντικές στρατηγικές του Ισραήλ και ενεργώντας ως ιρανικό αποτρεπτικό μέσο.
Ενώ η συμμαχία Ιράν-Συρίας παραμένει ισχυρή, αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πιέσεων και διαφορετικών προτεραιοτήτων στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση. Η εξάρτηση της Συρίας από τη Ρωσία έχει εισαγάγει έναν νέο παράγοντα στη δυναμική, περιπλέκοντας μερικές φορές την επιρροή του Ιράν. Ωστόσο, η βαθιά περιχαράκωση του IRGC στις συριακές δομές ασφάλειας και οικονομίας εξασφαλίζει τη συνεχιζόμενη μόχλευση του.
Η σχέση μεταξύ του Ιράν, του IRGC και της Συρίας είναι μια πολύπλευρη συμμαχία που ορίζεται από τη στρατηγική αναγκαιότητα, την ιδεολογική σύγκλιση και την αμοιβαία επιβίωση ενάντια σε κοινούς αντιπάλους. Ο ρόλος του IRGC ως εξωτερικός βραχίονας του Ιράν διασφαλίζει ότι η Συρία παραμένει κεντρική στις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν.

Λείπουν φίλοι

Κατά τη διάρκεια του 2024, ο Χαμενεΐ έχασε μερικούς από τους στενότερους συμμάχους του.
Η εξάλειψη προσωπικοτήτων όπως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε (σκοτώθηκε στην ίδια η Τεχεράνη) και ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινγουάρ, θα έχει οδηγήσει την ιρανική ηγεσία να είναι απελπισμένη για να κρατήσει τον Άσαντ – τον στενότερο σύμμαχό της στην περιοχή – δύναμη, ανεξάρτητα από το κόστος.
Στα μάτια του Χαμενεΐ, το umma δεν είναι απλώς μια έννοια, αλλά μια αποστολή, που ενσωματώνεται στις τζιχαντιστικές ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν και στην εκτεταμένη εμβέλεια του IRGC. Το μήνυμά του, κατηγορώντας το HTS ότι αποσπά την προσοχή από τους πολέμους του Ισραήλ και το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι απλώς μια προσποίηση που κρύβει την πραγματική του πρόθεση: ο Άσαντ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, διαφορετικά η επιρροή του Ιράν θα πληγωθεί σοβαρά στην περιφέρεια του Ισραήλ.
JERUSALEM POST
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Αναλύσεις

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της χώρας, μετατρέποντάς την σε περιφερειακό «ενεργειακό διάδρομο» για τα γειτονικά κράτη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο

BESA Geo-Energy Insights No. 7

13 Ιανουαρίου 2025

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της χώρας, μετατρέποντάς την σε περιφερειακό «ενεργειακό διάδρομο» για τα γειτονικά κράτη. Μερικά από αυτά τα σχέδια θα προσφέρουν στα κράτη του Αραβικού Κόλπου μια πιο βολική χερσαία οδό για την εξαγωγή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, θέτοντας μια πρόκληση στις παρόμοιες φιλοδοξίες του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει άλλες ευκαιρίες να εξάγει το φυσικό του αέριο σε νέες αγορές μέσω αγωγού, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν τη σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθήσει στενά το «παιχνίδι του αγωγού» στη Συρία για να διασφαλίσει ότι οι νέες οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή δεν θα το παρακάμψουν.

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 αναβίωσε αρκετά έργα ενεργειακής υποδομής υπό την ηγεσία της Τουρκίας που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ενώ ορισμένα από αυτά τα έργα υπονομεύουν το συμφέρον του Ισραήλ να γίνει «ενεργειακός διάδρομος» μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών κρατών του Κόλπου, άλλα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν νέες αγορές στην περιοχή για ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το άρθρο θα επισημάνει τρία από αυτά τα πιθανά έργα και θα εξετάσει τις επιπτώσεις τους στα ισραηλινά περιφερειακά συμφέροντα: 1) ένας κοινός αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ μέσω της Συρίας. 2) επέκταση του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία. και 3) νέους αγωγούς πετρελαίου από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου στη Συρία για να αντικαταστήσουν τις ιρανικές προμήθειες πετρελαίου.

1.- Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ μέσω της Συρίας

Αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν την επιθυμία της κυβέρνησής τους να αναβιώσει ένα παλιό σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας μέσω της Συρίας. Ο αγωγός ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2009 και προωθήθηκε κυρίως από την Τουρκία. Το Κατάρ τελικά εγκατέλειψε την ιδέα λόγω τεχνικών και πολιτικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, υψηλών διαφορών μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος του Άσαντ, και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014 που έριξαν σε αναμονή τα σχέδια υποδομής σε πολλές περιφερειακές πηγές ενέργειας. Τώρα που το καθεστώς Άσαντ έχει πέσει και οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν θερμανθεί, η Τουρκία ενδιαφέρεται και πάλι για την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ.

Προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ

Ένας κοινός αγωγός φυσικού αερίου με το Κατάρ θα εξυπηρετούσε πολλά σημαντικά τουρκικά συμφέροντα. Θα επέτρεπε στην Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της ως η κύρια χώρα διέλευσης μη ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. να παρέχει στην Τουρκία μια πρόσθετη πηγή φθηνού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η οποία υποφέρει από διακοπές ρεύματος το χειμώνα λόγω της αναξιόπιστης προμήθειας από το Ιράν και το Ιράκ· και να ενισχύσει τους δεσμούς Τουρκίας και Κατάρ με το νέο καθεστώς στη Συρία.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αγωγού και καμία εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη δυναμικότητα ή το κόστος ενός τέτοιου έργου. Το Κατάρ πιθανότατα θέλει να περιμένει και να δει ότι το νέο καθεστώς στη Συρία θα είναι σε θέση να αποκτήσει τον έλεγχο του κέντρου της χώρας προτού λάβει επενδυτικές αποφάσεις. Κατά κανόνα, οι εταιρείες ενέργειας δεν επενδύουν σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν δεν είναι βέβαιοι ότι η χώρα διέλευσης θα παραμείνει σταθερή και αξιόπιστη για τα επόμενα 10-15 χρόνια, που είναι η απαραίτητη περίοδος για την ανάκτηση του κόστους του αγωγού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές της κεντρικής Συρίας όπου θα πρέπει να περάσει ο προτεινόμενος αγωγός – περιοχές που εξακολουθούν να παρουσιάζουν δραστηριότητα από το ISIS και παρόμοιες ομάδες και ως εκ τούτου θα απαιτούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ προτιμά να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των θαλάσσιων μεταφορών του προς την Ευρώπη, καθώς έχει γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κατάρ επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πιθανά έργα παραγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα του δώσουν στενότερη πρόσβαση στην Ευρώπη και θα του παράσχουν κάποια μόχλευση στη συνεχιζόμενη θαλάσσια διαμάχη Τουρκίας-Κύπρου. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την πρόσφατη απόκτηση μεριδίου 23% σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και μια συνεργασία σε δύο νέες εργασίες γεώτρησης στα κυπριακά ύδατα.

Για το Ισραήλ, η ενεργειακή σύνδεση που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ μέσω της Συρίας θα μπορούσε να υπονομεύσει ορισμένες από τις φιλοδοξίες του να γίνει μέρος ενός οικονομικού διαδρόμου μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών κρατών του Κόλπου, γνωστού και ως Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Εάν εγκατασταθεί επιτυχώς ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμπληρωθεί αυτή η διαδρομή με πρόσθετες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και καλώδια ηλεκτρισμού.

Θα ήταν επομένως πιο εύκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου να συνδεθούν με αυτά και να εξάγουν ξηρό αέριο και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας παρά να κατασκευάσουν έναν ολοκαίνουργιο διάδρομο μέσω της Ιορδανίας και του Ισραήλ για να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ είναι σαφές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα θέλουν να εξαρτώνται από το Κατάρ ή την Τουρκία ως εταίρους διαμετακόμισης, η απήχησή τους ως εναλλακτικής λύσης θα αυξηθεί για τα ΗΑΕ όσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και το καθεστώς του Ισραήλ ως νησίδας περιφερειακής σταθερότητας συνεχίζει να αμφισβητείται. Το Ισραήλ θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η συνέχιση του πολέμου και οι επακόλουθες καθυστερήσεις στην ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ένα σημείο όπου ένα επικερδές περιφερειακό οικονομικό σχέδιο θα παρακάμψει εντελώς το Ισραήλ στο δρόμο του προς την Ευρώπη.

Το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ιδέα ενός διαδρόμου Ανατολής-Μεσογείου με την Κύπρο και την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε πιθανούς επενδυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ως ουσιαστικό στοιχείο των περιφερειακών οικονομικών σχεδίων.

2.-Τουρκική σύνδεση με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία

Ενώ τα σχέδια αγωγών της Τουρκίας με το Κατάρ μπορεί να υπονομεύσουν τα ισραηλινά συμφέροντα, ένα άλλο τουρκικό σχέδιο μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ να ανοίξει νέες αγορές για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του. Τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία επανεξετάζει τη δυνατότητα σύνδεσης με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου μέσω του κυρίως παραμελημένου τμήματός του στη Συρία. Ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου, που εγκαινιάστηκε το 2003, σχεδιάστηκε αρχικά για να επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξάγει φυσικό αέριο προς τα βόρεια προς την Ιορδανία και τη Συρία. Τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση του αγωγού προς την Τουρκία υπογράφηκαν το 2006 και το 2008, αλλά εγκαταλείφθηκαν το 2009, κυρίως λόγω οικονομικών διαφορών και του γεγονότος ότι η Αίγυπτος δεν είχε άλλο αέριο προς εξαγωγή. Σήμερα, ο αγωγός εξυπηρετεί κυρίως το Ισραήλ, καθώς διοχετεύει ισραηλινό αέριο στην Ιορδανία και νότια στην Αίγυπτο, ενώ το τμήμα της Συρίας παραμένει αχρησιμοποίητο. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 BCM φυσικού αερίου ετησίως, αλλά αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί στα 15 BCM, δεδομένης της αναβάθμισης του αγωγού με πρόσθετους σταθμούς συμπίεσης.

Ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου

πηγή: Wikipedia

Εάν η Τουρκία συνδεθεί στην πραγματικότητα με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στο συριακό τμήμα του, το Ισραήλ θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφέρει αέριο προς τα βόρεια μέσω της Ιορδανίας στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη (είτε απευθείας είτε μέσω συμφωνιών ανταλλαγής).

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι πιθανό να συμβεί χωρίς σημαντική βελτίωση στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, καθώς και εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του νέου καθεστώτος στη Συρία.

Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, το ισραηλινό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία εάν η Ιορδανία ή η Αίγυπτος χρησιμεύουν ως «τελικός χρήστης» του ισραηλινού φυσικού αερίου που στη συνέχεια θα το πωλούν στην Τουρκία. Μια παρόμοια ρύθμιση υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια: το ισραηλινό αέριο εξάγεται στην Αίγυπτο, η οποία στη συνέχεια το υγροποιεί και το εξάγει στην Τουρκία και σε άλλους προορισμούς.

Υπάρχει ένα εμπόδιο, ωστόσο. Οποιαδήποτε συμφωνία δημιουργήσει το Ισραήλ για την πώληση αερίου με αγωγό στην Τουρκία, έστω και έμμεσα, θα μπορούσε να εκληφθεί από την Κύπρο και την Ελλάδα ως υπονόμευση των συμφερόντων τους με το Ισραήλ.

Επιπλέον, η νέα σύνδεση με τον αγωγό ενδέχεται να υπονομεύσει ορισμένους από τους στόχους του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Το τουρκικό σχέδιο σύνδεσης με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία είναι μόνο ένα από τα πολλά σχέδια για σημαντικές συνδέσεις υποδομής μεταξύ των δύο χωρών. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη συζητήσει έργα που προάγουν τις διασυνοριακές οδικές, σιδηροδρομικές και επικοινωνιακές υποδομές με το νέο συριακό καθεστώς. Τέτοια έργα θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία και θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Άγκυρα αρκετά οφέλη.

Το ένα θα ήταν η σύνταξη μιας νέας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που θα αμφισβητούσε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κύπρου και θα υπονόμευε τη συνεργασία στο EMGF.

Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κατευνάσει τέτοιες ανησυχίες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε ευκαιρία μπορεί να έχει το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδιά του για την ανάπτυξη κοινών υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη και αν υλοποιηθούν τα σχέδια του αγωγού στη Συρία, οι ισραηλινές εταιρείες φυσικού αερίου δεν θα θέλουν να βασίζονται στη Συρία και την Τουρκία ως τις κύριες χώρες διέλευσης για το φυσικό αέριο τους και θα το χρησιμοποιούν μόνο προσεκτικά και σε περιορισμένες ποσότητες. Επιπλέον, οι ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες δεν θέλουν να βασίζονται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία ως τελικούς χρήστες για να πουλήσουν ισραηλινό αέριο στην Τουρκία, εν μέρει για ζητήματα πληρωμής χρέους. Θα προτιμούσαν ακόμη μια πιο άμεση διαδρομή προς νέες αγορές για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, όπως ένα κοινό έργο LNG με την Κύπρο.

3.-Μη ιρανικοί αγωγοί πετρελαίου και συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τη Συρία

Το νέο καθεστώς στη Συρία έχει ενεργειακά συμφέροντα πέρα ​​από τη χρήση της χώρας ως περιοχής διέλευσης για αγωγούς φυσικού αερίου. Η Συρία έχει απεγνωσμένη ανάγκη από σταθερό εφοδιασμό πετρελαίου τώρα που δεν διαθέτει τακτικό εφοδιασμό ιρανικού αργού πετρελαίου και καυσίμων. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Άσαντ, η Συρία λάμβανε περίπου το 90% της προμήθειας πετρελαίου της από το Ιράν (60.000-70.000 βαρέλια την ημέρα), ενώ ένα άλλο 10% προερχόταν από τοπικά συριακά κοιτάσματα πετρελαίου. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ μετέφερε λαθραία καύσιμα στη Συρία μέσω του Λιβάνου (παρά τα προβλήματα του ίδιου του Λιβάνου με σοβαρές ελλείψεις πετρελαίου). Η νέα πραγματικότητα της Συρίας είναι πολύ διαφορετική. Αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Άσαντ, το Ιράν διέκοψε όλες τις αποστολές πετρελαίου στη Συρία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βομβάρδισε τις διαδρομές λαθρεμπορίου της Χεζμπολάχ προς τη Συρία, εμποδίζοντας έτσι τη λαθραία εισαγωγή καυσίμων από τον Λίβανο.

Αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία

 

Πηγή: U.S. Energy Information Administration

Υπό αυτές τις νέες συνθήκες, η Συρία αναζητά τώρα συμφωνίες συνεργασίας για να λαμβάνει τακτικές προμήθειες πετρελαίου από έναν ή περισσότερους γείτονές της. Το πιο άμεσο μέσο θα ήταν οι διασυνοριακές αποστολές με φορτηγά, οι οποίες είναι ακριβές και σπάνιες. Μακροπρόθεσμα, η Συρία θα αναζητήσει νέα έργα αγωγών για να εξασφαλίσει μια συνεπή ροή.

Η πιο προφανής πηγή θα ήταν ο υπάρχων αγωγός πετρελαίου μεταξύ Συρίας και Κιρκούκ στο Ιράκ, ο οποίος σταμάτησε τη λειτουργία του στη δεκαετία του 1980 και θα απαιτούσε αποκατάσταση.

Ωστόσο, αυτά τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο βόρειο Ιράκ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την αντίθεση της Τουρκίας.

Επιπλέον, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξετάζουν την πιθανότητα να γίνουν ο νέος προμηθευτής πετρελαίου της Συρίας ως μέρος του περιφερειακού παιχνιδιού για να αποκτήσουν πολιτική βάση με το νέο συριακό καθεστώς.

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Σαουδική Αραβία έχει υψηλά κίνητρα να προμηθεύσει πετρέλαιο στη Συρία αντί για το Κατάρ και ενδεχομένως να αποτρέψει άλλα σχέδια του Κατάρ να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία μαζί με την Τουρκία.

Η Σαουδική Αραβία έχει υψηλά κίνητρα να προμηθεύσει πετρέλαιο στη Συρία αντί για το Κατάρ και ενδεχομένως να αποτρέψει άλλα σχέδια του Κατάρ να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία μαζί με την Τουρκία.

Φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη σαφή απόφαση σχετικά με τη φύση της σχέσης του με το νέο καθεστώς στη Συρία. Αυτό είναι κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα πολιτικά σενάρια που θα μπορούσαν ακόμη να συμβούν στη Συρία που θα άλλαζαν εντελώς τους υπάρχοντες υπολογισμούς. Ωστόσο, όσον αφορά τις δυνατότητες, μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ενεργειακούς δρόμους και οικονομικές ευκαιρίες για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών φυσικού αερίου, της βοήθειας στον εφοδιασμό πετρελαίου, της δημιουργίας κοινών ανεμογεννητριών στα Υψίπεδα του Γκολάν και πολλά άλλα.

Εάν το Ισραήλ αργήσει να αντιδράσει στις εξελίξεις σχετικά με τις νέες ενεργειακές υποδομές στη Συρία, ειδικά εκείνες υπό την ηγεσία της Τουρκίας, μπορεί να χάσει μια πολύτιμη οικονομική και πολιτική ευκαιρία να γίνει αναπόσπαστο μέρος ενός νέου περιφερειακού ενεργειακού διαδρόμου.

*Ο Δρ Elai Rettig είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan. Ειδικεύεται στην ενεργειακή γεωπολιτική και την εθνική ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: besacenter.org

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου*, Hellas Journal

Ο σχεδιασμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και των στενών συνεργατών στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για απορωσοποίηση της Μεγαλονήσου, φαίνεται ότι θα επιβραβευθεί σήμερα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόλμησε να καλέσει το αμερικανικό FBI στην Κύπρο για να βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και επίσης οδήγησε το κυπριακό καράβι προς τη Δύση, και ειδικά προς την Αμερική.

Η προσήλωση του κ. Χριστοδουλίδη και των στενών συνεργατών του, ειδικά του Κωνσταντίνου Κόμπου, στο σκοπό που έθεσαν αναμένεται να αντιμετωπιστεί με θετικότατο τρόπο, και στην αποδοχή της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal και του Σκάι, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν και οι πλευρές, η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, στρατιωτική πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα μας ενημέρωσε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Μία από τις συμφωνίες αφορά την πρόσβαση της Λευκωσίας σε δωρεάν στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς ανακοίνωσε την πρώτη κίνηση του εκλεγμένου Προέδρου εναντίον της Κίνας.

Ήταν έκπληξη η δήλωση του διότι αφορά την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο έχει σχέδιο να την προσαρτήσει σε δύο με τρία χρόνια.

Ο κ. Γουόλτς, που θα είναι ο κατ’ εξοχήν προεδρικός σύμβουλος του κ. Τραμπ, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων που έχουν αγοραστεί από την Ταϊβάν για την αποτροπή των απειλών της Κίνας.

Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν κατηγορηματικός και μίλησε για μέσα αποτροπής της Κίνας. Μίλησε για εκκρεμείς παραγγελίες 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στρατιωτικού υλικού. Πλήρωσαν και πρέπει να τους παραδώσουμε το πολεμικό υλικό, είναι το μήνυμα του νέου Λευκού Οίκου.

Οπωσδήποτε η αντίδραση του Πεκίνου θα είναι οξύτατη διότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν θεωρείται σχεδόν πολεμική ενέργεια.

Η δεύτερη είδηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες εξόργισε τον κ. Τραμπ ήρθε από τον απερχόμενο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Αφαίρεσε την Κούβα από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 500 και πλέον μαχητών της Δημοκρατίας στη χώρα.

Η συναλλαγή έγινε με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας.

Γενικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ειδικά ο κ. Τραμπ και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θεωρούνται μεγάλοι πολέμιοι του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας.

Η απόφαση του κ. Μπάιντεν στοχεύει βασικά τον διάδοχο του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021, λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν, πήρε την ακριβώς αντίθεση απόφαση: Να εντάξει την Κούβα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Συρία.

Πως θα απαντήσει ο κ. Τραμπ; Όπως φαντάζεται ο καθένας. Θα επαναφέρει την Κούβα στη λίστα μόλις επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, καθώς είναι μία εκ των συμφωνιών του με τον Μάρκο Ρούμπιο.

Ο τελευταίος, ως γερουσιαστής από τη Φλόριντα, έχτισε όλη την πολιτική του καριέρα βασιζόμενος στην κουβανική διασπορά κατά του Κάστρο.

Θυμίζουμε ότι οι γονείς του έφυγαν από την Κούβα για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1956, τρία χρόνια πριν ο Φιντέλ Κάστρο αναλάβει τα ηνία της χώρας του, μετά την επανάσταση του, και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ξεσάλωσε ο Μπαχτσελί! Στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 14ης Ιανουαρίου 2025
1. Μεγάλης Σημασίας η 1η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας
2. Ξεσάλωσε ο Μπαχτσελί – Απείλησε την Ελλάδα και έβαλε στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα 25:00
3. Συρία: Έξι χώρες της Ε.Ε. υπέγραψαν κείμενο και ζητούν την υπό όρους άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό – Οι Κούρδοι συνεχίζουν να πλήττουν τους μισθοφόρους της Τουρκίας στο φράγμα Τισρίν 38:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Πιο κοντά από ποτέ στην υπογραφή συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός 45:00
5. ΗΠΑ: Δικαστικοί λειτουργεί στέφουν τα βέλη τους κατά Μπάιντεν και Τραμπ – Στο τραπέζι συμφωνία με τη Γροιλανδία 51:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Η εικόνα στα μέτωπα Τσιάσιβ Γιάρ-Τορέτσκ-Προκόφσκ 01:03:00

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική6 λεπτά πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις1 ώρα πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Διεθνή2 ώρες πριν

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δημοφιλή